Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem nowy na tym forum i laikiem w temacie sprzętu audio więc nie chce by ktoś się ze mnie śmiał itp. bo wiadomo nie każdy od samego początku ma obszerną wiedzę w każdej dziedzinie. Wracają do tematu planuje po w miarę okazyjnych pieniądzach kupić kolumny Heco Metas XT 701 i wiadomo same grać nie będą potrzebuje do nich jakiegoś w miarę dobrego i jednocześnie taniego wzmacniacza. I tu właśnie pytanie do was czy dało by się kupić wzmacniacz w kwocie najlepiej do 1300 który podołał by tym kolumnom, zastanawiałem się nad wzmacniaczem Marantz PM 7000 ale nie wiem czy nie jest on za słaby. Proszę was o wszelkie opinie i sugestie.

Napewno nie jest za slaby! On ogarnia chyba jakos 95W na kanal. Jest to moim zdaniem jeden z najlepszych wzmacniaczy wzgledem cena/jakosc i wyglad. Mozesz tez zapolowac na PM7200, 8000. PM75 tez jest dobry, ma nieco cieplejsze granie. Ale za to jest 2 razy starszy wiec niektorych moze odstraszac.

?👈

Na odległośc trudno ocenić który będzie "lepszy" oba wzmacniacze grają w tej samej klasie.Nada c320bee znam dobrze ciepły dźwięk gładkie wyskokie tony kiepska przestrzeń można oddać do tuningu wtedy zaczyna naprawdę grać bez tego typowa budżetówka z nadem c340 pewnie będzie podobnie.Szukaj na allegro Nada c352.

Oczywiscie ze jest sens. Poprawisz znaczaco dynakie. Sluchalem QQ 5000 w stereo zupelnie inny glosnik. Przy 578 masz mozliwosc bez problemu zastosowania zewnetrznego wzmaka przez wyjscie VCR OUT o ile dobrze pamietam. Mozesz bezporoblemu podlaczyc pod ktore kolwiek wejscie we wzmaku. ile chesz dac kasy na wzmak?

do 1000 coś znajdę???

Proszę Was o szybką pomoc, dziś muszę podjąć decyzję.

Żadnego z nich nie słyszałem, dlatego będę bazować na Waszych opiniach.

Który wzmacniacz wybrać i dlaczego ?

- Rotel RA-820BX3

- Pioneer A616 MkII

- HK610

Podłączony będzie pod B&W DM570 - 86dB/6R (na razie).

Głośno nie słucham, choć czasami lubię przywalić.

Muzyka wszelka (oprócz łupań typu techno).

Nie ma innych opcji, tylko te trzy, i proszę nie pytać dlaczego.

Pozdrawiam.

Witam. Potrzebuje wzmacniacza do kolumn Arcus Lotus ( Konstrukcja bliźniaczo podobna do TS 100. ) Dół to Vifa D17, średni Audax a na górze siedzi Vifa D25 TG-01.

Bardzo podoba mi się ich brzmienie, grają jasno, są przeciwieństwem drugiego zestawu jaki posiadam czyli Tfk TR-350 + Heco Profiton 380.

Słucham dużo muzyki ''aukustycznej'' która wymaga jednak trochę więcej od wzmacniacza niż techno czy dance.

Co mogę śmiało brać w cenie powiedzmy do 250 zł ?

Przed chwilą korciło mnie zalicytować Yamahę A-520, poszła za 105 zł, lecz chyba nie byłby to dobry pomysł, zważywszy na to, że yamaha znana jest z jasnego brzmienia w górnych rejestrach.

Pozdrawiam.

Może wy mi pomożecie? mam desperacje a czas nagli!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ten Sony dość ciekawie się prezentuje tylko nie wiem jaki amplitunery robi firma Sony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ten HK elegacki ale tylny panel dość ubogi nie wiem czy tu tylko za logo się nie płaci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ten mnie bardzo ciekawi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba tandeta:P

Bardzo bardzo proszę o pomoc którego z tych wybrać.Jest tutaj tyle fachowców więc na pewno prędzej pomożecie mi niż moja kobieta sugerująca się tylko wyglądem

Do tego podłączone sa STX-KD200 moge maks przeznaczyć 1k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie!

W czasie wakacji zamierzam iść do roboty i zarobić sobie kilka złotych na sprzęt audio. Myślę że budżet na wszystko wyniesie ok. 500zł. Na początek, jaki wzmacniacz. Myślałem nad tytułowym Technicsem SU-500. Nie V500, nie VX500, tylko 500. Do niego Tonsile Space '86 i jakiś CeDek Technicsa, a po 18stce (październik) pomyślimy nad tunerem.

Pomieszczenie mam małe, 6m2. Czy to zagra jako tako? Wiem że w tych pieniądzach cudów wymagać nie mogę, ale powoli, powoli zestaw się będzie poprawiać :). Wcześniej miałem Sony MHC-501, niestety po 17 latach się jej zdechło :). Czego słucham? Rock, pop-rock lat '80.

Proszę o poradę co ewentualnie wyrzucić. W razie jakichkolwiek zmian (np. zwiększenia budżetu) będę informował.

@ Amplificator27

Wszystko nie tak :D

Kupiłbyś zupełnie inne kolumny.. Ja za 200 zł kupiłem używane ATL 707 PRO II (i za tyle też je sprzedałem) tyle że to podłogówki które do 6m2 się nie nadadzą... do 300 kupisz czy to jakieś Arcusy czy coś innego, na pewno coś z używanych znajdziesz. Trzeba brać pod uwagę, że 6m2

to naprawdę małe pomieszczenie więc i kolumny nie muszą być duże. Ja jako zestawu do komputera używam Gale Reference Monitor (malutkie kolumienki) i gra to całkiem miło gdy siedzę przy nich. A muzyki słucham między innymi takiej jak Ty. Lepiej kup mniejsze kolumny dobrej jakości - bo w 6m2 i tak powinno to zagrać.

A co do wzmacniacza to nie wiem jak technics (nie jest tu lubiany na forum, chociaż ja z nim doświadczeń nie miałem)

ale w okolicach 200 zł kupisz jakiegoś Harmana i będziesz zadowolony. Ja za swojego PM640Vxi dałem 150 zł i gra mi jak za tę cenę bardzo fajnie.

Fakt, że cudów za 500 zł nie masz co wymagać, ale da się za to złożyć z używanych klocków coś co będzie Ci uprzyjemniać czas.

Edytowane przez uhu

<p>To mój pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich.

Ostatnio stałem się posiadaczem kolumn B&W DM 320 i nie mam pojęcia jaki amplituner czy chyba lepiej wzmak kupić tak do 300 PLN jako że więcej kasiorki nie mam. No myślałem też o czymś takim na jakieś raty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale to jest 5.1 ja wolę stereo.

Pokój mam 18 m2 z dwoma sofami skórzanymi jednym stołem 6 krzeseł, stolik tv i stolik mały przed sofami. Pokój w panelach bez wykładzin i dywanów. Kolumny są podłogowe ale stoją na 30 cm podstawkach.

Głośniki mam podpięte teraz do taniego kina domowego Philipsa co miał w komplecie plastikowe głośniczki więc żadnej jakości teraz nie ma.

Proszę o poradę jakiej firmy sprzęt będzie w miarę dobrany do tych kolumn do słuchania muzyki raczej rockowej,hard rockowej,filmowej,elektronicznej i trójki -)

e5c658c51fd2d3b3med.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Znalazlem na srtychu domu który wynajmuję - "skarby" - kartony z winylami, a tam mnóstwo dobrego starego rocka, troche jazzu i klasyki....i tak to się zaczeło :) Pink Floyd z winyla - pycha!!

Kupilem adapter ProJect Debut III SE i pre amp Phono Box II też ProJect. Podpiełem to do Marantza którego właśnie chcę wymienić.... Za głośniki stereo pracują dwa Celistiony F30 nie wysoka klasa ale moze w przyszlosci tez do wymiany......za odtważanie CD odpowiada ps3 :)

Jak narazie biorę się za wzmacniacz i do wyboru w budżecie są:

- Roksan Kandy K2;

- NAD C326BEE;

- Harman Kardon HK980;

- Marantz PM6004

....i tu mam zawieszkę bo czytam i czytam i im więcej wiem tym mniej - paradoks :)

Jakoś trochę bardziej jestem nastawiony na PM6004 ale chciałbym zobaczyć co Wy sądzicie.....

dzieki za podpowiedzi

Witam, pora na zmianę amplitunera. Kolumny to Quadral Phonologue Platin. Chcę z nich wyciągnąć wszystko co się da. Potrzebuję amplitunera najlepiej (lub wzmaniacza), który podkreśli jego wysokie tony. Do tej pory współgrały z Yamahą RX-500 i powiem krótko - szału nie ma. A przecież te kolumny chyba stać na lepsze urządzenie, które wyciśnie z nich dużo więcej :) Budżet - 400-500zł. Chcę żeby wzmacniacz głównie podkreślił wysokie tony, poprawił środek (na obecnym wzmacniaczu bardzo cofnięty) i pokazał, że jednak wysokie tony da się wyciągnąć z moich Quadrali.

Warto jeszcze wspomnieć, że na tyle używam Quadrali Quintas 105s. Tutaj wysokie tony są już świetnie podkreślone, jednak zależy mi na dopasowaniu wzmacniacza pod duże quadrale :)

Edytowane przez dymeq

Witam szanowne grono.

Bardzo proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek w sprawie doboru wzmacniacza do Heco Concertino 250. Niestety model jest stosunkowo mało popularny i nie mogę znaleźć konkretniejszych informacji na ich temat.

System "budżetowy" to mało powiedziane- wzmak do max 300 zł używany, na allegro.

Pomieszczenie 15 m2. Dźwięk z CD Philips CD 690 (najbardziej chyba podstawowy z podstawowych modeli). Na forum są tony materiałów dot. budżetowych wzmacniaczy (proszę nie linczować) i ich charakterystyk ale...niestety nie mam info nt. Heco. Przez to nie bardzo mogę dobrać konkretnego modelu lub modeli więc nie mogę na nic "zapolować" na allegro. Myślałem jeszcze o GC ale kolumienki są 4 ohmowe więc czasami padają opinie, że GC nie lubi takiej impedancji...

Jeśli chodzi o rodzaj muzyki to lubię rock (ONA, COMA, AEROSTMITH), naszych polskich spokojnieszych wykonawców (HEY??, BARTOSIEWICZ) no i wielu innych gatunków (R&B- wiem, wiem, trochę ciężkie do pogodzenia), a także typowe "la la la" z list przebojów czasami też wpadnie...

Podsumowując- jeśli ktoś wie jak zagrają te skrzyneczki i ma radę co do AMPa to proszę o wpis:)

Jeśli temat już na forum był poruszany a moja ślepota uniemożliwiła mi dostrzeżenie tematu- proszę o zamknięcie z komentarzem że nie śmiecimy:]

Pozdrawiam wszystkich- Olaf

Na wstępie witam wszystkich serdecznie.

Od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem kolum firmy Heco Superior. Niestety nie znam dokładnego modelu nie mogę znaleść żadnej tabliczki. Kolumny wyglądają w stanie idealnym. Moc 120 W 8 Ohm.

Mam do Was szanowni forumowicze pytanie a zarazem prośbę potrzebuję kupić do tych głośniczków amplituner stereo. Co polecacie za co zwrócić uwagę. Niestety mój budrzet nie jest duży bo mam do wydania około 400 zł.

Bardzo proszę o pomoć.

Dziękuję

Maciej

skoro budzet 300 zł to chyba lepiej sprzedać te kolumny i dołożyć te 3 stówki i kupić jakąś używaną miniwierzę

aha bo 300 zł na sam wzmak .... moze upolujesz MF A1 za tą kasę

lub to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mini wierza już stoi :) od chyba 10 lat TECHNICS SC-EH760 :)

A jeśli zwiększył bym budżet do 600 zł ?

Znajdziemy coś lepszego.

Proszę o pomoc bo jestem zielony w znajomości amplitunerów.

Witam.

Jest to mój pierwszy post na tym forum, choć jego czytelnikiem jestem od dłuższego czasu.

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze amplitunera stereo.

Od niedawna weszłem w posiadanie Tonsili Maestro 130 II i musze do niego dobrać aplituner.

Wiem, że lepszym wyborem byłby wzmacniacz, lecz ja chciałbym amplituner.

Muzyka którą głównie słucham to rock. Pokój około 20m2.

Kwotą którą dysponuję to max. 500 zł. Oczywiście celuje w używany sprzęt.

Poradźcie proszę, który amplituner da najlepszy efekt w połączeniu z tymi Tonsilami.

Proszę panowie pomóżcie :) Z tego co poczytałem na forum to możę być wzmacniacz zamiast amplitunera. Proszę o jakieś propozycję z allegro.

Duże dzięki !!!

Witam wszystkich jestem nowy i mam na imię Marcin . Chciałem się poradzić przed zakupem amplitunera do kolumn Altus 300 W . Mam możliwość za 700 zł kupić amplituner firmy Denon AVR-1610 ale obawiam się że może nie być to dobry dobór do tych kolumn . Chodzi mi o to by dzwięk był czysty klarowny i głęboki nie chodzi mi o robienie imprez na full.a, ale o odsłuch w miarę cichy ale za to słyszalny i wyczuwalny basik itd... , mam też możliwość zakupu Yamahy HTR-5930 i nie wiem który to sprzęt będzie lepszy i czy podoła tym kolumnom wiem że kolumny to nie szczyt akustyki ale dla mnie są idealnym rozwiązaniem i bardzo podoba mi się ich dzwięk więc nie zmienie ich ,

Kolumny grały pod zestawem technicsa z wzmacniaczem A700 mk3 i przyznam się że to tragedia . sprzedałem technicsa i może mi coś doradzicie o co bardzo proszę .

Zestaw ma być do słuchania nutki w formacie Wav, flack , mp3, oraz radia i czasem oglądania filmu . tuner sat ma być też podpięty kabelkiem optycznym do amplitunera . Pozdrawiam i czekam na informacje bardzo zniecierpliwiony . Jesli napisałem coś nie w tym miejscu to bardzo przepraszam , nie ogarnołem jeszcze tego forum .... :-)

Skoro na tym technics-ie była tragedia to ma tych amplitunerach będzie jeszcze większą tragedia. Kup dobry wzmacniacz a nie amplituner a jak już upierasz się przy amplitunerze to np. coś z harmana ,a denon to minimum av-3801 lub nowszy. Temat Altusów przemilczę.

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

AV-3801 to tez porazka skoro to bedzie gralo tylko w stereo.

Radzil bym wzmacniacz lub ampli stereo jezeli tak bardzo zalezy ci na radiu.

?👈

Witam,

Jest to pierwszy mój post na forum, więc pragnę się przywitać i przedstawić - Witam wszystkich serdecznie!! Man na imie Grzegorz.

Od kilku lat czytam to forum i zawsze było mi ono pomocne w doborze sprzętu, ale ostatnio za dużo watków przeczytałem i wiem już ze nic nie wiem i na pewno sam nie podejmę decyzji :)

Moje dane:

- Kolumny Tannoy Revolution R3 (na razie nie tuningowałem zwrotnicy)

- żródło: Denon DCD-735, dac z komputeraz po usb (flack i mp3 bitrate 320kbs)

- kabelki dobre (samoróbki na kablach mikrofonowych i gitarowych i sygnałowych (rożne testy, najlepiej wypadają gitarowe i mikrofonowe wg mnie)

- Wzmacniacz Sansui AU-2200

- pomieszczenie 20m2 (salon z kuchnią niestety) 3m wysokości.

- muzyka - głównie Jazz, Blues, Rock, Classic

Co chce zrobić?

Wymienić wzmacniacz, sansuj jest za słaby, jego mankamenty wychodzą niestety na podłogowych r3 (przy r1 było extra ale czegoś brakowało, zmieniłem kolumny i jest lepiej, ale czuje ze brakuje tej muzykalności, lekko dzwięk jest stłumiony, średnica nie ta) Winą obarczam wzmacniacz bo ma rzeczywiście 2x 10w i częstotliwość dolną schodzącą do 40hz.

Na oku mam Denona pma 725 (niestety znalezc 925 graniczy z cudem), pasował by do cd które posiadam, pma 915.

Ale może inne sugestie? Jestem otwarty na wszystkie propozycje.

Ma być ładnie, nie drażniąco, żeby można było długo słuchać i być zrelaksowanym a nie podrażnionym. zależy mi też na pilocie.

Czytałem sporo, ale odpowiedzi typu miałem denona z altusami potem pioneera z lepszymi kolumnami i pioneer był super nie są wymierne więc prosze oszczędzić sobie wysiłku (jak już porównywać to na tych samych głośnikach.

Pytanie to kieruje głównie do mcgyvera i discomaniaca bo widze ze znają się na rzeczy, ale nie pominę żadnej opinii i za wszystkie dziękuje

Witam.

Jest to mój pierwszy post na tym forum, choć jego czytelnikiem jestem od dłuższego czasu.

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze amplitunera stereo.

Od niedawna weszłem w posiadanie Tonsili Maestro 130 II i musze do niego dobrać aplituner.

Wiem, że lepszym wyborem byłby wzmacniacz, lecz ja chciałbym amplituner.

Muzyka którą głównie słucham to rock. Pokój około 20m2.

Kwotą którą dysponuję to max. 500 zł. Oczywiście celuje w używany sprzęt.

Poradźcie proszę, który amplituner da najlepszy efekt w połączeniu z tymi Tonsilami

YAMAHA RX-496

Witam wszystkich forumowiczów.

Chciałbym się was doświadczonych uzytkowników sie poradzic.

Otóż w chwili obecnej posiadam wzmacniacz Pioneer A303R oraz kolumny Yamaha NS777

Kolumny kupilem pare dni temu i jestem z nich bardzo zadowolony, teraz pora na zmiane wzmacniacza

Jaki sprzet polecacie do kwoty 1000zl

• Pokaż nowe odpowiedzi