Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Założylem temat aby poprosić Was o poradę w sprawie wzmacniacza który dobrze współpracowałby z kolumnami wg projektu Yoshi_80:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Paczki grają w pokoju ~17m^2 muzykę wszelkiego rodzaju. Od elektroniki, przez rock, skończywszy na jazz'ie. Charakteryzują się miękkim basem, wyeksponowaną średnicą a wysokie z Vify chyba większość zna :)

Aktualnie napędza je Denon PMA-480R, który przy 8 ohmach dostarcza im 50W. Cudów nie ma ale w porównaniu do wcześniej testowanych Technicsów z niższej półki czy polskich wynalazków zrzeszenia Unitra, gra bardzo przyjemnie.

Jakiś czas temu, wpadł w moje ręce wiekowy amplituner Aiwa AX 7550 (okazyjna cena - 0,7l 40%-owego płynu), który zaskoczył mnie tym co robi w zakresie niskich tonów. Jak się później okazało, oddaje on 36W przy 4ohmach, jednak od tego miejsca rozpocząłem poszukiwania nowego napędu dla moich kolumn.

Tu pytanie do Was, co polecilibyście w miejsce Denona w cenie do 600 zł?

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak gra PMA-250SE ale jak mam być szczery to napiszę jasno - PMA-480R to całkowity SZMELC pod kątem dźwięku!

Edytowane przez Mayster_89

RA-980 grałby dobrze ale z tymi głośnikami lepiej spasuje się starszy Marantz.

Mnie też podobał się Rotel z Monitorami- dopóki nie posłuchałem ich w innej konfiguracji :)

Do tego ustawienia już nie wrócę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam,

Szukam wzmacniacza w cenie do 600 zł, podłączony byłby do kolumn podłogowych Tawo 304 o mocy 150W.

Zestaw będzie grał w pokoju 30m2. Obecnie jestem nieszczęśliwym posiadaczem Technicsa SU-V500 ;-)

Muzyka to głównie rap, soul, trochę jazzu, trochę bluesa, bez elektroniki i rocka.

Po kilkugodzinnym studiowaniu forum wybrałem kilka modeli, którymi jestem zainteresowany:

DENON PMA-880R

DENON PMA-920

MARANTZ PM66 SE

PIONEER A-656 MKII Reference

YAMAHA AX-396

YAMAHA AX-497

BARDZO PROSZĘ O POMOC W WYBORZE ODPOWIEDNIEGO SPRZĘTU.

Za 200zl kup cos co poprostu sie nie rozpada:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Dzięki za odpowiedź.

Niestety brak pilota jest dla mnie bardzo poważną wadą.

Marantza PM68 nie ma obecnie na allegro.

Masz może jakieś inne propozycje ?

Jeśli nie ma innej sensownej alternatywy to wezmę tego PMA-920, który wisi teraz na allegro za 550 zł

Co to za komunistyczne obliczenia. Mocy nigdy dosc, tak jak z autem. Od przybytku glowa nie boli. Wiecej mocy = wieksza kontrola, mniejsze znieksztalcenia itp.

?👈

Witam,

Szukam wzmacniacza w cenie do 600 zł, podłączony byłby do kolumn podłogowych Tawo 304 o mocy 150W.

Zestaw będzie grał w pokoju 30m2. Obecnie jestem nieszczęśliwym posiadaczem Technicsa SU-V500 ;-)

Muzyka to głównie rap, soul, trochę jazzu, trochę bluesa, bez elektroniki i rocka.

Po kilkugodzinnym studiowaniu forum wybrałem kilka modeli, którymi jestem zainteresowany:

DENON PMA-880R

DENON PMA-920

MARANTZ PM66 SE

PIONEER A-656 MKII Reference

YAMAHA AX-396

YAMAHA AX-497

BARDZO PROSZĘ O POMOC W WYBORZE ODPOWIEDNIEGO SPRZĘTU.

Sorry, ale stareński NAD 3020 z roku 1983 złoi tym wzmacniaczom dupsko aż miło, a kosztuje dwa razy mniej, niestety nie ma pilota:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Sorry

Nie ma za co ;)

Rozumiem, że ten NAD byłby według Ciebie lepszy, jednak chciałbym mimo wszystko kupić trochę nowszą konstrukcję, mógłbyś polecić coś sensownego ? :)

Przy okazji zapytam o jeszcze jedną rzecz, wzmacniacz będzie na razie podłączony do laptopa, w takim wypadku musiałbym chyba kupić DAC ?

FiiO D3 byłby ok ?

Moja wiedza w temacie audio jest praktycznie zerowa, więc proszę o pomoc i wyrozumiałość :)

Rotel Ra-930 - też bez pilota, a na DAC-ach się nie znam:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Co to za komunistyczne obliczenia. Mocy nigdy dosc, tak jak z autem. Od przybytku glowa nie boli. Wiecej mocy = wieksza kontrola, mniejsze znieksztalcenia itp.

Niby tak, ale jest ryzyko, że spale kolumny.

Witam szukam wzmacniacza, cena około 200zł. Będzie pracował z kolumnami 50W, 4Ohm.

Poszukaj raczej czegoś do 100 złotych.

Zmodyfikowałem trochę moją listę, obecnie będę chyba wybierał pomiędzy

PMA-880 560 zł

PMA-920 550 zł

PMA-980R 650 zł

PMA-1060 750 zł

Proszę o pomoc, bo chciałbym zamówić wzmacniacz już dzisiaj, najpóźniej jutro rano :)

Tak jak Rafał napisał:) tymi dwoma ostatnimi nie ma co sobie głowy zawracać

otóż kupiłem głośniki bowers wilkins pm1 i nie wiem jaki wzmacniacz do nich kupić żeby dobrze grały napiszcie albo dajcie linka jakie wzmacniacze będą dobrze grały przy tych głośnikach

link do głośników:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Nie będę zakładał oddzielnie tematu i zapytam tutaj. Jak w temacie wzmak do 1 tys., ale wyłącznie nowy. Wiem, że taki sprzęt nie ma się jak do używanych w tej kwocie, ale muszę wybrać coś nowego z tego co jest na rynku. Muzyki słucham typu elektrohause, break beat, ogólnie klimaty klubowe oraz hip hop. Będę wykorzystywał ten zestaw stereo także jako substytut kina domowego, dlatego nie chcę jakiegoś suchego brzmienia (pewnie sprzęt marki CA mogę od razu skreślić). Proszę o typy jeden na pewno to ten wspomniany Reloop, może zaproponuje ktoś coś do porównania?

otóż kupiłem głośniki bowers wilkins pm1 i nie wiem jaki wzmacniacz do nich kupić

a dlaczego kupiłeś akurat te kolumny?

Witam , który z tych wzmacniaczy (Denon PMA 920 czy Sony 550ES) zagra lepie z moimi kolumnami. Klipsch F1 i źródłem Audiotrak Maya U5. Muzyka jakiej słucham to: rock, pop, electro.. Zależy mi na jakości oraz szybkim i mocnym miękkim basem oraz dobrą kontrolą i sceną ;)

Edytowane przez Fr@ntz

Denona nie miałem, 550 ES tak (obecnie mam 770ES).

550 ES jest chwalona za bas, także nie powinieneś narzekać (także w Twojej konfiguracji) - w cenie 300 zł (+/-) warto kupić, wyżej nie (moim zdaniem). Dla mnie to jednak taka pancernie wykonana budżetówka. Znam co najmniej 2 klocki bez znaczka ES (też Sonego) które zagrają podobnie. Mi jednak czegoś brakowało w 5xx ES - ale to kwestia indywidualna.

ES grają rewelacyjnie (jak na swoją cenę) ale wyłącznie wysokie modele. Te niższe to podręcznikowy wręcz przykład legendy zrobionej na forum, bez pokrycia w jakości dźwięku. Tzn. nie są to kiepskie klocki, są pancernie zrobione, jak teściowa nie do zajechania, ale po lekturze netu człowiek może oczekiwać miss dzielnicy co najmniej, a dostaje..... solidną szarą myszkę ;) ) ops, pardon, czarną myszę ;)

Miłych i Zdrowych świąt Wszystkim Kolegom i Koleżankom :)

Edytowane przez Shrek777
  • Pokaż nowe odpowiedzi