Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pytałem w innym wątku, ale chyba tutaj jest chyba lepsze miejsce:

Zakupiłem stare kolumny Braun L710, 40W,4 Ohm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaki wzmacniacz do nich by pasował? Ktoś coś może polecić?

Rozważam: Braun A1, Yamaha AX 500,700 , ktoś polecał mi Grundinga z linii Fin Arts ale to już chyba jest droższe.

Zastanawiam się również nad nowym kombajnem: amplitunerem yamaha r-n500, ale to nie jest tanie.

Muzyka: głównie elektroniczna (dnb, liqud funk, minimal, techno, deep house) oraz inna (jazz, rock, klasyczna)

Ukryta Zawartość

Reggae rock to tylko PMA720,920,757,735r,1315r ale wielkość jego nie jest adekwatna do możliwości:) Rotel w sumie też to był dość udany wzmak

W zasadzie wszystkie dostępne są za podobną kwotę stąd pytam, który będzie najlepszą inwestycją :)

Znalazłem jeszcze Denona PMA860 praktycznie w tej samej cenie. Mój typ na teraz to właśnie ten konkretny Denon albo wspomniany ROTEL RA960.

Niestety ten Nad 7240pe gra za ostro jak dla mnie.

Jaki wzmacniacz można kupić żeby zagrał ciepło?.

Na allegro jest luxman l-410 ale nie wiem do jakiej ceny można go w razie czego licytować.

Myślałem jeszcze o wzmacniaczach grundig ale nie wiem jaki model jest dobry.

Myślałem jeszcze o wzmacniaczach grundig ale nie wiem jaki model jest dobry.

Grundigi nabrały ostatnio jakoś dziwnej sławy ...

kupiłem Grundiga V3 gdy jeszcze cena 150zł za niego była zadawalajaca zarówno dla sprzedawcy jak i kupujacego, póżniej miałem Grundiga A-903 ... wymieniłem go na Telefunkena HA-900 i to był duży krok do przodu. A telefunkena nikt jeszcze nie wyreklamował jako zapomniany klasyk ... chociaż nie, może mnie się uda, nie, jednak nie, przecież chce go sprzedać za 280zł, za mało jak na legendę ...

Ceny starego sprzętu mogą szokować.

Mam na sprzedaż starego Harman Kardona PM-665, chce za niego 650zł, ciekawe .. czy to dużo ? A według mnie jest lepszy od Telefunkena i tych wszystkich Grundigów które miałem ....

Nie wiem skąd jesteś, ale radze - kup sobie wzmacniacz który możesz posłuchać, zabrać do domu, ewentualnie zwrócić jak nie podejdzie. Nie kupuje się suchych nazw, sławnych modeli, kupuj swoimi "uszami"

Poszukaj w ogłoszeniach forumowiczy, nie kupuj szrotu z wystawek, naprawionych w polsce na chińskich podróbkach.

Na allegro jest luxman l-410 ale nie wiem do jakiej ceny można go w razie czego licytować.

Kupiłem kiedyś Luxmana L-210 + tuner do kompletu w idealnym stanie za 250 zł z przesyłką, fajnie to grało. Wydaje mi się że 600 zł za coś takiego to jest maksimum, tym bardziej że z roku na rok będzie się rozpadać, niestety lata robią swoje. Potencjometry w modelach L-2xx i L-4xx to prawdziwa plaga. Widziałem L-410 za 1000 zł ale taka cena jest chora.

Luxman L400! Rotel to taki bardziej uderzeniowy sprzęcior mocarz. Ale luxowi też niczego nie brakuje, miałem 400 prawie rok to znakomity wzmacniacz delikatny przyjazny, ale jak podkręcisz na Volume to potrafi uderzyć.

Do muzyki chillout, rock (sporo spokojnych kawałków) bardziej odpowiedni będzie Waszym zdaniem Luxman L-400 czy Rotel 940BX?

Ja wybrałbym Luxmana ... ale nic nie wiemy o kolumnach. Rotel chyba będzie miał lepszą dynamikę, za to Luxman wprowadzi swój klimacik i jeśli ktoś lubi takie klimaty to Luxman będzie jego wyborem ....

Dzień dobry,

Zabieram się składanie nowego sprzętu stereo, zaczynam od wzmacniacza. Kwota, którą mogę przeznaczyć to 1000 zł, możliwe dobicie do 1500 zł, ale musi być mocne uzasadnienie.

Muzyka, której słucham to Death i Black Metal, głównie z lat 90 tych. Od wzmacniacza oczekuję jak najlepszego odwzorowania sygnału ze źródła, nawet kosztem tego, że słabo wyprodukowane płyty mogą nie brzmieć jak należy. Oczywiście dużej dynamiki, dobrego odwzorowania bardzo szybkich partii i mocy wystarczającej do napędzenia dużych kolumn podłogowych (takie planuję kupić).

Wstępnie wybrałem dla siebie produkty Rotel (840bx4, 971, 980bx, lub jakiś wyższy model), Audiolab (8000 A lub S). Miałem też propozycje zakupu czegoś ze stajni NAD.

Interesują mnie zarówno wzmacniacze zintegrowane jak i pre+power. Mile widziane wejście PHONO, ale to nie warunek.

Zabieram się składanie nowego sprzętu stereo, zaczynam od wzmacniacza.

Zacznij od kolumn. Jak już będziesz miał kolumny do dopasujesz sobie do nich wzmacniacz - tak jest łatwiej, praktyczniej i taniej.

Zacznij od kolumn. Jak już będziesz miał kolumny do dopasujesz sobie do nich wzmacniacz - tak jest łatwiej, praktyczniej i taniej.

Ok. Rozważę tę opcję.

Cześć :)

Posiadam MildTony 80 oraz planuję zakup Altusów 140 , lecz na razie gram na mildtonach :)

Poszukuję wzmacniacza pod nie do ok 250 max 300zł , oczekuję dość wyeksponowanego basu , silnego , lecz nie walącego , oraz by miał dość wyraźne średnie tony ,ponieważ diora WS442 pod którą teraz pracują MildTony czasem nie potrafi oddać niektórych tonów i w efekcie nie słychać niektórych elementów piosenki, gdzie na Radmorze 5412 ten efekt jest już dużo mniejszy a bas silniejszy, głębszy.

Rozglądam się za markami Sansui , Yamaha, Harman/Kardon , ew Pioneer , poszperałem trochę po allegro i znalazłem takie Modele:

Yamaha CA-VI

Yamaha A-550

Yamaha AX-500

Yamaha AVX-500

Harman/Kardon PM635

SANSUI AU-X501

Spotkał się ktoś z tymi modelami ? , zaciekawił mnie CA-VI ,którego design bardzo mi odpowiada i posiada 50W , tylko jak z brzmieniem ? bo basy to ma chyba całkiem niezłe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tektronik

kolumny pomimo duzych glosnikow maja bardzo kiepski bas ktory nie schodzi nisko ani nie ma go duzo, wzmacniacz tutaj nic nie zmieni

No , nie wiem czemu ale mi się on podoba (youtube skopał dźwięk, gra jedna kolumna) :

Ukryta Zawartość

Nie mów mi że az taki kiepski, z nieco płytszym bym się zgodził ale nie że kiepski :(

Skoro nic nie zmieni, to czemu pomiędzy diorą WS442 a Radmorem 5412 słyszę przepaść ? bas na radmorze jest już naprawdę konkretny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tektronik

Dobrze zrobione mildtony dają radę, bez przesady..A naprawdę dadzą radę z Yamahą na serio..Ja doradzam AX500 solidny wzmak z nowszej już serii. Będziesz bardziej zadowolony niż z CAVII

CAV jest już dziadziusiem..schematowo nie różni się od tej diory442..nawet jak jest lepiej zrobiony (a jest) to i tak jednak podobne brzmienie..choć basu jak to w Yamaszce nigdy Ci nie zabraknie. Dawne Yamahy miały zawsze mocny basior..i nie pożałowany transformator, gdyby tak ws442 diory miał 250va jak Yamaha to też by ładniej potrafił przywalić (to akurat na 100% wiem)

Ale jako klocek jest urodny to nie ulega wątpliwości.

Posiadam MildTony 80 oraz planuję zakup Altusów 140 , lecz na razie gram na mildtonach :)

Poszukuję wzmacniacza pod nie do ok 250 max 300zł , oczekuję dość wyeksponowanego basu , silnego , lecz nie walącego , oraz by miał dość wyraźne średnie tony

Kiedyś się "trochę" różnych wzmacniaczy pod te altusy140 podłączało. U nas najlepiej wypadło połączenie z Pioneerem A-676, tak to stwierdziło razem kilku moich znajomych plus ja. Modele A-616, i A-656 grają podobnie. Cena minimalna za jaką można kupić "upolować" to ok. 400 PLN

Edytowane przez runik2

Harman/Kardon PM635

SANSUI AU-X501

Tych dwóch powyższych nie kupuj. Ten Harman to jeden z najniższych modeli serii PM - mam taki, w zasadzie jest sprawny, do drobnych korekt , potraktowałem go jako dawcę części (gałeczki) bo nawet nie opłaca się go czyścić - sprzedają się na allegro od 100zł. Natomiast ten Sansui nie ma nic wspólnego z legendą Sansui poza nazwą, zapomnij o nim.

Mam na sprzedaż Harman Kardom PM-660 po pełnym remoncie - taki model to już warto kupić - jak jesteś z Warszawy to PW może się dogadamy, najlepiej posłuchać przed kupnem. PM-660 jest na tyle mocny że wyciśnie z kolumn tyle basu ile tylko się da z nich wycisnąć - konstrukcyjnie to dual-mono tyle że oparte o jeden duży transformator z dwoma uzwojeniami wtórnymi.

Yamaha AX-500 jest OK. Ale ja nie jestem fanem Yamahy, nigdy mi ich dźwięk nie podchodził.

Dziękuję za rady :)

CA-VI to mój taki plan awaryjny jakby mi się nie udało czegoś innego kupić, przynajmniej ma większą moc od WS442 i nie bedzię jechał na przesterach jak diora przy większym basie , dodam że lubię gdy wzmacniacz ma konkretne wtyki bananowe a nie na wcisk :(

Poszperałem trochę po allegro i upatrzyłem sobie takie modele:

Yamaha A-550 -te zielone przyciski podświetlane są genialne ^^

Yamaha A-520

Pioneer A-227

Wiem że nie powinienem zbytnio patrzeć na wygląd ale lubię Vinate ^^, uwielbiam też wzmacniacze w których głośność nie jest zmieniana cyfrowo tylko za pośrednictwem silnika w potencjometrze jak w Sony Spontaneous , wcześniej zastanawiałem się nad Harmanem PM655VXI , akurat na ten jedyny mogę przeznaczyć 400zł , mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat jego brzmienia ?

wcześniej zastanawiałem się nad Harmanem PM655VXI , akurat na ten jedyny mogę przeznaczyć 400zł

W cenie 400zł to go nie kupisz - nie pojawiają się zbyt często na allegro, w dobrym stanie są cenione na ok 900-1000zł, pewne sprzedają się poza allegro w cenie ok 600-700zł.

400zł to byłaby mega okazja albo totalny szrot. Jak się pojawi jakiś Harman Kardon PM w ofercie to szansa na to że jest to model 665 jest jakieś 5% , cała większość to podstawowe modele nie warte uwagi.

665 za 400zł ..to się nie uda. A ich solidny piec...w środku jak dobry denon albo luxman:)

A jak z modelami, które podałem wyżej :( ?

Pany jaki tani wzmacniacz aby zagral Elacami cl82 poradzicie?

Preferuje bardziej klimatyczne brzmienie niz jasne I mega dynamiczne.

ciągłe zmiany ...

Ups, pewnie jakieś Marantze albo Nady. Wujek Google mówi że musi być wydajnie i że Callisto, Krelle :)

ps. szkoda bo naprawdę okazyjnie, tu krótko o nich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

• Pokaż nowe odpowiedzi