Skocz do zawartości
IGNORED

nad 541i+creek 4330+jakie podlogowki?

annawroc

Rekomendowane odpowiedzi

plastikowy wysokotonowiec był w serii kef "koda"

nie porównywałem wersji 1 z 2 ale pytałem w salonie i powiedziano mi

cyt: " wartość muzyczna jest zbliżona" - cokolwiek by to oznaczało :-)

->annawroc

Witaj,

Do Creeka, tak żeby się dało na nim posłuchać rocka, trzeba by podłączyć jakieś efektywne kolumienki z twardym basem. Ja też słucham podobnej muzyki jak Ty i też chyba będę kupować coś we Wrocku. Jak na razie przymierzam się do JM Lab Cobalt 806 S, ale one kosztują coś koło 4 tys. Możesz spróbować coś właśnie z tej firmy, np. z tańszej serii Chorus. Problem z JM Lab jest na górze, nie wiem czy z Creekiem nie będzie za ostra... ale to wszystko to tylko moje przypuszczenia, bo nie słyszałem jeszcze takiego połączenia.

Pzdr

I love the sound of crashing guitars

tak mysle mysle i chyba wiem jakie kolumny bym chciala.przynajmniej w porownaniu do altusow;)gora troche przygluszona przygaszona chociaz bardzo lubie wyrazna gore ale powtarzam W POROWNANIU DO ALTUSOW,bas mocny i gleboki a na pewno bardziej slyszalny a o srednicy to nie powiem bo w altusach jakos jej nie slysze:(.jakie typy?

Aniu, mówisz góra przygaszona, bo altusy mają syczącą i zapiaszczoną górę. A kiedy jakość wysokich tonów jest dostatecznie dobra, to nawet ich minimalnie za duża ilość nie przeszkadza. Na początku też wydawało mi się, że wolę mieć mniej wysokich tonów, ale sytuacja ta zmieniła się, gdy usłyszałem co to jest góra wysokiej jakości. Nawet w kolumnach, których cena nie przekracza 2000zł można znaleźć fajniutkie wysokie tony. Przykłady? Monitor Audio Bronze, Acoutic Energy Aegis Evo1, Avance Dana 500, albo nawet Omegi mkII (tylko te mają prawdopodobnie mniej basu, słuchałem tylko 501mkII, ale w Danie 500 masz takie same głośniki, jak w sześćsetkach). No, a jeżeli natkniesz się w ogłoszeniach na Dynaudio Audience 42 w granicach Twojej wytrzymałosci finansowej, to jest pewny strzał. Jest duża szansa, że znajdziesz te głośniki w sztucznej okleinie w cenie grubo poniżej 2000zł. Nasz najszanowniejszy forumowicz Gutten sprzedał niegdyś swoje 52 za 1500zł, więc znalezienie 42 w tej cenie jest tylko kwestią czasu i dobrych chęci;-) Pozdr.

U Bryana jak już gdzies pisałem 4330 daje sobie radę z trudnymi i dużymi Cabasse Caprera. Do twojej muzyki to bym szukał wśród efektywnych, acz nieza wielkich 2 - 2,5 drożnych podłogowców. Q15 to świetna kolumna w swojej klasie (cena od thona okazyjna) tyle, że w 17m2 przy takiej muzyce to może się nie udać.

anna - tego creeka masz z Combitu? Jak tak - to mozna było pioneerka w rozliczeniu zostawić.

A tu link do aukcji z prawdziwym rodzynkiem - i to jeszcze widać, że ktoś się z nimi dobrze obchodził. Swego czasu gdybym nie dostał super ceny (2,6kzł) za nowe Dali 450, kupiłbym właśnie te kolumny - wtedy to było jakieś - 3,2kzł. Mało kto je dziś pamięta, ale to był dość długo mój nr 1 na liście. Jedyny problem to to, że mogą być ciut za duże na Twoje 17m2, ale skoro wytrzymujesz z Atusami i słuchasz takiego czadu to wydeje mi się, że będą pasowały idealnie. Oczywiście możesz się potargować, chociaz oferta wydaje mi się i tak baaardzo ciekawa

:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w tutejszych ogloszeniach sa AE Evo 1 za 1150 podobno nowe i to ktos z dolnego slaska wiec moze wroclaw i bym sobie najpierw posluchala.B&W DM602 s2 za 1100 dm 601 za 900.paradigm monitor 5 za 1280.i co Wy na to?

Anno - moim faworytem jest Ae evo1 ale w ostrej rokowej muzyce świetnie sobie da radę BW602s3 - pogadaj z fadeoverem jak wróc z wakacji (ma 602 u siebie po upgradzie zrobionym własnoręcznie).

Ja, posiadacz 602S2 nie polecam Ci tych kolumn do "nowego" rocka typu "kartofle po schodach" (Primus, Korn). Sztandarowe Good Times Bad Times czy Black Dog Zepow tez brzmia kiepsko, wszak to protoplasci wczesniej wymienionych. Pink Floyd, King Crimson - uczucia mieszane, bardzo zalezne od plyty utworu. Remasterowane Black Sabbath: ok. Wczesne Iron Maiden: ok (relatywnie). Swietnie za to z: Dire Straits (calosc), Zappa (okres z MoI), Police. Sorry, nie potrafie zlapac jakiegos wspolnego pierwiastka, ale ogolnie zalecam ostroznosc z polecaniem tych kolumn do rocka, mityczna juz na tym forum (nie wiem w ktora strone poszly modyfikacje Fadeovera). Ja polecam je do malych skladow, zarowno klasycznych jak i jazzowych. Moje ulubione plyty na 602, jezeli chodzi o zwuk: remaster Ziggiego Stardusta, Perry 'Eye of The Hunter', Chapman self-titled, rozmaite "panie z basem" ze szczegolnym uwzglednieniem Barber z 'Companion' i 'Modern Cool'. Genialnie brzmi 'Jazz at the Pawnshop' i 'Return of the Headhunters' Hancocka.

Witam.

Myślę,że pod uwagę można wziąść JBL LX 2004,które można znależc za około 1,5 zł, B&W 602,Cabasse Tobago,Paradigm Studio 20.Proszę jednak nie zapominać,że taki system należy już do "wymagających" i potrzebuje dobrego okablowania.Lączówka za jakieś minimum 150 zł , głośnikowy za minimum 25-30 zł za metr,na początek.

tzn znalazlam za 1150 ale nie wiem jak u nich z basem.znalazlam tez dali 5005 ale po przeczytaniu opinii to podobno one tylko bas maja i nic wiecej.i znowu nic nie wiem:(

Z AE Aegis Evo 1 może być problem jeśli o bas idzie ( rzecz jasna tylko o ilości mówię, bo jakość niezła ) szczególnie w 17m2, AE Aegis Evo 1, Q15.2 i jakieś podstawkowe Dali w tym przedziale cenowym ( 2002 ? ), 2 lata wstecz z Creek-iem4330mk2, H/K ( chyba 680 ) i dwoma NAD-ami ( cośtam jeszcze z kolumn i wzmacniaczy było...) sprawdzałem. Dali grało dziadowsko, AE całkiem całkiem ( ale basu nawet na Harmanie za mało było ), ale zestaw Creek4330mk2 + KEF Q15.2 + cedek Denona, zagrał najlepiej ( mimo że za cedekami z Denona nie przepadam, ale tego akurat dobrze znałem... ). Myślę że Q1 ew Q15(Q15.2) starczą do 17m2 ( różnica w basie między nimi a pierwszymi w kolejności podłogowcami tzn. Q3 i Q35(Q35.2) nie jest warta różnicy w cenie ( a wyjątki typu nowe na gwarancji Q35.2 za 1200 nieczęsto się zdarzają) ).

Witaj Anno. Naprawiłem spację (lub jak kto woli - kaca). Ktoś tu (Krzych zdaje się ) lansował tezę, że podłogówki zawsze są trudniejsze do wysterowania... Prawda jest taka, że kolumny dwudrożne najczęściej są łatwe do wysterowania niezależnie od wielkości obudowy. Jeżeli kolumna nie ma drastycznych zapadłości na charakterystyce impedancji w zakresie niskotonowym, i nie ma ekstremalnie niskiej efektywności, to jest łatwa do wysterowania. Ten warunek spełnia znakomita większość dwudrożnych, o zwrotnicach niskich rzędów ( I, II, III ), i z w miarę normalnie strojonym basrefleksem (tzn na częstotliwość dość bliską rezonansowi głośnika nisko-średniotonowego), i to niezależnie od wielkości obudowy.

bo na podstawkach nie beda mi sie niktore drzwiczki otwieraly a poza tym beda mi wszystko zaslanialy.nie wiem jak to wytluamczyc ale na podlodze mam wiecej miejsca niz w powietzru;)

mcgyver nawet pomimo tej spacji naprawionej.mozw do mnie jak do laiczki;)ja sie na tym nie znam.moge tylko powiedziec czy mi sie dzwiek podoba czy nie i jaki bym chciala slyszec.o sprawach mechanicznych czy elektronicznych nie mam zielonego pojecia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.