Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

przestań się czepiać opisu.

A Dual 1460 przez jakiś czas na zastępstwie, nieźle zamiatał 50 kg paczkami z 30 cm basem:) Wiele dzisiejszych kolumn za 20 kzł wstydziłoby się przy tym brzmieniu:)

Obawiam się, że Yamaszka to żaden CUD.

no to jak dual wymiata kolumny za 20 koła to ok.

ja nie namawiam, ale pokazuje propozycję pod kryteria kolegi.

za 500-1000 nie ma cudów, ale może być przyzwoicie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Za ile masz okazję go kupić?

Niestety, wzmacniaczyk przeleciał mi koło nosa :( Okazja była za 400 stówki, za długo zwlekałem. Ale może zacznę szukać w ogóle arcama ze względu na ich wydajność prądową (bo ta zdaje się jest niezła) - chcę wysterować głośniki przy jak najmniejszym poziomie głośności.

Edytowane przez Yodzisław

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Kolega jaworrr strasznie próbuje opchnąć komuś jakiś shit. Przykład? Rotel ra-04, lepszy od tej yamahy, nijak się nie umywa do Duala. To wszystko na własne ucho. Kolega zukzukzuk ma rację co do tego Duala. Co do paczek, wystarczy takie jak moje by zawstydzić niektóre komplety za 20 koła, a może więcej. Też słyszałem, nie powtarzam po kimś, nie próbuję wcisnąć nikomu nic, ale też nie mogę czytać jak ktoś taki kit innym wciska :)

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

yamaha 397 jest znacznie gorsza od tego duala . Jeśli by się chcialo coś znależć używanego na alledrogo to tak na oko szukać okazji powyżej 700zł . Zawsze mnie dziwiło ,że te duale takie niedocenione sa

To była dobra okazja. Jak chcesz wydajne prądowo to zakręć się koło roteli. Seria 9XX

Arcam ma więcej duszy i bardziej gra średnicą. Te Rotele są chłodniejsze, z dużą dynamiką, dobrą rozdzielczością. Niemniej świetne wzmaki.

o ile ten dual cv1460 jest sprawny, to jakubwa sprzedając go (więcej niż za 400 nie pójdzie) zrobi komuś spory prezent. Ale to są błędy "młodości" i każdy musi frycowe zapłacić w pogoni za króliczkiem.

To była dobra okazja. Jak chcesz wydajne prądowo to zakręć się koło roteli. Seria 9XX

Arcam ma więcej duszy i bardziej gra średnicą. Te Rotele są chłodniejsze, z dużą dynamiką, dobrą rozdzielczością. Niemniej świetne wzmaki.

To raczej pójdę w kierunku arcamów, jak napisałem wcześniej lubię barwy i impresjonizm w muzyce, przy jednoczesnym zachowaniu swingu.

Jeszcze mam niesmak po tym wzmaku - znajomy miał i myślałem, że jeszcze tydzień, dwa go potrzyma - no i się przeliczyłem.

Jeszcze raz dzięki za info.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Mam Arcama Alpha 7 gra z Quantumami 657 dżwięk jest naprawdę bardzo dobry .Scena i wirtualne źródła ale tak jak wiekszość na tym forum zastanawiam sie czy może być lepiej .

chcę go sprzedać i zamienić na coś jeszce lepszego .

Może ktoś ma pomysły na coś co zagra równie dobrze z moimi kolumnami .

Dla mnie podstawa to własnie cieple brzmienie i Scena najlepiej jak naj głebiej i dobrze rozmieszczone wirtualne źródła dźwieku.

Pozdrawiam

nic nie wciskam.

Jakubwa, przynajmniej teraz widzisz, że może nie warto pozbywać się tego duala.

Nie chciałbym, abyście źle zrozumieli.

Dual 1460, to przyzwoity wzmacniaczyk, który można było podpiąć do na prawdę dobrych i trudnych kolumn (wielki bas i 3 wstęgi na stronę). Dobrze sobie radził.

Choć wiadomo, wiele zależy od tego, co z czym połączymy. Z innymi - może grać gorzej. Nie mniej opinie w tym względzie raczej są zgodne. Na korzyść Duala.

A faktycznie, więcej jak 400 zł chyba za niego nie dostaniesz:( Taki rynek.

Jak zasugerował jeden z przedmówców - posłuchaj z nim nowych kolumn. Nie jest w żadnym razie za mocny. A raczej - dla Ciebie - za brzydki:) No i bez pilota.

Nowe kolumny, nowszy, ładniejszy wzmacniacz! Do 1000 zł? I ma grać również wieczorami (jeśli kolumny mogą). O to chodzi?

Koledzy pomóżcie!

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak się zastanawiam, bo mam teraz Yamahę RS-300 do tego Harman Kardon HD-750 + kolumny Heybrook HB1. Z kolumn i CD jestem bardzo zadowolony, jednak czy w " wartości " tej, Yamahy 900-1000 zł, mozna " upolować " używany oczywiście wzmacniacz , który pozwoli zrobić krok do przodu . Tą Yamahe kupiłem jako nowy amplituner, ma niecały rok i teraz naszła mnie chęć na poszukiwania..

Delikatnie się przypominam kolegom i proszę o ewentualne sugestie.

robiz

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

przestań się czepiać opisu.

no to jak dual wymiata kolumny za 20 koła to ok.

ja nie namawiam, ale pokazuje propozycję pod kryteria kolegi.

za 500-1000 nie ma cudów, ale może być przyzwoicie.

http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/yamahaax-397.pdf

Do 1000 PLN wymienię Ci tuzin wzmacniaczy lepszych od tej Yamahy w tym przynajmniej kilka tego samego producenta.

Krisby67

To co piszesz to właśnie arcam, nawet sposób budowy sceny. Nie wiem jak 7 ma się do 9, ale o chyba niezła oferta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedzmy wprost, ta Yamaha jest psu o kant tyłka potłuc. Miałem.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

9 od 7 różni się głownie możliwością obsługi z pilota w tym z allegro akurat brak w komplecie i ma przełacziki SP1 i SP2 w alpha 7 jest tylko SP2 .

Jeszcze ma z tego co widzialem na zdjęci z alegro przełącznik AV/procesor i normal.

Podobno Marantz PM 7000 dobrze gra z Quantumami .

Nie wiem jak by się miał do mojego Arcama Denon PMA 700 lub PMA 710 ciekawe jak tam jest ze sceną czasem używany można wyłapać za nawet za 600-700 zł

Ostatnio czytałem trochę dorych recenzii Advance Acoustic chyba wybiore się go posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

chcę kupic wzmacniacz do max 600pln. Mam kolumny Mordaunt Short MS 914 ms914. Pokój 25m, muzyka przeróżna. Musi mieć phono.

Jakieś typy?

Brałem pod uwagę:

- Yamaha AX-470

- Yamaha AX-496

- YAMAHA AX-397

- DENON PMA-860

- Denon PMA-980R

- Cambridge Audio A5

- MARANTZ PM-66SE

- Marantz PM-52

Z góry dzięki

Edytowane przez hndclpz
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Powiedzmy wprost, ta Yamaha jest psu o kant tyłka potłuc. Miałem.

Nie chciałem być aż taki dosłowny ale pełna zgoda;-)

Napisano wczoraj, 19:04

Witam

chcę kupic wzmacniacz do max 600pln. Mam kolumny Mordaunt Short MS 914 ms914. Pokój 25m, muzyka przeróżna. Musi mieć phono.

Jakieś typy?

Brałem pod uwagę:

- Yamaha AX-470

- Yamaha AX-496

- YAMAHA AX-397

- DENON PMA-860

- Denon PMA-980R

- Cambridge Audio A5

- MARANTZ PM-66SE

- Marantz PM-52

Z góry dzięki

Denon PMA-860 bez konkrencyjny w tej cenie.

Denon PMA-860 bez konkrencyjny w tej cenie.

Dzięki Bumpalump,

doczytałem jeszcze i pojawiły się Rotele (np. 8930bx) - domyślam się, że ten Denon gra inaczej tylko z korzyścią dla którego?

doczytałem jeszcze i pojawiły się Rotele (np. 8930bx) - domyślam się, że ten Denon gra inaczej tylko z korzyścią dla którego

tego modelu nie znam

Witam,

proszę o pomoc, chcę podłączyć mój amplituner yamaha RX-V620 ze wzmacniaczem AX-550rs za pomocą pre out aby polepszyć sobie stereo. Mój amplituner ma wyjście OUTPUT MAIN (gniazda liniowe głównego kanału). Czy to jest to samo co pre out? I drugie pytanie jak wzmacniacz używka (może coś z yamaha) do 500 zł zagrałby przyzwoicie z tonsil siesta?

z góry dziękuję za odp.

1) Jejku ale gorąca się zrobiła dyskusja :) Panowie jak poczytałem o tych nowych wzmacniaczach to szybko wycofałem Duala z aukcji i wtedy rozdzwoniły się telefony i przyszło kilka listów, dlaczego go wycofuję i, że mam podać cenę to biorą go od ręki. Coś w nim musi być :)

2) Napiszcie mi proszę obiektywnie, co zyskam a co stracę wymieniając Duala na Rotela RA02 i czy taka operacja ma jakiś sens ?

3) Wniosek z powyższej dyskusji jest 1 zostawić Duala i przetestować go na nowych kolumnach. Kiepskie Jamo 180 chcę wymienić na Roth Oli 30 (nowe) ok 1600 zł. Czy jest szansa, że to będzie dobre połączenie ? Czy sugerujecie jakieś inne kolumny w podobnej cenie ?

1) tak, jest w nim coś na pewno, bo oprócz wyglądu, który może się podobać lub nie, to jak już pisałem w innych wątkach, dualowska klasa A to nie tylko chwyt marketingowy, a rzeczywista, krystaliczna wręcz czystość i otwarcie wyższych części pasma (miałem CV5600 i teraz CV441)

2) mam rotela ra-04, więc model nowszy, acz niższy/uboższy o pilota. Zakładając, że brzmienie tych roteli jest podobne (nie miałem okazji porównywać), to lepsza może być tylko dynamika w skali makro.

3) ja wcale nie wiem czy to wymiana na lepsze. A co spróbować jakieś kolumny z tamtych lat. "Ustrzelić" kolumny Dual cl730 będzie ciężko, ale takie np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dobre przetworniki, a cena taka, że można zaryzykować (nie wystawiam ich ani nie mam nic wspólnego ze sprzedającym). TO przykład, ale mam niemal pewność, że zagrają pełnym pasmem również przy niskich poziomach wysterowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3) ja wcale nie wiem czy to wymiana na lepsze. A co spróbować jakieś kolumny z tamtych lat. "Ustrzelić" kolumny Dual cl730 będzie ciężko, ale takie np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Obudowa zamknięta, dobre przetworniki, a cena taka, że można zaryzykować (nie wystawiam ich ani nie mam nic wspólnego ze sprzedającym). TO przykład, ale mam niemal pewność, że zagrają pełnym pasmem również przy niskich poziomach wysterowania.

Może i grają dobrze ale wygląd zdecydowanie odstrasza. Możecie polecić jeszcze jakieś inne kolumny, które zgrają się z Dualem.

Ukryta Zawartość

Witam, chcialbym sie poradzic ktory Denon wybrac?? oba kosztuja 600zl a do pma-980r posiada pilot.

prosze o pomoc ;)

Oba znaczy pma 980r i jaki?

• Pokaż nowe odpowiedzi