Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum, wcześniej byłem tylko jego aktywnym czytelnikiem. Proszę o pomoc w wyborze mojego pierwszego zestawu. Sprawa wygląda następująco: głównym źródłem dźwięku będzie w 80% TV Samsung LE37B650 z podpiętym przez HDMI tunerem Cyfry +. Pozostałe 20% to muzyka z radia również z tunera Cyfry (radio tradycyjne odpada- mieszkam w górzystym terenie i stacje oprócz Radia Maryja szatkują i przerywają), oraz muzyka z MP3 lub podpiętego kompa z koncertami na YouTube, Vimeo itp. Pokój docelowy ma wymiar 4m x 5m, stouli niski pod TV, mała komoda i narożnik, gruby dywan. Głośniki maksymalnie 2 sztuki i tylko podstawkowe, podłogowe odpadają. Jak wspominałem, głównym źródłem będzie TV, muzyki słucham raczej na niezbyt dużym poziomie głośności (mam małe dzieci), preferują w w muzyce dynamikę (dynamiczny i głęboki bas) i szczegółowość (gitara, wokal, talerze). Muzyka: ostry rock, blues, czasem R&B. Odsłuchiwałem kilka zestawów głośników i w ucho wpadły mi Magnaty Quantum 653 (fajny dźwięk jak dla mnie) w kolorze mocca(żonie wpadły w oko bo identyczny jak kolor mebelków:). Teraz mam dylemat czy wybrać zwykły wzmacniacz (typu HK 980, Denon PMA 510 AE), czy może jaki ampli (HK 3490 itp), oraz jaki ma być drugi klocek- filmy odpalam zwykle z HDD dołączonego do TV, wypożyczalnia filmów Blu- Ray też jest dość daleko ode mnie), muza to wspomniane radio lub MP3. Czy wybrać niedrogi odtwarzacz Blu-Ray z WI-FI i tym samym zrobić z tego domowe centrum rozrywki, z niego "odpalać" muzykę i filmy, czy też CD-ek dedykowany z USB. Budżet to max 3200 zł. Proszę o fachową pomoc , dziękuję :)

Witam Wszystkich,

Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Zamierzam kupić niedrogi zestaw stereo. Mam możliwość zakupu po okazyjnej cenie: Wharfedale Diamond 10.1 + DENON DRA-F107 DAB. Sprzęt jest nowy. Co myślicie o takim połączeniu? Sprzęt będzie stał w pokoju o wymiarach 4mx5m w bloku. Co do wykorzystania to będę słuchał wszystkiego po trochu. Czy jest sens dokupienia do takiego zestawu subwoofera?

Pozdrawiam

Szczerze mogę polecić. Nie są to moje kolumny, ale słuchałem ich pewien czas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witam, chciałbym też się podpiąć.

Witam, jestem tu nowy więc się przedstawię. Nazywam się Dawid i jestem z Łódzkiego. Trafiłem na to forum ponieważ poszukuję sprzętu audio do mojego pokoju(15m2). Sprzęt potrzebuję głównie do muzyki(90%). Poprzednio miałem przez kilka lat Tonsila Scherzo 200 i wzmacniacz kenwooda KA-4520 i nadeszła pora na zmianę. Bardzo prosiłbym o pomoc w doborze przechodzonych kolumn i amplitunera. Mój budżet to 3000 zł. Tak sobie liczyłem(oczywiście proporcja może ulec zmianie), że na kolumny wydam 2000 zł, a na amplituner ok 1000 zł. Co byście mogli w tej cenie zaproponować? Jeśli chodzi o muzykę to słucham właściwie wszystkiego, rock, pop, trance... Ogólnie moje typy to:

Kolumny:

Dali concept 6

Jbl l 880

Tonsil Maestro II

KEF Q5

Amplituner:

Denon AVR 2805

Może oczywiście być też inna firma i model, bo ja za bardzo się nie znam.

Z tej listy osobiście skłaniałbym się w stronę KEFów ale ponoć one dobrze graja pod NADem czy Audiolabem a to drogie wzmacniacze. Mają też ponoć bardzo dobry środek kosztem basu więc mógłbym doskładać i po czasie kupić sub. Za to Jbl mają mocny dół i nie wiem czy w tak małym pokoju nie będą dudnić.

Bardzo proszę o pomoc, może sami zasugerujecie jakąś markę lub model? Jestem otwarty na propozycję. Z góry dziękuje, Dawid

A co tutaj robi amplituner do kina - Denon 2805 ?? Musisz się kierować w stronę wzmacniacza, a nie sprzętu, który tryb stereo ma jako dodatek do dźwięku przestrzennego.

a więc niższą średnicę którą mają wyeksponowaną, dla ucha brzmią bardzo ciepło co jest po prostu bardzo "miśkowate" i nadaje tym kolumnom bardzo "puszystego" brzmienia.

Oli to nie są kolumny "miśkowate". One po prostu mają sztucznie stłumione wskazane przez ciebie pasmo. Jak dla mnie są zamulone i zaprojektowane aby w pierwszej kolejności maskować niedoskonałości. Z kolei Siesty czy Tonsile w tym pasmie nie są sztucznie przycięte dlatego często syczą i drażnią.

Cały czas powtarzam, że poruszanie się w tych słabych jakościowo zestawach jest uwstecznianiem się i pójściem na łatwiznę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek, osobiście byłem w salonie i wiem bardzo dobrze o czym piszę. Nie rozumiem jednego, jeśli producent "wypuści" kolumny kosztujące ok 2-3k zł. o ciepłej barwie to od razu zwolennicy drogiego, że się wyrażę nie budżetowego sprzętu zaczynają swoją jazdę bez trzymanki po forach i wypisują takie bzdety typu "zamulone, zmulone", że aż się włos na plecach jeży. Oli w żadnym wypadku nie są zamulone, jeśli Tonsile właśnie na takiej zasadzie mają ukazywać swój "niesztuczny" charakter brzmienia to ja dziękuję za taki dźwięk. A skoro twierdzisz, że Oli są słabym jakościowo towarem to jak można ocenić Maestro II180? Mimo wszystko polecam recenzję oraz test:

Ukryta Zawartość

Fakt, podałem link do 40-stek ale to jest bez znaczenia, charakter brzmienia pozostaje bez zmian. Owszem, szanuję twoje zdanie ale przenigdy po odsłuchach nie stwierdzę, ze Oli nie są "miśkowate". Po to człowiek przejechał kilkaset kilometrów do salonu audio aby ukształtować swoje zdanie na temat danych zestawów i dzięki temu nie kierować się opiniami innych. Mogłem wybierać między Oli30/40 a Quantum 605, jednoznacznie stwierdziłem, ze nie opłaca Mi się dopłacać do tych pierwszych. Słabe jakościowo w cenie do 2000 zł są w wielu przypadkach JBL, Tonsil, Jamo i inne badziewia które się na siłę promuje w internecie a wszelakich forach. Roth Oli oraz Magnaty z serii Quantum a tym bardziej 6xx przenigdy nie były, nie są i nie będą słabo jakościowymi produktami.

Swoją drogą na audio.com.pl/testy czytając test Q605 jest jasno napisane:

"a to akurat było możliwe, bo równolegle testowałem wiele modeli z zakresu 3000-4000 zł. Nie odgadłbym w ślepym teście, że 605 pochodzą z innej klasy cenowej" oraz "Co więcej, w takim gronie okazały się jednymi z najbardziej neutralnych; nawet jeżeli brakowało im pewnych cech droższych kolumn, to też żadna z nich nie miała przecież ich wszystkich w komplecie. Nie można nawet powiedzieć, że Quantumy są mniej wyrafinowane!"

Podczas cichego słuchania Oli potrafią pokazać pazurek, bas jest dużo miększy niż w przypadku Q605, bas jest bardziej "subwooferowy", średnica wybrzmiewa w zakresie 1 kHz wręcz znakomicie, zakres wysokotonowy to podobna klasa z delikatnym wskazaniem na Q605. Powiedziałbym tutaj ,że poprzez swój charakter brzmieniowy Oli są mniej męczące aniżeli Magnaty. Jeśli ktoś kiedykolwiek sam projektował kolumny lub też potrafi odczytać pewne rzeczy z charakterystyk to powiedziałbym, ze różnica w brzmieniu jest taka jak w przypadku przebiegu charakterystyk które są dostępne w necie. Wszystko ładnie się zazębia w całość. Tonsile Maestro II 180 nie mają żadnego startu do skromnie opisanych przeze mnie kolumn głośnikowych zarówno w przypadku dźwięku jak i wiarygodności oficjalnie podanej mocy znamionowej. Dwójeczka Tonsili nie jest w stanie przyjąć 100W mocy, gdzie w swoje Q605 ładuję całego PMA-1560.

Kiedyś za złe słowo o pewnych kolumnach firmy Tonsil grożono mi pobiciem. Także może lepiej bym na siłę próbował je promować? :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mayster_89

A co tutaj robi amplituner do kina - Denon 2805 ?? Musisz się kierować w stronę wzmacniacza, a nie sprzętu, który tryb stereo ma jako dodatek do dźwięku przestrzennego.

A mógłbyś mi polecić jakiś wzmacniacz i oczywiście jakieś kolumny do moich 15 m2?

Kiedyś za złe słowo o pewnych kolumnach firmy Tonsil grożono mi pobiciem.

Chyba jeszcze nie jest tutaj tak źle żeby ktoś komuś groził pobiciem :)

Przejechałeś się kilkaset kilometrów więc i obiektywność może być zaburzona.

Testy i recenzje raczej omijam.

Wrażenie misiowatości w przypadku tych głośników wynika jak dla mnie z braku punktu odniesienia w stosunku do lepszych kolumn. Poruszanie się wyłącznie w przedziale Oli, Tonsil, Jamo czy Magnat nie jest dobrym rozwiązaniem.

I na koniec.

Ostatnimi czasy to właśnie bardzo średniej jakości Oli są nadzwyczaj agresywnie promowane w mediach i na forach.

Oj sittek :) Rozumiem Cię. Ale stawianie Jamo S608 w cenie 1700 zł lub Tonsili Maestro w cenie 1650 zł obok Quantumów 605 lub Oli 30/40 to delikatne nieporozumienie. Te pierwsze dostałyby spore łojenie od konstrukcji nieco tańszych. Te drugie jak widać są stawiane chociażby w testach (którymi kieruję się już bardzo rzadko) z kolumnami w wyższym przedziale cenowym. Naprawdę trzeba mieć również wyobraźnię, bo po co dawać dwa razy większe pieniądze za kolumny "na ucho" minimalnie lepsze jakościowo jeśli chodzi o dźwięk w stosunku do kolumn 2 razy tańszych ale rewelacyjnych/najlepszych w swoim przedziale cenowym :) Wiesz, przejechać przejechałem, ale ułatwiło Mi to wybór i w moim pomieszczeniu spisują się jeszcze lepiej niż w salonie. Zaraz jak wróciłem porobiłem zdjęcia Tonsilom i je sprzedałem. Od to taki jest rozrzut jakości w danym przedziale cenowym :) Za dane pieniążki można dostać lepsze i gorsze kolumny. Oj wiem coś o tym, wiem.

Pozdrawiam

Edytowane przez Mayster_89

Ale stawianie Jamo S608 w cenie 1700 zł lub Tonsili Maestro w cenie 1650 zł obok Quantumów 605 lub Oli 30/40 to delikatne nieporozumienie.

Gdybyś te cudowne Oli lub 605-tki postawił obok używanych Dynaudio albo ProAc-ów dopiero byś zrozumiał o co tak naprawdę mi chodzi.

Jamo, Tonsile, Oli czy Magnaty przy nich niestety są tylko bardziej lub mniej bardziej nieciekawe.

"Używanych" - niestety są też ludzie których na taki sprzęt nie stać :) Używany sprzęt dla mnie nie istnieje przynajmniej jeśli chodzi o zestaw kolumn. Też nie wierzę, że w cenie 2000 zł za używane kolumny można kupić coś co zrobiłoby miazgę pod kątem brzmienia z nowych Oli lub 605. Pamiętam kiedyś wątek nt. wzmacniaczy - wiele osób wmawiało Mi jakim to cudownym wzmacniaczem jest Yamaha AX-900 w końcu ją kupiłem, miała wgniatać wiele wzmacniaczy które stawiałem na przeciwko jej. A jaki był tego finisz? A no taki, że Yamaszka 3 dni później wylądowała w rękach innego właściciela. Morał jest taki, że nie ma czegoś takiego jak jednoznacznie lepsza jakość, nie ma kompletnej kolumny w cenie 2000 zł nawet jeśli chodzi o sprzęt używany! Owszem, gdyby kolumny podane przez ciebie były nowe, byłyby barwą dźwięku, charakterem brzmienia zbliżone do tych "cudownym moich" kolumn lecz robiły to w znacznie lepszym stylu i kosztowały ok 2500 zł to wiedz, ze byłyby polecane w tym wątku.

Ale tak niestety nie jest, nie przeprowadzono takich porównawczych testów, założę się, że może kilka osób na forum miało okazję przeprowadzić takie właśnie bezpośrednie porównanie. A ja jestem taką osobą która do określenia "Oli czy Magnaty przy nich niestety są tylko bardziej lub mniej bardziej nieciekawe" podchodzi z dystansem ponieważ sam nie miałem okazji testować a więc jest to dla mnie niewiadomą. Sprawa zaczyna się również komplikować na tyle, że dochodzi nam odpowiednie dopasowanie w stosunku do wzmacniacza, dochodzą nam poszczególne rodzaje muzyki, zachowanie się poszczególnych przetworników w danych konstrukcjach. Ja jak już "dorwę" sprzęt to testuję go właśnie pod różnym kątem i niestety pozory bardzo często mylą. Wielokrotnie wychodziły takie byki, że głośnik wysoko-tonowy w kolumnie za 250 zł potrafił w niektórych sytuacjach zagrać lepiej aniżeli kopułka z kolumn właśnie w cenie 1700 zł. Może profesjonalistą to ja nie jestem, prędzej "biednym amatorem" ale wszystko staram się pokryć doświadczeniem bez względu na to jak daleko ono zachodzi i czepiając się tej sympatii do barwy dźwięku to powiem Ci szczerze, że kiedy jeden będzie pisał, że Maestro II 180 grają w swojej cenie rewelacyjnie to ja napisze tak: bardziej przypada mi do gustu charakter brzmienia takich kolumn jak SS-RG440 od MHC-RG220 :)) I co? I kaplica :) Nawet teoretycznie lepsza kolumna niema dobrych cech teoretycznie gorszej kolumny - wiem z doświadczenia. Oj, nie myśl sobie, że stawiam Roth oraz Magnaty na najwyższym szczeblu bo tak z pewnością nie jest, niemniej jednak daję do zrozumienia, że w tej cenie lub nawet biorąc pod uwagę stosunek otrzymania lepszej jakości do "dołożonych" pieniążków na konstrukcję w innym przedziale cenowym/jakościowym po prostu nie opłaca się ich wymieniać na coś nowego, nie do końca lepszego.

Pozdrawiam

a może coś takiego - zagra wyśmienicie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub amplituner jakiś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i to jest dobry kierunek !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Mayster_89

No właśnie po to kupuje się kolumny z drugiej ręki gdy nas na nowe nie stać.

Yamaha o której piszesz nie była złym wzmacniaczem, jednakże jeśli podłączysz pod nią efektowne na pierwszy rzut ucha kolumny typu Magnat lub Roth efekt będzie taki jak opisujesz. Kiszka połączona z niedosytem.

Niestety aby cieszyć sie ponadprzeciętną jakością trzeba wydać trochę grosza. Inaczej będziemy mieli wyłącznie półśrodki i wmawianie sobie, że za 2000 złotych jest super.

Ciekawi mnie ten twój rewelacyjny głośnik wysoko tonowy w kolumnie za 250 złotych :)

Biorąc dodatkowo pod uwagę fakt że omijasz wielkim łukiem sprzęt używany robi się jeszcze ciekawiej.

Może pochwal się co to były za cudeńka i porównaj go na przykład z kopułką na przykład z moich Dynaudio Audience 50.

Nie mogę się doczekać tych rewelacji :)

Ja rozumiem, że wiele ludzi nie stać na droższy sprzęt ( sam czekałem na niego gdzieś tak 20 lat) ale teraz wiem że warto było i nikt mi nie wmówi, że kolumny o których wypisujesz są dobrej jakości.

Sittek :) Od kiedy to Roth oraz Magnat a zwłaszcza Q605 w połączeniu z AX900 tworzy nieciekawe połączenie? Oj śmiem twierdzić, że robi się nad wyraz ciekawie. Ani jedna z ww. kolumn nie jest w charakterze brzmienia jednoznaczna z tym co prezentuje AX900 bo to wzmacniacz o bardzo defensywnym wręcz ostrym brzmieniu. No jak już Roth i Q605 są bardzo efektowne a przynajmniej w zakresach które AX900 potrafi wyolbrzymić to ja sam zastanawiam się czy ta rozmowa nie zaszła za daleko :)

Ja od pewnego czasu poruszam się jedynie w sprzęcie nowym, i jakość zachwalam ale z uwzględnieniem właśnie mojej słusznej opcji a więc jedynie sprzętu ze sklepowej półki. Jak będzie mnie stać to nie zainwestuję w sprzęt 2-3 razy droższy tylko 10-15 razy droższy ale NOWY ale póki sytuacja jest jaka jest wolę przebierać w tańszym ale najlepszym w swojej klasie.

Ciekawi Cię głośnik wysoko-tonowy z kolumny za 250 zł który to porównałem do tego z Maestro II 180? To w tych Tonsilach siedzi taka rewelacja? :) Oj, powiem ci szczerze, że również nie mogę się doczekać tych rewelacji ;) Tym bardziej, że zeszło na porównanie kolumny za 250 zł z Twoimi Dynaudio Audience 50.

Wiesz, ja nie chcę się kłócić, ale jakim cudem mogę ci wierzyć skoro wnioskuję z twoich wypowiedzi fakt, że Oli oraz Q605 to kolumny grające nieciekawie w połączeniu z "przejaskrawionym" wzmacniaczem :)

Toż to czysta herezja, z Marantzem PM-75 ww. kolumny grają wręcz "mrocznie".

Masz swoje zdanie i go szanuję, lecz niestety w przypadku tej jakości o której piszesz zgodzić się nie mogę, i pewnie na tym się nasze rozmyślenia skończą ;)

"Jeden lubi zapach fiołków, drugi jak mu nogi śmierdzą", możesz być zarówno tym pierwszym jak i drugim, to samo się tyczy mnie.

Pozdrawiam

Może pochwal się co to były za cudeńka i porównaj go na przykład z kopułką na przykład z moich Dynaudio Audience 50.

Nie mogę się doczekać tych rewelacji :)

Ja mogę porównać kopułkę (i nie tylko) jeśli chcesz. Miałem Rothy, teraz mam przejściowo Dynaudio 60. Coś konkretniej chciałbyś wiedzieć ? Na wstępie mogę powiedzieć że kopułka w Audience jest bardzo dobra ale wielka rewelacja to na pewno nie jest, mimo że lubię ten delikatny styl jaki prezentuje.

Bez sensu jest tłumaczenie komuś, kto nie słuchał jednych kolumn a upiera się o wyższości drugich nad nimi. Także Mayster89, naprawdę szkoda Twojego wysiłku.

Cześć Wszystkim:)

Możecie powiedzieć co sądzicie o nowym Denonie D-F 109?

Jest lepszy od swojego poprzednika, wart swojej ceny?

Słuchaliście już tego sprzętu?

Sittek :) Od kiedy to Roth oraz Magnat a zwłaszcza Q605 w połączeniu z AX900 tworzy nieciekawe połączenie? Oj śmiem twierdzić, że robi się nad wyraz ciekawie. Ani jedna z ww. kolumn nie jest w charakterze brzmienia jednoznaczna z tym co prezentuje AX900 bo to wzmacniacz o bardzo defensywnym wręcz ostrym brzmieniu. No jak już Roth i Q605 są bardzo efektowne a przynajmniej w zakresach które AX900 potrafi wyolbrzymić to ja sam zastanawiam się czy ta rozmowa nie zaszła za daleko :)

A skąd wiesz? Przecież tę Yamahę bardzo szybciutko sprzedałeś? Więc skąd ta wiedza? Boję się że z internetu .... A może łączyłeś tę Yamahę z tymi niesamowitymi kopułkami za 250 zeta w komplecie? :)

Jeśli ta Yamaha grała nieciekawie uważasz, że podłączenie przymulonych Oli rozwiąże problem? A może tylko zamaskuje wady? Kojarzysz w kaseciakach skuteczność Dolby B? Mordował z emocji każde nagranie.

A o tym cudownym wysokotonowcu chciałem przecież dowiedzieć się od ciebie a nie od siebie. Kojarzysz różnicę? Ja akurat miałem możliwość porównania kopułek z Dynaudio A 50 z polskimi cudeńkami z lat 80' i 90' i jak myślisz, które ciekawsze były?

Sprzedałem ją bardzo szybko - dobrze zauważyłeś, a to znaczy, że czytasz ze zrozumieniem :)

Jednakże tutaj kolego sittek zaskoczę Cię i wskażę na fakt, że byłem jej posiadaczem w okresie przejściowym między Maestro II 180 a Quantumami 605 które to mają bardzo zbliżony charakter brzmienia do Oli i każdy kto słyszał jedne i drugie może to potwierdzić. Bywał okres gdzie miałem kilka wzmacniaczy i mogłem je równolegle testować :) Stąd moja wiedza na temat poszczególnych konfiguracji.

Oj, dyskusja dyskusją ale wypraszam sobie zarzucanie mi, że moje informacje, wiedza nt. AX900 pochodzą z internetu, dodam jedynie fakt, że w sprawie AX-900 kontaktowałem się między innymi z Lumperatorem dla którego ten klocek z pewnością ma ogromne znaczenie. Prócz wiedzy nt. wzmacniaczy o których piszę mam również osobiste galerie zdjęć wzmacniaczy które zdążyłem "odsłuchać". Winny się nie tłumaczy więc może przejdę dalej.

Nigdy nie używałem kaseciaków a jak już jakiś miałem to nie zwracałem uwagi na jego funkcje. A czy Oli są przymulone i czy jasno grający wzmacniacz będzie maskował ich wady? Z tego co czytam kolega don111 posiadał te kolumny a więc niech się wypowie w temacie bo ja już nie mam sił przekazywać swojej osobistej wiedzy na ten temat :( Z wcześniejszej wypowiedzi kolegi don111 wynika jednoznacznie, że posiada Dynaudio 60 a więc czy mógłby dokładniej odnieść się z porównaniem do Oli 40 oraz Magnatów Q605?

Te właśnie cudowne wysoko-tonowe głośniczki były zamontowane w kolumnach Quadral, fakt - używanych ale wtedy jeszcze nie byłem zrażony do sprzętu wiekowego. A kwestia łączenia Yamahy z "cudownymi kopułkami" nie była wtedy możliwa, bo Yamahę miałem ok. 4 lata później :)

Analizując jednak twoje wcześniejsze wypowiedzi stwierdzam jednoznacznie, że sam sobie odpowiadasz na zadane mnie pytania. A w głównej mierze właśnie konfrontacji kopułek z Oli/Q605 - Dynaudio - polskich "cedeniek" :-)

Te właśnie cudowne wysoko-tonowe głośniczki były zamontowane w kolumnach Quadral
A o jakim dokładnie modelu prawisz? Czyżby o Titan? :) Były to kapitalne kolumny tylko nie wydaje mi się aby obecnie, nawet po 30 latach kosztowały tylko 250 złotych. :)

dyskusja dyskusją ale wypraszam sobie zarzucanie mi, że moje informacje, wiedza nt. AX900 pochodzą z internetu
No dobra, sorki, zagalopowałem się :)

A o jakim dokładnie modelu prawisz? Czyżby o Titan? :) Były to kapitalne kolumny tylko nie wydaje mi się aby obecnie, nawet po 30 latach kosztowały tylko 250 złotych. :)

Co ty, gdzie tam Titan :) Za Titanki trzeba w obecnych czasach dać ok 2-2,5 kzł. Pamiętam kupiłem te Quadrale od kolegi który mówił, że są po delikatnym tuningu, model chyba All-Craft 6000. Stare graty do których dzisiaj się śmieję. Możesz mnie teraz wyśmiać, że takie to ścierwo i chłam, ale chcąc nie chcąc firma mniej rozpowszechniona aniżeli Tonsil do dnia dzisiejszego ale wrażenie odsłuchowe wielokroć bardziej godne mych uszu :)

Pozdrawiam

No i racja.

Po przejściu z Altusów czy Space'86 o buczącym i świszczącym drewniano metalicznym dźwięku moje cudowne Quadral Quintasy grały dla mnie wyśmienicie. Jak dla mnie był to Hi-End :) Basik, wypełnienie, potęga brzemienia ........to znaczy tak mi się wtedy tylko wydawało, bo po naszych wynalazkach wszystko było cudowne. Potem kupiłem malutkie B&W 302 i po raz kolejny szczęka mi opadła - i od tego czasu co pewien czas opada i opada niżej ...... :)

Witam

Mam zamiar kupić sobie nowe nagłośnienie kompletne i bardzo spodobała mi się wieża Yamaha Pianocraft mcr-840 która ma dużo dobrych opinii, ale rozmawiałem na ten temat z bratem i kolegą i oni mi polecają zakup kolumn i wzmacniacza. Po głębszych przemyśleniach teraz sam nie wiem, czy kupić nową wieżę za 2000, czy jednak złożyć sobie zestaw w takich właśnie pieniądzach? Zestaw by był podłączony do telewizora, ale pewnie do komputera też bym czasami podłączył lub z usb posłuchać jakbym miał możliwość, tak jak to jest w przypadku wieży. Pokój ma ok 22 m2, a muzyka jaką słucham to głównie hip-hop lub znane utwory z radia.

W tej cenie zdecydowanie wybralbym mini wieze. Jednak moze warto rozwazyc wiecej opcji.

Z wlasnego doswiadczenia wiem ze calkiem muzykalny jest cyfrowy NAD C715, ale trzeba dobrac do niego jakies kolumny i ogolnie wypadnie drozej niz 2 tys. zl.

Edytowane przez fafarskid

NAD C521BE

NAD C320BEE

Kolumny B&W z serii 6xx

Lub

Pioneer PD7700

Pioneer A550r lub podobne ( taki sam front )

Kolumny B&W z serii 6xx

W tym przypadku będzie przejrzyściej niż z NADami

• Pokaż nowe odpowiedzi