Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, RXV2400 ma wyjście pre-out. Ale po zakupie wzmacniacza amplituner wyląduje w kinie domowym.

Wzmacniacz NAD był podłączony w sklepie w czasie odsłuchu. Nie było źle, ale mogłoby być lepiej.

Gość rydz

(Konto usunięte)

budżet mój to jakieś 300-350 zł, i w tej cenie znalazłem wzmacniacz Skytronic który ma moc wyjściowa 2x200

Pewnie w PMPO.

Wydaje mi się, że rozważania nad jakością dźwiękuw tym przedziale cenowym są bez sensu. Jeśli cokolwiek podłączy się będzie grało to i tak będzie sukces.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

Posiadam kolumny 2 drożne oparte na Tonsilach (nie pamiętam dokładnie ale niskotonowy to GDN 20/80/2 , wysokotonowiec to jakiś GDWK). Kolumny są DIY.

Obecnie napędzam je Toscą 303, jednak pomimo dosyć obfitego basu (nawet przy bas na poziomie 0) jest on słabo kontrolowany i w odsłuchu zestawu panuje wirujący rozgardiasz jak trąbka Pana Edzia w kapeli cyrkowej. Wzmacniacz z moimi kolumnami gra też bardzo chłodno, co mi do końca nie pasuje.

Szukam więc wzmacniacza, który troszkę ociepli całość brzmienia i doda kontroli niskim tonom, lecz nie będzie zabierał "mięcha" z dołu. Na allegro sprzedawcy polecają mi wbić się w Harmana, a co widzę w moim budżecie najlepszym wyborem byłby HK620 (do 300zł) i w związku z tym pytanie:

1. czy znajdę może coś innego w moim budżecie z ciepłym brzmieniem i niskim, ale kontrolowanym basem?

2. czy ktoś ma tego HK620 i może się podzielić opinią?

3. co to za seria PM Harmana? Gdyż w cenie do 300 zł są modele o większej mocy wyjściowej np PM645.

4. widzę bardzo pochlebne opinie o AX-500 Yamahy - wątpię by miała nisko schodzący bas i wątpię by ocieplała brzmienie, ale może....

Muzyka, której słucham, to fusion-jazz, disco lat80 i funk od lat 60tych.

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Witam.

Zamierzam zmienić dotychczasowy wzmacniacz (do kolumn JAMO S718) DENON PMA-100M. Wpadł mi w oko DENON PMA-560. Budżet 400-500zł. Na tym wzmacniaczu kolumny sa naprawdę głośne, lecz chciałbym, aby w dźwięku było więcej ciepła oraz troszkę więcej basu. Przy głosnym słuchaniu graja naprawdę głośno, lecz wysokie tony czasem są za ostre tzn. suche, chciałbym, aby to uległo poprawie, głównie o to chodzi.

Troszkę też szperałem na forum i wyczytałem, że pioneery grają bardziej stłumienie, cieplej z dobrym basem. Może coś z pioneera zatem lukać?

Yamahy z tego co wyczytałem mają zaś wyostrzona górę co już je przekreśla.

Wiadomo też, że zależy jaki model.

Może kable zmienie. Posiadam kable głośnikowe, które zakupiłem w Saturn. Może kable też zmienić?

Jestem laikiem, także wiecie.:) Proszę o wyrozumiałośc i pomoc. Z góry wielkie dzięki.

Edytowane przez misiomor
połączenie tematów

Jest możliwe kupienia do 500 - 600 złociszy amplitunera KD z przyzwoitym stereo? Prosiłbym o propozycje...

Niestety na obecne na allegro modele arcam i rotel są poza moim zasięgiem.

Psuje mi sie amplituner i szukam nowego amplitunera lub wzmacniacza do kolumn Tannoy Sensys DC2. Do tego mam CD Marantz CD-67mkII SE. Grać ma to w pokoju 3,5x4,5. Muzyka której zazwyczaj słucham to smooth jazz, classic, rock i trochę radio :) Lubię jak słychać detale.

Zaplanowany budżet to około 1500zł.

Wstępnie myślałem o Yamaha R-S700. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki w tym temacie.

Nic ciekawego nowego za 1000-1500 PLN nie kupisz.

Jesteś zainteresowany takim modelem...

Zostanie ci dużo pieniędzy w kieszeni,czytaj parametry!

Tez szukam wśród używanych.

Może Sugden A-28 MK2 , Cambridge Azur 540A ?

Przy tym poprzednim, sugerowanym trocħę za długo się zastanawiałem.

Siedziałem , myślałem i wymyśliłem znak bez-myślnika :] (to z "Tytusa") Ktoś tego Rotela już kupił.

Wielkije dzięki. Bardzo porządna stronka. Ciekawe, ile by trwał transport z kraju kwitnącego syropu klonowego?

Hołch !

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Nadszedł czas wymiany wzmacniacza (H/K PM645 ) na coś przynajmniej nie gorszego. Po szperaniu na forum wybór padł na Denona PMA 560. Jednak nie chciałbym się ograniczać tylko Denona.

Słucham każdego rodzaju muzyki, z naciskiem na metal.

Szukać czegoś innego czy ten denon to dobry wybór?

Kasa jak w tytule max 500 zł

Kolego SMOG czyli coś takiego warto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co powiecie o ONKYO Integra A-8670 . Pytam bo w moim mieście ( Piotrków Tryb.) jest do sprzedania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fotojurek

Onkyo do mocnej muzy. Niekoniecznie...

Ja miałem 971mkII i 980BX a słucham też mocniejszej muzy. Świetna dynamika, wykop, przestrzenność. Nie gubi się i nie traci tempa. Jedyne na co można uważać to fakt, że z tymi missionami może być aż za ostre brzmienie.

Nie miałem okazji słuchać 931.

971 i 980 grały identycznym brzmieniem. 980 był bardziej dynamiczny i miał mocniejszy bas.

Zdecyduję się chyba na Rotela 931 MKII, z prostej przyczyny. Wyższe modele są poza moim zasięgiem.

Jaką mocą dysponuje Rotel RA 931 MKII? Jeden sprzedawca twierdzi, że 4x70 a drugi, że 35.

Drugie pytanie, jak tak mały wzmak potrafi napędzić duże kolummny?

Witam, Jestem tu pierwszy raz, więc nie wiem czy to tu miałem założyć ten temat. Jeżeli nie, to przepraszam.

Mój problem polega na tym że chce zrobić impreze w sylwestra i Tak, Mam 2x Głośnik po 240W, Czyli razem 480W, Do tego 1 Skrzynia z głośnikiem 500W, To jest 980W, I mój wujek ma jeszcze subwoofer ale niestety nie wiem ile ma W Ale myślę że ok. 1000W.

I moje pytanie brzmi Jaki mam kupić wzmacniacz, bo na tym to ja sie kompletnie nie znam ;/. Jak byście mogli mi np. na tablicy znaleźć bo naprawde szukałem chyba przez 2/3 godziny i na allegro i na tablicy, ale nie wiem czy kupić np. to czy tamto, bo sie poprostu nie znam, Z góry Wielkie Dzięki :)

Witam, Jestem tu pierwszy raz, więc nie wiem czy to tu miałem założyć ten temat. Jeżeli nie, to przepraszam.

Mój problem polega na tym że chce zrobić impreze w sylwestra i Tak, Mam 2x Głośnik po 240W, Czyli razem 480W, Do tego 1 Skrzynia z głośnikiem 500W, To jest 980W, I mój wujek ma jeszcze subwoofer ale niestety nie wiem ile ma W Ale myślę że ok. 1000W.

I moje pytanie brzmi Jaki mam kupić wzmacniacz, bo na tym to ja sie kompletnie nie znam ;/. Jak byście mogli mi np. na tablicy znaleźć bo naprawde szukałem chyba przez 2/3 godziny i na allegro i na tablicy, ale nie wiem czy kupić np. to czy tamto, bo sie poprostu nie znam, Z góry Wielkie Dzięki :)

Ręce opadają, może kolega tak raczy przeczytać z tyłu na głośnikach jaki to model i napisać na forum. W tedy na pewno ktoś pomoże.

I moje pytanie brzmi Jaki mam kupić wzmacniacz, bo na tym to ja sie kompletnie nie znam ;/.

Wszystko jedno, musi być tylko czarny

971 i 980 grały identycznym brzmieniem. 980 był bardziej dynamiczny i miał mocniejszy bas.

971 nieprzyjemnie szurał po wysokich tonach, 980 tego nie miał.

Nie znam się na elektronice ani trochę i chyba mam teraz z tym problem. Zepsułam wzmacniacz, specjalisty w okolicy nie ma żeby zrobić coś z tym starym. No więc idę do sklepu po nowy. W sklepie były wypaśne wzmacniacze i jakby trochę drogie. Żadnego zwykłego stereo tylko do kina domowego, z jakimiś procesorami itp. Podobno strasznie dobre i fajnie grające, w końcu nie muszę wszystkich kanałów uruchamiać, tłumaczy sprzedawca. Po czym uruchamia któryś tam z nich, świeci na nim wielki wyświetlacz jak w telewizorze i pisze o wszystkim co się dzieje i co gra. I chyba bardzo dobrze że pisze, bo słuchać tego nie sposób tak okropny dźwięk. Mówię że coś z tym graniem nie tak. Sprzedawca bez chwili namysłu odpowiada: pewnie przez te głośniki :) Podłączę zaraz do jakichś lepszych. No więc podłączył do lepszych i ? Jeszcze gorzej. Ponownie mówię że to skrzeczy a nie gra. Woła kolegę na pomoc, naradzają się i w końcu wspólnie do najdroższych głosników podłączają któryś z najdroższych wzmacniaczy. No i mówił prawdę ten drugi że będzie lepiej.

Mniej skrzeczało :) ale w dalszym ciągu nie było to na miarę moich oczekiwań.

Po wymianie kilku uwag jeden z tych sprzedawców stwierdził że zapewne muszę się przyzwyczaić do dobrego dźwięku w porównaniu ze starym wzmacniaczem bo napewno był gorszy.

Ja nie mam takiej pewności. Ten zepsuty stary i gorszy wzmacniacz to Rotel RA-820A . Pewnie nie jest najlepszy ale chciałabym wiedzieć czy jest jakiś nowy, zwykły wzmacniacz stereo który będzie grał podobnie do tego starego?

No i nie mam tyle pieniędzy żeby skrzęczące cuda z procesorami kupować.

Panie Patula ale o co ci tak naprawdę chodzi? Popsułeś wzmacniacz i szukasz winnych? A poczytaj sobie to forum i wdepnij po świętach ......Wielkanocnych.

.....po co to całe zamieszanie.....http://allegro.pl/rotel-ra-820ax-i2794032778.html.....byle szybko bo czasu niewiele pozostało :)

Witam wszystkich na wstępie. Mam pytanie odnośnie wymienionego w temacie TA-F530ES, planuję napędzić nim ESY Vivace (1) zamiast używanego kilka lat STR-DB940QS. Czy to dobry pomysł? Generalnie brakuje mi dobrej stereofonii i przestrzeni i potrzebuje ocieplić brzmienie. Na basie nie chciałbym stracić bo amplituner wystarczająco go posiada. Czy wogóle starsze ES-y się nadaja do tych celów czy muszę szukać czegoś w stylu creek, cambridge audio?

530ES to nie jest wybitny wzmacniacz, ze źle dobranymi kolumnami może być duży niedosyt basu

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Piszę w imieniu kolegi, który chce kupić jeden z 3 niżej wymienionych wmacniaczy i zapytał mnie, który byłby najlepszy. Z tego co wiem, to ten wzmacniacz ma byc podłączony do dvd i jakichs monitorów, nawet nie wiem jakich. Ma po prostu grać lepiej niż dźwięk odtwarzany z dvd przez telewizor :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rosim

Witam wszystkich ,to mój pierwszy post na forum i w życiu też (prosi o wyrozumiałość).

Mam pewien dylemat odnośnie doboru wzmacniacza pod moje kolumny ,są nimi kef-y cresta 30. Wzmaka będę raczej zakupywał na allegro więc bez odsłuchu dlatego zwracam się do was. Chwilowo grają z Yamaha AX-390 dlatego nieco męczą mnie. Kwota to 600zł nie duża sumka ale na początek chyba starczy. Mam nadzieję że usłyszę różnicę po dokonaniu wyboru na który mnie nieco nakierujecie. Mój pokój ma około 10 metrów kwadratowych ,inhaluje się głównie hard-rockiem i co nieco metalem a i trip-hopem nie pogardzę. Zależałoby mi najbardziej by z kefów wyciągnąć przyzwoitą stopę ,dynamiczną i mocną ,gitary by były gitarami a i wysokie nie kuły. Sporo czytałem tu i ówdzie ale im więcej czytam tym większy mętlik w głowie.

Moje typy to: ROTEL RA-931 MKII , NAD C 320BEE , CAMBRIDGE AUDIO A5 , MARANTZ PM 80 , Harman Kardon HK6550

Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam.

Do KEF Rotel choć bardzo ciekawy to jednak do tych kolumn może być nie za bardzo, ponieważ tej góry może być z nim zbyt dużo. Jesli już CA to zdecydowanie model 500- dużo ciekawsza propozycja, jednakże podobnie jak w przypadku Rotela, z tymi głośnikami może być rożnie.

NAD z kolei będzie zamulał i nie polecam.

Marantz PM 80? Może lepiej pm 8000?

HK nie znam.

Z tego kompletu brałbym CA500, RA-931 lub PM 8000.

Piszę w imieniu kolegi, który chce kupić jeden z 3 niżej wymienionych wmacniaczy i zapytał mnie

No tak to poradzę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie jest to jeden z 3 ale warty uwagi. Ostatnio kupiłem tylko digital, ma optika to jedyna różnica, miał być dawcą obudowy do moich różnych rzeczy. Po podłączeniu do Magnatów 150W 8Ohm, zrobił z nimi co chciał bez zająknięcia. Dawcą nie został teraz gra u kolegi. Podsumowując do DVD żeby było lepiej niż w gł. TV spokojnie starczy.

Ukryta Zawartość

Witam. Brat ma powyższy wzmacniacz, który gra z B&W DM 602. Podoba mi się ten sposób grania. Wiem, że to żadne tam super hiper, ale mnie się podoba. I teraz pytanie. Który z nowych wzmacniaczy zagra podobnie. Ma być nowy (bo ma być nowy :) ) i jakie do tego kolumny podstawkowe?

• Pokaż nowe odpowiedzi