Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję dobrego wzmacniacza z ludnessem najlepiej Marantza , Pioneera lub Onkyo do 200 zł. Na razie będzie grał on z tunerem Pioneera F550RDS I KOLUMNAMI Z WIEŻY Schneidera.

Tonsil Maestro są dość nisko budżetowymi kolumnami (nie twierdzę że złymi, uprzedzając atak zwolenników TONSILA) i szukanie dobrego wzmacniacza może być nade na zapas. Może rozglądnij się za dobrym amplitunerem stereo, proponuję tutaj Harmana lub Yamahe. Np w zestawieniu HK3380 a 970 różnice mogą być nie zauważalne. A amplituner wielokanałowy i stereo to nie mały przeskok w brzmieniu.

Maestro jak na swoją cenę to bardzo dobre kolumny (porównywalne z Dali 6006, lepszy bas - słabsza góra), raczej budżetowe - ale nie "nisko".

Są znacznie lepsze niż wiele "markowych" kolumn w dwukrotnie wyższej cenie - np. Jble z serii E, ES i Studio 1.

Warto zasilić je przyzwoitym wzmacniaczem stereo.

Edytowane przez RADUL
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Maestro jak na swoją cenę to bardzo dobre kolumny (porównywalne z Dali 6006, lepszy bas - słabsza góra), raczej budżetowe - ale nie "nisko".

Są znacznie lepsze niż wiele "markowych" kolumn w dwukrotnie wyższej cenie - np. Jble z serii E, ES i Studio 1.

Warto zasilić je przyzwoitym wzmacniaczem stereo.

Wyluzuj już z tym pro-tonsilowskim bełkotem marketingowym. Nie każdemu te kolumny muszą się podobać.

Puki co kolumny graja z jakimś starym JVC i CD technicsa na scalaku pożyczonym od ojca.

Stare wzmacniacze JVC - te z lat 80-tych mogą niejednego zaskoczyć.

>Stare wzmacniacze JVC - te z lat 80-tych mogą niejednego zaskoczyć

Dokładnie!

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Stare wzmacniacze JVC - te z lat 80-tych mogą niejednego zaskoczyć.

Ale w którą stronę? :)

RADUL od lat nadaje na tych samych falach :)

Uparciuch z niego jest.

Pozostawię to bez komentarza.

mam nadzieję, że się nie obraziłeś :)

W takim razie chyba rozsądniej będzie pozostać przy amplitunerze. Widać z waszych wypowiedzi, że zakup używanego wzmacniacza do 1 tys. zł to trochę ryzykowny eksperyment.

Jeżeli już koniecznie to jakąś porządną końcówkę mocy. Amplituner zyska a ty się uspokoisz :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeżeli już koniecznie to jakąś porządną końcówkę mocy. Amplituner zyska a ty się uspokoisz :)

Takiego obrotu sprawy nie brałem pod uwagę. Wchodziła raczej w grę wymiana klocek za klocek a nie dokupowywanie kolejnego. Jakie końcówki mocy mi zarekomedujesz? Zastanowię się nad tematem.

Przeglądałem na Allegro końcówki mocy. Niektóre z nich to prawdziwe potwory. Ja nie mam aż tyle miejsca w szafce RTV, żeby to zmieścić. Odpuszczam temat.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Witam .

Chcialbym kupić nowy albo używany wzmacniacz do kolumn Altus 140 . Posiadam teraz KENWOOD KR-A4060 tylko wydaje mi się , że za słaby jest, ale oczywiście znawcą nie jestem ;) . Proszę o propozycje z góry dzięki ;)

Cena do 350.- jak się uda to taniej ;)

Jak chcesz zostać w rodzinie to Kenwood KA-7020, czasem w tej cenie (ok 350zł) uda się go nabyć, ale trzeba się "nachodzić" trochę

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość rydz

(Konto usunięte)
Masywna budowa to nie wszystko. Gra dość wysoko, wręcz skrajami pasma, jak to sprzęt z połowy lat 80'. Przy tych kolumnach to mogłaby być masakra. Już lepszy bo bardziej barwny byłby ten RA-01.
Pozostawię to bez komentarza. mam nadzieję, że się nie obraziłeś :)
Co mam się obrażać:)nie chcę wywoływać dyskusji o Jvc-AX-1100 bo to co napisałeś w drugiej części postu nr 3697 na jego temat jest nietrafione,i tyle:) Edytowane przez rydz

Akurat miałem okazję go słuchać i JVC wbił się w manierę ówczesnych zwykłych budżetowych japońskich wzmacniaczy grających skrajami pasma. Mnie to totalnie nie przypasowało o czym napisałem. Gdy po wynalazkach typu Pioneer, Technics czy JVC posłuchałem taniego modelu Rotela z serii 8xx zrozumiałem na czym naprawdę polega budowanie grających wzmacniaczy i gdzie masywne 20 kilogramowe pudła to tylko marketing. Rotel ważący kilka razy mniej i kosztujący kilka razy mniej bił je we wszystkim.

a potem przychodzi czas na firmę np QUAD, oj kopie ona dupsko - nawet Rotelom, na rynku wtórnym bywa dostępna do 1k

Gość rydz

(Konto usunięte)

Akurat miałem okazję go słuchać i JVC wbił się w manierę ówczesnych zwykłych budżetowych japońskich wzmacniaczy grających skrajami pasma. Mnie to totalnie nie przypasowało o czym napisałem. Gdy po wynalazkach typu Pioneer, Technics czy JVC posłuchałem taniego modelu Rotela z serii 8xx zrozumiałem na czym naprawdę polega budowanie grających wzmacniaczy i gdzie masywne 20 kilogramowe pudła to tylko marketing. Rotel ważący kilka razy mniej i kosztujący kilka razy mniej bił je we wszystkim.

He,każdy ma prawo wygłosić swoje opinie,i choćby jechać po tym wzmacniaczu jak po "burej suce",albo wychwalać pod niebiosa i tak nikt go nie kupi,bo to przecież JVC!

Podobnie jak Quad o którym pisze jarex.

Edytowane przez rydz

Z tym kopaniem dupska Rotelom to mała przesada. Quad latał w UK przeważnie w parze ze Spendorami. W przeciwieństwie do Rotela, choc był bardzo neutralny nie miał tej dynamiki i raczej kupowany był do słuchania jazzu czy muzyki poważnej.

Edytowane przez sittek

a potem przychodzi czas na firmę np QUAD, oj kopie ona dupsko - nawet Rotelom, na rynku wtórnym bywa dostępna do 1k

to zależy co się komu podoba i jakiej elektroniki poszukuje , jedni kupią QUAD drudzy ROTELA i tym co odpowiada brzmienie ROTELA mogą równie dobrze napisać ze to Rotel kopie dupsko firmie QUAD

Pozdrawiam

Tomasz

Przecież to Rafał pisał z ironią (tak myślę):-)

Dajcie spokój z Quadem. Moje HGP, którym czego jak czego ale na pewno szybkości nie brakuje z 77ką zagrały ślamazarnie jak nigdy dotąd. Tani, stary amplituner Maranz SR-50L zapędził Quada do kąta pod względem basu i dynamiki, reszta była lepsza w Quadzie ale ogólne wrażenie i tak pozostało niekorzystne. W cenie Quada, a nawet niższej bez problemu można znaleźć lepsze wzmacniacze. Kiedyś o moim rozczarowaniu tym wzmacniaczem rozmawiałem z Jackiem dcaudio. Nie był tym faktem zdziwiony, gdyż według niego dobry Quad to stary Quad. I chyba coś w tym musi być, chociaż do tej pory tego nie zweryfikowałem.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Witam

Posiadam kolumny z dwoma głośnikami nisko tonowymi gdn 25/60w każdej ,po jednym wysoko tonowym YAMAHA

150w i średnio tonowym YAMAHA w każdej , zwrotnice od YAMAHA , kolumny w bardzo dużej obudowie dobrze wytłumione wełna naturalna , waga około 30 kilo jednej kolumny

Wzmacniacz niszowy PIONEER A-223

Moje pytanie

CZY ODCZUJE RÓŻNICE PRZY WYMIANIE WZMACNIACZA NA TROCHĘ LEPSZY NP YAMAHA AX-492 LUP PODOBNY W TEJ SAMEJ KLASIE, przy takich kolumnach

Witam

Posiadam kolumny z dwoma głośnikami nisko tonowymi gdn 25/60w każdej ,po jednym wysoko tonowym YAMAHA

150w i średnio tonowym YAMAHA w każdej , zwrotnice od YAMAHA , kolumny w bardzo dużej obudowie dobrze wytłumione wełna naturalna , waga około 30 kilo jednej kolumny

Wzmacniacz niszowy PIONEER A-223

Moje pytanie

CZY ODCZUJE RÓŻNICE PRZY WYMIANIE WZMACNIACZA NA TROCHĘ LEPSZY NP YAMAHA AX-492 LUP PODOBNY W TEJ SAMEJ KLASIE, przy takich kolumnach

Nie widzę najmniejszego sensu, sprzęt bardzo niskiej jakości, to nie ma prawa zagrać.

Proponuję najpierw zainwestowac w jakiś bardziej konkretny zestaw głosnikowy, cywilizowane kable i zależnie od tego na jakich głosnikach to ma pracować wymianę wzmacniacze lub biedowanie na obecnym piecyku.

Panie i Panowie, wiem że ostatecznej odpowiedzi udzielić będę musiał sobie sam, ale moze ktoś mi coś podpowie.

Ja się nie chcę dać zwariować, najważniejsza jest dla mnie przyjemność słuchania muzyki - mimo wszystko ;)

Poszukuję końcówki mocy, lub integry (najlepiej z możliwością rozłączenia sekcji pre)

Trochę nieopatrznie sprzedałem wzmacniacz, tzn chciałem sprzedać ale też jeszcze dwa tygodnie temu miałem dużo więcej grosza na inny, ale przyszły rachunki, kosztowne zabiegi u psa - wiecie jak to jest.

W każdym razie nie mam wzmacniacza i cierpię, kurczę w "wyższym" przedziale cenowym wiedziałem czego szukać i czego mniej więcej chcę.

- mam blurej jako transport do yamahy DSP-E800, ponad to wzmacniacz obsługuje tzn będzie obsługiwał fronty w filmach, tv...

- kolumny hmmm są to podłogówki magnata - nie ma szału, ale też nie ma tragedii. To nie jest aż taki istotne, bo i tak będę chciał je zmienić.

edit: pokój ma może 20m2, ale jest to kawalerka z aneksem kuchennym i bez drzwi do przedpokoju. Kanapa jest centralnie przed stolikiem tv, a kolumny ustawione symetrycznie - po skosie są jakieś 3m od miejsca odsłuchu.

Te kolumny miałem spięte z zabytkowym pioneerem sx-750 - góra była miodzio, scena również super, ale bas taki jakiś rozlazły, łomoczący - męczący. Potem miałem amplituner rx-650 yamahy - brak sceny kompletnie, a teraz była yamaha ax-490 i było nawet ok - nie męczyło mnie słuchanie, sprawiało przyjemność po prostu i fajnie zgrała się z kolumnami, choć głośniej - był chaos, niepoukładany hałas.

Nie piszę tego po coś, tylko by dać jakiś pogląd na to jak grają te głośniczki - z czym dobrze.

Słucham różnej muzyki od Diany Krall, Nory Jones, Dire Straits, Bocellego, czasem nawet jakiegoś ostrego, albo Portishead, Sabatona :D. Gitarę i saksofon też uwielbiam. Dużo różnej muzyki po prostu.

Lubię jak jest przyjemnie, więc może być ciepławo, nie lubię łomoczącego basu, nie używam sprzętu do wybijania szyb. Czasem słucham głośno, częściej cicho (no choćby mediterranean sundance nie da się cicho).

Ze wględu na rodzaj słuchanej muzyki rotel chyba odpada. Yamahy grają specyficznie, ale mi to nawet odpowiadało, więc może coś jednak stąd? No tak do 500 - 600zł. A ten CA P500 na allegro za 600?

Jak grają te starsze końcówki yamahy M40,45,50 itd. Z drugiej strony nie ma żadnej na allegro, a chciałbym coś w miarę szybko nabyć.

Każdy słyszy inaczej, nie oczekuję jakiejś jednoznaczej odpowiedzi, ale może ktoś mnie naprowadzi na coś ciekawego.

Edytowane przez karolm

Pomożecie wybrać używany wzmacniacz do maestro ii180??

skłaniam się ku tym wzmacniaczą:

NAD 317

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NAD C350

Ukryta Zawartość

NAD 3130

Ukryta Zawartość

NAD 306

Ukryta Zawartość

Cambridge audio 640A

Ukryta Zawartość

CAMBRIDGE AUDIO AZUR 640A V2

Ukryta Zawartość

Cambridge Audio A500

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz ma być do każdej muzyki prócz metalu.

Pokój 20 mk2

Będzie połączony z CD NAD 541 i oczywiście Maestro ii180.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NAD C350

Ukryta Zawartość

Dobry wzmacniacz po przeróbce - mogę Ci go przerobić.

Ale przyszłościowo to KONIECZNIE zmiana kolumn.

CD 541 to dobry odtwarzacz i też warto by grzebnąć . Ale najpierw koniecznie KOLUMNY !

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

Gorąca prośba o poradę przy wyborze wzmacniacza do kolumn Wharfedale Diamond 9.4.

Pokój ok. 20m2. Budżet do 500zł max. Dodatkowym atutem byłaby możliwość sterowania z pilota ale niekoniecznie.

Słucham głównie muzyki gitarowej od klasycznego rocka do ciężkiego death metalu.

Poza tym myślałem czy do tych wafli pasowała był jakaś jednostka z serii Piano Craft Yamahy?

Bo może wysupłał bym jeszcze pare stówek i zakupił coś z tej serii bez kolumn oczywiście już z CD

Z góry dzięki za pomoc

A ten wzmacniacz marantz pm 68?

Ukryta Zawartość

Obecnie mam amplituner 5.1 ONKYO HT-R538 i chce czegoś lepszego do muzyki.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

Gorąca prośba o poradę przy wyborze wzmacniacza do kolumn Wharfedale Diamond 9.4.

Pokój ok. 20m2. Budżet do 500zł max. Dodatkowym atutem byłaby możliwość sterowania z pilota ale niekoniecznie.

Słucham głównie muzyki gitarowej od klasycznego rocka do ciężkiego death metalu.

Poza tym myślałem czy do tych wafli pasowała był jakaś jednostka z serii Piano Craft Yamahy?

Bo może wysupłał bym jeszcze pare stówek i zakupił coś z tej serii bez kolumn oczywiście już z CD

Z góry dzięki za pomoc

Słabe kolumny, mały budżet na wzmacniacz

Ciężko...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląd>mozliwości

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

choć tu cena wdł mnie do negocjacji.

Te kolumny to kaszana :( Zdecydowanie potrzeba coś jasnego, nie przesadnie ostrego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słabe kolumny, mały budżet na wzmacniacz

Ciężko...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląd>mozliwości

Ukryta Zawartość

Podajesz tu 2 skrajne przypadki. 510AE jest wiele gorszy od 560. Za 500zl spokojnie mozna kupic PMA-860. Do Diamondow wystarczy spokojnie. A jak dobrze poszuka to i Marantza PM68. Ten juz i tak dwukrotnie przebil by mozliwosci tych kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi