Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Też mi własnie coś nie pasowało. W każdym opisie moc rzeczywista jest mniejsza od mocy dynamicznej. Nawet w durnych komputerowych masz RMS i PMPO, prosty przykład

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 480W? :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O kurcze. Widzę, że moje pytanko odnośnie mocy wywołało małą dyskusję. Dzięki za odpowiedzi....zawsze człowiek się dowie czegoś nowego:)

No...ale co z moim zapytaniem odnośnie wybranych wzmacniaczy?:)) Co o nich myślicie? Wiem, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi odnośnie "jakości" ....często bowiem odsłuch jest subiektywny......ale może coś jest godnego podkreślenia rozpatrując te modele?

Ja mam NADa C352 do MA i nie mam za bardzo zarzutów, sprawuje się bardzo dobrze i jak już wcześniej wspomniano NADy dobrze grają z MA. C326 też jest chwalony i można go znaleźć w zakładanym budżecie.

Wejdź sobie do przyklejonego wątku o niedrogich wzmacniaczach, na pewno coś tam już jest. Jeśli nie boisz się 20letnich sprzętów to może np Denon PMA-860, PMA-1060, tylko przy zakupie warto zajrzeć od spodu czy tranzystory wyglądają na jednakowe na obu kanałach, czy luty na ich nóżkach są fabryczne itp. Ja miałem oba z ww. i brzmienie jest fajne, moc wystarczająca do prawie każdych kolumn.

A co do tych mocy: weź od kogoś słabowity amplituner i porównaj z czymś co ma (rzeczywiste) 80-100W, to już będziesz wiedział na czym polega różnica. Albo umów się w jakimś salonie na porównanie: najniższy model amplitunera z danej marki a wzmacniacz stereo z tej samej marki (i to powiedzmy model trzeci od dołu).

Bodajże w czasopiśmie 'what hi fi' był test MA BX2 albo BR2 z NADem C352 i CDkiem C542. Zestaw dostał maksymalną ilość gwiazdek.

Powiem tak, mam u siebie w biurze MA B2 + NAD C352 + NAD C515BEE i uważam, że jest to dobre niskobudżetowe połączenie. Gadałem z sprzedawcami i polecali mi też Rotela RA-02 oraz Cambridge Audio (nie pamiętam modelu).

Za C352 w stanie idealnym zapłaciłem 1200zł a za C515BEE 510zł.

mateo6633 .owszem pioneer gra cieplo i te nizsze modele moga zamulac , co nie znaczy wcale ,ze to zly wzmacniacz .owszem polecam go tez do jasniej grajacych kolumn ,chociaz prawda jest taka ze z tannoy m2 tez sobie dobrze radzil chociaz to kolumny nie grajace jasno bo maja problem z wysokimi ktore w tannoy sa szare mowie o kolumnach bez modyfikacji !!!!! a jezeli komus pioneer zamula polecam interkonekty zrobione samodzielnie oparte na kablu rk50 jest to posrebrzany kabel i zobaczcie co gorzej zamula wasze syfiaste czincze czy ten pioneer !!!!!

przekonamy się jak dojdzie ;) chociaż gdzieś na forum widziałem temat porównanie PMA 980R i PM 655 Vxi, MacGyver pisał że wszystko oprócz kontroli bassu jest lepsze w denonie. Jak będzie źle to pomyśli się nad tuningiem bo widziałem że ludzie robili z dobrym skutkiem.

Zapłaciłem za niego 400zł + wysyłka więc dość okazyjnie, bo widziałem że na allegro zazwyczaj schodził za dużo większą sume

mieszasz chłopie w tym samym garnku ! dołóż parę stówek i weź np. creeka 43, nada 350, itd

eh ludzie zaskakują mnie swoją nieumiejętnością czytania!!! jak bym mógł dołożyć kilka stówke to już dawno kupił bym coś porządnego!!!

witam, tak z innej bajki (mało audiofilskie:), ale potrzebne): szukam wzmacniacza dwupasmowego, czy ktoś coś wie, gdzie taki mogę nabyć?

Panowie znający Pioneera, zapytam teraz w tym temacie i może uzyskam jakąś odpowiedź ;)

Co powiecie na temat A-616 i A-717? Tak się składa, że oba mam aktualnie w domu do przetestowania, ciekawy jestem opinii innych użytkowników.

Witam. Tydzień temu zacząłem swoją przygodę z audio. Zupełnie przypadkowo. Wcześniej stara wieżyczka panasonica mi wystarczała. zbiegiem okoliczności stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem kolumn Bolero 200. I wtedy się zaczął ciągły niedosyt. Podłączyłem je do wieży... stwierdziłem, że to nie to. I w ciągu tygodnia przez moje mieszkanie przewinęło się- Ciatronic (biedronkowy bez komentarza), panasonic sa-he40, sony sa-... (nie pamiętam), jakiś wzmacniacz denona antyczny, technics sa-ax540 a w chwili obecnej stoi yamaha rx-396. Ale dalej czuję, że te kolumny chcą więcej. Czym te bolero napędzić ? Dodam że lubię głęboki bas. Muzyki słucham praktycznie każdej zależnie od nastroju(klasyczna, rock, pop, hiphop i dance sporadycznie). Nie jestem audiofilem więc majątku nie chcę wydawać. Im taniej tym lepiej. Salon w którym one stoją ma 18m2.

Witam. Tydzień temu zacząłem swoją przygodę z audio. Zupełnie przypadkowo. Wcześniej stara wieżyczka panasonica mi wystarczała. zbiegiem okoliczności stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem kolumn Bolero 200. I wtedy się zaczął ciągły niedosyt. Podłączyłem je do wieży... stwierdziłem, że to nie to. I w ciągu tygodnia przez moje mieszkanie przewinęło się- Ciatronic (biedronkowy bez komentarza), panasonic sa-he40, sony sa-... (nie pamiętam), jakiś wzmacniacz denona antyczny, technics sa-ax540 a w chwili obecnej stoi yamaha rx-396. Ale dalej czuję, że te kolumny chcą więcej. Czym te bolero napędzić ? Dodam że lubię głęboki bas. Muzyki słucham praktycznie każdej zależnie od nastroju(klasyczna, rock, pop, hiphop i dance sporadycznie). Nie jestem audiofilem więc majątku nie chcę wydawać. Im taniej tym lepiej. Salon w którym one stoją ma 18m2.

W tej chwili masz na allegro pasujące wzmacniacze :

Carver CMV1185 - 400 zł

Marantz PM50 - 200 zł

Onkyo 8780 - 399 zł

Sony TA-F500ES - 389 zł

Nie zapomnij też o dobrym odtwarzaczu CD - są teraz tanie.

wiadomo 717 napewno bedzie to sprawniejszy wzmacniacz 616 to jest to samo co 656 676 roznice bardziej kosmetyczne niz dzwiekowe , tak naprawde to wybor nalezy do ciebie ,wybierz ten ktory ci lepiej pasuje do kolumn ,717 to chyba dual mono napewno bedzie lepszy niz 616 , mocniejszy lepsza dynamika mniej podbarwia , dla mnie bezapelacyjnie 717 jest lepszy !!!!!

disc mam pioneera pd75 ale teraz jakies miesic temu wpadl mi w lapy pd 93 i powiem ci tylko tyle jest duzo lepszy mimo ze pd 75 dobry ma sie nijak do pd 93 !!!! aha mam jeszcze pd 71 dla mnie to samo co 75 !!!!!! w tej chwili moge sprzedac 71 and 73 , oczywiscie cena taka jak kupilem zainteresowanych prosze o kontakt gg 9238840

Postanowiłem się odezwać, bo posiadam od długiego czasu (niektóre od kilkunastu lat) wzmacniacze Pioneera:

A-676,

A-777,

A-878,

A-88x.

Dobrze znam te klocki, słuchałem ich na różnych głośnikach i chcę wziąć w obronę serię Reference.

Co do serii Reference, której przedstawicielami są u mnie A-676, A-777, A-878, to nie zgadzam się z tym, że wzmacniaczom tym brakuje wybrzmienia. Wręcz przeciwnie, wybrzmienie jest znakomite i właśnie dlatego te wzmacniacze tak długo u mnie są, w przeciwieństwie do niektórych innych, które sprzedałem ze względu na brak wybrzmienia. Uważam, że są to wzmaki, które w tym zakresie (wybrzmienia) górują nad wieloma innymi i mogą dać dużo radości ze słuchania.

Co do zamulania - wrażenie takie może dać duża ilość basu w modelach serii 7xx i 8xx (u mnie A-777 i A-878), który to bas na większości zwykłych zestawów głośnikowych z podbitym zakresem w okolicy 100 Hz i częstotliwości rezonansowej bass-refleksu na pewno będzie dominować nad resztą pasma, ale mimo tego dominującego basu tony wysokie i średnie są doskonałej jakości. Aby się przekonać, wystarczy posłuchać fragmentu muzyki, gdzie akurat basu jest mniej. Na lepszych głośnikach, ze zrównoważonym pasmem (bez podbicia w zakresie basu) efektu mulenia nie będzie. Będzie za to bardzo energetyczny bas w dużej ilości. Niestety, większość sprzedawanych zestawów głośnikowych ma "fabryczne" podbicie na basie około kilku decybeli (zwykle od 2 do 5 i więcej dB). W tej sytuacji nie powinno dziwić, że basu jest za dużo i że dominuje on nad resztą pasma, dając wrażenie mulenia.

W serii 6xx (u mnie A-676) basu jest mniej niż w wyższych seriach i na pewno nie jest go za dużo. Nie zgodzę się z tym że ten wzmak muli, nawet na zwykłych tanich głośnikach.

Podsumowując, polecam wzmaki Pioneera serii Reference tym, którzy lubią mieć dużo basu, a jednocześnie znakomite wybrzmienie. Wzmaki te mają dobre parametry - szeroki zakres przenoszonych częstotliwości, niskie zniekształcenia i wysoki odstęp sygnału od szumu. Są świetnie zbudowane i wykonane. Seria 7xx gra podobnie jak seria 8xx. Różnica jest w mocy i zastosowanych komponentach, ale ilość basu (duża) jest podobna. Jeśli ktoś lubi bas, to na pewno mu go nie zabraknie, ale doradzam głośniki z płaską charakterystyką, zwłaszcza w zakresie basowym, bo w przeciwnym razie basu będzie za dużo. Niestety, takich głośników z płaską charakterystyką w sprzedaży na rynku popularnym jest bardzo mało.

Seria 6xx ma mniej basu i przez to lepiej brzmi na tanich, popularnych zestawach głośnikowych.

Wzmacniacz A-88x to zupełnie inna bajka. Nie jest to seria Reference i brzmienie jest inne.

Tani wzmacniacz do...Cantonów :) Zamiast NAD 310. Od jakiegoś czasu używam Canton Quinto + NAD 310 + NAD 514 i ten Nadzik mimo ze zacny nie do końca radzi sobie z moimi kolumnami,nie potrafi ich pociągnąć dobrze, dokładniej bas nie schodzi nisko, a wiem że bas w tych kolumnach potrafi zejść niżej niż obecnie. Dobrze sobie radzi ale z mniejszymi monitorami z wooferami 10-15cm, (Cantony 21cm). Znacie Panowie klocka do 600zł? Jest jeszcze jedno kryterium trochę dziwne ale najlepiej gdyby wzmacniacz miał małą głębokość, miejsce na którym stoi wzmacniacz ma 31cm więc wzmacniacz nie może wystawać. Kojarzycie zatem jakieś "niegłębokie" klocki?

Tani wzmacniacz do...Cantonów :) Zamiast NAD 310. Od jakiegoś czasu używam Canton Quinto + NAD 310 + NAD 514 i ten Nadzik mimo ze zacny nie do końca radzi sobie z moimi kolumnami,nie potrafi ich pociągnąć dobrze, dokładniej bas nie schodzi nisko, a wiem że bas w tych kolumnach potrafi zejść niżej niż obecnie. Dobrze sobie radzi ale z mniejszymi monitorami z wooferami 10-15cm, (Cantony 21cm). Znacie Panowie klocka do 600zł? Jest jeszcze jedno kryterium trochę dziwne ale najlepiej gdyby wzmacniacz miał małą głębokość, miejsce na którym stoi wzmacniacz ma 31cm więc wzmacniacz nie może wystawać. Kojarzycie zatem jakieś "niegłębokie" klocki?

Arcam Alpha 7 - na allegro 590 zł. Lub każdy inny wyższy Arcam. Również wzmacniacze Creek - są dobre i nie są "głębokie".

A da sobie rade z tymi dość dużymi monitorami? Cantony ladnie schodziły na starym Kenwoodzie o dużej mocy (wiem ze moc nie jest ważna) ale ten Kenwood nie został długo bo kawał klocka. I zeby nie było nie jestem jakimś fanem bum bum i subwooferow. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, przypomniał sobie "niegłębokie" ciekawe wzmacniacze można pisać na priv:)

Co wydaje się być lepszym wyborem - Onkyo A-8850 czy Pioneer A-602R

Niestety muszę kupić w ciemno - nie mam możliwości odsłuchu porównawczego. Cena jest taka sama - 450 zł za kazdy z nich.

Wzmacniacz musi być zdolny do wysterowania kolumn o niskiej skuteczności - ok. 87dB. Nie wiem który z tych wzmacniaczy jest bardziej niezawodny, sporo się naczytałem o wadliwych selektorach źródła w Onkyo (ponoć ni stąd ni zowąd same się przełaczają). Im bardziej neutralny dźwięk tym lepiej, zadnych podbarwien nie lubię.

Czy w ogóle te wzmacniacze to podobna klasa? Czy konstrukcyjnie bardzo się różnią? Który z nich jest zbudowany solidniej?

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

W tej chwili masz na allegro pasujące wzmacniacze :

Carver CMV1185 - 400 zł

Marantz PM50 - 200 zł

Onkyo 8780 - 399 zł

Sony TA-F500ES - 389 zł

marantza niema

onkyo brak guzika

sony brak pokretla

a ten Carver do ilu licytowac ?

Witam

Na początku chciałbym z góry zaznaczyć iż to mój pierwszy post, mimo iż forum śledzę od dosyć dawna.

Jeśli post podobny już był, lub wątek w złym dziale to proszę o nie wyżywanie się :) (korzystałem z wyszukiwarki ale porównań między nimi [konkretnymi] się nie doszukałem)

Terez do sedna:

Chodzi mi o porównanie 4 niskobudżetowych konkretnych wzmacniaczy, czy ktoś na nich działał i może te modele porównać, polecić, odradzić:

- HARMAN/KARDON HK620

- HARMAN/KARDON HK 6500

- HARMAN/KARDON PM650 VXI

- ONKYO A-9310

wzm. grać będzie z:

- Q-Acoustic 1050i

i lub zamiennie

- Kef C5

CD:

- Technics SL - P212A

Co do muzyki:

- orkiestra wszelakiego typu filharmonie/koncerty

- celtycka (Lorena McKenitt etc.)

- elektronika (JMJ etc.)

Prosił bym o wypowiedź ludzi mających styka z tymi wzmacniaczami, nie interesują mnie droższe modele i odp w stylu dołożyć więcej będzie lepiej :) finanse ściśle ograniczone - wybór zawężony.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wprowadzaj proszę ludzi w błąd - dobre odtwarzacze CD nigdy nie były tanie. Niestety.

Co wydaje się być lepszym wyborem - Onkyo A-8850 czy Pioneer A-602R

Niestety muszę kupić w ciemno - nie mam możliwości odsłuchu porównawczego. Cena jest taka sama - 450 zł za kazdy z nich.

Wzmacniacz musi być zdolny do wysterowania kolumn o niskiej skuteczności - ok. 87dB. Nie wiem który z tych wzmacniaczy jest bardziej niezawodny, sporo się naczytałem o wadliwych selektorach źródła w Onkyo (ponoć ni stąd ni zowąd same się przełaczają). Im bardziej neutralny dźwięk tym lepiej, zadnych podbarwien nie lubię.

Czy w ogóle te wzmacniacze to podobna klasa? Czy konstrukcyjnie bardzo się różnią? Który z nich jest zbudowany solidniej?

Administrator przekierował mój powyższy post do tej zakładki - dzięki.

Mam nadzieję, że ktoś się odezwie

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Witam

Na początku chciałbym z góry zaznaczyć iż to mój pierwszy post, mimo iż forum śledzę od dosyć dawna.

Jeśli post podobny już był, lub wątek w złym dziale to proszę o nie wyżywanie się :) (korzystałem z wyszukiwarki ale porównań między nimi [konkretnymi] się nie doszukałem)

Terez do sedna:

Chodzi mi o porównanie 4 niskobudżetowych konkretnych wzmacniaczy, czy ktoś na nich działał i może te modele porównać, polecić, odradzić:

- HARMAN/KARDON HK620

- HARMAN/KARDON HK 6500

- HARMAN/KARDON PM650 VXI

- ONKYO A-9310

wzm. grać będzie z:

- Q-Acoustic 1050i

i lub zamiennie

- Kef C5

CD:

- Technics SL - P212A

Co do muzyki:

- orkiestra wszelakiego typu filharmonie/koncerty

- celtycka (Lorena McKenitt etc.)

- elektronika (JMJ etc.)

Prosił bym o wypowiedź ludzi mających styka z tymi wzmacniaczami, nie interesują mnie droższe modele i odp w stylu dołożyć więcej będzie lepiej :) finanse ściśle ograniczone - wybór zawężony.

z tych harmanów najlepszy moim zdanie jest PM650 Vxi, sam mam 655Vxi - neutralność, dobra kontrola basu i całkiem dobra przestrzeń. Co to onkyo to się nie wypowiem bo nie wiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi