Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Eltaxy nie kłują, Pasują mi, z gramofonu brzmią rewelacyjnie. CD sony jest faktycznie jasny, ale nie drażniący, wysokie nie lecą sybilantami, są poprawne ale ja poprostu lubie cieple brzmienie. Moze się źłe wyraziłem, nie ma być kluchowato, a raczej ciepło, analogowo. Poprostu szukam wzmaka, który ociepli brzmienie i zagra pożądnym ale nie rozlazłym dołem.

Gdyby nie ten pilot to bym Ci polecił starsze wzmacniacze Rotela z serii 8..., z tymi kolumnami i CD metal by brzmiał tak jak trzeba, wiem coś na ten temat:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ogarneło mnie troche zwątpienie, czy warto kupować jeszcze takie 20-letnie wzmaki niewiadomego pochodzenia, bo sprzedający zawsze zapewnia, że stan super i nigdy nie naprawiany. Duże jest ryzyko, że taki wzmak padnie mi nagle po kilku miesiącach słuchania?

I najważniejsze, czy trzymają wciąż parametry i swój dźwięk?

Może warto dopłacic wiecej i kupić coś nowego?

Jeśli sprzęt grał 20 lat, to prawdopodobieństwo że padnie po kilku miesiącach zdaje się być znikomym. Obstawiałbym raczej, że nowy sprzęt z niższej półki (dla mas) padnie Ci w kilka miesięcy po zakończeniu gwarancji... Jakaś rotacja musi być, musi być popyt - takie prawa współczesnego kapitalizmu. Kiedyś naprawdę tworzono sprzęt na lata, a dziś zasadniczo sprzęt jest niższej jakości (wprawdzie są wyjątki, nie można generalizować), jednak żeby nie było tak kolorowo - jeśli chcesz zakupić nowy zestaw stereo akceptowalnej klasy - musisz się liczyć z wydatkiem co najmniej 5 tysięcy złotych. (wzmacniacz+cd+kolumny).

Edytowane przez pdi90

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Powiedzmy sobie szczerze: nie ma dobrze grającego, nowego wzmacniacza w kwocie ok tysiąca złotych, zawsze będę jakieś kompromisy, niestety

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gdyby nie ten pilot to bym Ci polecił starsze wzmacniacze Rotela z serii 8

Jak przeczytałem temat to też od razu bym polecił Rotela. Ale jak ma być ciepło, to arcama z serii alpha i NADa rozważ. Nie piszę o konkretnych modelach, bo sporo wymagań funkcjonalnych masz.

Edytowane przez smog

Eltaxy nie kłują, Pasują mi, z gramofonu brzmią rewelacyjnie. CD sony jest faktycznie jasny, ale nie drażniący, wysokie nie lecą sybilantami, są poprawne ale ja poprostu lubie cieple brzmienie. Moze się źłe wyraziłem, nie ma być kluchowato, a raczej ciepło, analogowo. Poprostu szukam wzmaka, który ociepli brzmienie i zagra pożądnym ale nie rozlazłym dołem.

Marantz PM80

?👈

jaka róznica jest miedy NAD c320 a NAD 320 BEE? moge kupic ten pierwszy za 60 funtów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

blackmak - ależ masz rozrzut ;)

Od C315 poprzez C320 do C372... Określ się może w końcu, bo między tymi wzmacniaczami są znaczne różnice.

A większość dobrze Ci radzi, byś raczej celował w wyższe modele ((C350/C352/C372), jeśli już...

A jeśli budżet rzeczywiście nie pozwala, to ja radziłbym C320BEE.

Jest zmodyfikowaną, nowszą wersją C320, a dodatkowo oznaczenie "BEE" sugeruje, że nad projektem czuwała jedna z ważniejszych osób w koncernie NAD - Bjørn Erik Edvardsen... ;)

witam wszystkich forumowiczów

Aktualnie posiadam ampli Onkyo tx-sr 578 i 5.0 QQ5000. Chciałbym do tego zestawu jakiś wzmacniacz bądź ampli stereo (może być używka) które zagra o niebo lepiej i mocniej z powyższymi kolumnami.

1) czy jest w ogóle jakiś sens dokupywania wzmaka? a jeśli tak to co można brać pod uwagę i jak to podłączyć pod powyższy zestaw? 2) czy podłączenie wzmacniacza stereo wzmocni dolne pasmo tych kolumn, czy należy wziąć pod uwagę zakup jakiegoś suba? jeśli tak to jaki?

pokój 18m2 50/50 muzyka/film (muzyka różna). filmy i muza (flac) odtwarzam z playera hyundai m-box R3250S

z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Oczywiscie ze jest sens. Poprawisz znaczaco dynakie. Sluchalem QQ 5000 w stereo zupelnie inny glosnik. Przy 578 masz mozliwosc bez problemu zastosowania zewnetrznego wzmaka przez wyjscie VCR OUT o ile dobrze pamietam. Mozesz bezporoblemu podlaczyc pod ktore kolwiek wejscie we wzmaku. ile chesz dac kasy na wzmak?

Cześć. Mam od jakiegoś czasu Pianocrafta i chciałbym go wymienić na coś większego. I teraz, czy lepiej kupić starszy model typu Marantz PM-68, czy coś nowszego typu: Yamaha AS 500, Harman Kardon HK 980, Rotel RA-04. Słucham szeroko pojętego rocka, raczej tego mocniejszego. Pokój to 18m2.

Witam, na wstępie zacznę, iż mam znikome pojęcie o sprzęcie audio. Dlatego przyszedłem tutaj do Was, prosić o pomoc w wyborze Amplitunera do kolumn Tonsil Zeus. Tu macie specyfikacje ich :

Ukryta Zawartość

Słucham muzyki klubowej, dubstepu, dance, czasami jak robimy rodzinne zjazdy, czy domówki to przyda się mocniejszy sprzęt. Teraz jestem posiadaczem tej wieży :

Ukryta Zawartość

Ale do rzeczy. Chciałbym, aby amplituner posiadał przynajmniej jakieś wejście Aux- abym mógł podłączyć jakieś urządzenie np. mp4 czy coś. Nie zależy mi specjalnie na odtwarzaczu CD, przynajmniej nie teraz.

Dobrze jakby aplituner/wzmak był nowy. Budżet jaki mogę na niego przeznaczyć to ok 1200-1300 zł.

Naprawdę na tym się nie znam, wiec proszę Was, podajcie jakieś linki z allegro. Doradźcie mi. Będę wdzięczny, z góry dziękuje.

Pozdrawiam.

Ps. Dodam, iż na razie nie będę i tak wykorzystywał głośników w 100 %, także nie musi być jakiś straszny zapas mocy na wzmaku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A istnieje duże ryzyko, jeśli po zakupie amplituner pochodzi trochę i się zepsuje? Opłaca się kupować używany?

Kilka postów wyżej poruszałem ten wątek. Generalnie nie ma reguły, jeśli kupisz dobrze utrzymany egzemplarz który grał u kogoś 15 lat to szczerze wątpię aby u Ciebie się zepsuł po kwartale(ta reguła dotyczy sprzętu z prywatnych rąk, nie od handlarzy którzy wygrzebali ten sprzęt ze śmietnika na szeroko rozumianym "zachodzie", po czym grzebało w nim kilku elektryków z okolicznych wsi). Ja nie wiem jak to możliwe, ale trochę sprzętu się u mnie "przewinęło" w trakcie mojej krótkiej "zabawy" ze sprzętem audio (z 10 wzmacniaczy, 3 amplitunery, 2 zestawy kompaktowe, niezliczone ilości kolumn) - w tym w znacznej mierze sprzęt używany, często "vintage" i po dziś dzień dosłownie żaden z w/w mnie nie zawiódł. Raz tylko spaliłem bezpiecznik w jakimś "vintage" technicsie, podłączając różne kolumny pod włączonym wzmacniaczem (teraz już tego nie robię), a wówczas kosztowało mnie to kilka złotych za wymianę bezpiecznika.

Edytowane przez pdi90

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Ok, dzięki za rozwianie moich wątpliwości. To co polecacie mi do tych kolumn? Chciałbym, aby wzmacniacz/amplituner posiadał jakieś wejście Aux- żebym mógł podłączyć mp4 czy jakieś inne urządzenie. Chyba, że wzmacniacz za ok 1000 zł, a do tego jakiś odtwarzacz CD, żeby była też możliwość wejścia USB to pendrive'a można wtedy też podłączyć - wtedy zostanie na niego ok 300 zł. Ja się na tym nie znam, naprawdę a nie chcę jakieś gafy popełnić. Dajcie mi swoje typy np. link z jakieś aukcji będę wdzięczy. Pozdrawiam

Co powiecie o tym : Yamaha RX - 797

A tutaj link do aukcji - jeszcze na gwarancji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podejdzy temat z innej strony. Zeusy nie wymagaja dobrego wzmacniacza, bo powstaly do wyburzania scian. W tym przypadku przy wyborze kierowal bym sie raczej duzym zapasem mocy i solidnoscia konstrukcji. Po co ci amplituner? Lepiej kup sam wzmacniacz, chyba ze jestes mega fanem radia. Zas z drugiej strony mozesz sobie dokupic jakis tuner za 100zl. Po drugie zaden normalny wzmacniacz nie posiada wejsc USB. Po trzecie unikal bym raczej wzmacniaczy Denona, szczegolnie wyzszych modeli, bo z Zeusami by sie tego sluchac nie dalo. Podobnie Yamaha, ktora podeslales.

Moge byc nudny, ale Marantz PM7000 w zupelnosci by tu wystarczyl, albo PM7200 ze wzgledu na kalse A, zawsze po jej zalaczeniu gralo by to nieco lagodniej.

?👈

Ok, więc tak znalazłem na aukcji ten model :

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

Który będzie lepszym wyborem ten pierwszy czy drugi- nie potrafię za bardzo ocenić stanu.

Następnie, czy będę mógł normalnie podłączyć Zeusy do tego wzmacniacza? Zeusy mają 4 Ohm.

A jaki polecacie odtwarzacz CD, czy coś do czego będę mógł podłączyć jakąś mp4?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4ohm to za malo na PM7000. Fakt ze ja tez uzywam kolumn o mniejszej imedancji niz 8ohm, ale nie sluza mi one do katowania wiec wzmacniacz radzi sobie bardzo dobrze. Ale pod duzym obciazeniem moze byc problem.

?👈

Chodzi mi o to, że Zeusy są pod 4 ohm - da radę je podłączyć? Nie będę ich katował, a także wykorzystywał w 100%, ale czy uciągną te Zeusy? To doradźcie mi który wybrać ten tańszy czy ten za 1200zł.

Znalazłem także ciekawy odtwarzacz - czy będzie to można wszystko razem podłączyć? Odtwarzacz

Ukryta Zawartość

To by było tak kolumny Tonsil Zeus + Marantz PM7000 i ten odtwarzacz JVC- możan to wszystko podłączyć razem?

To, co ten Marantz PM7000 da radę Zeusom? Zeusy mają 4ohm, będzie je można podłączyć do tych PM7000 bez problemu? Dodam iż nie będą te kolumny wykorzystywane w 100%, nie będą katowane.

Pomóżcie mi wybrać ten wzmacniacz- który mam wziąć ten tańszy, czy ten droższy? Chyba, że jeszcze macie jakiś inny do polecenia, w rozsądnej cenie. Znalazłem także odtwarzacz JVC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Będzie można go podłączyć razem z Zeusami i ww. wzmacniaczem?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też dołączam się do pytania jaki czy ten wzmacniacz podoła Zeusom. Ale moim zdaniem jak się nie będzie ich katować to mocy powinno starczyć.

Chodzi mi o to, że Zeusy są pod 4 ohm - da radę je podłączyć? Nie będę ich katował, a także wykorzystywał w 100%, ale czy uciągną te Zeusy? To doradźcie mi który wybrać ten tańszy czy ten za 1200zł.

Znalazłem także ciekawy odtwarzacz - czy będzie to można wszystko razem podłączyć? Odtwarzacz

Ukryta Zawartość

To by było tak kolumny Tonsil Zeus + Marantz PM7000 i ten odtwarzacz JVC- możan to wszystko podłączyć razem?

To, co ten Marantz PM7000 da radę Zeusom? Zeusy mają 4ohm, będzie je można podłączyć do tych PM7000 bez problemu? Dodam iż nie będą te kolumny wykorzystywane w 100%, nie będą katowane.

Pomóżcie mi wybrać ten wzmacniacz- który mam wziąć ten tańszy, czy ten droższy? Chyba, że jeszcze macie jakiś inny do polecenia, w rozsądnej cenie. Znalazłem także odtwarzacz JVC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Będzie można go podłączyć razem z Zeusami i ww. wzmacniaczem?

Pozdrawiam

Obie ofery sa za drogie. Ladne PM7000 mozna kupic za 800zl. Mocy napewno mu wystarczy. Mozecie tez zainteresowac sie Denonem PMA-1080R lub PMA-1060, ale ten akurat nie ma zdalnego sterowania. A ten odtwarzacz, ktory podeslales to jest player do samochodu!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

No fakt to radio do samochodu(dałem niezły popis). Znalazłem parę opcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko to jest chyba konstrukcja 8ohm

Albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może gdzieś wyrwę w niższej cenie. Tylko który wybrać- jeśli chodzi o moc i jakość dźwięku, z którego sprzętu będzie lepsza?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrzebuje porady dotyczącej w wyborze wzmacniacza do kolumn Eltax Liberty 3+ wersja z czarnymi membranami.Aktualnie posiadam od dwóch lat wzmacniacz Nad 3020A i jest dobrze ale wiem ze moze być lepiej :).Temat kieruje do posiadaczy obecnych i byłych tych kolumn,doradźcie mi z jakim wzmacniaczem zagra to na dobrym poziomie.Cena wzmacniacza moze oscylować w granicach 400-500 zł.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

No fakt to radio do samochodu(dałem niezły popis). Znalazłem parę opcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko to jest chyba konstrukcja 8ohm

Albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może gdzieś wyrwę w niższej cenie. Tylko który wybrać- jeśli chodzi o moc i jakość dźwięku, z którego sprzętu będzie lepsza?

Denon akceptuje kolumny od 4 do 8ohm. Ma nieco głębszy bas niz PM7000. Ogolnie ma mniej detali i polotu na srednicy, bo mialem takiego, ale do Zesuow bedzie to bezpieczniejszy wybor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi