Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w temacie, nie jestem żadnym audiofilem , ale jakiś tam słuch mam :)

Posiadam wzmacniacz ONKYO A-8940 i to jak gra odpowiada mi w zupełności , lecz w sumie nic innego oprócz Yamahy Rx- 497 nie słyszałem więc jestem całkowitym Laikiem jak na razie.

Dodam że to jak gra wyżej wymieniona Yamaha do gustu nie przypadło mi zupełnie , wolę zdecydowanie Onkyo.

Propozycje które znalazłem na allegro:

Denon PMA-980R

Onkyo Integra A-8650

i wsumie to tyle.

Co sądzicie o tych wzmacniaczach i jakie macie inne propozycje do max 500zł. ?

Obecnie kolumny: Magnat Monitor 880 , w planach dalszych : Mission Mx3

Słucham Rock , Punk Rock , Dance ale czasem lubię też np. Enye dla uspokojenia :)

Proszę o pomoc...

Edytowane przez Mikołaj Grzywacz

Mikołaju, jest cały odrębny temat poświęcony dokładnie temu zagadnieniu:

http://www.audiostereo.pl/tani-wzmacniacz-do-porady-dla-poczatkujacych_77102.html

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Do 500 zł, do rocka to jednak jest najlepszy Rotel, niech Cię nie zwiedzie czasem ich moc podawana na papierze, 30 W Rotela to jak 80 W Onkyo, serio

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam

Przeczytałem już wszystkie wieści dla początkujących. Szukam i nadal mam wątpliwości.

Aby uporządkować.

pokój: ok.15m2

muzyka: 70% - klasyka, opera, etc...

20% - pop, jazz

10% - inna

najpierw poszukuje kolumn - ale kasa do 600 zł.

później wzmacniacz: poważnie myślę o używanym Marantz PM 50 wzwyż ->

CD - dannon.

Oczywiście używane - bo tylko chyba tak można za niewielkie pieniądze znaleźć lepszy zestaw.

Będę wdzięczny za sugestie.

A czy ktoś może się odnieść do wzmacniaczy które podałem i czekam na inne propozycje bo ten Rotel mi zupełnie nie podchodzi z wyglądu :)

No właśnie... Tylko z wyglądu. Wiesz, czasami nie liczy się tylko wygląd i pobór mocy.

Moje propozycje:

Pioneer A-757 = po dołożeniu 250 zł ( peszek ) masz kawał solidnego pieca.

Luxman L-120 = dobry, stary wzmacniacz

Denon PMA-860 = co tu dużo mówić. Dobry wzmacniacz

Yamaha AX-700 = ...

Edytowane przez Awangardowy

A czy ktoś może się odnieść do wzmacniaczy które podałem i czekam na inne propozycje bo ten Rotel mi zupełnie nie podchodzi z wyglądu :)

Miałem te kolumny co ty, i one pierwsze muszą być zmienione żebyś odczuł poprawę. Żaden wzmacniacz ci nie pomoże, a takie onkyo jak twoje jest nawet optymalne. Zmiana na inny to i tak będzie praktycznie takie mielenie się w miejscu.

Hej

Jestem przed zakupem kolumienek podlogowych Tonsil Maetsro S. Na chwile obecna mam stary poczciwy wzmacniacz Diory WS504B. Czy istnieje jakis nastepca (niekoniecznie diora) do zasilania tych kolumn? Nie szukam sprzetu Hi-END. HI-FI w zupelnosci spelnia moje oczekiwania. Szukam cos w przedziale cenowym 1000-1500 zl (sprzet moze byc uzywany).

Pozdrawiam

Witam, planuję kupno kolumn Altus 300 bądź Zeus.

MAm na oku parę wzmacniaczy, parametrami są one podobne i opiniami także, dlatego zwracam się do was z prośbą o doradzenie, który będzie najlepszy.

OTO WZMACNIACZE :

DENON PMA-880 R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

KENWOOD KA-5040R

Ukryta Zawartość

PIONEER A-620R

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem ze wybierając te modele planujesz ustawić je w jakimś lokalu lub do organizowania jakiś potaňcówek? Bo do słuchania muzyki raczej się nie nadają.

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Do tych głośników wszystkie mogą być; nie ma znaczenia co wybierzesz bo i tak będzie ostro łupać i niemiłosiernie brumić.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dzisiaj wytknął nogę mój TEAC A-X75 MK II. Co moglibyście mi polecić do 500 i do 1000zł żeby napędzić Quadral Vulcan ? Podobno ten TEAC miał 100W na kanał według manuala, chciaż moim zdaniem była to wartość sporo wyolbrzymiona. Słucham rocka oraz metalu. Z tego co czytam to większość do takiej muzyki poleca Rotela, i byłbym nawet skłonny go kupić lecz moce podawane przez Rotela są o wiele mniejsze od np. Yamahy oraz reszty producentów, dlatego nie wiem np. czy rotelowskie 50W na kanał będzie wystarczające...

Edytowane przez PietroPL

Prawdziwe 50W będzie wystarczające. Do takiej muzyki potrzeba wzmacniacza szybkiego ale nie jasnego, żeby strawnie dało się tego posłuchać (chyba że kolumny grają ciemno). Także z Rotelem bym tutaj uważał, choć zapewni on szybkość i dynamikę.

Prawdziwe 50W będzie wystarczające. Do takiej muzyki potrzeba wzmacniacza szybkiego ale nie jasnego, żeby strawnie dało się tego posłuchać (chyba że kolumny grają ciemno). Także z Rotelem bym tutaj uważał, choć zapewni on szybkość i dynamikę.

Dzięki za odpowiedź ! Miałbyś dla mnie jakieś konkretne propozycje wzmacniaczy ? Strasznie ciężko mi określić jak grają te Quadrale ponieważ TEAC którego miałem był grzebany i strasznie jazgotał podczas grania aż w końcu trzasnął i poszedł spać ;)

Nie wiem jak grają te Quadrale. Sprawdzony i uniwersalny to Harman Kardon 680 (lepszy od Roteli z serii 98x), ale rzadko jest odsprzedawany.

Inna opcja to jakiś Jungson np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Wymiary pokoju to 3x4 (w niedalekiej przyszłości 4x5) szukam wzmacniacza który przede wszystkim będzie dobrze współpracował z magnetofonami które będą do niego podłączone ( Nakamichi CR 1 E i Yamaha KX-930 ) .

80% Magnetofon

20% PC

Muzyka to FUNK RAP BLUES SOUL (i tak w większości rap z lat 80,90 z USA)

KOLUMNY będę kupował za jakieś 2-3 miesiące (dlatego nie w temacie zestaw stereo) na nie przeznaczę jakieś 2,5 - 3 tys zł i ich specyfikacje też będę dobierał w identyczny sposób co wzmacniacz tzn (KASETY).

Budżet na wzmacniacz to jakieś 1 -1,5 tys zł jak coś będzie godnego polecenia to coś pewnie dorzucę (ewentualnie mogę mniej na kolumny wydać) .

Czekam na propozycje i

Pozdrawiam

Audiolab 8000S

Ciężko z dostępnością tego modelu jeżeli chodzi o nowy egzemplarz może ktoś ma namiar na sklep z dobrą ceną albo jakaś inna propozycja?

Hej.

Jestem nowy i jest to mój pierwszy post na forum...

Kupiłem dzisiaj wzmacniacz Denon PMA-860, tuner radiowy Denon Tu-460 i kolumny głośnikowe MBQUART QL 40C. I mam parę pytań:

1. Czy dobrze dobrałem wzmacniacz z kolumnami?

2. Jakie mam kupić kabel do podłączenia wzmacniacza z tunerem radiowym + 2xCinch-2xCinch+ (chodzi mi głównie o jakość żeby nie było przerosty nad formą:p)

3. jaki mam kupić kabel do wzmacniacza do PC (chodzi mi głównie o jakość żeby nie było przerosty nad formą:p)

4. szukam czegoś takiego jak procesor dźwięku 5.1 do mojego wzmacniacza czy lepiej kupić jakiś tani amplituner 5.1

Mam takie założenie żeby słuchać przez wzmacniacz muzyki a przez amplituner oglądać filmy

5. czy karta muzyczna Creative Audigu 2 ZS Gold wykorzysta możliwości mojego wzmacniacza?

Jaki wzmacniacz proponujecie po Nadzie 3240pe??? Chciałbym wskoczyć półkę wyżej, podoba mi się ciepły dźwięk. Gram z Tannoyów F3. Mile widziane poszerzenie sceny. Dzięki za porady.

Pozdrawiam

Kupiłem dzisiaj wzmacniacz Denon PMA-860, tuner radiowy Denon Tu-460 i kolumny głośnikowe MBQUART QL 40C. I ..

1. Czy dobrze dobrałem wzmacniacz z kolumnami?

Czy już trochę nie za późno .....? :) Lepiej napisz sam od swoich wrażeniach z takiego połączenia.

Jestem na etapie kompletowania kabli porządnych i przemeblowania w pokoju. Powiem tak jak byłem na odsłuchu to jak gościu mi puścił Budkę Suflera to mi kopara opadła z wrażenie. Tylko że gościu puścił muzykę z CD na porządnych kablach.

A ja u siebie na obecną chwile ma kable warte może góra 5zł w sklepie z elektroniką. Więc po 10 lipca zamawiam jakieś dobre kable i zrobię odsłuch.

Mam jeden problem bo nie wiem jaką kupić w miarę tania kartę muz. do PC żeby sprzęt dobrze zagrał i nie wydał majątku.

Zastanawiam się też czy nie kupić do kompletu jakieś w miarę CD, a muzykę z PC nagrać na płytę CD-R (z flack na CD-R) tak mi się nie zdaje żebym stracił na jakości.

Jaki wzmacniacz byscie polecali pod te glosniki ? :) cena do 1000 zl uzywany / nowy ;)) z gory dziekuje ;)

a tu opis tych glosnikow;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cześć

Mam pytanie odnośnie tego jak wzmacniacz wybrać, ale zanim do tego dojdę - opiszę obecny stan mojego sprzętu

Posiadam wieżę Sony MHC-RG40, oto część jej parametrów:

Amplifier Output Details 100.0 Watt - 8.0 Ohm - 120 - 10000 Hz - THD 10.0 % - 2.0 channel(s) ( Main )

Sound Output Mode Stereo

Sound Effects Groove , V-Groove

Spectrum Analyzer Yes (9-band)

Output Power / Total 200.0 Watt

Aktualnie do wieży mam podłaczone dwie kolumny 110W. Posiadam również 2 kolumny (40 W z tego co pamietam), które były w zestawie z wieża - leżą nieużywane. I tu zaczynaja się pytania :

- chciałbym podłaczyć wszystkie 4 głośniki, jaki wzmacniacz wybrać za małe pieniądze ( mam na myśli zakupić stary używany wzmacniacz z lat 90, technics, kenwood, pionner itd)

- ile mocy powinien mieć taki wzmacniacz ? Ile omów ?

- czy moge liczyć na lepsza jakoś dźwieku na takim wzmacniaczu w porównaniu z ta wieżą ?

Tylko że gościu puścił muzykę z CD na porządnych kablach.

Przy tej klasie sprzętu ( bez obrazy) zdecydowanie przeceniasz moc okablowania. To nie kable tam zagrały a raczej Twoja wyobraźnia i chęć posiadania :)

Sprzęt na którym obecnie słucham muzyki to: wzmacniacz Technics SU-A700MK2, CD Technics SL-PS740A, tuner Technics ST-GT550, gramofon Unitra GS464 z wkładką Audio Technica AT3600 (sprzęt rodziców), kolumny Jamo X550 podłogowe.

Chciałbym zacząć budować swoje własne stereo póki co mam budżet 1000 zł na wzmacniacz+kolumny. Za jakieś pół roku dojdzie też CD i DAC. Przede wszystkim szukam więcej ilości detali, smaczków, szczegółów i stereofonii. Bassu tu mam wystarczająco. Pokój ok 30 m2 mało ustawny :( Słucham głównie muzyki filmowej (Vengelis, Hans Zimmer, Two steps from hell), ale także rock (Metallica, Kasabian), coś spokojniejszego jak Diane Arkestone, Enya.

W salonie z używanym sprzętem polecano mi 2 zestawy:

-Pioneer 501R za 470 zł z kolumnami Magnat serii 0 podstawkowymi za 499 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

-Sony S7 (w środku 550ES) za 399 zł z kolumnami podłogowymi Quadrall sx1550 za 595 zł

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że drogo trochę...

Jak oceniacie te zestawy ewentualnie jakie alternatywy?

Jak taki sprzęt wypadnie w porównaniu do aktualnego sprzętu jaki używam?

Wzmacniacz będzie podłączony na razie pod komputer stacjonarny tylko nie wiem jak to połączyć (komputer ma tylko wyjścia cyfrowe i jack) na dac'a nie mam kasy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GOŁĄB89
  • Pokaż nowe odpowiedzi