Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym napisac ze McGyver polecil mi ta kode/conrad kd-261 i jestem zadowolony. Wzmacniacz jest neutralny, ma potworna moc, sluchajac glosno muzyki nie traci rozdzielczosci, a poza tym nowy mozna kupic np. w conrad.pl za 520zl i mamy nowke ze sklepu a nie 10-letni jakis przereklamowany (na allegro 90% wzmacniaczy to "hi-end" :DD) japonczyk ktory po miesiacu zacznie swirowac :)

Chiałbym się dopisać do tematu. Teraz stoję przed wyborem albo denon 1560 albo marantz pm78 (zarówno jeden jak i drugi jest sprzedawany przez szanownych forumowiczy, nie ma 75). Marantz jest nieco droższy ale nie o tym. Wzmacniacz ma grać z jbl e90 (źródło może denon dcd-1420). Oba wzmaki opisywane w samych superlatywach i dlatego jest problem. Będzie to mój pierwszy zestaw stereo (kupiłem ampituner i troche jestem zawiedziony). Głównie słucham rocka i oczekuję potęgi dźwięku. Przedewszystkim jestem maniakiem dobrze kontrolowanego potężnego i głębokiego basu. Przy czym dźwięki gitar powinny elektryzować a talerze powinny być dobrze słyszane ale bez przesady (nie za dużo wysokich tonów żeby nie jeżyły się włosy na całym ciele, dźwięk nie może być ostry i kłujący). Oglądając wnętrza to raczej sklaniam się ku denonowi, wygląda że ma moc. Z drugiej strony jestem zwolennikiem wyciskania wszystkich możliwości ze sprzętu i ciągną mnie nieco wykonane upgrade'y marantza. Co zrobić? Proszę o pomoc.

Ale się narobiło... To, że Discomaniac czy ja akurat zmienilismy PMA-1560 na PM-75 to nie świadczy o tym, że Denon to zły wzmak. Jest potęzny, przestrzenny, mocny i dośc jasny w barwie. Solidne zasilanie, potęzne kondy, XLR. Do lekko przyciemnionych kolumn jak znalazł. Za to Marantz gra równiej w całym paśmie, czaruje, uwodzi i jest ciplejszy. Zależy kto co lubi ale do ostrzejszej muzyki i ciemniejszych kolumn polecam Denona. Swoja drogą nie wiem gdzie PMA-1560 ma tych 16 tranzystorów, ja naliczyłem 4 pary czyli 8...

Cienki Bolek, z Twoimi preferencjami lepiej kup Denona PMA1560. To ogólnie lepszy wzmacniacz niż PM78, nawet zmodyfikowany PM78. 1560 wprawdzie nie ma pilota, ale można mu to wybaczyć.

jaro4444, 9 Paź 2005, 21:15

>Proplayer ja cieszę się, że tylko McGyver polecał ten wzmak :P

tego nie ruzumiem

Jaro 4444 też polecał Kodę. Różnica polega na tym, że ja polecałem Proplayerowi również na priva, a Jaro tylko na forum.

Proplayer chodziło mi o to, że pierwszym, który polecił Kodę był Kerikawon. Za jego namową kupiłem to coś. Dotarło co mnie nowe, pograło, wygrzało się i wiem, że nie sprzedam tego już. Za takie, jak to określił Adam, "drobne wyciągnięte z kieszeni" nie dostanie się lepszego wzmaka. Przekonywałem o tym na forum, sam jestem o tym głęboko przekonany. Adam też kupił Kodę i ocenił ją dobrze. Ten wzmacniacz jako fabtyczny gra więcej niż dobrze i poza tym posiada duży potencjał do modyfikacji. Ale jako elektronik to niech się lepiej wypowie McGyver.

> jaro4444, McGyver

Czy mieliście okazję porównać polecaną Kodę z Reloopem HA-200? Miałem właśnie podobne odczucia odnośnie słuchanego u kolegi (i u mnie w domu) Reloopa. Wielka moc (2 x 120 W) i neutralność oraz niska cena (620 zeta chyba).

Reloopa nie słuchałem, ale kiedyś Drakul twierdził, że to naprawdę porządna maszyna. Co jak co ale on się na wzmakach się zna... Co do ceny to Kodę trzeba szukac np na Allegro czy Wolumenie. Idzie ją wtedy kupić dosłownie za grosze.

• 1 miesiąc później...

Witam, czy moglbym prosic o porownanie wzmacniaczy serii ES z audiofilska "masowka" typu CA, NAD, Rotel itd.? McGyver napisal, ze Sony jest bardziej wartosciowe od budzetowek tych firm. Czy ktos porownywal bezposrednio, jakies blizsze informacje? Pytam, bo serie ES mozna kupic taniej niz ww marki wiec po co przeplacac... Ewentualnie propozycje jakichs innych japonskich "best buys" :) ...

Z gory dziekuje

co do 670 to nie wiem, ale 690 recenzowałem w "opiniach" Kawał porządnego sprzętu. Naprawde warto

SONY to nie Technicsy i Pioneery ... to naprawde coślepszego ...generalnie ... bo jak każda stajnia ma lepsze i gorsze konie

Dzieki za opinie. Faktem jest, ze z japonczykami nie mam osluchania bo kiedy skladalem swoj pierwszy zestaw poszedlem prosto w kierunku "angielskim" bedac przekonanym, i uksztaltowanym przez gazetki itp., ze japonszczyzna to niegodna... Jak wspomniales, sa lepsze i gorsze konie w zwiazku z tym zwrocilem sie o pomoc, widzac ze sporo dobrze skonstruowanych klockow mozna kupic dosc tanio w porownaniu do "audiofilskiej czolowki".

Jeszcze raz ponawiam prosbe o opisy konfrontacji japonczykow z reszta swiata :)

Aha, dodam ze jesli chodzi o kolumny do wzmacniacza to przymierzam sie do paradigm studio 20 v3. Niedlugo mam nadzieje wybrac sie na odsluchy ale z tego co tu wyczytalem, moga sie okazac tym czego od dawna szukam...

• 1 miesiąc później...

No widze że miałeś podobny problem co ja (testuje w tej chwili Altus 200) Z opinią o technicsach zgadzam się w pełni z altusami grają bardzo płasko bas rozmyty wszystko wycofane całkowicie za kolumnami niezależnie od mocy wzmaka. Kupiłem Diorę 504 poprawa wysokich i średnich w porównaniu do technicsa ale z basem coś nie tak - przedłużony nie trzymający się kupy :) ale na szczęście w zasięgu miałem starego poczciwego radmorka 5412 i powiem ci że w tyle zostaje ta diora mimo teoretycznie 2 razy niższej mocy (2x35) radmor gra jakby był o jakieś 20 % mocniejszy niż diora i co najważniejsze bas jest tak cięty że każdemu wydaje się że mam podpiętego jakiegoś potwora za 2k a to zwykły radmorek sprzed 20 lat za 100 zeta kupiony na allegro :)))) szyby w pokoju trzęsą mi się już na 3-4 na skali potencjometra głośności skala ma 10 (pokoik 15 m2) teraz mam jeszcze do przetestowania altus 300 test niebawem i na żadnym innym sprzęcie jak radmor 5412 (2x35 2x150 W hhmmm :))) Zastanawiam się cały czas co w tym radmorku jest takiego że tak kontroluje kolumny o takiej mocy i szczerze powiem NIE WIEM :D nie mogę się nacieszyć dźwiękiem z tego amplitunerka i chyba mnie z nim pochowają i kupie jeszcze pare sztuk żeby trzymać w szafie albo porozdaje rodzinie :D gdyby te skubane altusy nie miały pasma przyciętego do 18kHz to przestał bym już kombinować a tak testy i poszukiwania dalej trwają ;) Pozdrawiam wszystkich fanów radarów morskich ;D

• 2 miesiące później...

Witam!

Podłączyłem ten zestaw do wzmacniacza Diora WS 502, kiedy zrobiłem głośno(tak na 3/4 wskaźnika) poszedł dym z 2 rezystorów w okolicy wyjścia na głośniki(oznaczenia przy nich na płytce R531 i R532); wzmacniacz kupiłem na Allegro i nie zajrzałem do niego wcześniej, nie wiem czy były już przykopcone czy nie, gość od którego go kupiłem twierdzi, że sprawdzał go na Altusach 140 i wszystko było ok.

Widziałem, że kilku użytkowników tego forum miało styczność z tym zestawem, nie wiem jaki optymalny(i w miarę nie drogi) wzmacniacz do niego dobrać i jak tu policzyć moc.

dane z głośników:

Sub:

ZgN 120-8-513

Max power 2x80W

Rated power 2x60W

Impedance 2x8 Ohm

Frequency response 40-140 Hz

Satelitki:

ZgC 40-8-513

Max power 60W

Rated power 40W

Impedance 8 Ohm

Frequency response 80-25000Hz

Mam jeszcze pytanie: czy ten WS 502 "pociągnie" ten zestaw(chociaż na 1/2 wskaźnika) po wymianie rezystorów?

Z góry dziękuję!

Pozdrawiam!

WS 502 to słaby wzmacniacz, po prostu go Pan przeciążył. Mało który wzmacniacz "pociągnie" po ustawieniu głośności na 3/4. O ile przypiekły się tylko rezystory, to naprawa nie bedzie droga, ale coś mi się nie chce wierzyć, że uszkodzeniu uległy tylko dwa rezystory.

Czy wzmacniacz poradzi sobie z Sub-Sat - tak, jeśli będzie użytkowany "normalnie" - tj przy normalnych poziomach głośności. Jesli to za mało, proponuję zmienić wzmacniacz na bardziej dopasowany mocowo do zestawu, np na Diorę WS 504.

Miałem Sub-Sata1,1 podłączonego do amlitunera Sony ok.70-80W/8ohm.

Dopasowanie param. elektr. było, nie było natomiast dopasowania do ucha. Po półrocznym zamęczaniu mnie najgorszym basem, z jakim miałem do czynienia, Sub-sat poszedł w cholerę.

Ja tez mialem taki zestawik, gral on ze wzmakiem pioneer a-405r i nie mialem nigdy zadnych problemow. Niestety sub obcina pasmo w satelitkach przez co bez suba satelitki graja o wiele przyjemniej a i bas jest niczego sobie jak na takie mikrusy (oczywiscie nie ma takiej wielkosci i zejscia co sub). Mozna je postawic na podlodze, odlaczyc suba i sprobowac jak bedzie z basem. Na stojakach czy na polce graja gorzej :)

Faktem jest, że te satelitki same (bez suba) graja całkiem fajnie i w niedużych pomieszczeniach nawet nieco basu jest. Ja Sat 1.1 słuchałem przez kilka lat z Diorami, najpierw WS 354A, a potem ze zdezelowaną 704. Potem kupiłem Maestro 70 i Saty wyleciały z pracy (zresztą Maestro wyleciały równie szybko, bo się cholery psuły).

• Pokaż nowe odpowiedzi