Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Widać, że kompletnie nie wiesz jak gra TA-F770ES...., a ta dzisiejsza klasa A? Hmm wolę pokręcić gałeczkami niż kupować kable za grubą kasę....

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://www.audiostereo.pl/Thule_IA60_Spirit_wzmacniacze_stereo-43-1881-2.html

Ja może nie, ale zoltar 7 z w.w. opinii już tak.

Zresztą nie kłóćmy się o konkretne modele. Z nowych sprzętów - więc na dwuletniej gwarancji- za dwa koła większość chińczyków zagra lepiej.Ba! Lampę da się wyjąć i to bardzo tutaj chwaloną ( Yaqin).

Ja rozumiem sentyment, ale szkoła konstruowania dźwięku mocno się od lat 80-tych zmieniła. Tak jak sposób nagrywania płyt. Chodzi mi o walory akustyczne.

Edytowane przez frywolny trucht

wzmacniacz - zabawka ale jak pisałem gra doskonale, być może Twój egzemplarz był zepsuty, u mnie z basem nie ma żadnego problemu poza naprawdę dużą głośnością (kolumny Monitor Audio BX6 więc nie takie łatwiutkie do napędzenia), traci nieco kontrolę ale przy normalnym słuchaniu gra pięknie, o BA-F1 nie wspomnę

mam porównanie do różnych wzmacniaczy, różnych marek i dobrze radzę, Sansui to coś czego nie znajdziesz w markach Yamaha, Denon itp bardziej popularnych producentów :)

A może odejść od gąszczu manipulatorów i pokrętełek i udać się w zupełnie innym kierunku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystko pięknie tylko moc mała i ja nie mam wyrafinowanych kolumn, i z kilka ładnych lat mieć nie będę (samochód).

Wizja byłą taka aby skompletować kino domowe. Kupiłem jedynie słuszne kolumny do kina domowego i ze starym amplitunerem gra to nawet nawet. Jednak po wizycie u kolegi, który jest zbieraczem starego sprzętu (już poszedł w ilość a nie w jakość) zauważyłem, że moje kolumny potrafią lepiej zagrać niż z moim starym amplitunerem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Stąd pojawił się pomysł zmiany wysłużonego amplitunera na nowy a ten z sentymentu pójdzie na tył.

Przy filmach kolumny graja po prostu wspaniale (kody z subwooferem się chowają) ale przy muzyce muszę przycinać niskie tony. Dodatkowo zauważyłem, że czym mocniejszy wzmacniacz tym lepsza kontrola niskich głośników i tą drogą trzeba iść. Tytułowy kenwood ma 2x150 i dac więc pomyślałem, że idealny ale po kilku komentarzach już mi się mniej podoba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czyli jednak sąsiad musi dostać w dupę? Ma żałować, że się urodził?

Bo ja proponuję spokojniejszą drogę. Deklarujesz 2 koła, dałem dwie propozycje za 1300 zł na wzmacniacz, a jeden dobrze oceniany i nowy, sprzedajesz resztę złomu i masz z tysiaka na kolumny. Może odpadac i robienie dyskotek, ale ogólny efekt powinien być lepszy. Nawet w kinie domowym.

Proszę nie myśleć o mnie źle ja już młody nie jestem i nie o to chodzi aby było głośno.

Kolumny stoją na 80 cm podstawach z litego drewna. Podstawy są zaopatrzone w nóżki z twardej gumy.

Dodatkowo kolumny ustawione są w salonie tyłem do okna i nie są skierowane w żadną ze ścian sąsiadów.

W salonie przy ścianie, którą dzielę z sąsiadami jest ustawiony segment a na podłodze gruby dywan. Grube zasłony i gęsta firanka. Pozostaje jeszcze sufit ale tu nie wiele mogę zrobić. Dodam, że jeszcze nigdy nikt nie pukał gdy oglądałem filmy (tylko nie piszcie, że nie słyszałem bo miałem głośno).

Filmów nie słucham głośno 25W wzmacniacz mi w zupełności wystarczył. Natomiast mocniejszym wzmacniaczem chcę tylko poprawić kontrolę niskich tonów i przy okazji nie stracić tego co mam.

Miałem możliwość porównania moich lodówek z missionami m35i i powiem, że wysokich jak dla mnie za dużo a niskie wymuszone. Może to przyzwyczajenie do obecnego zastawu ale takie miałem odczucia, dlatego też nie chcę wchodzić w mniejsze kolumny.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wybacz moją obcesowość, nie śmiem myśleć o Tobie źle :) Zrobisz jak uważasz, nie znam twoich kolumn i tak sobie poznałem preferencje. Na koniec tylko powiem, że amplitunery kina domowego są z reguły bardzo mocne, ale płaskie w stereo i odwrotnie- wzmaki stereo słabo grają w kinie (w porównaniu z ampli). Być może jeśli głównie chodzi ci o siłę i kino powinieneś rozglądać się za amplitunerem kina domowego?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wzmaki stereo napędzające w kinie domowym kolumny frontowe grają bezwględnie lepiej od amplitunerków popierdułek, chcesz tąpnięć dokup suba, a wzmak stereo będzie ci umilał życie w słuchaniu muzyki:))

frywolny trucht:"amplitunery kina domowego są z reguły bardzo mocne"

Mógłbyś uargumentować jakoś swoje stwierdzenie? Jak dla mnie większość dostępnych na rynku amplitunerów kina domowego, powiedzmy tańszych niż 6000zł, wcale nie charakteryzuje się wysoka mocą sygnału wyjściowego dostarczanego w sposób ciągły do 8-omowego obciążenia przy wysterowaniu co najmniej dwóch kanałów.

Np. Harman Kardon AVR 660 (ok. 6k zł) w stereo: 85W na 8 omach.

Do założyciela wątku:

Nie zrażaj się do wzmacniaczy Kenwood. Niektóre wyższe modele z lat 90' są naprawdę niezłe. Nie kupuj też KA-D1100EX za takie horrendalne kwoty. Weź np. pod uwagę młodszy topowy model DA-9010. Oferuje niesamowity dźwięk. Również ma przetwornik. Na zagranicznych portalach cena w granicach 250-300 euro na Allegro rzadko występuje. Podobnie Kenwood KA-7020, również porządna konstrukcja w bardzo przystępnej cenie.

Moim zdaniem nie powinieneś kierować się jedynie mocą wzmacniacza. Jeśli nie masz jakiś wyjątkowo nisko skutecznych (efektywnych) kolumn, to do słuchania w warunkach domowych, z dobrym zapasem wystarczy ci ok. 60W/8ohm. No chyba, że masz salon o powierzchni 100 m2 czego ci życzę hehe Warto natomiast zwrócić uwagę jeśli masz kolumny które cechują się niską impedancją lub jej spadkami na niektórych częstotliwościach, jak wzmacniacz radzi sobie z niskimi obciążeniami. Ciężko nieraz dostać takie informacje w sieci ale niektóre marki np. NAD podaje moc wydzieloną nawet na 2 omach. Przy czym nie chodzi mi tutaj o wielkość tejże mocy tylko o sam fakt, że wzmacniacz działa prawidłowo nawet z tak niskimi impedancjami.

Na twoim miejscu jakbym dysponował 2000zł do wydania, sprzedałbym raczej twoje obecne kolumny (chociaż jakbyś napisał jakimi dysponujesz byłoby łatwiej coś doradzić) i większą część kwoty wydałbym na nowe kolumny a na wzmacniacz zostawiłbym około 700-800zł co w zupełności wystarczy aby kupić prawidłowo skonstruowany, przyzwoity, używany wzmacniacz.

Jeśli ma być BASS to np Pioneer A-616 ; A-676 tu dla przykładu pierwszy z brzegu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie mnie rozstrzelacie z tymi kolumnami ale jeszcze przedtem powiem, że były kupione przede wszystkim do kina domowego i są to JBL E 100 w okazyjnej cenie. Dźwięk oczywiście mi się podobał ale nie za 2k z hakiem lecz kiedy spadły grubo pod to się zdecydowałem.

Założenie było takie, że miały być do kina ale i do muzyki oczywiście bez subwoofera. Z tego powodu pójście w obfitsze niskie tony.

Jeżeli miałbym sprzedać te kolumny to co proponujecie z obfitszymi niskimi tonami (filmy). Missiony m35i odpadają ponieważ trudno je ustawić no i bass reflex mają na plecach a co najważniejsze dźwięk mi się nie spodobał.

Cena kolumn do 2,5k i koniecznie z bass reflex-em z przodu, kolumny będą prawie wciśnięte w zasłony.

Dodam, że nie przewiduje subwoofera ponieważ to dodatkowe koszty i brak miejsca na dodatkowe badziewie a w bloku gdy na podłodze je postawie to sąsiadka szybko mnie odwiedzi.

Zestaw to dwie kolumny, wzmacniacz stereo, dac najlepiej zero (tak przy okazji ma ktoś na sprzedanie?).

Edytowane przez mikolajpl
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

frywolny trucht:"amplitunery kina domowego są z reguły bardzo mocne"

Mógłbyś uargumentować jakoś swoje stwierdzenie? Jak dla mnie większość dostępnych na rynku amplitunerów kina domowego, powiedzmy tańszych niż 6000zł, wcale nie charakteryzuje się wysoka mocą sygnału wyjściowego dostarczanego w sposób ciągły do 8-omowego obciążenia przy wysterowaniu co najmniej dwóch kanałów.

Np. Harman Kardon AVR 660 (ok. 6k zł) w stereo: 85W na 8 omach.

http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Kino_domowe/Amplitunery_kina_domowego podane dla 6 omów. 3 z kolei ma 130W i max pobór 480W. Nie sądzę, by rzeczone kolumny były aż tak trudne, a nawet jeśli to kolejne modele są coraz mocniejsze,a ich starsze odpowiedniki są na rynku wtórnym.

Acz nie zachęcam do pójścia tą drogą bo dopiero co z niej zszedłem :) Only stereo :)

Pełnowymiarowe kino na pewno odpada, może kiedyś dojdą jeszcze dwie kolumny na tył i jakiś procesor ale to za kilka ładnych lat jak będę przeżywał kryzys wieku średniego.

Ponadto dziwnie mi się ogląda jak obraz jest tylko z przodu a dźwięk z przodu i z tyłu.

frywolny trucht:

Ale wszystkie wskazane przez Ciebie amplitunery ONKYO mają moce podane dla wysterowanego tylko jednego kanału!!! W stereo ta moc jest już znacznie niższa, o 7 kanałach to już nie wspomnę... Polecam poczytać o normach pomiarowych mocy wzmacniaczy. Poborem mocy również bym się nie sugerował. Np. wzmacniacze pioneer'a (A-701 R, pobór 650W a moc wyjściowa przeciętna) świadczy to jedynie o niskiej sprawności tych urządzeń.

Drodzy Panowie !

Jaki budżetowy NAD teraz "rządzi" ? (do 2000 zł). Czy Może 326 BEE czy 325BEE ? Przypuszczam,że grał by z DALI IKON 6 MK2 albo KEF Q700. Jeśli zaś jakieś używane, ale z ostatnich lat to jakie NADy rozpatrywać ?

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dla każdego kanału moc jest identyczna. Wymóg od kiedy pojawił się Dolby Digital gdzie przody i tyły miały zasilać identyczne kolumny dla całego pasma, a środkowy tylko przewrócony na bok :) Amplitunerowi mocowo wszystko jedno czy gra na dwóch czy na 7 kanałach bo i tak każdy kanał obsługuje osobna końcówka mocy. Czy się mylę?

Ja organoleptycznie nie wyczuwam spadku mocy, słabnięcia przednich kolumn przy przełączaniu między dwoma kanałami, czterema, pięcioma. Z pewnością podana w danych technicznych moc nie jest rozdzielana na dołączane kanały.

mylisz się . żeby było tak jak piszesz to musiałoby być zdublowane zasilanie dla każdej końcówki , a nie jest. subtelna róznica : masz jedno trafo , jak ciągnie z niego jedna końcówka to masz te 130W , jak ciągnie 7 końcówek to niekoniecznie :)

M

mkk1: Dokładnie tak. Masz rację.

Każdy kanał ma swoją końcówkę mocy (a przynajmniej powinien mieć hehe) ale zazwyczaj wszystkie są zasilane z jednego transformatora.

frywolny trucht:

Każdy kanał w sensie jego końcówka mocy ma taką samą moc nominalną (np. te 130W z onkyo) ale aby ją wytworzyć potrzebowałaby osobnego zasilania. Spadku mocy nie odczuwasz bo prawdopodobnie nie słuchasz w domu na natężeniach dźwięku do których wytworzenia potrzeba więcej niż 50W mocy sygnały wyjściowego. Jakbyś podłączył swój wzmacniacz do nisko-efektywnych kolumn albo do jakiś elektrosatatów lub do kolumn o wysokiej impedancji to mogłoby Ci potocznie mówiąc już "brakować mocy":)

Zapatrywanie się na moc wzmacniacza przy jego wyborze to taka sama głupota jak ocenianie kolumn po ich paśmie przenoszenia, oczywiście w granicach rozsądku. Pasmo powinno w miarę pokrywać się ze słyszalnym.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Konkludujac AA Map 102 będzie najlepszy :) "MAP102 ma „interface" daleko wykraczający poza możliwości „tradycyjnego" wzmacniacza. Dzięki temu może komunikować się bezpośrednio z komputerami poprzez wejścia PC, z Ipodem, a nawet z przenośną pamięcią USB, którą wystarczy włożyć do portu USB znajdującego się na przednim panelu, a wzmacniacz umożliwi poruszanie się pomiędzy plikami i odtworzy je za pomocą własnego, wbudowanego konwertera MP3." Widzicie jaki gadżeciarski i ma transformator toroidalny , który z Waszych Vintage Sony, Kenwoodów tyle potrafi?

Jeeeeezu Mikołaju czy to jest Twój nabytek? ( patrz opisy zalet i wad): http://www.ceneo.pl/106813 I mówisz, że nie z myślą o dyskotekach kupiłeś? Nie wierzę :)

Do spokojnego słuchania muzyki przed zaśnięciem. Yhy.

Zastanawiałem się nad Pioneerem A-616 ale kosztuje 390zł i jest w średnim stanie a ja kupiłem Yamahe AX-570 w idealnym stanie za 340zł.

Jeeeeezu Mikołaju czy to jest Twój nabytek? ( patrz opisy zalet i wad):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I mówisz, że nie z myślą o dyskotekach kupiłeś? Nie wierzę :)

Do spokojnego słuchania muzyki przed zaśnięciem. Yhy.

Cytat z umieszczonego przez Ciebie linku:

Oferują bardzo dobrej jakości dźwięk, nie potrzeba oddzielnego subwoofera.

Pierwsza część cytatu

Jeżeli chodzi o jakość to dla mnie jest na wystarczającym poziomie.

Druga część cytatu

Kino koda z subwooferem nie dało tak mocnego dźwięku.

Więc kupując te kolumny mam mocne stereo do kina, bez konieczności wydawania pieniędzy na subwoofer. Co prawda nigdy bym za nie nie dał 2k z hakiem ale jak spadły grubo poniżej 2k za nowe to raczej długo się nie wahałem. Śmiechem, żartem to za żadne bym nie dał no chyba, że poszły by na handel.

Dobra koniec mojego tłumaczenia. Miałem 2k do wydania na kolumny i po długich namysłach, i kilku odsłuchach te wybrałem, i chyba za dużo i nastawiałem.

Obiło mi się o uszy, że YAMAHA dobrze się zgrywa z tymi lodówkami lecz najpierw kupię w/w SONY. Zapewne macie więcej doświadczenia w tej materii.

Ukryta Zawartość

w sumie nie spotkałem jeszcze wzmaka który potrafiłby złapać za mordę bas z E100 w muzyce . nie przeczę , w kinie jak najbardziej może być ok , do tego klimatu muzyczne typu techno i podobne , ale przy bardziej ambitnych gatunkach to se ne da .....ten typ tak ma , możesz trochę poprawić , ale wątpię żebyś był na 100% zadowolony ...

M

wzmacniacz - zabawka ale jak pisałem gra doskonale, być może Twój egzemplarz był zepsuty, u mnie z basem nie ma żadnego problemu poza naprawdę dużą głośnością (kolumny Monitor Audio BX6 więc nie takie łatwiutkie do napędzenia), traci nieco kontrolę ale przy normalnym słuchaniu gra pięknie, o BA-F1 nie wspomnę

mam porównanie do różnych wzmacniaczy, różnych marek i dobrze radzę, Sansui to coś czego nie znajdziesz w markach Yamaha, Denon itp bardziej popularnych producentów :)

zgadza sie i mozna wychaczyc cos naprawde dobrego za niewiele ponad 1000 tej marki co nawet lepiej zagra od obecnych popularnych yamah S-1000 czy S-2000 a nawet denona PMA2000 a ile kosztuja to wystarczy zerknac w sklepie...

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

mikolajpl

Jakbyś spotkał, któreś z niżej wymienionych kolumn na zagranicznych portalach lub miał kogoś kto by ci je sprowadził np. z Niemiec to naprawdę zachęcam:

T+A Criterion T 160 - linia transmisyjna, układ d'Appolito

T+A Criterion TMR 160 - świetne przetworniki basowe (2x25cm), linia transmisyjna

HECO Argon Reference, Argon 70, Ascada 7,9,770,990, Superior 940, 1040, 950 Fortissimo

MB QUART 2000, 2200S, 3200S, Referenz, MCS 1090

Heco Concerto Grosso

Wyższe modele Quadral'a z serii Phonologue - KORUN, WOTAN, MONTAN, VULKAN, TITAN

Wszystkie z wymienionych przeze mnie kolumn to olbrzymie podłogówki, zdolne bez najmniejszego problemu nagłośnić duże salony, zachowując przy tym wysoki poziom dźwięku. Polecam szczególnie posłuchać linii transmisyjnej w wykonaniu T+A i Quadral'a oraz obudowy zamkniętej w HECO. Zupełnie inna jakość basu niż w wykonaniu większości obecnych obudów z basreflex'em a do tego przeważnie nie ma problemu z ich ustawieniem.

Niesamowite, również są duże przetworniki dual concentric firmy Tannoy 10,12 i nawet 15 calowe ale kolumny z tymi głośnikami mogą być bardzo drogie.

Niemniej jednak warto szukać i najważniejsze słuchać !!!

Powodzenia

mkk1 liczę się z tym.

Flippy

Odgadłeś moje myśli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - super wygląd i cena do przyjęcia. Odsłuch przed zakupem niestety niemożliwy lecz bez ryzyka nie ma zabawy.

Mam kolegę co autka sprowadza więc mogę spróbować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikolajpl

Polecilbym Infinity , ale to co jest w Twoim budżecie ma dziurkę z tyłu (8.2i), a z kolei OZ to droższe ...

M

Niestety max 3k i tak cena będzie owiana tajemnicą.

Wolałbym dziurkę z przodu ... więc nie stać.

Wracając do pierwotnego tematu

Sprzedawca walczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Czy do Bolero 200 lepiej wybrać wzmacniacz Sony T-F550ES czy lepiej może będzie z nimi grał Denon PMA-777?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• Pokaż nowe odpowiedzi