Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno z nowości Marantza nic w podobnym przedziale cenowym tak sympatycznie nie zagra. Jesli z tym wzmacniaczem jest wszystko w porządku to raczej bym go trzymał i cieszył się muzyką. Szkoda go.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Albo uderz w PM80, który ma lepsza kontrolę basu, wnikliwszy wgląd w nagranie i daje jeszcze więcej frajdy ze słuchania. PM66SE jest może i fajny, ale na niskich progach głośności.

.

Oznacza to aby nie kupować nic nowego, tzn. współczesnego, ponieważ w tej cenie z muzykalnością nie mają nic wspólnego.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Może i macie rację, żeby jednak zainteresować się jednak tym modelem skoro nie znajdę w przystępnej cenie nic z nowości na tym poziomie. A nie mam zamiaru wydawać nie wiadomo ile kasy aby przyjemnie posłuchać muzyki. Dzięki za zainteresowanie.

I stało się. Od dwóch dni gra u mnie ROTEL RA 931 MK II. W porównanu do H/K PM 645 to ten wymiata. Podłączony jst do Missionów M34. Z tego połączenia jestem bardzo zadowolony. Dźwięk stał się bardziej detaliczny, przejrzysty. Tego szukałem. Dziękuję SMOGOWI i RYDZOWI za podpowiedzi.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Bardzo miło czyta się taki wpis z podziękowaniem,mało kogo stać jest chyba na to,czasami na priv ktos napisze,ale wpis na forum publicznym jednak bardziej mobilizuje,do dalszych i jeszcze większych chęci w udzielaniu porad zwiazanych z tym hobby.

Cieszy że jesteś zadowolony z Rotela,niech służy Ci bezawaryjnie!

Pozdrawiam.

Edytowane przez rydz

Fajnie, że napisałeś co kupiłeś i doceniłeś nasze starania.

Pojawia się tu mnóstwo początkujących wpisów, ziejących desperacją, a potem cisza i człowiek znika.

Niech ci Rotel dobrze służy, bo ja mam duży sentyment do tej firmy.

Witam

Posiadam od roku i od nowosci Zeusy. Pracuja one razem z amplitunerem Yamaha RX-V430RDS (ktory poczatkowo pracowal z Eltaxami 180-a natomiast eltaxy pracuja teraz z Onkyo A-911) Wiec wracajac do zeusow...mysle ze ten amplituner to zdecydowanie nie to.. dodajac ze nie posiadam CD tylko leci wszystko a AUX ( telefon badz jakies mp3) to wgl umca umca jest jak nic a nie sluchanie muzyki...

Wiec zaczynamy...

1. Pozostajemy przy kolumnach Tonsil Zeus-zamiana nie wchodzi w gre

2. Jakis wzmacniacz do nich badz amplituner w ostatecznosci..cos co wycisnie z nich co sie da ale tez pod wzgledem jakosciowym choc kokosow nie oczekuje..Zeby to zaczelo jakos grac a nie tylko umca umce..(kosz do..600-700zl)

3. Jeszcze bede myslal nad cd ale to po zakupie wzmaka..jak kasa jakas wpadnie ;)

Konkretne propozycje..jakies wypowiedzi.. bez niepotrzebnych komentarzy ;)

Tylko wzmacniacz cie ratuje amplitunery sie nie nadają do takich kolumn są za słabe !polecam ci wzmacniacz yamaha ax-700 lub ax-900 ale ax-900 wyciśnie wszystko z nich

Witam zastanawiam sie nad wymianą marantza pm40se na rotela ra-931 czy jest to dobry wybór co możecie powiedzieć na temat tego rotela ma on grać z roth oli 40?

Z góry Dziekuje

Witam

Poszukuje taniego wzmacniacza do pokoju ok. 15m2.

Naczytałem się już kupę postów i im dłużej siedzę tym bardziej nic nie wiem.

Generalnie jestem bardziej kinomaniakiem niż audiofilem, ale czasem kupię jakąś płytkę audio i chciałbym żeby brzmienie było w miarę poprawne.

Osłuchałem się amplitunerów KD różnych marek z różnymi kolumnami ze względu że mam z tym sprzętem dość dużo do czynienia, ale sprzętu stereo dość rzadko słucham. Najbardziej pasuje mi brzmienie amp Yamahy ze względu na szczegółowość.

Muzyka której najwięcej słucham to hh, rnb, pop rock w stylu Kings of Leon.

Porównywałem brzmienie ze sprzętem Denona - który biorę również pod uwagę - Denon gra bardziej miękko i mniej szczegółowo. I chociaż pod muzykę hh to bardziej pasuje to i tak wolę sprzęt bardziej wyrazisty.

Dość istotny jest też dla mnie design sprzętu, stąd wytypowałem firmy: Yamaha, Denon, Rotel, CA.

Aczkolwiek brzmienia firmy Rotel lub CA kompletnie nie znam.

Sumę którą mogę wydać na wzmacniacz to ok. 300zł.

Wzmaki które sobie wstępnie wytypowałem to:

- ca a5/500 lub 300

- rotel 820ax, 840bx4

- denon pma-480, 680

- yamaha ax496, ax450

Mam w związku z tym kilka pytań.

1. Czy jest jakaś drastyczna różnica między wzmakami CA z serii np. a5 i a500. Wiem że seria a3/a5 jest starsza, nie ma pilota, itd., ale mi chodzi bardziej o brzmienie. Ceny CA a3 i a300 są np. dość podobne.

2. Które z tych z wzmaków bedą grać szczegółowo i dość dobrze basem.

3. Macie może jakie inne propozycje, chętnie sprawdzę.

P.S. Dodam że mam głośniki Onkyo D-205F, aczkolwiek wiem że to pewnie będzie najsłabszy element zestawu i będą go wymieniał.

pza z wymienionych miałem Ca 300v2 i ładnie to grało z mission m34i szczegółowo,dynamicznie,porównywałem z deonem pma 350uk, niewiem jak yamaha nie słuchałem ale niby gra z większym wykopem niż CA mi wykopu w 300 nie brakowało nigdy nie doszłem do godz. 12 było schludnie jak na taką cene;-)

1. Pozostajemy przy kolumnach Tonsil Zeus-zamiana nie wchodzi w gre

No i zostańcie bo poważna zmiana jakości brzmienia też nie wchodzi w grę...

pza - te yamahy i denony odpuść sobie od razu

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Jak pisalem wczesniej nie oczekuje KOKOSOW co odnosi sie jak to napisales ze na powazna zmiane jakosci nie ma co liczyc, z tym sie zgadzam bo jestem calkiem swiadomy swojego wyboru wiec mozna darowac sobie takie tlumaczenia. To jaki wzmacniacz teraz mam Czyli ta yamahe no to wybor juz moj nie byl, poprostu byl bo byl. I sluchajac z niego wiem ze nie ma kopyta. Dlatego odnosze sie z pytaniem co mi polecicie do Zeusow...(przedzial cenowy tez wyzej pisze jakby ktos nie wiedzial) Jak cos juz tam doradzicie to wiadomo..zeby mial sile pchnac te kolumny dobrze..a dwa moze z jakoscia chociaz w jakims stoponiu mozna cos zrobic niz z obecna Yamaha...

Miękkie i ciepłe brzmienie z nieco powiększonym basem to Pioneer z serii 6x6 lub droższe 7x7 .

Czyli 616 , 656 i nowsze ( zmiana cyferki w środku .Tak jak i w serii 7x7 )

Mocy ma na tyle że będzie Ci wręcz rozrywał te kolumny.

Nieco słabsze ale i bardziej przejrzyste są serie 550R i podobne z takim samym frontem.

Jednak myślę że serie 6x6 i 7x7 będą bardziej odpowiednie.Stłumią krzykliwe zapędy Twoich kolumn i w pełni je wysterują.

O dziekuje bardzo za tak wypowiedz ;) Moze ktos jeszcze sie wypowie, ale chociaz juz mam jakies kierunki w ktorych powinenem czegos szukac ;)

Tak patrzac z oferowanych to biore pod uwage Yamahe AX900 oraz Pioneer a dokladnie ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I teraz biorac tych dwoch kandydatow (bo jak narazie wiecej ich nie ma) ktory preferujecie bardziej??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yamaha będzie ciut bardziej przejrzysta i po jasnej stronie brzmienia ale z Twoimi kolumnami może i raczej będzie jazgot .

Dlatego poleciłem właśnie te modele Pioneera bo będzie i moc i zamaskuję niedoskonałości Twoich kolumn.

A w przyszłości możesz dokupić do kompletu PD-7700 lub lepszy PD-8700.

Obydwa a zwłaszcza PD-8700 doda Ci wykopu i dynamiki w całym paśmie a że wzmacniacz ją nieco stłumi to powinien być udany komplecik.

Nie wspomnę że całość będzie ładnie wyglądać.

Do tego wzmacniacz nie ma pilota a PD-8700 ma jedno z wyjść sterowane pilotem więc i dostaniesz w komplecie wygodę obsługi ;)

Ohhh jak ja lubie wypowiedzi konkretnych ludzi ;) Z tego co widze nikt wiecej sie nie wypowiada, dozbieram troche kaski i zdecyduje sie na taki komplecik jak proponuje muda44 ktoremu dziekuje za pomoc ;)

Jeszcze mam jeden salon w ktorym rowniez myslalem o postawieniu jakiegos sprzetu, lecz jest bardziej w ciemnej drewnianej kolorystyce dlatego tez myslalem o skompletowaniu jakiegos troche nowszego kompletu za jakis czas choc nie wiem jak fundusz mi pozowli ale chcialbym 2000-3000 tys sie zmiescic i miec jeszcze wieksza przejmnosc ze sluchania muzyki niz z Zeusow(bardziej isc na jakosc,wsluchiwac sie w detale niz bum bum) ;) Myslalem nad Kolumienkami , wzmak no i cd choc nie mam pojecia wgl co jeszcze tam postawie bo az tak glebo nie rozmyslalem ;) Myslalem zeby narazie chociaz tak o postawic Eltaxy 180 oraz Onkyo A-911 ktore obecnie sie "przewalaja" z kata do kata w moim domu ;)

Poszukuje amli z dobrym na ile to możliwe stereo do kolumn STX F-200n. Reszta kina to: centraly stx c-200n a tylne to obecne głośniki z wieży grunding'a

Zastanawiałem się nad Denon AVR-1804

Prosiłbym o propozycje konkretnych modeli ewentualnie serii na które warto zwrócić uwagę.

Pozdrawiam.

Źle napisałem chodzi mi o wzmacniacz nie o ampli byle by można było podłączyć KD do tego. Co sądzicie o YAMAHA DSP-AX759SE??

Sorki za post pod poste.

Edytowane przez Jadran

pza - te yamahy i denony odpuść sobie od razu

jarex - A jak tam z wzmakami Rotel? Znalazłem jakiś model RA-921, ale pod względem parametrów wydaje się słabszy od Rotela 840BX4?

I jak jest z tymi wzmakami CA? Czy lepiej brać nowe modele typu a300/500 czy może być klasyka a3/a5?

BTW Znacie jakiś sensowny model wzmaka z pilotem czy to będzie raczej powyżej 500zł?

Od CA bardziej znam Rotele (CA to miałem tylko model A1), RA-921 będzie ciut się róznił od 840BX4, ma ciut szybszy bas, ale jest on bardzo punktowy i szybko wybrzmiewający, generalnie 840-tka jest lepsza, wg mnie oczywiście:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Od CA bardziej znam Rotele (CA to miałem tylko model A1), RA-921 będzie ciut się róznił od 840BX4, ma ciut szybszy bas, ale jest on bardzo punktowy i szybko wybrzmiewający, generalnie 840-tka jest lepsza, wg mnie oczywiście:)

Dzięki za info.

I jak Twoim zdaniem wypada porównanie brzemienia CA i Rotela?

Witam

Posiadam kolumny Tannoy m2 i m1,tymczasowo podpiete do Yamahy rx-v371. Musze stwierdzic ze nie jestem z tego zestawu specjalnie zadowolony,dlatego postanowilem zainteresowac sie wzmacniaczem stereo do tych kolumn. Mam nadzieje ze dzwiek choc troche sie poprawi za kwote ktora mam do wydania.Kolumn nie mam zamiaru zmieniac-posiadam od nowosci oba zestawy, ktore sa w stanie idealnym i na pewno nikt mi nie zaplaci tyle ile sa warte. Dlatego prosze Was o pomoc w doborze wzmacniacza w kwocie do 600-700pln. Szukam czegos co by rozruszalo te kolumienki,nadalo im choc troche wiecej dynamiki i wyostrzylo troche gorna czesc pasma bo tego najbardziej mi brakuje. W zwiazku z tym ze mieszkam w Irlandii, stawiam na marki ktore sa tutaj ogolnie dostepne. Powiem szczerze ze przed przyjazdem tutaj nie mialem pojecia o istnieniu Sherwood'a czy Cambridge'a. Wiec jesli ktos mial mozliwosc testowania tych marek z takimi kolumnami jak moje to bardzo prosze o opinie. Niestety nie mam mozliwosci przeprowadzenia odsluchu i napewno bede kupawal w ciemno,dlatego zalezy mi na Waszej pomocy.

Muzyka jakiej slucham jest rozna, zalezy mi zeby wzmacniacz byl dobrany jakosciowo i cenowo do kolumn,zeby nie bylo tak ze jest za dobry i kolumny nawet nie moga pokazac jego mozliwosci. Ma byc poprostu dobrze zgrany ze soba sprzet.

W gre wchodza uzywane wzmacniacze,ale bez przesady 10-15 letniego nie kupie.

Mam do wyboru nowy sprzet do 150e:

Cambridge Topaz Am5 blk

Yamaha AS300si

Yamaha AX396

Marantz PM 5004

Denon PMA-520ae

czekam na wasze opinie i z gory dziekuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi