Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego moderacja powstawiała jakieś wątki i narobila bałaganu?

bogatsi maja zakladke "hi-end", a "gołodupców" nie stac na zakladke :) dlatego maja tylko watek :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

bogatsi maja zakladke "hi-end", a "gołodupców" nie stac na zakladke :) dlatego maja tylko watek :D

No, ale podejrzewam że gdyby miała powstać dla tzw "gołodupców" zakładka o nazwie ''Ubóstwo'' to by się na nią ci ''bogatsi'' bardzo chętnie złożyli ;) .

ja jeszcze proponuje zakladke "rozum" dla moderacji/administracji...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Wiesz - to zupełnie nie tak. Można teraz kupić używany, świetny audiofilski sprzęt za bardzo małe pieniądze. Po kilkunastu latach wielu ludzi pozbywa się sprzętu bo im się znudził albo mają już inny. Czasami w tej samej cenie (!) jest świetnie grająca prawdziwa audiofilska perełka - jak i beznadziejny, szrotowy i słabo grający model. Dla mnie problem leży w tym że ludzie zupełnie nie potrafią wybierać. Można im doradzać kupno wzmacniaczy Onix, Alchemist, Exposure, Linn czy Shearne. Można im doradzać kupno kolumn Heybrook, B&W, Castle, Rogers czy Ruark. A oni i tak nie posłuchają i kupią (w tej samej cenie !!!) :

Altusy

Tannoye serii M

kolumny do 900 zł z supermarketu

Pianocrafta

Cambridge Audio serii 300

Zamiast szukać prawdziwych okazji - wszyscy idą w tą samą stronę.

Problem nie leży w pieniądzach - problem leży w głowie.

Chciałbym trochę wytłumaczyć "gołodupców" do których należę. Są to głównie osoby nie mające pojęcia o temacie, nie posiadające punktu odniesienia i dość niecierpliwie składające swój pierwszy zestaw. I teraz czyta taka osoba ten wątek i dowiaduje się, że najlepsze budżetowe wzmacniacze to nie wymienione wyżej przez justas32 tylko NADy, Denony, Yamahy, Rotele, Technicsy itp. Jest ich pełno na polskich giełdach w przeciwieństwie do wspomnianych mniej popularnych wzmaków. Do tego mało kto z nowicjuszy ma na tyle doświadczenia żeby sprowadzać sprzęt zza granicy ,ja sam wolałbym nie ryzykować nie znając się kompletnie na rzeczy.

Jeśli idzie o wymienioną listę, Altusy faktycznie są wyśmiewane, jednak np. Pianocraft zbiera niezłe opinie jako kompletna, budżetowa alternatywa dla zestawu stereo z klocków zaraz obok miniwież Denona. I myślę, że lepsze to niż zakup przez nieobeznaną osobę jakiegoś marnego wzmacniacza i nieodpowiednich kolumn. Jeszcze niedawno sam rozważałem kupno Denona m-38, a teraz zwątpiłem w Tannoye M2, które były opcją do zakupionego wzmacniacza.

Więc może nie do końca jest to problem "z głowią" tylko niejasnego przekazu rad, lub rad nie zawsze kompetentnych osób skierowanych do nowicjuszy. Bo jak rozpoznać jedną rade zakupu faktycznie dobrego wzmacniacza pośród setek "reklam szrotu".

Chciałbym trochę wytłumaczyć "gołodupców" do których należę. Są to głównie osoby nie mające pojęcia o temacie, nie posiadające punktu odniesienia...

No i to jest właśnie najbardziej właściwa definicja tzw "gołodupstwa" . Bo obwieszonych złotem pretendujących do roli ekspertów nigdy nie brakowało.

Witam...proszę o wasze opinie na temat tych dwóch wzmacniaczy...Onkyo A-9155 i Onkyo A-5VLczy warto któryś z nich kupić czy też polecicie mi coś innego do 1500zł(używanego)?

Dlaczego moderacja powstawiała jakieś wątki i narobila bałaganu?

Witam wszystkich!

No i ch.. bombki strzelił i już się dowiedziałem gówno bo jakiś debil wszystko pomieszał!!! Komu to przeszkadzało-przecież to forum jest dla wszystkich, a nie tylko dla superzajebistychaudiofilihajendowych!!! Dziękuję bardzo bankowo polecę tą stronę znajomym!

Nie pozdrawiam

turinturambar

p.s. zapomniałbym dodać-GOŁODUPIEC

Edytowane przez turinturambar

Ale Panowie nie powiecie mi że nie irytują was w kółko te same tematy o wzmacniasz do 300 pln do 500 pln i do 1000 pln a piszący nowy temat nie poszuka nic na forum tylko czeka na gotowe rozwiązania.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Chcę kupić jakiś mocniejszy wzmacniacz i zainteresował mnie KENWOOD KA-D1100EX.

Warto zainteresować się wzmacniaczem?

Ktoś słyszał jak gra?

Za ile go warto kupić?

Docelowo będzie podpięty do prądożernych kolumn z mocnymi niskimi tonami.

Sprzęt raczej do kina domowego ale czasami i coś z CD chciałbym na nim posłuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam aktualnie posiadam wzmacniacz Yamaha A-420 jednak brakuje mi mocy oraz ilość basu jaką posiada ten wzmacniacz jest niewystarczająca. Słuchałem na moich kolumnach Diory WS-704 i tam bas jest dużo lepszy. Proszę o doradzenie mi dobrego wzmacniacza w cenie do 350zł aby posiadał mocny bas sporą moc przynajmniej 2x80w RMS a najlepiej 2x 100 w RMS oraz ładne wysokie tony (coś jak moja A-420).

Muzyka jakiej słucham to: Trance,electro,dance,pop.

Kolumny: Tonsil Alton 110.

Na razie jestem zdecydowany na Yamahe AX-570 co myślicie?

A może zmiana kolumn zamiast zmiany wzmacniacza? Jak kolumny wybiorą ludzie znający się na tym lepiej ode mnie to za te 350 zł najprawdopodobniej dostaniesz i lepszy bas i lepsze wysokie tony.

Wątpię wzmacniacz na pewno da tutaj dużo więcej.Tak jak mówiłem słuchałem Diory WS-704 na moich kolumnach i efekt był świetny! Jednak Diory kupować nie chcę.

Kolego, kup diorę skoro podoba ci się takie połączenie... Przecież chodzi właśnie o to żeby słuchanie muzyki dawało przyjemność... Ciesz się że nie spodobało ci się urządzenie za np 10 tys. :)

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Świetny wzmacniacz z końca lat 80-tych. Niestety nie "top model" - ale i tak b. dobry. Ma wewnętrznego DAC-a - można pod niego podpinać słabo brzmiące odtwarzacze. Napędzi prawie każde kolumny - do kd go szkoda, do stereo super. Tylko ta cena - wydaje mi się nieadekwatna. Osobiście nie dał bym za niego więcej niż 700 - 800 zł.

Yamaha jest OK - a zwłaszcza w tej cenie naprawdę nie ma co wybrzydzać ! Kolumny mi się nie podobają, ale skoro odpowiadają Tobie - to się nimi ciesz.

To chyba wezmę tą AX-570 myślę że będzie grała lepiej niż A-420 a Diory brać nie będę bo nie dość że nie ma na allegro to ponoć często się psuje. I wywraca membranami jak głupia.

za 1500zł moim zdanie lepiej zainteresować się czymś innym, chociaż by

Ukryta Zawartość

Sam fakt jak chcesz bardziej do kina niż do muzyki to lepiej chyba amplituner i zestaw głośników 5.1

Ukryta Zawartość

kup sobie coś z Sansui, chodzą w śmiesznych pieniądzach

już najtańszy wzmacniacz-zabawka (niska moc) tej marki A40 gra doskonale, a co dopiero jakiś normalny model... mam jeszcze końcówkę mocy tej firmy BA-F1 i jestem bardzo zadowolony, bas rewelacja i do tego szczegółowa, delikatna góra

Za 800 zł to bym z przysłowiowym pocałowaniem w rękę go wziął.

Dodatkowo mam w lapku wyjście optyczne współdzielone z wyjściem słuchawkowym, karta zintegrowana Realtek.

Zgrał by się z moim lapkiem?

amnesia

Kenwood ma optyczne a to dla mnie zaleta ponieważ nie musiałbym kupować dac-a oddzielnie.

A na 5.1 jeszcze nie stać, na razie mam 2k na zakup.

Edytowane przez mikolajpl

Bierz TA-F770ES, na pewno zagra lepiej od Kenwooda...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ciekawa sprawa z tym Sansui. Grałem A60 i dawno nie spotkałem się z takim chuderlakiem. Waży to to tyle co piórko, co już świadczy o mocy no i potem na godzinie 10 na 8 omowych kolumnach takie przestery, że słuchać się nie dało. Basy? To ma basy? Może ze starości coś temu konkretnemu, którego testowaliśmy się stało.

No dobrze skoro już 2 osoba go zachwala...

Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Ponieważ mam duże kolumny z rozlazłymi niskimi tonami to czy TA-F770ES lepiej będzie kontrolować niskotonowy głośnik od YAMAHY AX-900?

AX-900 to mój stary faworyt więc czas te naleciałości zrewidować.

tylko pytanie jakiej jakości jest ten dac ;) ja tam jednak wziął bym jakiegoś wysokiego Sony które grają naprawdę świetnie, w późniejszym czasie nie będziesz miał problemu z odsprzedażą. Tego kenwooda na pewno nie uda Ci się sprzedać za chociaż by podobną sumę.

Kompletowanie zestawu trochę trwa niestety więc nie bądź w gorącej wodzie kompany bo to na prawdę nie popłaca. Ja swój już 2 lata kompletuje (studencki budżet), ostatnio kupiłem w pośpiechu denona PMA 980R i teraz leży w kartonie bo jego granie totalnie mi do gustu nie przypasowało. Na szczęście miałem jeszcze trochę pieniędzy odłożonych po świętach i pojawił się Sony TA-F 555ES II który wyrwał mnie z papci swoją grą.

tutaj masz temat gdzie jest co nie co na temat 770ES

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez amnesia

Super, że mnie zawróciliście ze złej drogi. Ja już o tym kenwoodzie zapomniałem :)

Prosił bym jeszcze o porównanie TA-F770ES z AX-900.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A może odejść od gąszczu manipulatorów i pokrętełek dźwięku i udać się w zupełnie innym kierunku:

http://audio.com.pl/testy/advance-acoustic-map-101:2 lub:

http://sklep.bestaudio.pl/wzmacniacz-zintegrowany-advance-acoustic-map102-p-3673.html

Zdaje się, że można wyskrobać 10% upustu.

Edytowane przez frywolny trucht

tylko pytanie czy ten AA jest na tyle wydajny prądowo żeby napędzić kolumny, bo kolega napisał że są prądożerne (aczkolwiek jest to mojej gdybanie bo nie znam tego wzmacniacza)

102 ze specyfikacji widzę że da radę na pewno bo 400W poboru zobowiązuje ale niestety o 101 na stronce nie piszę nic a nie chcę mi się zbytnio szukać

tutaj masz parę opinii na temat AX900

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez amnesia
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A tu jest z używek coś z dużym basem: http://audio24.org/wzmacniacze/wzmacniacze-zintegrowane/thule-audio-spirit-30.htm

Kwestia filozofii czy zacząć już smakować chorobę na duże A czy dalej kręcić gałeczkami wzmacniaczy zabaweczkowych firm kto głosniej z sąsiadem. Kwestia filozofii.

• Pokaż nowe odpowiedzi