Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję mały konkurs: kto poda najlepszą definicję i najprościej wyjaśni co to takiego "wzmacniacz cyfrowy" jest ?. Tu i teraz. Sam tylko domyślam się, że może też istnieją jakieś "wzmacniacze analogowe" ? WOW! Chcę to wiedzieć !

Każdy wzmacniacz jest cyfrowy... przy zakupie :-)) cena dwu cyfrowa, trzy, cztery, a nawet pięcio cyfrowa, jeżeli ktoś ma ochotę.:-)))

Witam,

szukam wzmacniacza używanego za ok. 500 - 600zł do kolumn pylon topaz 20, które mają grać w pomieszczeniu ok.25m2.

Zależy mi głównie na dynamice, spójnym przekazie, w miarę możliwości szerokiej scenie, odseparowaniu instrumentów (bez efektu zlania wszystkich dźwięków). Muzyka to głównie rock, jazz, reggae oraz trochę elektroniki.

Głównym źródłem dźwięku będzie laptop połączony z wzmacniaczem przez DAC: HEGEL HD2 oraz gramofon, dlatego zależy mi na wyjściu PHONO.

Moimi faworytami na ten moment są rotel ra-01, arcam a65+, być może cyrus one.

Który z nich jest najbardziej odpowiedni do tych kolumn, ew. może inny (starszy nad?).

Witam, jaki wzmacniacz używany względnie nie za drogi bd pasował do tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moje typy: SONY ES TA-F590,570.530,606,690,550. Denon PMA 720,757,920,925,1315,735,1055,1060. Marantz PM 7000,68.Onkyo A8250.Sansui AU-X701,711,911

Panowie jaki wzmak polecacie do ACOUSTIC ENERGY AELITE 2 ???

MAX 1000 zl.

pomieszczenie ok.15 metrow .

teraz slucham na amplitunerze "techniksa"i przy cichym sluchaniu jest plasko i dennie :) ( jest ton biuro wiec niezabardzo moge glosno sluchac )

pomozecie ?>

ps. fajnie bedzie jak bedzie ladny ... bo stoi na widoku ( cos w stylu yamahy s2000 - taki retro styl )

z gory dziekuje.

To nie jest audiofilskie podejście.

Jeżeli ma tylko dobrze wyglądać to wystarczy kupić coś co ma dużo lampek i przełączników.

To nie jest audiofilskie podejście.

Jeżeli ma tylko dobrze wyglądać to wystarczy kupić coś co ma dużo lampek i przełączników.

audiofilem nie jestem ale lubie jak ladnie gra :)

a przy tym jak ladnie wyglada to juz luksus :)

dziekuje za rady i prosze o wiecej :)

a co myslicie o audiolabie 8000s ? ( czaje sie na allegro ale nie moge trafic na takie cudo :) )

a co myslicie o audiolabie 8000s

Dobry wzmacniacz ale gra nieco sucho - z Twoimi AE może dać męczące analityczne brzmienie.

i tego wlasnie sie balem :( .... mam podobny efekt na AE radiance 3 i Cambridge Audio 840E+W ... A TEN NAD NIE JEST ZA ZIMNY I SZCZEGOLOWY ... NIE JEDZIE WYSOKIMI ?

Jeżeli szukasz ciepłego brzmienia na jasno grających kolumnach to szukaj wzmacniaczy Musical Fidelity albo Luxman.

Z tymi Nad'ami te kolumny grają raczej "spektakularnie" ...

Witam koledzy, po zakupie MA BX2 przyszedł czas na wzmacniacz, wcześniej pytałem o wzmacniacz do kwoty 400zl teraz budżet trochę podskoczyć mam na to 800zl. Miałem na oku Soniaka 670es czekałem na gotówkę i ktoś w tym czasie go kupił.

Teraz gra to z f-117r dostałem go od kolegi na czas zbierania pieniędzy.

Nad czym się zastanowić mając 800zl?

Jak chcesz wydać cały zakładany budżet to znajdziesz coś lepszego ale ewentualnie pomyśl o tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli szukasz ciepłego brzmienia na jasno grających kolumnach to szukaj wzmacniaczy Musical Fidelity albo Luxman.

Z tymi Nad'ami te kolumny grają raczej "spektakularnie" ...

spektakularnie - ok ... ale jak ma ja ma grac gora to juz niebardzo :(

tak czy siak dziekuje za rady... bede polowal na cos ...

ps. ten sony jakos do mnie nie przemawia - tez bym wolal cos vintage ... ( no ale wszystko trzeba przemyslec )

ps2. czy myslac o lampie do 1000 zl to nie naraze sie na wysmianie ??? ( czy jest cos takiego jak szczegolowa lampa ? )

witam serdecznie ;-)))

z racji tego, że jest to mój pierwszy post tutaj - witam wszystkich ;-)

przeglądam już od dłuższego czasu, ale właśnie przyszedł czas, aby się "ujawnić" ;-)))

na start kilka pytań laika - wydaje mi się, że wybrałem odpowiedni wątek, gdyby jednak nie bardzo proszę o przeniesienie.

ale do rzeczy.

w końcu udało mi się kupić kolumny jakie chciałem i przyszedł czas na zakup odpowiedniego wzmacniacza, z czym mam nie lada problem. kolumny to heco music style 900 - tylko nie piszcie proszę, że zmaściłem temat - słuchałem dość sporo i te naprawdę najbardziej mi odpowiadały. w każdym razie nie mam zamiaru ich wymieniać w najbliższym czasie ;-)))

wracając do tematu - marzy mi się jakiś starszy sprzęt, najlepiej marki Telefunken, ale na inne też jestem jak najbardziej otwarty. w tej chwili napędza to amplituner yamahy htr-5930. źródła dźwięku to: gramofon (osobny przedwzmacniacz), cd, dekoder tv, blue-ray oraz adapter bluetooth. wiem, że ciężko będzie to wszystko podpiąć do starszego wzmacniacza i właśnie tutaj dla mnie zaczynają się schody. najbardziej zależy mi na dobrym dźwięku z gramofonu i cd.

oto co sobie wymyśliłem: kolumny mają dwie pary zacisków, więc wpadłem na pomysł, aby roździelić to na dwa urządzenia. do jednej pary podpiąć mój obecny ampli i zostawić tutaj: dekoder tv, blue-ray i bluetooth. do drugiej pary podpiąć wzmacniacz "z" gramofonem i cd. czy to ma sens? technicznie będzie ok? czy nie "zrobię czegoś" kolumnom jeżeli przez przypadek zostaną włączone jednocześnie ampli i wzmacniacz?

pytania co do samego wzmacniacza:

- wejścia/wtyczki starego typu, chyba din5 się to fachowo nazywa - jak to podpiąć, wystarczą zwykłe przejściówki? są takie dostępne? czy będę musiał coś przerabiać?

- no i pytanie zasadnicze: jakie wzmacniacze proponujecie? chciałbym trochę ocieplić brzmienie jakie teraz mam, pokój około 40m2, szeroko pojęty rock (chyba z tego mroczniejszego nurtu: blindead, nick cave, lunatic soul, sunn o, ale też: steven wilson, archive itp.), cena: fajnie, gdyby udało się poniżej tysiaka, ale jeżeli naprawdę warto chyba będę w stanie poczekać trochę dłużej i coś jeszcze odłożyć.

uff, trochę się rozpisałem, może ktoś jednak doczytał do końca ;-)))

oto co sobie wymyśliłem: kolumny mają dwie pary zacisków, więc wpadłem na pomysł, aby roździelić to na dwa urządzenia. do jednej pary podpiąć mój obecny ampli i zostawić tutaj: dekoder tv, blue-ray i bluetooth. do drugiej pary podpiąć wzmacniacz "z" gramofonem i cd. czy to ma sens? technicznie będzie ok? czy nie "zrobię czegoś" kolumnom jeżeli przez przypadek zostaną włączone jednocześnie ampli i wzmacniacz?

To jest bardzo mało dobry pomysł. Masz dwie pary zacisków w kolumnach ale one są połączone blaszkami, prawda ?

Jeśli blaszki usuniesz to możesz podpiąć dwa niezależne wzmacniacze ale jeden będzie napędzał wysokotonowy przetwornik a drugi będzie napędzał średnio-niskotonowe przetworniki. Miałbyś namiastkę bi-ampingu. Nie sądzę byś tego teraz szukał.

Jeśli parą wzmak/amplituner chcesz zasilić jeden zestaw kolumn to tylko przez jakiś chamski przełącznik kabli głośnikowych.

Alternatywą jest potraktowanie jamahy jako punktu centralnego do którego podpinasz wszystkie źródła, w tym pre gramofonu. Następnie szukasz czy masz jakieś wyjście sygnału audio (OUT) i podłączasz je do tego wymarzonego Telefunkena przez przejściówkę Din5.

Niestety nie zmienia to faktu, że jednocześnie do kolumn masz podłączony JEDEN wzmacniacz - w wariancie alternatywnym byłby to Telefunken.

Kombinuj więc dalej a mam przez to na myśli sugestię byś określił priorytety tzn. powiedz czego naprawdę szukasz (oczekujesz od zestawu )

:) Pozdrawiam

cześć, dzięki za zainteresowanie.

myślałem tez o takim rozwiązaniu, ale mam pewne obawy jaki efekt uzyskam. w tym przypadku i tak cały sygnał zostanie wcześniej przetworzony przez yamahe, będzie działać jako przedwzmacniacz - dobrze myśle? finalnie otrzymam "taki sam" dźwięk jak teraz?

a może trochę zmodyfikować Twoją propozycję - do wzmaka podpiąć bezpośrednio CD i gramofon, a przez ampli pozostałe źrodła?

czego oczekuje? chciałbym wykorzystać potencjał kolumn i poprawić jakość. na ta chwile najsłabszym ogniwem jest właśnie yamaha. jednocześnie chciałbym, aby zestaw był funkcjonalny i obsługiwał wszystkie wymienione źrodła. oczekuje dobrego stereo, w miarę możliwości uzupełnionego o opcje 5.1 w przypadku filmu. jednak stereo jest zdecydowanym priorytetem.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Nie wolno podłączać do jednych kolumn dwóch wzmacniaczy - te gniazda służą tylko do bi-wiringu - nie wolno nic kombinować bo możesz spalić kolumny albo wzmacniacze albo jedno i drugie. W najlepszym wypadku będą Ci grały na jednym wzmacniaczu tylko głośniki niskotonowe a na drugim tylko wysokotonowe. Nie rób żadnych prób ani eksperymentów bo spalisz sobie swój sprzęt.

Musisz się zdecydować - w tej kwocie możesz mieć albo dziadowskie kino albo przyzwoite stereo. Nie połączysz jednego z drugim - przynajmniej nie w tak małych pieniądzach. Więc jeżeli chcesz stereo to zapominasz o głośnikach innych niż 2 przednie.

Wzmacniacz kup taki jak Marantz PM-8000, 7200, 7000, 78. Musical Fidelity A3, A2. Sony TA-F700 / 730 / 770.

Przejściówki z DIN na nowe standardy istnieją - sam takie mam, ale nie wiem do czego były by Ci potrzebne. Od starego sprzętu trzymaj się z daleka - słabo gra i jest bardzo awaryjny a do tego dosyć drogi.

Panowie jaki proponujecie wzmacniacz do AE Aegis Evo 1?

Generalnie zależy mi na delikatnym ociepleniu, przestrzeni,jasności i detalicznosci.

Panowie jaki proponujecie wzmacniacz do AE Aegis Evo 1?

Generalnie zależy mi na delikatnym ociepleniu, przestrzeni,jasności i detalicznosci.

Na ociepleniu czy jasności bo przeważnie jedno drugie wyklucza ... ?

Witam,

Stworzyłem temat w tym dziale, lecz mogłem napisać moje pytania tutaj...

Bardzo proszę ekspertów o spojrzenie na temat "KEF Q 15.2 - jaki wzmacniacz?" i pomoc w wyborze wzmacniacza.

tu jest link do tematu:

Ukryta Zawartość

Patrzę już 3 dni i czytam setki postów, zaś moja dziewczyna już ze mną nie wytrzymuje, bo cały czas poświęcam na ten temat, więc proszę pomóżcie ; )

Pozdrawiam,

M!

Ukryta Zawartość

Stworzyłem temat

Trudno pomagać jak nie ma w czym. Kupiłeś kolumny nie pasujące do wielkości pomieszczenia. Wynajdujesz do nich tak słabe wzmacniacze że gorszych to trudno znaleźć. Nie bardzo wiem w jakim budżecie szukasz wzmacniacza. Jakiej muzyki słuchasz ? jakie brzmienie lubisz ?

• Pokaż nowe odpowiedzi