Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... przepraszam ze dopiero teraz odpisuje... dziekuje za rady i sugestie ale po przestudiowaniu forum tego i innych w tej tematyce chyba sklonie sie ku firmom mission i acoustic energy... modele m73,m74 lub aegis evo 3,109... pozostanie tylko wzmak do wyboru... ktorys z wyzej podanych powinien spasowac takze problem mial bym rozwiazany... pozdrawiam!

ONKYO vs HARMAN/KARDON.

Jak brzmią,czym się charakteryzują???

Mocne i słabe strony w/w sprzętu.

FORD vs. OPEL

Jak jeżdżą, czym się charakteryzują???

Mocne i słabe strony w/w samochodów.

Czy takie pytanie ma sens ?

A ile te Jamo ważą?

Konstrukcja: 3 drożna

System bass reflex

Moc: 130 / 210 W

Skuteczność (2.8V/1m): 89 dB

Pasmo przenoszenia: 42 - 20000 Hz

Impedancja: 6 Ohm

Głośnik wysokotonowy: 1 x 25 mm

Głośnik średniotonowy: 2 x 127 mm

Głośnik niskotonowy: 1 x 203 mm

Wymiary (WxSxG): 1080 x 190 x 345 mm

Waga: 24,1 kg

Kiedyś miałem wzmacniacz NAD 317, sporo może udźwignąć, myślę że w okolicach 500 zł można go znaleźć. Polecam również wątek klub miłosników starych nadów, tam jest mowa o niedrogich wzmacniaczach, które sporo mogą udźwignąć.

Witam, miałem kupować wzmacniacz PMA-510AE ale często czytam wypowiedzi osób, że lepiej za te pieniądze ~700zł kupić coś lepszego używanego niż tego Denona.

Tak więc, byłbym wdzięczny za polecenie jakiegoś wzmacniacza do w/w kwoty.

Kolumny które będę kupował to Jamo S606 (ew. S506 w zależności jak ostatecznie będzie z kasą)

Muza to w większości rock, metal.

Btw uwielbiam słuchać dźwięków gitary i perkusji ;) coś jak to:

OT. Jak słucham tej nuty Nightwis'a przez słuchawki to mam ciary na plecach i nie wyobrażam sobie, co bym miał jak bym słuchał jej na jakimś sprzęcie za jakieś 10k :D

Witam Pytanie jak w temacie.

Z racji tego że nie ma aktualnie na allegro żadnych ciekawych do 550zł roteli zdecydowałem się postawić w chwili obecnej na marke denon.Proszę was o poradę czy czekac na sensowna alternatywe rotela np 940bx czy wziąść na próbe denona? Tylko pytanie czy ten model co podałem będzie nie za ostry do tych skrzynek? Muzyki słucham najczęściej spokojnej typu ballady Katie Melua i soul jazz pomóżcie?

Generalnie chodzi mi o to czy ma ktoś porównanie denona pma 860 co do rotela z serii 9xx chodzi mi tu o budżet maks 550zł

Poluje ostatnimi czasy na jakiś wzmacniacz do tych moich paradigmów a nawet nie mam jak i gdzie odsłuchać choćby dwóch wzmacniaczy głównie denona. Mieszkam w Tychach na ślasku.;] klubowicze marki denon może wy mi coś doradzicie?

Miałem PMA560 i Rotela RA 930AX, z tych dwóch wzmacniaczy jednak Rotel jest zdecydowanie górą

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam,

jestem przed zakupem przedwzmacniacza i nie wiem za bardzo co wybrać.

Mam zamówioną końcówkę mocy Yamaha pc-4002 (kupiłem okazyjnie- mam nadzieję, że będzie sprawna) i chciałbym dokupić w miarę dobry pre.

Sekcja gramofonowa mnie nie interesuje, bardzo wskazana natomiast byłaby regulacja barwy (niskie tony do oglądania filmów i cichego odsłuchu).

Co znalazłem:

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

- Luxman c-120, c-02, c-03: jednak chyba ciężko będzie się zmieścić w budżecie 400-500zł (im taniej tym lepiej).

Wskazany jest ciepły dźwięk z regulacją niskich tonów.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje to bardzo proszę o napisanie :)

Da radę kupić dobry, tani pre?

Nie mam możliwości odsłuchu, nie słyszałem wymienionych wyżej przedwzmacniaczy i nie miałem jeszcze u siebie lampy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Skurczybyk

Czyli co nie sugerowac sie modelem denona pma 860? Bo naprawde bede zmuszony kupić w ciemno bez odsłuchu. Z checia bym wział tego denona bo jest na allegro tylko nie wiem czy aby nie za mocno sypnie górą i basem a średnica i scena zostanie w tyle?

Ukryta Zawartość

obecnie mam Sony TA-f190 i ponoć to zabawka także mysle ze przesiadka na denona nie bedzie złym rozwiązaniem.

Oczywiście jeszcze moge poczekac i kupic o ile bedzie na allegro rotel 940bx.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thomason89

Na allegro masz teraz Marantza PM68. Jest zrownowazony i ogolnie swietnie gra, cena dosc okazyjna jak za ten model:

Ukryta Zawartość

Jak go nie znasz poczytaj o nim na forum, lub w dziale Opinie. Mozesz tez poczytac recenzje PM78, 7000, 7200 i 8000, bo to praktycznie to samo.

Ukryta Zawartość

?👈

Hmmm no i teraz mam na prawdę wielki dylemat:

Denon pma 860

Rotel 940bx

czy szkoła marantza?

Dużo już w necie się naczytałem o tych modelach i innych z tych marek tzn denon ma duży zapas mocy dynamikę i niestety dość wyeksponowaną górę. Rotel dobra scena niski bas ale góra też jest zaakcentowana. Natomiast z opini uzytkowników różnych modeli marantzów wynika iż są to ocieplone wzmacniacze z dobrą sceną bez przesadnej dynamiki i z dobrze kontrolowanym basem jednak w żadnym wypadku nie spotkałem się z opiniami dokładnie paradigm monitor 3 plus marantz.

Odnośnie mojego modelu kolumn to polecają do rocka tzn inaczej ostrzejszych brzmień rotele i Denony natomiast ja wiecej słucham blusa jazzu katie Melua i pospolitych nowości radiowych gdzie przy tym pierwszym gatunku skłaniał bym sie do dobrego odzwierciedlenia sceny i instrumentów oraz mało rozlazłej stopy w perkusji. W innych wypadkach to chyba tylko spójność i czytelnośc poszczególnych instrumentów i wokali. Na moim Sony TA-F190 Paradigmy grają bardzo dużym basem i stonowaną górą. Jeśli włącze loudness to niestety bas jest bardzo wyeksponowany i góra pasma a scena i środek pozostaje w tyle. Nigdy nie miałem pod te kolumny podpietego innego wzmacniacza jedynie technicsa su-v660 bodajże ale to nie u mnie w pomieszczeniu i tylko pamietam że ten wzmacniacz gra ostra górą gdyz znajomy ma diy na tonsilach i stx. poprostu sieczka jak dla mnie. Bardzo trudny wybór przede mną a żadnych z wymienionych wzmacniaczy oprócz technicsa nie słyszałem w moim zestawie.Marantz jest chyba moim jak narazie faworytem tylko czy wiekszość tych wzmacniaczy np pm53 a pm68 gra podobną klasą no i proszę was o zweryfikowanie mojego wniosku dotyczącego wymienionych modeli oraz poprawienie jeśli coś za bardzo przebarwiłem

Pozdrawiam Tomek

Warto jest kupic PM68, 78, 7000, 7200 lub 8000. Nie zwracaj uwagi na PM53 czy nizsze modele. Piszesz tu ogonie o brzmieniu kazdej marki, ale nie ma takiej zasady. Kazdy model gra inaczej.

?👈

zastanawiam się tylko czy ten marantz nie bedzie miał zbytnio przyciemnionej góry pasma na moich pardigmach?

Myslicie że Paradigmy mają podobną charakterystyke dżwieku co do b&w 602? bo te to akurat sa uważane za jasno grajace...

Marantz powinien spasować do Paradigmów.

Ze starych wzmacniaczy, minimum to PM-50/52,

z nowszych 68 i wyżej,

z najnowszych to 7000 i wyżej.

Na jutubie był chyba kiedyś filmik marantz + b&w

Do tego typu ballad to raczej bym chyba postawił na tego marantza. Jeżeli Denon to PMA-350 SE robiony na rynek brytyjski w 98 i 99r. Ewentualnie PMA-250 SE. To są bardzo przyjemne wzmaki. Ja jak je zmieniłem to zaczęło się już tylko porawianie całej reszty systemu :) Obecnie mam połaczenie Rotel dzielony i Paradigm Titan Monitor v.5. Bez przynajmniej średnich kabli to to niestety będzie tylko denerwować he he. Tak czy siak z typowanych przez ciebie urządzeń wybrałbym Rotela ze względu na większą równowagę całego pasma. Resztę poprawisz kablami i żrodłem. Odpuśc sobie Denona PMA-860 bo ten wzmak gra po prostu efekciarsko. Koledzy i koleżanki na imprezie w domu będą zachwyceni, po każdym kolejnym browarze nawet bardziej :) Ten denon gra górą i dołem. Twoje paradigmy też. Miełaem go kiedyś na stanie i szybko wylądowal na allegro bo na dłuższą metę męczył. I pamiętaj - jak juz zaczniesz słuchać na rotelach to i na tym zostaniesz. Takiej szczegółowości w tym przedziale cenowym nie uświadczysz. No chyba że ardziej zależy ci na ciepłym przyjemnym brzmieniu - to już inna bajka. Kup Denona PMA 350SE - albo 250SE jak potrzebujesz regulacji tonów. Nie znam człowieka który by narzekal że ten wzmak go męczy. Jak Rotel do 500 PLN to RA-931 Mk II RA-935BX. Więcej nie ma sensu za nie płacic

witam

mam szybkie pytanko ... czy denon pma-560 będzie dobry do napędzenia altonów 70 ? chwilowo na nic więcej mnie nie stać (cena wzmacniacza nie może przekroczyć 300zł) ... znajdzie się coś lepszego od tego denona ?

w późniejszym czasie altony będą wymienione na zdecydowanie mniejsze kolumny o podobnej mocy ...

liczę na odpowiedź

pozdrawiam

Do tego typu ballad to raczej bym chyba postawił na tego marantza. Jeżeli Denon to PMA-350 SE robiony na rynek brytyjski w 98 i 99r. Ewentualnie PMA-250 SE. To są bardzo przyjemne wzmaki. Ja jak je zmieniłem to zaczęło się już tylko porawianie całej reszty systemu :) Obecnie mam połaczenie Rotel dzielony i Paradigm Titan Monitor v.5. Bez przynajmniej średnich kabli to to niestety będzie tylko denerwować he he. Tak czy siak z typowanych przez ciebie urządzeń wybrałbym Rotela ze względu na większą równowagę całego pasma. Resztę poprawisz kablami i żrodłem. Odpuśc sobie Denona PMA-860 bo ten wzmak gra po prostu efekciarsko. Koledzy i koleżanki na imprezie w domu będą zachwyceni, po każdym kolejnym browarze nawet bardziej :) Ten denon gra górą i dołem. Twoje paradigmy też. Miełaem go kiedyś na stanie i szybko wylądowal na allegro bo na dłuższą metę męczył. I pamiętaj - jak juz zaczniesz słuchać na rotelach to i na tym zostaniesz. Takiej szczegółowości w tym przedziale cenowym nie uświadczysz. No chyba że ardziej zależy ci na ciepłym przyjemnym brzmieniu - to już inna bajka. Kup Denona PMA 350SE - albo 250SE jak potrzebujesz regulacji tonów. Nie znam człowieka który by narzekal że ten wzmak go męczy. Jak Rotel do 500 PLN to RA-931 Mk II RA-935BX. Więcej nie ma sensu za nie płacic

A porównując rotela np ra 931 mk II lub 940bx do marantza pm 68 jak tosie ma do mocy i czy na godzinie 12 bedą mniejsze zniekształcenia na rotelu czy marantzie bo teraz tylko te dwa typy biore pod uwagę ze względu na to że mocne łojenie na denonie to chyba przesada nie te czasy ;] kable które posiadam obecnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dodam że mam w tych paradigmach rozdzielony tor wysoki i nisko tonowy tak wiec moge zastosować bi wiring ale to juz drozsza sprawa prosze o odpowiedz.

Ukryta Zawartość

Wiesz te wzmaki maja podobny pobór mocy. Mniejsze zniekształcenia bedziesz miał tam gdzie jest wiecej mocy.Te rotele to tez nie demony mocy. Tak czy siak - paradigmy maja zawsze bardzo wysoko ustawiona skutecznosc wiec do godz. 12 pewnie ciezko bedzie dojechac szczegolnie jak ktos mieszka w okolicy ;) Wspomniany przeze mnie Rotel RA-935BX (chyba jest na allegro nawet teraz) mial pobór mocy 300W co dawalo mu ok 60-70 W na kanal ze sporym zapasem mocy co pozwalalo na odkrecenie go bardzo mocno. Z 940 bedzie gorzej chociaż Rotele w wiekszosci przypadkow dobrze kontroluja bas wiec sie nie martw. Inaczej - Rotele sa bardziej "wytrawne" suche i bardzo szczegółowe. Marantz bedzie bardziej uniwersalny. Co do kabli to do roteli minimum Van Den Hul CS 122 lub dzielony Teatrack albo dnm reson bo zwykle OFC zawężają możliwości tych wzmaków - wierz mi. Ale diametralna różnicę zauważysz jak już będziesz sluchał na wyzej wspomnianych i podlaczysz znowu te stare. Jakby co to pisz na prv. Pozdrawiam

Wiesz te wzmaki maja podobny pobór mocy. Mniejsze zniekształcenia bedziesz miał tam gdzie jest wiecej mocy.Te rotele to tez nie demony mocy. Tak czy siak - paradigmy maja zawsze bardzo wysoko ustawiona skutecznosc wiec do godz. 12 pewnie ciezko bedzie dojechac szczegolnie jak ktos mieszka w okolicy ;) Wspomniany przeze mnie Rotel RA-935BX (chyba jest na allegro nawet teraz) mial pobór mocy 300W co dawalo mu ok 60-70 W na kanal ze sporym zapasem mocy co pozwalalo na odkrecenie go bardzo mocno. Z 940 bedzie gorzej chociaż Rotele w wiekszosci przypadkow dobrze kontroluja bas wiec sie nie martw. Inaczej - Rotele sa bardziej "wytrawne" suche i bardzo szczegółowe. Marantz bedzie bardziej uniwersalny. Co do kabli to do roteli minimum Van Den Hul CS 122 lub dzielony Teatrack albo dnm reson bo zwykle OFC zawężają możliwości tych wzmaków - wierz mi. Ale diametralna różnicę zauważysz jak już będziesz sluchał na wyzej wspomnianych i podlaczysz znowu te stare. Jakby co to pisz na prv. Pozdrawiam

Dzieki wielkie za tą cenna poradę.

Kusi mnie ten zachwalany marantz pm-68 z racji tego że moze lub raczej na pewno zagra cieplej od rotela a jesli chodzi o rotele to tylko biore pod uwage z regulacją tonów tzn 931mkII 940bx bądź 970bx o ile taki ktoś wystawi. Jeśli nie kupie to sie nie przekonam najwyżej jesli nie spasuje mi dźwiek rotela bo będzie za ostry to pokusze sie na MArantza albo na odwrót. Dam znac na pewno jesli kupię któryś z wymienionych.

Pozdrawiam

Edytowane przez thomason89

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam dość typowy problem...

Kilkanaście lat temu kupiłem wieżę JVC za około 1200zł. Niestety nie wiem ile jej głośniki mają watów/ohmów, jedyne co mogę powiedzieć to to, że są trójdrożne, wymiary koło 40x20cm. Wieża gra jak dla mnie nieźle, ale ostatnio postanowiłem pomyśleć o lepszym sprzęcie.

Chciałbym dokupić do kolumn z wieży wzmacniacz i jeszcze dwie kolumny, czyli razem wzmacniacz napędzałby 4 kolumny różnych rodzajów. Mój pokój ma około 20m^2, słucham głównie hard i punk rocka, trochę metalu, czasem ścieżki dźwiękowe z filmów. Sprzętu używałbym również do nagłaśniania gitary. Zależy mi głównie na czystym dźwięku.

Teraz pytanie - czy za 500-600zł(koło 250zł wzmacniacz, do 300zł kolumny) jest sens takiej operacji? Czy oprócz głośności odczuje zmiany w jakości dźwięku?

Przeglądałem fora i jak na razie to moje typy wzmacniaczy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (skłaniałbym się ku temu)

i kolumn:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że nie zniechęci was tyle linków :). Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje w tej kategorii cenowej.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W PM68 napewno mocy ci nie zabraknie. Kup, a nie pozalujesz. Za ta kase co stoi na allegro spokojnie go odsprzedaz jakby co.

?👈

rozumiem że piszesz o Paradigmach 3 (czyli wersja v1-v4)

miałem wysokiego Rotela 985BX z już zupełnie innym modelem Paradigmów 9v5 i grało to dobrze choć szło to za bardzo w stronę suchego i sztywnego brzmienia, starszy Marantz PM80 z nimi zagrał koszmarnie

z kolei wcześniej miałem tego samego Marantza z modelem Paradigm 7v4 (podobne przetworniki do tych Twoich) i było to bardzo zgrane zestawienie, ten Marantz trochę spowalnia brzmienie i jest dosyć rozdzielczy a Paradigmy są bardzo dynamiczne i gęste

miałem też jednego czy nawet dwa Denony z tej serii x60 i to też jest dobre połączenie do starszych Paradigmów, choć tu brzmienie w odróżnieniu od Marantza idzie w kierunku dynamiki i wykopu, wydaje mi się że wolałbyś Marantza przy tych preferencjach

Rotela niestety nie sprawdzałem ze starymi Paradigmami, ale wydaje mi się że ta marka sprawdziłaby się lepiej z ospałymi, misiowatymi kolumnami z bardziej stonowaną górą od Paradigmów

rozumiem że piszesz o Paradigmach 3 (czyli wersja v1-v4)

miałem wysokiego Rotela 985BX z już zupełnie innym modelem Paradigmów 9v5 i grało to dobrze choć szło to za bardzo w stronę suchego i sztywnego brzmienia, starszy Marantz PM80 z nimi zagrał koszmarnie

z kolei wcześniej miałem tego samego Marantza z modelem Paradigm 7v4 (podobne przetworniki do tych Twoich) i było to bardzo zgrane zestawienie, ten Marantz trochę spowalnia brzmienie i jest dosyć rozdzielczy a Paradigmy są bardzo dynamiczne i gęste

miałem też jednego czy nawet dwa Denony z tej serii x60 i to też jest dobre połączenie do starszych Paradigmów, choć tu brzmienie w odróżnieniu od Marantza idzie w kierunku dynamiki i wykopu, wydaje mi się że wolałbyś Marantza przy tych preferencjach

Rotela niestety nie sprawdzałem ze starymi Paradigmami, ale wydaje mi się że ta marka sprawdziłaby się lepiej z ospałymi, misiowatymi kolumnami z bardziej stonowaną górą od Paradigmów

Jestem dokładnie tego samego zdania co kolega odnośnie marantza że on przy tych paradigmach sprawdzi się wyśmienicie a rotele naleśniki to chyba jednak spasują do tannoyów. A Denon może wydać się za ostry i zagrac troche konturowo także chyba jednak skłaniam sie przy marantzu. Dzieki chłopaki za wasze spostrzeżenia na ten temat i mam nadzieje że te kolumny pokażą jeszcze na co je stać. Pragnę podkreślić że we zwrotnicach paradigmów zostały wymienione podzespoły o tych samych parametrach lecz na trochę wyższą klase i mozliwośc bi wiringu tylko okablowanie do wysokotonowego są orginalne. Wytłumienie niestety pozostawiłem oryginalne z racji tego że po wyjeciu sporej ilości bas wydawał mi sie rozlazły. Fotka zwrotki dla ciekawych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thomason89

Twój budżet jest za mały a wybory nie najlepsze. Z tego co wyszukałeś ciekawe są tylko kolumny Tangent, ale ... nie do tego typu muzyki jakiej słuchasz. Dozbieraj do wzmacniacza za 700 zł i kolumn za 700 zł - to już coś ciekawego się wybierze.

Witam Czy Harman/Kardon PM 640VXi bedzie dobrym wyborem za kwotę 230zł?

Tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi