Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie "brzęczenie" wzmacniacza Creek Evo2

Bart20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od 1,5 m-ca jestem posiadaczem zestawu Creek Evo2, z którego jestem bardzo zadowolony.

Jednakże od wczoraj wzmacniacz zaczął buczeć („brzęczeć”), wcześniej nie było takich problemów.

Po włączeniu wzmacniacza jest cisza przez jakieś 10 sekund, a następnie jest ciągłe buczenie.

Jak włączę „mute” to buczenie znika, wyłączę „mute” to po około 10 sek. buczenie powraca.

Zwiększanie / zmniejszanie głośności nie wpływa na to buczenie.

Buczenie jest tylko od samego wzmacniacza nie ukrywam, że jest to irytujące… bo jak muzyka lecie stosunkowo cicho … volume level 12 to słychać to brzęczenie.

Wzmacniacz podłączony jest do gniazdka z uziemieniem.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jeżeli tak, to w jaki sposób został rozwiązany i co było przyczyną? Z góry dziękuję za informacje zwrotną.

Pozdrawiam

Bart20

Ps.

sprzęt jest na gwarancji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Od 1,5 m-ca jestem posiadaczem zestawu Creek Evo2, z którego jestem bardzo zadowolony.

Jednakże od wczoraj wzmacniacz zaczął buczeć („brzęczeć”), wcześniej nie było takich problemów.

Po włączeniu wzmacniacza jest cisza przez jakieś 10 sekund, a następnie jest ciągłe buczenie.

Jak włączę „mute” to buczenie znika, wyłączę „mute” to po około 10 sek. buczenie powraca.

Zwiększanie / zmniejszanie głośności nie wpływa na to buczenie.

Buczenie jest tylko od samego wzmacniacza nie ukrywam, że jest to irytujące… bo jak muzyka lecie stosunkowo cicho … volume level 12 to słychać to brzęczenie.

Wzmacniacz podłączony jest do gniazdka z uziemieniem.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jeżeli tak, to w jaki sposób został rozwiązany i co było przyczyną? Z góry dziękuję za informacje zwrotną.

Pozdrawiam

Bart20

Ps.

sprzęt jest na gwarancji

Ukryta Zawartość

Miałem podobny problem ze swoim sprzętem i była to wina kiepskiego "0" w instalacji elektrycznej. Najzwyklej słyszałem 50 Hz. Sprawdź, czy będzie tak samo jak podłączysz sprzęt z pominięciem uziemienia.

Ukryta Zawartość

hoho.a myślałem że to tylko ja miałem taki problem!

pewnego czasu napaliłem się na cambridge audio 640 wszystko było spoko..gdy emocje opadły i zacząłem się wsłuchiać w jakośc dzwięku okazało się że buczy jak fiks!dokładnie jak w temacie wyżej!buczenie nieregularne.na słuchawkach jeszcze bardziej słyszalne!elektronik nie znalazł przyczyny.wszyscy mi wmawiali że to uziemienie. woziłem wzmacniacz w różne miejsca gdzie są porządne instalacje i nic nie pomogło!!nawet najlepsze uziemienia!musiałem go oddać..właściciel powiedział że mi się wydaje!ale zabrał wzmacniacz..

zakupiłem 340 i jest idealnie cicho!!i dzwięk o niebo lepszy od 640

kiedyś wyczytałem że w cambridgu niemożna odpinać interkonektu gdy wzmak jest włączony..może też creek tak ma..

Transformator to czasem nie buczy?

Raczej nic innego buczec nie moze-jesli to dzwiek wydobywa sie z samego sprzetu a nie z glosnikow

Jest to wina niskiej jakosci trafa

Mialem podobnie

Pomoglo dokrecenie srob i zalanie delikwenta silikonem-jak reka odjal a koszt znikomy

Gość

(Konto usunięte)

Pomoglo dokrecenie srob i zalanie delikwenta silikonem-jak reka odjal a koszt znikomy

producent powinien załączać do kompletu "zestaw naprawczy" w stylu; jakby coś, to zrób to sam i nie zawracaj głowy / poza swoją/

Producenci powinni raczej ekranowac transformatory w puszkach i ewentualnie czyms zalewac impregnowac

Tak wykonane nigdy mi nie brzeczaly

No ale to dodatkowe 10 zl wiec trzeba ich zrozumiec

Bart20

Od roku też jestem posiadaczem Creek Evo 2 i ostatnio też zaobserwowałem podobny objaw. Tzn. lekkie brumienie w okolicy transformatora. W moim sprzęcie jest słyszalne lekkie brumienie, brzęczenie z odległości 5 -10 cm. Z odległości np. 0,5 m nic nie słychać.

W tej sprawie dzwoniłem do Audiosystem, rozmawiłem też z 3 osobami serwisującymi sprzęt Audio.

Mam się tym objawem nie martwić. Jest to spowodowane pracą transformatora. Niektórzy producenci mniej lub lepiej dopracowują ten element pracy.

Z tym ze rozwiazanie tego problemu jest znane od zawsze i kosztuje przyslowiowe grosze

Ale dla producenta grosz do grosza i bedzie kokosza

Moim zdaniem trzeba walczyc z takimi praktykami w koncu kupujemy sprzet nie z musu a dla przyjemnosci

Oczywiscie

Miejsca dosc a brak puszki ekranujacej impregnowania i beznadziejne mocowanie

Taka konstrukcja MUSI wydawac dzwieki

Projektant wiedzial o tym od samego poczatku

Zle pojeta oszczednosc bo sprzet nie jest tani a niesmak pozostaje

Mocowanie latwo idzie poprawic koszt z 8 zl-bedzie troche lepiej

Z puszka wiekszy problem trzeba by cos wyrzezbic i nawet o koszt nie chodzi bo bedzie minimalny ale o pomysl i zdolnosci manualna -ale do zrobienia

Oczywiscie

Miejsca dosc a brak puszki ekranujacej impregnowania i beznadziejne mocowanie

Taka konstrukcja MUSI wydawac dzwieki

Też tak przypuszczałem, że winal leży w tym co napisałeś wyżej.

Gość

(Konto usunięte)

Z puszka wiekszy problem trzeba by cos wyrzezbic i nawet o koszt nie chodzi bo bedzie minimalny ale o pomysl i zdolnosci manualna -ale do zrobienia

czy, wstawienie trafa do puszki metalowej dnem do dołu, jej przykręcenie do obudowy razem z trafem i zalanie wszystkiego np. żywicą, będzie dobrym rozwiązaniem ?

Witajcie.

Dziękuję bardzo za informacje około 2h temu zrobiłem test...

Do istniejącej listy podłączyłem listę przeciwnapięciową i nadal buczy... następnie podłączyłem wzmacniacz do gniazdka bez uzmiemienia i też buczało. Irytuje mnie to buczenie bo słychać go z odległości 2 m.

Tak więc zacząłem testować inne gniazdka w moim mieszkaniu i okazało się, że jak do niektórych z nich podłącze wzmacniacz to nic nie buczy "brzęczy" :) i tak już przez 1h.

Natomiast zadzwonię jutro do sklepu i zapytam czy to jest taka standardowa przypadłość Creeka.

Czy mozecie mi wyjaśnić o co chodzi z dokręceniem tej śruby?

W moim klonie Lehmann-a uciszyłem trafo toroidalne tocząc puszkę z aluminium.Ścianka o grubości 2,5mm,fi puszki 108mm,koszt 30zl.Pomogło w 100%.Nie zalewałem niczym wolnej przestrzeni między trafem i ściankami puszki ekranującej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy, wstawienie trafa do puszki metalowej dnem do dołu, jej przykręcenie do obudowy razem z trafem i zalanie wszystkiego np. żywicą, będzie dobrym rozwiązaniem ?

No jasne do tego lepsze mocowanie z podkladkami elastycznymi

Co do zywicy to sie nie wypowiem ja robilem silikonem w razie czego latwiej usunac i jest elastyczny byc moze lepiej nawet tlumi drgania

Witajcie

Około 2h temu zrobiłem mały test…

Do listwy (5 gniazdek) gdzie podpięty jest również TV podłączyłem listwę „przeciwnapięciowa” niestety nadal buczy. Kolejną próbą było podłączenie wzmacniacza do gniazdka bez uziemienia i też buczy. Irytujące jest to buczenie… słychać go z odległości 2m siedząc na kanapie.

Kolejny test to podłączenie wzmacniacza w tym samy pomieszczeniu do innego gniazdka i w końcu przestało buczeć jest włączony już od 1h i cisza :).

Jednym słowem musze zobaczyć o co chodzi z tą listą do której był podpięty wzmacniacz, cd i tv.

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, dużo się dowiedziałem.

Pozdrawiam

Bart20

Czy do tv kolega ma podłączoną tv kablową oraz tv podłączony do wzmacniacza np. poprzez dvd itp?.

Do TV mam podłączoną antenę zbiorczą. Wzmacniacz nie nie połaczony z TV.

Listwa z gniazdkami to 4 gniazdka (3 z uziemieniem) + 1 interentowe.

Zastanawia mnie to, ze przez ponad miesiąc nie było problemów. Teraz sprzęt mam podłączony do innego gniazdka i na razie gra..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.