Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie posiadam leciwy wzmacniacz ONKYO A-8850, z tego co piszesz powinien się rozlatywać, a nic mu nie dolega, ponadto dźwiękowo w swojej cenie prezentuję się naprawdę nieźle, słuchając nowszego sprzętu w okolicach 800zł (używanego) do Onkyo czasem było mu daleko, a A-8850 nie jest integrą jakoś "bardzo wysokiej" klasy ;) Z resztą z tego co widzę na stronie o mnie masz napisane, że źródła, wzmacniacz i kable nie grają, nie mam potężnego doświadczenia jeśli chodzi o audio, ale różnica pomiędzy źródłami jest potężna, a pomiędzy kablami po prostu jest ;)

Edytowane przez m.stank2

Najlepsze są te z przed 20-30 lat, czyli lata 80/90-te ubiegłego wieku. Przeskakujące źródła, buczące trafo, wyschnięte elektrolity, słaba separacja źródeł i przede wszystkim cudne analogowe potencjometry głośności. Trafić na egzemplarz z równym balansem przy niskiej głośności to spory fart. No i te fachowe naprawy u Zenka w stodole z użyciem części, które od lat są już czasem nieprodukowane. Ale w końcu to "sprzęt używany wyższej klasy"...

A kto mu karze kupywac 30letni wzmacniacz? Mozna kupic 10-15letni, ktory bedzie wiele lepszy niz te nowe zabawki za 1000-1500zl. Ale jak ktos woli nowe pudla za 1000zl, ktore graja marnie to wasza wola, ale nie piszcie dyrdymałow.

Aktualnie posiadam leciwy wzmacniacz ONKYO A-8850, z tego co piszesz powinien się rozlatywać, a nic mu nie dolega, ponadto dźwiękowo w swojej cenie prezentuję się naprawdę nieźle, słuchając nowszego sprzętu w okolicach 800zł (używanego) do Onkyo czasem było mu daleko, a A-8850 nie jest integrą jakoś "bardzo wysokiej" klasy ;)

Nie bierz do siebie tych bzdetow. Oni wola nowe klocki. Z tym ze mysla ze jak kupia nowy wzmacniacz za 1000zl to Boga za nogi zlapali. Bo przeciez to nowoczesna technologia, ktora to niby pozwala uzyskac takie same efekty jak kiedys za ulamek ceny. Szkoda tylko ze tego nie slychac i nie jest to potwierdzone w zaden sposob. .

?👈

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Chińczyki grają lepiej niż wynikałoby to z ich ceny sklepowej. Na tym polega okazja, że marka niewyrobiona więc taniej, ale to bardzo dobre wzmacniacze.

Będą grać troszkę inaczej niż zapodawane tutaj japończyki. Graja łagodniej, większym dźwiękiem, ładny bas. Mniej analitycznie za to. No co kto lubi, ja bym się nie podniecał za bardzo najwyżsyzmi modelami Sony. Nie moja szkoła jazdy, ale być może twoja. W każdym razie spróbuj, obie moje propozycje są bardzo chwalone.

Z własnego doświadczenia:

Onkyo A-8850 (~20 lat - 800zł) + Sony CDP-X779ES (~20 lat - normalnie ~1700zł, kupiłem za 960zł) + DALI 450 (~10lat - 2400zł po tuningu - jak nowe) zagrało na moje ucho lepiej niż nowy zestaw HEGELA z wygrzanymi DALI IKON 7, a sprzęt w sumie za ~20000zł. Nie uwierzę w to, że nowy sprzęt za 1000-1500zł będzie w stanie zagrać co najmniej dość dobrze.

Do tych dali poszukałbym jednak jakiegoś Nada, na przykład z serii 320. za 1500zł możesz mieć 325bee, który nie będzie 15 czy 20 letnim wzmacniaczem, a 2-3 letnią używką w znakomitym stanie. Sony z serii SE to wspaniałe urządzenia, solidnie zbudowane, ale są raczej dla kolekcjonerów kultowych klocków. jeśli szukasz wzmacniacza nowszej konstrukcji to zdecydowanie nad. ciekawe są też wzmacniacze rotela

Jakoś nie mogę się przekonać co do NADów, musiałbym takowy przesłuchać, od NADa odstrasza mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie wygląd. Wiadomo, że sprzętu się słucha, a nie na niego patrzy... no ale jakoś nie mogę tego przeboleć.

Co do NADów to może C372? Co o nim sądzicie?

Przeczytałem kilka opinii na zagranicznych forach. Biorę TA-F770ES/707ES, podobno dobrze gra, dobrze wygląda i pasuję do odtwarzacza. Dzięki za pomoc. Teraz muszę tylko sprzedać Onkyo A-8850 (jest na aukcji)

Edytowane przez m.stank2
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

znam ludzi, którzy uważają, że dwukasetowy jamnik zagra na podobnym poziomie co wieża, więc nic mnie nie może zdziwić, acz numer z Heglem był już blisko :) Kwestia osobistych preferencji i systemu wartości. Znam szkołę grania Onkyo, znam szkołę grania Sony, słyszałem co potrafi Hegel. No cóż, nic tu po mnie.

Uwierz mi, że sprawa z Heglem była dla mnie równym zaskoczeniem jak dla Ciebie :P jednak moim zdaniem była to po prostu wina kolumn.

Kwestia osobistych preferencji i systemu wartości. Znam szkołę grania Onkyo, znam szkołę grania Sony, słyszałem co potrafi Hegel. No cóż, nic tu po mnie.

I tu widac jaki jestes osluchany. Te stwierdzenia ze "szkolami grania" mozna wsadzic miedzy bajki. Takie cos nie istnieje poprostu. Tak samo jak angielska szkola grania, czy niemiecka. To stereotypy bez zadnego popracia.

?👈

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A co najwyższy Sony gra ciepło, niecyfrowo, wręcz kluchowato? No to gratuluję :) Ja to jestem prosty ziom, ale weź polemizuj z co drugim artykułem w Audio, Audio Video, Hi Fi i muzyka, gdzie powołują się na szkoły grania. Co gorsza, ja te róznice słyszę, ale ty nie?

Edytowane przez frywolny trucht

Ciezko zeby wysokie modele graly np kluchowato. To raczej przypadlosc kiepskich konstrukcji wiec nie rozumiem twego stwierdzenia. Chcesz zeby porzadne konstrukcje mialy tego typu wady?

?👈

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Pewnie dlatego mamy renesans winyli :)

Jak się zastanowić w porównaniu z profesjonalnymi tranzystorami Sony są kluchowate, ale...

jakieś takie prawdziwe i niemeczące :)

Konkluzja? chcesz wk***ić sasiadów bierz ES, chcesz sam sobie zrobić dobrze, szukaj nudnych, kluchowatych brzmień, a wręcz gramofonu zamiast odtwarzacza CD, szczególnie Sony.

Mam do wyboru

Marantz PM-55SE za 270pln

Marantz PM-63 za 350pln,,

sony TA-FE530 za 299pln ,

onkyo A-8620 za 270pln.

PM-63 i PM-55SE juz nie utarguje niżej, tyle się udało, ale sony i onkyo moze z 20-30 zeta zejdzie sprzedawca.

Jak juz wczesniej pisałem do jamo s606, podpiety bedzie CD sony x222ES i gramofon z wkładką Ortofon 2M RED.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

To musiałbym trochę dozbierac kasy,Za TA-F505ES 489pln to dobra cena? A skoro mm szukac do 500pln to moze cos jeszcze innego, niekoniecznie sony?

I jeszcze jedno pytanie. Czy musi to byc seria ES? Mam takie wrazenie ze na allegro zawyzają ceny serii Esprit.

Wzmacniacz np. TA-FB730R QS, tez na MOSFET-ach z toroidalnym trafo mozna dostac niemal za połowę wzmaka serii ES.

Albo TA-FB730R z serii QS?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

jakimi kablami polaczyc onkyo A 8639 z tymi kolumnami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wczraj kupiłem PIONEER-a A-66X w stanie sklepowym za 280pln. Stwierdziłem ze narazie kasy nie mam tyle wiec narazie będzie Pionek do czasu az uzbieram około 1000-1500pln i wtedy kupię cos naprawde dobrego.

W opiniach tutaj był dobrze opisany, chcociaz zdaje sobie sprawę że to nie poziom Sony serii ES, ale myślę ze będzie lepiej niż amplituner. Kiedys miałem Onkyo A-9210 i byłem zadowolony, myslę ze będzie to taki poziom .

A ja mam technics su-x102 na dzwiek nienarzekam dodzis gram wszystkie czesci sa w 100 % japonskie

A co do technicsow to ogolnie firma byla dobra 12 lat temu sie spierdolili ale wczesniejsze technicsy graja nawet lepiej od tych dzisiejszych ciulstw co sprzedaja w marketach a to co niektorzy gadaja ze w polsce w latach 80 w pewexach to oprocz diory najwiecej bylo technics i sony A co do sony z lat 90 to sharpy graja lepiej moim zdaniem a podrugie teraz ludzie kupuja sprzety masowe na chinskich czesciach Dla np pionneer jest 100 x lepszy od sony

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A ja mam technics su-x102 na dzwiek nienarzekam dodzis gram wszystkie czesci sa w 100 % japonskie

A co do technicsow to ogolnie firma byla dobra 12 lat temu sie spierdolili ale wczesniejsze technicsy graja nawet lepiej od tych dzisiejszych ciulstw co sprzedaja w marketach a to co niektorzy gadaja ze w polsce w latach 80 w pewexach to oprocz diory najwiecej bylo technics i sony A co do sony z lat 90 to sharpy graja lepiej moim zdaniem a podrugie teraz ludzie kupuja sprzety masowe na chinskich czesciach Dla np pionneer jest 100 x lepszy od sony

Szanowny Przedmówco bez generalizowania proszę. Sony w latach 90-tych miało wiele bardzo dobrych konstrukcji. Nawet w drugiej połowie dekady vide np magnetofon TC-KA 6 ES. One of the best ever designed.

Bawi mnie to plucie na Technicsa. Przykre że znajomość marki zwykle sprowadza się do 2-3 bardzo budżetowych konstrukcji. Nie wolno jednak zapominać o:

końcówkach mocy SE-A3 i SE-A1, wzmacniaczach SU-V 10x i SU-V 8x, magnetofonach RS-B100 i RS-B 905, odtwarzaczach SL-P 2000 oraz dzielonym z serii 1000 za całe 20.000 DM, klasyfikowanym wśród najlepszych. O całkiem niezłych gramofonach także.

Za to, chińskie audio na ebayu w środku ma potki alpsa, kondensatory wima, nichicon, 1% rezystory itd...I kosztuje np 100USD z przesyłką, w obudowie z aluminium, wykonanej na maszynie cnc.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Witam a może DENON PMA 350 SE produkowany na rynek angielski z Esami gra ciepło i do rocka idealny obecnie mam taki zestaw w domu i nie jest źle tylko inne kable najlepiej takie co wyciągną środek pasma do przodu ja mam Audioqest typ 6 i troche za dużo basu pozdrawiam

Chciałem podziękować za wszystkie rady kolegom.

Mój zestaw już (właściwie DOPIERO) gra. Miałem poślizg w powodów (a jakże:) finansowych ale w końcu dopiąłem swego.

RCD 952

RA 971

KEF IQ7

Potwierdza się to co czytałem o wzmacniaczu, świetna scena oraz pięknie odwzorowane tony średnie i wysokie. Z basem ciut gorzej ale ja nie narzekam, na basach mi mniej zależało. Tak więc odkrywam swoją muzę na nowo i cieszę się baaaardzo, tym bardziej że to mój pierwszy zestaw stereo :]

Witam , dostałeś dzisiaj zakupiony wzmacniacz

Ukryta Zawartość

I mam taki problem . Podłączyłem do niego moje stare kolumny i jak dam odrobię głośniej i jest mocnieszy bas to on się wyłącza znaczy przestaje się palić kontrolka operation ale ciągle działa . Czy winę za to ponisi sam wzmacniacz że nie da się głośno słuchać czy może o przez bardzo słabe głośniki ?? Głośniki jedne mają 25 W a większe 50 W z tym że te większe są troszeczkę już wysłużone . Co Wy na to .

Ukryta Zawartość

Wina leży po stronie fatalnego wzmaka Technicsa, który pewnie nie trawi kloumn 4 ohmowych. V620 to jedna z największych padlin Technicsa, niestety.....

• Pokaż nowe odpowiedzi