Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, taki pytanie. Po burzy spalił mi się wzmacniacz diory ws 502, grał z kolumnami diory ZgB 140-8-907, 140 w znamionowej, 200 w muzycznej, miały wymieniane głośniki wysoko tonowe na perszingi tonsila.

Rozglądam się za jakimś tanim wzmacniaczem do sporadycznego użytku, o fajnej akustyce, słucham różnych rzeczy od klasyki po rock

Zastanawiam się czy nie warto kupić jakiegoś wzmacniacza 5.1, ale póki co będzie tylko stereo... czy warto ?

Jeśli chodzi za o wzmacniacze stereo o podobają mi się:

Yamaha AX-392

Yamaha AX-396

Yamaha AX-397

Yamaha AX-496

Albo amplitunery:

Yamaha RX-V357

Yamaha RX-V396RDS

Yamaha RX-V397RDS

Yamaha RX-V430RDS

Yamaha RX-V440RDS

YAMAHA RX-V592RDS

YAMAHA HTR-5630RDS

Panowie co polecacie, jakieś sugestie ?

Dzięki serdeczne za rady!

Pozdrawiam

Daniel

Witam wszystkich. Sprawa wygląda następująco. Chcę zakupić swoje pierwsze hi-fi. Nie jestem audiofilem, ponieważ nie słyszałem lepszego dźwięku, niż ten który mam teraz z kompa co za tym idzie każdy inny droższy sprzęt będzie dla mnie o niebo lepszy. Czytałem sporo tematów gdzie było pisane że za 1000zł nie ma dobrego dźwięku. To od razu powiem, że aktualnie słucham muzyki puszczanej z komputera na zestawie media-tech bolero 5.1 i karcie dźwiękowej sound blaster x-fi 5.1 i jakoś to gra (audiofilskie uszy pewnie zasypałyby się piachem i gruzem). Jestem osobą dopiero co po 18tce i nie mam swoich dochodów. Zbieram kasę odkładając lub sprzedając coś. Na wzmacniacz chce przeznaczyć do 500zł i na głośniki najlepiej też tyle czyli razem chce się zmieścić w 1000zł. Wiele pozytywnych opinii da się przeczytać o Yamaszce AX-700 i na nią poluje chociaż chętnie rozpatrzyłbym inne propozycje, gdyż Yamaha jest ciężka do upolowania. Słucham głównie mocnych brzmień. Metal, hard rock (te stare utwory i te nowe) ale lubię też muzykę klasyczną zwłaszcza grę na skrzypcach czy muzykę kinową. Elektroniczna jest raczej rzadkim wyjątkiem i moim zdaniem obojętnie na czym gra to brzmi podobnie więc tego gatunku nie trzeba rozpatrywać (na media techu 5.1 też da się słuchać). Pokój jest 4,5m x 8m na poddaszu więc są skosy, jest i łóżko i biurko i sofa. I właśnie tu jest problem, nie wiem jakie głośniki do tych gatunków muzyki i takiego pokoju i wzmacniacza za tą cenę.

Podsumowując:

-zestaw będzie podłączony do kompa z kartą dźwiękową creative sound blaster x-fi 5.1 (w przyszłości innej lepszej, później może jakiś lepszy odtwarzacz CD nawet)

-proszę Was o opinie o wzmacniaczach do 500zł, które nadają się do słuchania metalu, rocka, hard rocka, klasycznej muzyki z naciskiem na skrzypce i kinową.

-proszę Was o nazwy kolumn podłogowych do 500zł do tych właśnie gatunków muzyki i konkretnego wzmacniacza.

-i jedno pytanie czy gramofon unitra fonica GS464 można podpiąć do wzmacniaczy w tej cenie i będzie można grać muzykę z winyli i trochę przenieść się w czasie (słyszałem plotki, że nie każdy gramofon z konkretną igłą może grać z danym wzmacniaczem gdyż są zniekształcenia).

PS Proszę o powstrzymanie się od komentarzy typu, że w tej cenie to nic nie dostanę, czy wujek google mi prawde powie. Oczekuję pomocy od doświadczonych ludzi, ponieważ długo zbierałem tą kase i nie chce wyrzucić jej w błoto. Dla niektórych to tylko 1000zł dla mnie aż 1000zł. Liczę na Waszą pomoc!

Pozdrawiam.

Proszę bardzo wzmacniacz, nieco droższy ale myślę że do wzięcia za cenę aukcyjną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tej cenie lepszego nie znajdziesz, mocy może niema dużo ale gra. Sam mam starszy model i już zostanie u mnie na dożywocie.

Jak nie ten Nakamichi to jest w tej chwili na alledrogo kilka Roteli poniżej 500 PLN.

Kolumny za 500? Proszę bardzo.Dzisiaj na alledrogo poszły Eltax Liberty 5+ za tyle, poszukaj takich następnych. Może to nie jest high end, ale za to bardzo przyzwoite granie za ok. 1000 PLN w sumie.

A tych co piszą, że się nie da się za mniej niż 5, 10, 15 tysięcy zwyczajnie nie słuchaj. Jakoś żaden z tych złotouchych nie wziął udziału w naszym teście kto rozpozna mp3, ciekawe czy maja za słaby sprzęt, czy jakoś nie słyszą różnicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frobek

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Przyznam, że nie dotarłem do tych Nakamichi i nie czytałem o nich. Ale ten co podałeś faktycznie ma krucho z mocą. Chciałbym wzmacniacz na 2x 100W z tego względu, że lubię posłuchać głośno i taki wariant jest też bardziej na przyszłość, gdy uzbieram na droższe kolumny. I tu pytanie do Roteli. Co raz więcej trafiam na posty gdzie poleca się tą firmę. Jak ona się ma do Yamahy? Czy mógłbyś podać model Rotela porównywalny z Yamahą AX700 ? A co do Eltax Liberty 5+ wyglądają fajnie i też są 2x 100W. Jakieś jeszcze propozycje porównania? No i czy faktycznie nadają się do tych gatunków muzyki co podałem.

Te Eltaxy sa w miarę wyrównane i uniwersalne, w tej cenie ciężko o lepsze. A co do Yamahy jak podoba Ci sie brzmienie Yamah to ją bierz bo to dobry wzmacniacz, mam nieco gorszą AX-550RS i też jakoś nie mogę się z nią rozstać :).

Teraz dopiero doczytałem, ten Nakamichi odpada, bo nie ma wejścia gramofonowego z przedwzmacniaczem, ale Rotele mają :)

Niestety bazuję tylko na opiniach ludzi. Będzie to mój pierwszy zestaw "hi fi". Nie mam możliwości posłuchać innych zestawów. Szczerze mówiąc, nie wiem jak grają Yamahy, wszyscy je polecają właśnie do takich gatunków muzyki. Mają dobrą scenę muzyczną i dobrą kontrolę nad głośnikami. Poczytam więc także o Rotelach. Tą AX700 ciężko ustrzelić. Czy poza Eltax'ami jeszcze jakieś kolumny polecasz? I czy dwu drożne kolumny mnie zadowolą jeżeli chodzi o ich moc muzyczną? Pytam bo na prawdę nie wiem jak to jest z ilością głośników w kolumnie a dobrym graniem. Widziałem kolumny po kilka głośników :D

Eltaxy to mocne kolumny, rozwinięcie monitora Eltax Liberty 3.

Grają dużym dźwiękiem, trochę skrajami pasma, miło je wspominam, to były moje pierwsze poważne kolumny.

Yamahy AX-700 za 500 PLN nie kupisz, chyba że jakieś totalne badziewie. Trafiaj w Rotela, mało w Polsce popularne i dlatego jeszcze w sensownej cenie.

Mocy tym kolumnom wystarczy żeby Cię skutecznie pozbawić słuchu, chyba że chcesz robić plenerowe dyskoteki. Ilość głośników nie jest miarą dobrych kolumn.

Edytowane przez frobek

Czyli brać Eltax Liberty 5+ i mówicie, że będę zadowolony? Konkurencji w tej cenie nie mają ?

PS Nie dyskotek nie chce robić :D Będą stały w moim pokoju i grały dla mnie (ewentualnie czasem dla całego domu i kilku sąsiadów) .

Edytowane przez 16thFalcon

Do Eltaxów dobierz wzmacniacz z dobrą średnicą. Lepsze są te z czarnymi głośnikami. Komora głośników jest rozmiaru Eltax Liberty3+.

Na dole jest komora balastowa, którą warto zasypać piachem.

Do Eltaxów dobierz wzmacniacz z dobrą średnicą.
Można prosić o wyjaśnienie?

Chodzi o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Na alledrogo znalazłem dwa wzmacniacze Rotela, które cenowo wchodzą w gre Rotel 971 i Rotel RA-920 AX. Co o nich sądzicie i czy współpraca z Eltax Liberty 5+ będzie dobra?

Ukryta Zawartość

Chodzi o te ?

Tak o te. W jasnej okleinie są zdecydowanie ładniejsze - moim zdaniem.

Edytowane przez adamkwiatkowski

Akurat do mojego pokoju idealnie pasują te czarne. Mogę prosić o wyjaśnienie co znaczy "dobierz wzmacniacz z dobrą średnicą"?

Eltaxy, jeśli się je źle zestawi, potrafią zagrać skrajami pasma, czyli akcentują wysokie i niskie tony, a środek pasma traktują trochę po macoszemu. Wzmacniacz z dobrą średnicą zrównoważy tę przypadłość, sprawi, że wokale, gitary wyjdą z tła do słuchacza.

W takim razie jeżeli załóżmy myślę nad Rotel'em 971 gdzie jest ta informacja o jego średnicy i skąd wiedzieć, że ta podana jest zła lub dobra?

Niestety nie mam możliwości posłuchać u kogoś, a na forum jestem zupełnie nowy i nikogo nie znam. Chyba, że ktoś przypadkiem trafi na moje posty i mi powie. To dzięki za wyjaśnienie!

Ponawiam więc pytanie: co sądzicie o Rotel 971 i Rotel RA-920 AX i ewentualnej współpracy z Eltax Liberty 5+ i gramofonem unitra fonica GS464.

Niestety dlatego że mój post ukazał się z takim opóźnieniem, nikt nie zdążył się wypowiedzieć.

Panowie, takie pytanie. Po burzy spalił mi się wzmacniacz diory ws 502, grał z kolumnami diory ZgB 140-8-907, 140 w znamionowej, 200 w muzycznej, miały wymieniane głośniki wysoko tonowe na perszingi tonsila.

Rozglądam się za jakimś tanim wzmacniaczem do sporadycznego użytku, o fajnej akustyce, słucham różnych rzeczy od klasyki po rock

Zastanawiam się czy nie warto kupić jakiegoś wzmacniacza 5.1, ale póki co będzie tylko stereo... czy warto ?

Jeśli chodzi za o wzmacniacze stereo o podobają mi się:

Yamaha AX-392

Yamaha AX-396

Yamaha AX-397

Yamaha AX-496

Albo amplitunery:

Yamaha RX-V357

Yamaha RX-V396RDS

Yamaha RX-V397RDS

Yamaha RX-V430RDS

Yamaha RX-V440RDS

YAMAHA RX-V592RDS

YAMAHA HTR-5630RDS

Panowie co polecacie, jakieś sugestie ?

Dzięki serdeczne za rady!

Pozdrawiam

Daniel

Witam, czy możecie mi powiedzieć czy do podanego przeze mnie wzmacniacza będzie można podłączyć kolumny 4omowe?

Ukryta Zawartość

Różne informacje znalazłem na ten temat, albo pisze 4-16 albo 6 i 8, więc wolę się upewnić.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Przecież masz napisane na wzmacniaczu, że pracuje od 4 do16 OHM.

Posiadam głośniki Tannoy Mercury V1 chciałbym dokupić do nich amplituner. Potrzebuje wejścia optycznego żeby wszystko podłączyć do TV.

W cenie (1300zł) mój max znalazłem :

-Yamaha R-S500 + fioo d3 dac

-HK 3490

-Onkyo 8020

który z nich będzie najlepszy ?

Pokój 17m2 słuchane będzie głównie radio i mp3 flac muzyka różnorodna (moze bez techno elektro itp.)

Ewentualnie ktoś mógłby polecić jakiś zestaw do 1300 zł wymagania ma być radio i wejście optyczne.

Ponawiam pytanie może ktoś się włączy do dyskusji : co sądzicie o Rotel 971 i Rotel RA-920 AX i ewentualnej współpracy z Eltax Liberty 5+ i gramofonem unitra fonica GS464. Nie mam możliwości odsłuchu, słucham głównie metalu, hard rocka, rocka i klasycznej.

Witam, szukam starego, dobrego Harman Kardona jakościowo i cenowo zbliżonego do HK6550, tylko z pilotem.

Czy możecie mi coś polecić?

Posiadam głośniki Heco Interior 120. Pokój ma 12 m2. Słucham muzyki akustycznej oraz soft rocka. Chciałbym dobrać do głośników, używany wzmacniacz w cenie do 350 zł. Co wybrać?

Dziękuję za pomoc.

Tak tanio - to już chyba tylko Philips 931, 951 lub ze starszej serii 960 i 860.

Rotel 971 duużo lepszy niż 920.

• Pokaż nowe odpowiedzi