Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja nie mam kompleksów, bardzo lubię oglądać filmy na mojej plazmie ale nie muszę krytykować LCD, żeby się lepiej poczuć. Staram się pisać jak jest i doceniam, że można mieć całkiem fajny obraz w tej technologii.

Ja nie mam kompleksów, bardzo lubię oglądać filmy na mojej plazmie ale nie muszę krytykować LCD, żeby się lepiej poczuć.

Nie czuję się lepiej, tym bardziej, że został mi tylko wybór między LCD a OLED.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ostatnim nr.AV czytałem test Panasonica TX-P48AS640E który przeprowadzał Maciek jest w nim panel VA,kontrast w nim wynosi 3100:1 i jak napisano w zasadzie nie wymaga kalibracji,kolory są naturalne nie przejaskrawione .Fabryczne zestrojenie skali szarości i gammy nigdy nie było tak dobre w Panasonicach-NAWET w PLAZMACH

Od czasu zrobienia sobie zdjęcia wspólnego z przedstawicielami Panasonic wystawia same pochlebne opinie . smiley-cool.gif

LCD poszło do przodu, to fakt, ale nadal jest w tyle, niestety

Niestety z tego wyścigu plazma została wycofana. Nie nadawała się do dalszej konkurencji. Brak możliwości rozwoju, słaba uniwersalność, praktyczny brak możliwości wykonania do domu rozsądnego 4k, liczne wady technologii.

I co byś wybrał ? Teoretycznie oczywiście. Choć praktycznie też Ciebie to za jakiś czas czeka. To będzie koszmar ;-).

Oczywiście można nie mieć kompleksów, ja to rozumiem, ale niepokój nadal widzę, że jest

Jeżeli chodzi o mnie to obce mi jest słowo "niepokój" jeżeli chodzi o telewizor. To tylko przedmiot codziennego użytku a nie ołtarz do odprawiania "modłów" ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pewnie, że nie jest źle, a nawet bardzo dobrze. Ale Janunio i tak twierdzi, że jedyny telewizor Panasa, który można brać pod uwagę to AX900 za 24 kzł. Tymczasem technologia LCD poszła tak do przodu, że można mieć dobry obraz nieporównanie taniej. Ja gdybym tak bardzo nie lubił nocnych seansów filmowych, to spokojnie mógłbym z takim LCD żyć. Ciekawe kiedy i czy w ogóle dostaniemy kiedyś OLED w takiej cenie z przyzwoitym obrazem?

U mnie tego AX900 w ogole nie ma. Podejrzewam ze maja jakies problem produkcyjne.

U mnie tego AX900 w ogole nie ma. Podejrzewam ze maja jakies problem produkcyjne.

Za oceanem może mieć inne oznaczenia. To częsty przypadek.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ma takie same, ale to nowość i pewnie nie wszędzie jeszcze się pojawił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak. Oznaczenie takie samo, mial byc juz w 3-cim kwartale a na razie cisza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tam, jeszcze gdzieniegdzie zaplącze się jakaś plazma jeżeli komuś zależy na dobrym obrazie to warto poszukać.

Dla mnie lcd jest zbyt oczo..ny ale wielu tak lubi i będą wychwalać.

Dla mnie ta technologia jest dobra jako monitor do komputera. Spodziewam się ze teki lcd 4K byłby fajny do prezentacji zdjęć - wszak to 8 MP a nie zaledwie 2MP

Filmy, sport itp.generalnie konkretne obrazowo materiały (nie jakieś tvn24 i tvp Info) zdecydowanie wolę oglądać na plaźmie.

Nawet FHD to w zupełności wystarczająca jakość zwłaszcza, że jak widzę nawet filmy z Blue -ray w zasadzie oferują jakość zaledwie HD.

W sumie to można mieć przecież dwa panele...

Niestety z tego wyścigu plazma została wycofana. Nie nadawała się do dalszej konkurencji. Brak możliwości rozwoju, słaba uniwersalność, praktyczny brak możliwości wykonania do domu rozsądnego 4k, liczne wady technologii.

I co byś wybrał ? Teoretycznie oczywiście. Choć praktycznie też Ciebie to za jakiś czas czeka. To będzie koszmar ;-).

Jeżeli chodzi o mnie to obce mi jest słowo "niepokój" jeżeli chodzi o telewizor. To tylko przedmiot codziennego użytku a nie ołtarz do odprawiania "modłów" ;-).

No z ta plazmą to trochę pojechałeś :-) Tyle wad technologii, tyle niedociągnięć, ale jakością prezentowanego obrazu pozostawiał w tyle daleko wszystkie LCD, nawet te najlepsze i najdroższe. To jak to się stało skoro uważany był za referencyjny obraz, gdzie gdy wyprodukowano jakiś super LCD cały czas starano się go porównać to tego wzorca? :-))))

Co bym wybrał? Na razie nic.

Dobra, dobra, zakup telewizora jest nadal jednym z najważniejszych wydarzeń w rodzinie :-)

Obraz jak widzę sam się broni. Przecież kupy nikt by za tyle nie kupował. A jak tam z cenami używanych LCD, rosną ? :-)))))

I o Plazmach danych modelach i ich obrazie zawszę będzie się wspominać przy różnych testach,imprezach,pokazach jak to jest teraz w porównaniach.PDP zostanie nieśmiertelne ci co mają i z nich oglądają wiedzą o co mi chodzi faktycznie o LCD tyle się nie mówi przechodzą bez echa.Koneserzy z grubym portfelem na pewno będą polować na używki tak samo jak kupują w samochody retro,wina i obrazy i inną elektronikę dla nich cena nie gra roli powiadają że w starszych rzeczach jest dusza.

Jestem ciekawy czy jak OLED się skończy czy zapadnie w pamięci tak jak PDP.Czytam różne pisma i wielu melomanów powraca do czarnej płyty albo magnetofonów szpulowych więc coś w tym jest.

Tyle wad technologii, tyle niedociągnięć, ale jakością prezentowanego obrazu pozostawiał w tyle daleko wszystkie LCD, nawet te najlepsze i najdroższe.

To tylko opinia przedstawiciela 5%-owej grupy fanów tej technologii i fanów f-my Panasonic. Na szczęście fachowcy mają nieco inne zdanie. Oczywiście Panasonic to bardzo dobra firma żeby uprzedzić uszczypliwości. Jedna z kilku.

Dobra, dobra, zakup telewizora jest nadal jednym z najważniejszych wydarzeń w rodzinie

W mojej decyzja o tym drugim zakupie (lepszym) podjęła żona w ciągu jednej minuty. Na moje stwierdzenie, że przecież mamy bardzo dobry TV odpowiedziała "ja płacę - zamawiaj !" :-), ale fakt, że wydarzenie to było.

Obraz jak widzę sam się broni. Przecież kupy nikt by za tyle nie kupował. A jak tam z cenami używanych LCD, rosną ? :-)))))

Ostatnie Pioneer-y Kuro były dostępne jeszcze 2 lata po zakończeniu produkcji.

Mojego ostatniego LCD-ka kupiłem za pół ceny nowego. Więc na szczęście nie rosną tylko maleją. Obraz jaki widzę też się sam broni :-).

Mają. Np ST60 roczny kosztuje więcej niż nowy.

Są chętni ?

Dla mnie lcd jest zbyt oczo..ny ale wielu tak lubi i będą wychwalać.

Tylko dla takich co nie umieją ustawić obrazu na nie oczojebny :-).

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To tylko opinia przedstawiciela 5%-owej grupy fanów tej technologii i fanów f-my Panasonic. Na szczęście fachowcy mają nieco inne zdanie.

Możesz podać jakieś przykłady tych "fachowców"? Bo ja na profesjonalnych portalach o tematyce HDTV w testach LCD widzę ciągle porównania do plazm Pioneera i Panasonica jako modeli referencyjnych i w wielu aspektach niedoścignionego ideału obrazu. Widać czytamy inne portale. Może to się w przyszłości zmieni i jako referencja będą wskazywane modele OLED ale na razie jest jak jest.

A jeżeli chodzi Tobie o fachowców ze studiów filmowych to fakt, do pracy z obrazem używa się tam głównie LCD jako monitorów studyjnych bo plazmy do tego zadania się nie bardzo nadają z różnych powodów, ale żadnym z nich nie jest jakość obrazu. Nie ma to zresztą żadnego przełożenia na potrzeby i warunki domowe, a o tym jak rozumiem rozmawiamy.

Fani LCD nie mogą przejść w spokoju obok żadnego wątku dotyczącego plazmy i mają jakąś wewnętrzną potrzebę ciągłego pisania o tej "wadliwej", "przestarzałej" i "wymarłej" technologii więc z tą referencją coś jest na rzeczy, bo "referencja" to właśnie odwołanie, porównanie, wzór. Fani plazmy jakoś nie mają potrzeby ciągłego porównywania obrazu do "wzorca" LCD, widocznie są bardziej pewni i spokojni o jakość obrazu.

Tylko dla takich co nie umieją ustawić obrazu na nie oczojebny :-).

To fakt-przyjął się stereotym że "oczojebny"-plazmę się ustawi na dynamiczny też będzie taki efekt-to kwestia kalibracji,co nie zmienia faktu że LCD za 5 tyś w rozmiarze 50-60 cali ma się nijak do dobrej plazmy(st50,vt50,st60,vt60-zt60) a nawet poprzednia G20 z 2010 roku świeciła mi lux,w porównaniu do LCD w podobnej kasie czyli między 3200-a 4000 tyś.

Bo ja na profesjonalnych portalach o tematyce HDTV w testach LCD ciągle widzę porównania do plazm Pioneera i Panasonica jako modeli referencyjnych

To się zgadza, ale zauważ że najwyższe noty lub zbliżone do najwyższych często dostają też LCD-ki czego część fanów plazm nie chce zauważyć. Cały czas pompują marketingową papkę o przepaści pomiędzy plazmą i LCD. Oczywiście porównując technologię a nie poszczególne modele. Efekt jest taki że ceny używanych plazm rosną. Czyżby o to właśnie chodziło ? ;-)

niedoścignionego ideału obrazu

Nie przesadzajmy z tym "niedoścignionym ideałem". Jakby to był taki ideał to nie zaprzestaliby produkcji.

Widać czytamy inne portale.

Ci co piszą że LCD jest be na pewno czytają inne portale albo te same ale przez "filtr" o nazwie "plazma" ;-).

Może to się w przyszłości zmieni i jako referencja będą wskazywane modele OLED ale na razie jest jak jest.

Chwilowo (chyba) mamy do czynienia ze zdecydowaną/absolutną dominacją technologii LCD i próbą jednej z firm zmiany tej tendencji.

Mnie też to zastanawia my użytkownicy PDP nie wałkujemy tematów z LCD i ich nie porównujemy bo po co nawet nie ma co porównywać wyszło parę modeli które miały obraz zbliżony do PDP ale nie takiej jakości i to przytaczali testerzy na polskich portalach i zagranicznych jednakowo.PDP ma referencyjny obraz do tej pory możliwe że zmieni się jak OLED podrośnie z dziecka do nastolatka,Osobiście jak ktoś by mi się spytał z czym kojarzy mi się LCD pierwsze skojarzenie to monitor komputerowy chodź tv LCD też mam w sypialni i nie jestem uprzedzony do żadnej technologii

To fakt-przyjął się stereotym że "oczojebny"-plazmę się ustawi na dynamiczny też będzie taki efekt-to kwestia kalibracji,co nie zmienia faktu że LCD za 5 tyś w rozmiarze 50-60 cali ma się nijak do dobrej plazmy(st50,vt50,st60,vt60-zt60) a nawet poprzednia G20 z 2010 roku świeciła mi lux,w porównaniu do LCD w podobnej kasie czyli między 3200-a 4000 tyś.

Może tak jest. Nie wiem bo używam produktów z innego zakresu cenowego.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To się zgadza, ale zauważ że najwyższe noty lub zbliżone do najwyższych często dostają też LCD-ki czego część fanów plazm nie chce zauważyć. Cały czas pompują marketingową papkę o przepaści pomiędzy plazmą i LCD. Oczywiście porównując technologię a nie poszczególne modele. Efekt jest taki że ceny używanych plazm rosną. Czyżby o to właśnie chodziło ? ;-)

Ja zauważam i nie raz o tym sam pisałem. Technologia LCD daje przyzwoity obraz i często krytyka jest zdecydowanie przesadzona czy nieuprawniona. Postęp jest duży. Ale porównania do plazm w testach LCD i tak widzę ciągle, na zasadzie że jest lepiej ale ciągle jeszcze sporo brakuje :)

Nie pompuję za to marketingowej papki o przepaściach, a i telewizora jakoś nie sprzedaję :)

Nie przesadzajmy z tym "niedoścignionym ideałem". Jakby to był taki ideał to nie zaprzestaliby produkcji.

Produkcji zaprzestano z zupełnie innych powodów i na pewno dobrze o tym wiesz.

Ci co piszą że LCD jest be na pewno czytają inne portale albo te same ale przez "filtr" o nazwie "plazma" ;-).

Każdy jest wyczulony jak czyta o tym co akurat ma w domu, normalne zjawisko, które działa po stronie wszystkich czytających.

Chwilowo (chyba) mamy do czynienia ze zdecydowaną/absolutną dominacją technologii LCD i próbą jednej z firm zmiany tej tendencji.

Zgoda. Dominacją rynkową. Ale na pewno nie dominacją jeśli chodzi o jakość obrazu bo do tej jeszcze daleko, a szczerze mówiąc nie sądzę, żeby w ogóle kiedyś taka sytuacja nastąpiła. LCD jest już tyle lat na rynku, a wciąż ma tyle wad. Czasu na dopracowanie tej technologii było przecież w bród. Prawda jest taka, że pewnych rzeczy nie da się w LCD wyeliminować, np. słabych kątów. I to za żadne pieniądze.

Mnie też to zastanawia my użytkownicy PDP nie wałkujemy tematów z LCD i ich nie porównujemy bo po co nawet nie ma co porównywać wyszło parę modeli które miały obraz zbliżony do PDP ale nie takiej jakości i to przytaczali testerzy na polskich portalach i zagranicznych jednakowo.PDP ma referencyjny obraz do tej pory możliwe że zmieni się jak OLED podrośnie z dziecka do nastolatka,Osobiście jak ktoś by mi się spytał z czym kojarzy mi się LCD pierwsze skojarzenie to monitor komputerowy chodź tv LCD też miałem i nie jestem uprzedzony do żadnej technologii

Testerzy na polskich portalach są mocno uzależnieni od firmy Panasonic. Może to wpływać na obiektywność. Oczywiście wysokie modele plazm Panasonica to były bardzo dobre TV. Niestety nie dostały wystarczającego wsparcia ze strony klientów i zniknęły z rynku.

Nie pompuję za to marketingowej papki o przepaściach, a i telewizora jakoś nie sprzedaję :)

Zauważyłem. To nie było do Ciebie.

Produkcji zaprzestano z zupełnie innych powodów i na pewno dobrze o tym wiesz.

Tak wiem. Klienci z nieznanych powodów nie chcieli kupować ideałów ;-).

Każdy jest wyczulony jak czyta o tym co akurat ma w domu, normalne zjawisko, które działa po stronie wszystkich czytających.

Nie, ja również czytałem o plazmach. Często podkreślałem (tu na forum) że są zaliczane do najlepszych na świecie. Miały też niestety wady które w końcu zadecydowały o ich wycofaniu z rynku.

Ale na pewno nie dominacja jeśli chodzi o jakość obrazu bo do tej jeszcze daleko

Nie wszystkim LCD znajdującym się na rynku. Np. AX900 nawet przez polskich fachowców od TV jest porównywany do najwyższych plazm, ale może dlatego że to wyrób firmy Panasonic.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Testerzy na polskich portalach są mocno uzależnieni od firmy Panasonic. Może to wpływać na obiektywność.

A z czego to wynika, jak sądzisz? Czy firma Panasonic jest wdłg. Ciebie bogatsza niż inne i ma więcej środków na "korumpowanie" testerów? Czy po prostu z tego, że redaktorzy po przewaleniu dziesiątków, setek czy tysięcy różnych modeli zauważają pewne prawidłowości i zdążyli sobie dawno wyrobić osobiste preferencje czy nawet sympatie ze względu na jakość samego sprzętu? Ja myślę, że chodzi o to drugie. Zwłaszcza, że identyczna sytuacja ma miejsce na wiodących portalach zagranicznych. A wcześniej identyczna sytuacja miała miejsce z firmą Pioneer, która też nie miała nieograniczonych środków na "korupcję" ale zawsze zajmowała ciepłe miejsce w sercach redaktorów.

Także wnioski, jak widzisz, można wyciągać różne z tej samej opisanej sytuacji. Ja lubię czytać i znać opinię osób, które naprawdę się znają na rzeczy, jak napisałeś "fachowców". I na wiodących portalach o tematyce HDTV z takimi osobami mamy do czynienia. Nie warto od razu podważać obiektywności i wszystkiego kwestionować, tylko dlatego, że wybrało się sprzęt w innej technologii, co ja zresztą doskonale rozumiem, bo na wybory konsumentów wpływa wiele różnych czynników i dawno już zrozumiałem, że wybór nieważne czy telewizora czy samochodu czy czegokolwiek innego dokonany przez inną osobę, nie musi być wyborem złym, mimo że ja będąc na miejscu tej osoby dokonałbym zupełnie innego wyboru.

Czy po prostu z tego, że redaktorzy po przewaleniu dziesiątków, setek czy tysięcy różnych modeli zauważają pewne prawidłowości i zdążyli sobie dawno wyrobić osobiste preferencje czy nawet sympatie ze względu na jakość samego sprzętu? Ja myślę, że chodzi o to drugie.

To oczywiście może być prawda, ale zwróć uwagę na nagły wzrost notowań LCD za sprawą wypuszczenia na rynek AX900. Sympatie na pewno mają mocno ukierunkowane. To widać bardzo wyraźnie nawet po relacji z wizyty przedstawicieli ulubionej firmy w redakcji.

Zwłaszcza, że identyczna sytuacja ma miejsce na wiodących portalach zagranicznych. A wcześniej identyczna sytuacja miała miejsce z firmą Pioneer, która też nie miała nieograniczonych środków na "korupcję" ale zawsze zajmowała ciepłe miejsce w sercach redaktorów.

Przecież już nie raz pisałem że wysokiej jakości wysokich modeli plazm tych producentów nikt nie podważa. Dziwi tylko taka jednostronna i moim zdanie nieobiektywna nagonka fanów plazm na drugą technologię.

To się zgadza, ale zauważ że najwyższe noty lub zbliżone do najwyższych często dostają też LCD-ki czego część fanów plazm nie chce zauważyć.

"....dostają też LCD-ki.." Chyba zauważyłeś, że nadal LCD ściga PDP? Sam się na to złapałeś, nawet nie zauważyłeś :-)

Niestety wygrał marketing i chęć zysków, technologia nie przegrała, ona jest ofiarą.

Niedawno Mitsubishi ogłosiło koniec produkcji kultowego Lancera Evo. Kończą produkcję Evo, bo był to słaby model?

No weź sobie przemyśl to na spokojnie :-)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Klienci z nieznanych powodów nie chcieli kupować ideałów ;-)

Zgoda, z tym że powody są raczej znane. Było ich kilka i zostały nie raz opisywane na forum. Tak bywa. Beta-max w ogóle się nie przyjął, a tylny napęd też jakoś nie dominuje :)

Nie, ja również czytałem o plazmach. Często podkreślałem (tu na forum) że są zaliczane do najlepszych na świecie. Miały też niestety wady które w końcu zadecydowały o ich wycofaniu z rynku.

Zgadza się. Wszystko ma wady, niestety. Pisząc jednak o samej jakości obrazu, to tych wad było niewiele w przypadku najlepszych PDP. Zadecydowały zupełnie inne czynniki.

Nie wszystkim LCD znajdującym się na rynku. Np. AX900 nawet przez polskich fachowców od TV jest porównywany do najwyższych plazm, ale może dlatego że to wyrób firmy Panasonic.

Jest porównywany, ale nie we wszystkich aspektach, a cena jest jaka jest. Problem kątów został wprawdzie zminimalizowany ale też jest jak jest.

Oczywiście wysokie modele plazm Panasonica to były bardzo dobre TV. Niestety nie dostały wystarczającego wsparcia ze strony klientów i zniknęły z rynku.

Nie wiem czy tak samo myślimy-ale modele st wjechały do Polski koniec marca 2013 r.

W kwietniu były już dostępne w sprzedaży-a za niecały rok-było ich już niewiele,a od ok 10miesięcy z latarką :) trzeba ich szukać NOWYCH.

To samo z VT60-więc wszystko się rozprzedało-czyli popyt był-i to nie mały,.

G-20 okrzyknięty telewizorem roku(stosunek jakość cena) też po roku od wejścia był ciężki do dostania-fakt że były-no ale zaraz weszły G30,więc popyt był nonstop-czyli wsparcia klienteli nie brakowało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.