Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

1. Klipsch RF-52

2. Jamo S 608

a nawet Wharfedale DIAMOND 10.6.

Jednakże gdybym miał do wydania około 2000 złotych szukałbym produktów używanych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Taa...

Szczególnie te Jamo z serii "S"...

sittek, a ja głupi myślałem, że Ty jednak coś wiesz i znajdziesz...

Te Klipsche oficjalnie kosztują ponad 2.5 tysiaka, więc się nie łapią.

Edytowane przez RADUL

RADUL wziąłem pierwsze z brzegu, które JAK DLA MNIE brzmią dużo bardziej naturalnie i miło dla ucha niż np. STX

Poza tym napisałem Ci, że jeśli mam kupić coś słabego to nie kupuję. zaciskam zęby i oszczędzam na nowe lub kupuję z drugiej ręki.

No to jeżeli tylko tacy "znawcy budżetówki" tylko na podstawie swoich doświadczeń z Altusami i Altonami źle wypowiadają się o Tonsilach i (co dziwniejsze) o STXach to ja wymiękam.

Cała wielka krytyka w myśl zasady:

Tonsil i STX są bee - bo to Tonsil i STX...

a najgorsze, że to polskie marki - pokutuje "pewexowska polaczkowatość"

Sittek z tymi Jamo S608 - to pojechałeś (nie spodziewałem się czegoś takiego po audiofilu z takim stażem i

"doświadczeniem")

Przyznaj się zgrywusie, że jaja sobie robisz.

Edytowane przez RADUL

Pozwolę sobie wtrącić się w tą dyskusję. Znam Siesty i STX FX300 i mogę coś o nich powiedzieć. Ciekawe czy osoby które się tu wypowiadają znają te produkty.

Do Sittek.

Z jaką elektroniką słuchałeś Siest i STX-ów? Z mojego doświadczenia wiem z czym te kolumny mogą dobrze zagrać i w jakiej muzyce. Nie wszystko zagrają dobrze lub bardzo dobrze, zresztą jak większość budżetowego sprzętu audio.

Chciałbym je wymienić na kolumny o podobnej cenie które dadzą mi lepszą jakość dźwięku.

Może dokładniej coś napisz, bo tutaj nikt nie wie ile kosztują Zeusy.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Dostałem propozycję takiego zestawu: Chario Tower 100 za 2100pln + Sherwood 772 za 1180 pln ma ktoś doświadczenie z tym sprzętem? <br />

Gram na trochę większych Tower-200.

Odsłuchaj Tower-100 śmiało z wyrobami Tonsila czy STX.

Z jaką elektroniką słuchałeś Siest i STX-ów? Z mojego doświadczenia wiem z czym te kolumny mogą dobrze zagrać i w jakiej muzyce. Nie wszystko zagrają dobrze lub bardzo dobrze, zresztą jak większość budżetowego sprzętu audio.

Z Yamahą, Denonami i Rotelami. Niestety efekt był niezbyt ciekawy. Wystarczyło zamiast ich podłączyć 20 letnie monitorki Dynaudio Audience 50 w cenie około 1500 złotych. Normalnie masakra. Niestety takie maluchy rozwaliły je w każdym aspekcie, nawet basu.

Tonsil i STX są bee - bo to Tonsil i STX...

Sorki, ale to już nie moja wina. Pisałem kiedyś, gdyby kosztowały połowę tego co teraz, to gdybym nie miał innego wyjścia, jako przejściówki, bym je zakupił. Jednakże jak to w Polsce, ich cena jest zaporowa a jakość oporowa.

Ja jaja sobie robić? No co Ty RADUL ? :)

Taa...

słuchałeś...

- bee, bo bee...

No to co Twoim zdaniem nie jest "w zaporowej"cenie?

- wiadomo, "wybitne" Jamo S608 i co jeszcze?

Edytowane przez RADUL

RADULCIU czy ja napisałem, że J S608 są wybitne? Napisałem, że ich faktura, ich dźwięk lepiej przypadły mi do gustu i gdybym musiał kupowac coś w tej cenie to zdecydowanie wolałbym te, niż STX. Ale nie kupiłbym ani tych ani tych. Nie będę przecież jeszcze raz siebie przepisywać.

No ale do tej pory wymieniłeś badziewie jakim są Jamo S608 i znacznie droższe Klipsche RF52 - skoro Siesty są takie kiepskie to nie powinieneś mieć problemu z "wysypaniem" całej masy lepszych konstrukcji konkurencji w .

Przyznaj się, że mierząc znacznie wyżej nie znasz się na "budżetówce", więc po co ta "jazda" po polskim sprzęcie?

A STX FX300 to kolumny lepsze (i na lepszych przetwornikach - poczytaj sobie opinie diy-owców o AWXach) od Monitor Audio z serii RX, więc jeżeli i od tych wolałbyś te Jamo...

no, ale ludzie to się znają...

Nie rozumiem tylko tej zaciętości w negowaniu wszystkiego co polskie...

No ale do tej pory wymieniłeś badziewie jakim są Jamo S608

Niestety nawet od nich są gorsze ........

Skoro jedziesz po tych Jamo jak po burej suce, powiedz w jakiej konfiguracji je słuchałeś, czy bezpośrednio porównywałeś je z STX, bo ja niestety tak. I nie neguje co polskie, ja po prostu czekam na tę chwile aby polskie wreszcie były na tyle ciekawe aby się nimi zainteresować. Bo jak nie słaba jakość to cena z kosmosu.

Edytowane przez sittek

Jeżeli Ty porównujesz Jamo S608 (gorsze nawet od modelu S606) z STXami FX 300 to już nie wiem czy można kogoś takiego traktować poważnie (może Ci się modele pomyliły - seria Jamo C60x gra już akceptowalnie, chociaż do FX300 to jeszcze sporo brakuje)

STX ma jeszcze niższe serie "F" - ale te są kilkukrotnie tańsze.

Edytowane przez RADUL

A STX FX300 to kolumny lepsze (i na lepszych przetwornikach - poczytaj sobie opinie diy-owców o AWXach) od X, Y, Z.....

STX to kolumny lepsze i na lepszych przetwornikach - no OK ale jesteś chyba jedyną osoba, która tak twierdzi. Nie wiem jak inni ale ja nigdy się z taką opinią, oprócz Twojej, nt tych STX nie spotkałem, ani na tym ani na innym forum. Widziałem tylko kilka ogólnych opinii chwalących w/w STX jak i kilka negatywnych opinii. Dawno temu Siesty też miały być cudem w tej cenie, a ile osób wyrażało tutaj na forum niezadowolenie po zakupie ?

Jak masz jakieś źródła do wpisów to zacytuj i podaj linki, gdzie ktoś opisywał porównania np. rzeczonych Monitor Audio i STX. Bo na razie to trochę tak jak z tym dowcipem, że gość krzyczy że u ruskich w Moskwie rozdają samochody, a potem okazało się, że nie samochody a rowery, no i nie rozdają a kradną...

Tymczasem znalazłem na szybkiego jeden link, widać marketing STX prężnie działa :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mam co prawda już kolumn na AWXach, ale miałem dłużej lub krócej wiele sztuk. Byłem chyba pierwszym diyowcem, który wykonał kitowy zestaw 2,5way na AWX FX-300.

FX-200 moim zdaniem odstają dźwiękiem od FX-300, ale cena jest również niższa. Świetne kolumny w za śmieszne pieniądze. Jeżeli ktoś ma jeszcze rękę do zmajstrowania sobie obudów, to można mieć np. FX-300 za około 1500-1600zł. Oczywiście obudowy mogą być wykonane bardziej odjazdowo, co podniesie cenę, ale to już kwestia gustu i umiejętności diy. Produkt dobry i polski! Zbudowałem wiele domków dla kitu FX-300 i ich właściciele są zadowolenie z ich brzmienia. Polecam.

Słyszałem kilka modeli kolumn STX-a i chociaż wiem, że to jest nie realne, chętnie bym zorganizował spotkanie kilku chętnych do porównania np. FX-300 z kolumnami znanych marek powiedzmy w cenie dwukrotnie wyższej o w/w kolumn :)

Ukryta Zawartość

Dodam, że kolega bingant to znany (nie tylko)na forum "składacz" ekskluzywnych wersji kolumn Akustyka i STXa, więc chyba opinia kogoś takiego nie jest bez znaczenia...

Ukryta Zawartość

Panowie :)

Do jakiego wniosku doszliście? Podstawową kwestią są preferencje brzmieniowe, spośród wszystkich Tonsili - Siesty są niezaprzeczalnie najlepiej brzmiącymi kolumnami tym bardziej, że ich cena jest naprawdę śmieszna i nie, że zaprzeczam sam sobie w stosunku do tego co napisałem wcześniej w tym temacie lecz po prostu stwierdzam fakty bo słuchałem Siest i prezentują naprawdę dobrą szkołę grania w tym przedziale cenowym. Jednakże ja preferuję inny charakter brzmieniowy. Dla osób które zachwalają je pod kątem basu pragnę napisać Pozdro :)

Kiedyś byłem zwolennikiem tej firmy, przebaczałem im każdą niedoróbkę tłumacząc fakt, że niema idealnego produktu. I tak od przetworników 30/60 przez 30/80 skończywszy na 30/100 oraz na 30/120 postanowiłem zakupić nowy zestaw Tonsila, pierw Fenixy, potem Maestro II, Siest nie posiadałem, ale słuchałem ich pod swoim klockiem. Mnie osobiście bardziej podchodzi dźwięk Oli30 czy też Quantumów. Metasy 500 grają wg. mnie również lepiej. To są typowe kolumny w cenie do 2 kzł.

Kolejną kwestią dotyczącą Tonsila jest fakt, że mogliby podawać niższe moce znamionowe swoich zestawów :) Większość przetworników GDN to konstrukcje nie pozwalające przyjąć podanej mocy w całym paśmie :) Nie oszukujmy się, Maestro w kwestii basu wymiękają. Denon PMA 1060 robi z nich popiół.

I znowu się powtórzę - jeden lubi zapach fiołków, drugi jak mu nogi śmierdzą :)

W końcu wytrzeźwiałem! To odpisuję :)

Pozdrawiam

STX to kolumny lepsze i na lepszych przetwornikach - no OK ale jesteś chyba jedyną osoba, która tak twierdzi. Nie wiem jak inni ale ja nigdy się z taką opinią, oprócz Twojej, nt tych STX nie spotkałem,

Kolega RADUL w pracy jest, więc pisze to co pisze. Śmieszy mnie trochę podejście typu STX super, za to Jamo nic nie warty knot :) Według mnie to podobna półka, podobna jakość, niski budżet, jednakże Jamo można zaakceptować, STX już niestety nie gdyż nie ma w nic nic co by uzasadniało cenę zbliżoną do 2000 złotych za parę.

sittek, czy Ty wiesz co piszesz?

Nieudany model z najniższej serii Jamo i ...

dyskutujemy o tych kolumnach:

Ukryta Zawartość

solidne, aeorydynamiczne, odlewane aluminiowe kosze,

12 cm magnes,

miedziane pierścienie Faradaya w napędzie,

36 mm wentylowana cewka ,

wentylowane zawieszenie...

sittek - teraz to już jestem całkowicie przekonany o tym, że Ty tych kolumn nawet na zdjęciu w necie nie widziałeś.

Fajnie dyskutuje się z kimś, kto o przedmiocie dyskusji nic nie wie, ale żeby chociaż wykazać minimum inicjatywy i przynajmniej zdjęcia w sieci obejrzeć...

post-16753-0-30031300-1356719470_thumb.jpg

post-16753-0-08164200-1356719496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RADUL

Na zdjęciu faktycznie nie, widzę je po raz pierwszy, ale w sklepie już tak- i nawet słyszałem. Tylko co z tego, że STX jest tak zbudowany skoro nie przekłada się to na choćby poprawna jakość dźwięku? Z kolumny ważącej prawie 30 kg powinien być dźwięk jak dzwon, z niesamowitym basem, a jaki jest? Zapewne wiesz. Nadmuchany i nic więcej. Niestety jest to stara szkoła, efektowna lecz nie efektywna. O średnicy i górze to chciałbym zapomnieć.

Szkoda tylko że bez powodu, dla przekory wyżywasz się na tych Jamo, przy tych STX są naprawdę niezłe.

Poza tym świetnie wiesz co pisze się w reklamówkach aby zainteresować potencjalnego klienta ............

Edytowane przez sittek

sittek czemu uparłeś się na te Jamo S608 - to nieudany model grający jeszcze gorzej od bardzo słabego brzmieniowo modelu S606 - po prostu walnąłeś pierwszy lepszy przykład z allegro i teraz masz problem...

Chyba, że rzeczywiście Twoim zdaniem te Jamo grają dobrze - wtedy to dziękujemy takim "ekspertom"

A z przekory to Ty gnoisz bardzo dobre STXy - tylko szkoda, że wcześniej nie zorientowałeś się o czym piszesz...

A, w którym to sklepie z salonem odsłuchowym i przyzwoitą elektroniką towarzyszącą odsłuchiwałeś te STXy?

Wskaż kolegom, gdzie można tego posłuchać - brnij w to dalej...

Edytowane przez RADUL

witam, czy wybór w postaci takiego zestawu HK3390 + MR6 to dobry wybór? będę chciał ustawić to w pokoju około 25m2, słucham głównie rocka troche hiphopu. Budżet jaki przeznaczyłem to 3000 zł.

Panowie powiem tylko tyle że miałem kolumny wielu firm-yamaha, acoustic energy aegis evo one, jbl es 80, kef c7 a teraz mam kolumny Nexton m-100 (stajnia STX) Słuchałem wielu monitorów do 3000 zł i żaden z nich nie odważy się stanąć obok tej konstrukcji. STX to znakomita firma i uczciwie wycenia swoje produkty. Kolumny fx 300 są na bardzo dobrych przetwornikach i brzmieniowo są bardzo udane. Proszę ich nie porównywać z jakimiś jamo które słyszałem bo to oznacza że albo ktoś niedosłyszy albo nigdy nie słyszał jak powinna brzmieć dobrze zestrojona kolumna. Wśród podlogówek tej konstrukcji ja również nie widzę dla nich żadnej konkurencji. Ps. nie pracuje dla STX i nie dostałem od nich pieniędzy za reklamę. A to że są nasze rodzime powinno być ich tylko dodatkowym atutem!

Już nawet nie czytałem tej strony... może wróćcie do tematu ... chodziło w nim o składanie do kupy czegoś dobrego za około 2500-3000pln!

Mój sąsiad jeżeli chodzi o brzmienie silnika woli choopera od ścigacza i za to go szanuje, ale jak kiedyś się przejechał ze mną na ścigu to stwierdził "oooO kur*a też fajnie". Mój sąsiad jest głuchy jak pień i dlatego wyraźne buczenie w motorach go rajcuje a ścigacz to mixer(oczywiście nie mówię, że tak nie jest) on to traktuje aż do przesady, bo jest przygłuchawy ( przy porodzie coś mu uszkodzili z małżowinami niby wszystko słyszy, ale jakoś inaczej) dlatego również słucha ostrego metalu rock i tylko innych w których krzyczą must die!!!! hehe tylko mocnych brzmień a inne wręcz neguje, bo nic mu muzycznie nie dają. Mi też nie każdy rodzaj muzyki coś daje... nie przy każdym utworze ma się ciary, nie przy każdym noga sama przytupuje i nie przy każdym vocalu łzy same płyną . Dlatego uspokójcie się i przyznajcie, że każdy jest inny a niektórzy mogą z dziwnych dla nas przyczyn wywyższać modele za 500 złotych sztuka.

RADUL ja nie mam problemu, to ty chcesz jakoś z tego wybrnąć. Ja piszę to co słyszałem.

A dlaczego Jamo? Ano dlatego, że to bardzo podobna półka.

Chciałeś podobne, więc ci przykład podałem.

Poza tym co masz na myśli przyzwoita elektronika towarzysząca?

Wystarczy że w testach ludziom w głowach mieszają z tym towarzyszącym sprzętem.

Podłączy się do Wadii lub McIntosha oraz jakiegoś referencyjnego odtwarzacza takie kolumny, doda się kable sieciowe, podkładki antywibracyjne, wszystko za jakieś 300.000 złotych a potem dziwić się, że gość kupuje w sklepie sprzęt za 2000 złotych i słyszy zupełnie na odwrót.

Słuchałem wielu monitorów do 3000 zł i żaden z nich nie odważy się stanąć obok tej konstrukcji.

Tu trochę puściłeś wodze fantazji .............. Ja jednak rozumiem, zakup dokonany, i po wszystkim. Teraz trzeba chwalić, bo cóż pozostało?

No dobra - podaj adres sklepu!

Może jeszcze nazwisko sprzedawcy? RADUL no co ty kolego? Przecież tutaj nie o sklep chodzi a o sprzęt. Chcesz mnie na czymś złapać? Wiesz dobrze, że w obecnych czasach każdy szanujący się lokalny sklep może sprowadzić każdy model, nawet jeśli nie jest jego dystrybutorem i nigdy go nie sprzedawał.

Mogłeś podać jakiś wysoki model Tagi albo jakiegoś innego przyzwoitego "chinola", ale Ty akurat popełniłeś błąd totalnego laika (przynajmniej w tym temacie) i wybrałeś jeden z najgorzej brzmiących modeli kolumn na naszym rynku..

Nie mam nic do Jamo - sam chętnie kupiłbym starsze Concert (D870) - ale z tymi Jamo S608 to pojechałeś...

• Pokaż nowe odpowiedzi