Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

szukam wzmacniacza do 250-300zl do kolumn heco victa 300. pokoj to 9m2. slucham roznej muzyki od hip hopu po trance czy tez lekki rock. prosze o szybka odpowiedz

zastanawiam sie osobiscie nad denonem pma 520

poszukuje wzmacniacza stereo do RUBICON RT-26F. Cena do 350 zł. Wzmacniacz powinien byc uzywany. Obecnie mam radmora 5412. Jak myslicie czy jest sens zmieniac na inny wzmacniacz stereo do 350 zł?

szukam wzmacniacza do 250-300zl do kolumn heco victa 300. pokoj to 9m2. slucham roznej muzyki od hip hopu po trance czy tez lekki rock. prosze o szybka odpowiedz

zastanawiam sie osobiscie nad denonem pma 520

lub moze denon pma 560 do tych heco, kto poleci jakis w miare dobry wzmacniacz

Chciałbym prosić osoby planujące kupno wzmacniacza o przygotowanie się finansowe do takiego zakupu. Naprawdę nie ma sensu kupowanie wzmacniaczy tańszych niż :

650 zł za wzmacniacz średniej klasy używany

1200 (stary) - 2000 (nieco nowszy) zł za wzmacniacz wyższej klasy

pow. 2000 zł za wzmacniacz średniej klasy nowy

Kupno tańszych wzmacniaczy wiąże się z olbrzymimi kompromisami w jakości dźwięku i chyba nie bardzo ma sens. Dlatego zanim zadacie pytanie o kupno wzmacniacza, przemyślcie czy Was na pewno na niego stać. Kupowanie tańszych wzmacniaczy to kupowanie starej i taniej budżetówki, które chyba nie bardzo ma sens.

Wiem że macie duże oczekiwania - i kupno taniego, słabego i często uszkodzonego sprzętu łatwo Was ich pozbawi ...

Witajcie mam pytanie:

Mam wzmacniacz integre Marantz 1090 - stary ale jary. Mam możliwość kupić za bardzo niską cene zestaw jamo s 608 hcs 3 nowy. Oczywiście na swoim wzmaku nie mam 5,1, ale przynajmniej podłączyłbym fronty i surround albo same fronty. Pytanie czy wzmak to udźwignie i czy warto. Wzmak z tego co pamiętam ma 4x80w a moc frontów to 150w sztuka i 6ohm. Dodam że do tej pory mam jakieś kolumny pajoniera za 300zł wiec miernota.

Witam

Na poczatek proponuję Cambridge Audio (Azur, A500). Dobrym startem jest równiez zakup Rotela lub NADa. Są to naprawdę dobrze brzmiące wzmaki. Powinienies unikac wzmacniaczy japońskich, które oprócz parametrów i design'u nie oferują dobrej jakości.Słowem - stara szkoła, najlepiej brytyjska.

WITAM. CZY KTOS BY MI ODPOWIEDZIAL NA PYTANIE CZY USHER S 520 ZAGRA DOBRZE Z SONY TA F 550 ES? CZY CHARAKTERYSTYKA BRZMIENIA SONY TO JASNE BRZMIENIE CZY CIEMNE , KONTUROWE TWARDE CZY MIEKKIE ? PREFERUJE JAK BALANAS TONALNY PRZESUTNIETY JEST W STRONE JASNOSCI , CZY TEN MODEL SONEGO ZAMULI MI SYSTEM?PYTAM BO KUPIELM SONEGO PRZYJDZIE MI WE WTOREK I NIE WIEM CZY DOBRZE ZESTAWILEM WZMACNIACZ DLA USHEROW ? JEZELI MACIE JAKIES PROPOZYCJE CHETNIE PRZEANALIZUJE , ODRAZU MOWIE PIONEERY WIEM JAK GRAJA MAM CALA SERIE MOZNA POWIEDZIEC OD 656 757 PO A91D , NADOW NIE CHCE MIALEM 2 C320 I NAD 310 DLA MNIE TEN DRUGI LEPSZY ,WIEC PROSZE O PORADE CZY USHER S 520 MA SZANSE DOBZRE ZAGRAC Z SONY TA F 550 ES

Naprawdę nie ma sensu kupowanie wzmacniaczy tańszych niż :

650 zł za wzmacniacz średniej klasy używany

1200 (stary) - 2000 (nieco nowszy) zł za wzmacniacz wyższej klasy

pow. 2000 zł za wzmacniacz średniej klasy nowy

Witam,trochę nie rozumiem wypowiedzi,może nie ma przecinków? Sam jestem w trakcie wybierania nowego wzmacniacza,planuję wydać 1000zł i teraz nie wiem czy kupować stare "flagowce" (wysokie modele Sony,Pioneera) czy nowe "budżetówki" (tutaj muszę zaznaczyć że mam na myśli najtańsze modele dobrych firm,np. Rotel,Arcam,Cambridge audio,Denon) czy to będą nowe czy używane modele.

W oko wpadł mi DENON PMA-510AE za 500zł używany,850zł kosztuje nowy. ale czy warto? czy lepiej kupić starszy model?

Jakie są moje wymagania? ma być cisza,po włączeniu wzmacniacza nie ma się z niego nic wydobywać oprócz muzyki której słucham,żadnych szumów czy brumów,to jest priorytet. Właśnie dlatego się zastanawiam,czy nowe modele są pozbawione tych wad? bo jeśli mankamentem starych modeli jest właśnie ten szum to Ja wybieram nowy wzmacniacz. Co do dźwięku,słucham najczęściej Jazzu,damskich głosów i lubię nisko schodzący bas. Kolumny jakie posiadam to Ushery V-602 w linii transmisyjnej.

A czy NAD C320 BEE to dobry wzmacniacz? W ogóle czy Nady to dobre wzmacniacze?

I czy warto polować i kupić takie klasyki biorąc pod uwagę moje wymagania co do szumów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marian133

Wzmacniacz który szumi to wzmacniacz uszkodzony. Albo wyjątkowo marny. Do Usherów taki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. A co powiesz na temat tych nowych budżetowych wzmacniaczy Denona? Czy nowsza elektronika nie była by lepsza? (w sensie technicznym,co przekłada się na dźwięk).

Nowsze to nie znaczy automatycznie lepsze. Nie ma sensu porównywać wyższej klasy średniej to produktów budżetowych. Bo różnica między nimi jest ... kilku klas.

Dzięki. A co powiesz na temat tych nowych budżetowych wzmacniaczy Denona? Czy nowsza elektronika nie była by lepsza? (w sensie technicznym,co przekłada się na dźwięk).

A co sie zmienilo przez ostatnie 10, 20, 30 lat w budowie wzmacniaczy? Nie wiesz? To ja ci podpowiem. Praktycznie nic.

?👈

Gość rydz

(Konto usunięte)

Eee, rafałku, nie zmieniło się to że wzmacniacz ma za zadanie wzmocnić i wysłać sygnał do głosników, poza tym zmieniło sie baaaaardzo wiele:)

witam co jest lepsze denon 860 czy sony 550es?

chcialbym sie tez dowiedziec jaka jest sygnatura dzwiekowa obydwoch wzmacniaczy , czy graja jasno ciemno , konturowym bassem , ktory gra lepsza gora lepsza przestrzenia itp . i czy beda pasowaly do usherow s 520 prosze o odpowiedz jakiegos znamienitego magika typu denon typu discomaniak albo mc g

Witam.

Mam okazję kupić komplet Marantz PM7000 i CD6000 za 1350PLN.

Czy opłaca się? Jego stan jest idealny, jedynie CD ma kilka rysek słabo widocznych z tyłu górnego panelu.

No i mam pytanie czy moje kolumny - 6 Ohm nie spalą wzmacniacza? Na jego tyłku jest napisane, że minimum 8 Ohm ale już w recenzji podają, że działa z kolumnami 4 Ohm. I bądź tu mądry :).

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Eee, rafałku, nie zmieniło się to że wzmacniacz ma za zadanie wzmocnić i wysłać sygnał do głosników, poza tym zmieniło sie baaaaardzo wiele:)

Szkoda ze tego nie slychac. Nie zmiania to faku ze lepiej kupic stary, lepszy piec niz te nowe, niskie Denony o ktore pyta Marian, bo zeby bylo wszystko takie proste to one powinny brzmiec lepiej niz ktorykolwiek 20letni sprzet. Bo przeciez jest nowszy.

Witam.

Mam okazję kupić komplet Marantz PM7000 i CD6000 za 1350PLN.

Czy opłaca się? Jego stan jest idealny, jedynie CD ma kilka rysek słabo widocznych z tyłu górnego panelu.

No i mam pytanie czy moje kolumny - 6 Ohm nie spalą wzmacniacza? Na jego tyłku jest napisane, że minimum 8 Ohm ale już w recenzji podają, że działa z kolumnami 4 Ohm. I bądź tu mądry :).

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

O ile PM7000 to swietny piec to CD6000 odradzam. Fakt, wygladem to one pasuja do siebie, ale brzmieniem nie bardzo. Kiedys nabylem CD6000 OSE za 350zł. Wiec wychodzi na to ze chcesz zaplacic za PM7000 jakies 1000zl. Moim zdaniem troszke za duzo.

Co do tych ohm, to sie nie przejmuj. Bedzie OK.

Edytowane przez rafal735r

?👈

O ile PM7000 to swietny piec to CD6000 odradzam. Fakt, wygladem to one pasuja do siebie, ale brzmieniem nie bardzo. Kiedys nabylem CD6000 OSE za 350zł. Wiec wychodzi na to ze chcesz zaplacic za PM7000 jakies 1000zl. Moim zdaniem troszke za duzo.

Co do tych ohm, to sie nie przejmuj. Bedzie OK.

Za wzmacniacz będę płacił 850 PLN a za CD 500 PLN.

Czyli lepiej kupić sam wzmak i kupić do niego osobno CD - słyszałem że Denon DCD 890 dobrze z nim gra.

Chociaż coraz bardziej jestem skłonny do kupna DAC-a, bo jednak moim głównym transportem będzie PC/laptop.

No Denony dobrze sie zgrywaja z tymi wzmkami. Jest duzo o tym na forum. DCD-890 jest OK, ale za 500zl mozna kupic lepszy.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Witam

Potrzebuje wzmacniacza do kolumn Acoustic Energy Neo 3. Pokoj narazie ok 15m2 ale bedzie wiekszy ok 25m2, budzet max 2000zl, uzywka.

Mam cd Pioneer PD-S901. Czy np. NAD dobrze zagra z tym cdkiem? A moze jakis starszy wzmak pioneera, sansui.

Slucham roznej muzy, reggae, czasem metal, elektronicznej. Z odsluchem bedzie problem wiec musze sie kierowac opiniami. Wszelkie propozycje mile widziane.

WITAM CHCIALEM SIE JESZCZE DOWIEDZIEC , czy JAKIS WZMAK SONY Z SERI ES DO 800 ZL ZAGRA LEPIEJ NIZ MARANTZ PM80MK2 SE TEZ ZA 800 ZL ?

Cześć :)

Aktualnie posiadam Denona DRA 335R. Chciałbym kupić coś nowego, z nowym designem, pilotem oraz z radiem (obecne niestety szwankuje). Czy jest w cenie 1000 zł coś nowego, co grałoby lepiej, niżeli wyżej wymieniony Denon? Upatrzyłem sobie Yamahę R-S500, dobra jest?

Kolumny STX 130W 8Ohm (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Pozdrawiam.

PS. Wybaczcie, za wątek, który założyłem z taką samą treścią, ale nie zauważyłem tego tematu, a tego mojego wątku nawet nie widzę.

Ukryta Zawartość

Witam.

Aktualnie poszukuję wzmacniacza do linii transmisyjnej (diy) visatona (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) (głośnik nisko-średnio tonowy

Ukryta Zawartość

Kolumny wypełniają dźwiękiem pokój wielkości 18m kwadratowych. Źródłem dźwięku jak narazie jest komputer. W niedługim okresie prawdopodobnie zostanie zamieniony na gramofon. Słuchana muzyka to oparty na soulowo-funkowych samplach rap. Głowne brzmienie to motown, northern soul i pokrewne. Bass zazwyczaj krótki i bardzo rytmiczny, mocna stopa i werbel stanowią wyraźną część utworu. Samplowane i filtrowane wokale wypełniają tło. Zaletą głośników jest dobra średnica i nisko, ładnie schodzący bass, któremu jednak przy obecnym wzmacniaczu (diy) dużo brakuje.

Moim faworytem na dzień dzisiejszy jest Rotel RA-940BX (

Ukryta Zawartość

Pozostałe warianty to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z powodu wcześniejszego braku lepszej klasy wzmacniacza nie mam żadnego punktu odniesienia przy wyborze. O Rotelu przeczytałem dużo ciepłych słów. Będę wdzięczny za każdą radę i pomoc przy wyborze. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki justas za odpowiedz , z ktorych przez ciebie wymienony wzmacniacz bedzie najlepszy do ushera ?dodam tez ze 2 dni temu kolega kupil marantza pm80mk2se czyli najwyzszy model seri pm80 gra slicznie wlasnie z ushrami bo on tez takowe posiada . Z wypowiedzi czytanych o marantzu pm80 czesto bylo mozna wyczytac ze tan wzmacniacz muli ja odrazu dodam ze to totalna bzdura , wiadomo jezeli ktos podlaczyl tego wzmaka do kolumn ciemnych typu tannoy typu kef owszem ta opinia bedzie uzasadiona , niestety z usherami ten wzmak gra bardzo dobrze ma bardzo duze nasycenie dzwiekow dobre stereo , gora nasycona dzwieczna nie meczaca no naprawde bardzo dobry wzmak do 800 zl chyba najlepszy jedyna wada tego wzmaka jaka dojrzalem to nienajlepsza dynamika ale gra slicznie polecam , ale odrazu chcialbym sie dowiedziec czy kupi sie cos lepszego do 800 zl od tego marantza pm80mk2se . Czy np jest jakis sony z seri es lepszy od marantza pm80? nie ukrywam ze chce kupic taniej ale nie gorzej od marantza .JUSTAS DZIEKUJE jeszcze raz

Cześć :)

Aktualnie posiadam Denona DRA 335R. Chciałbym kupić coś nowego, z nowym designem, pilotem oraz z radiem (obecne niestety szwankuje). Czy jest w cenie 1000 zł coś nowego, co grałoby lepiej, niżeli wyżej wymieniony Denon? Upatrzyłem sobie Yamahę R-S500, dobra jest?

Kolumny STX 130W 8Ohm (

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

PS. Wybaczcie, za wątek, który założyłem z taką samą treścią, ale nie zauważyłem tego tematu, a tego mojego wątku nawet nie widzę.

Czemu uparles sie na nowy? Za 1000zl kupisz cos wiele lepszego z uzywek. Zreszta sam uzytkowales 20 letnie 335R i wiesz ze nie sa to awaryjne rzeczy. Tylko ze z drugiej strony ja bym nie inwestowal we wzmacniacz za 1000zl do tych kolumn.

Ukryta Zawartość

?👈

dzieki justas za odpowiedz , z ktorych przez ciebie wymienony wzmacniacz bedzie najlepszy do ushera ?dodam tez ze 2 dni temu kolega kupil marantza pm80mk2se czyli najwyzszy model seri pm80 gra slicznie wlasnie z ushrami bo on tez takowe posiada . Z wypowiedzi czytanych o marantzu pm80 czesto bylo mozna wyczytac ze tan wzmacniacz muli ja odrazu dodam ze to totalna bzdura , wiadomo jezeli ktos podlaczyl tego wzmaka do kolumn ciemnych typu tannoy typu kef owszem ta opinia bedzie uzasadiona , niestety z usherami ten wzmak gra bardzo dobrze ma bardzo duze nasycenie dzwiekow dobre stereo , gora nasycona dzwieczna nie meczaca no naprawde bardzo dobry wzmak do 800 zl chyba najlepszy jedyna wada tego wzmaka jaka dojrzalem to nienajlepsza dynamika ale gra slicznie polecam , ale odrazu chcialbym sie dowiedziec czy kupi sie cos lepszego do 800 zl od tego marantza pm80mk2se . Czy np jest jakis sony z seri es lepszy od marantza pm80? nie ukrywam ze chce kupic taniej ale nie gorzej od marantza .JUSTAS DZIEKUJE jeszcze raz

Tymi Sony ES nie ma się co podniecać - tańsze wcale nie są takie dobre, a lepsze są niestety nieadekwatnie drogie. Spróbuj ew. tu jeżeli chcesz taniej :

Ukryta Zawartość

Jeżeli szukamy tanio, można spróbować takich aukcji (zagrają jaśniej od Marantza 80):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez justas32

Handlarze na allegro stają się coraz bardziej bezczelni, tutaj 770 zł za wzmacniacz z urwanym przyciskiem po prawej stronie.

Ukryta Zawartość

A tutaj b&w z totalnie zniszczonymi kopułkami, wg sprzedającego "KOPUŁKI NOSZĄ ŚLADY ALE NIE MA TO WPŁYWU NA JAKOŚĆ BRZMIENIA"

Ukryta Zawartość

W zakładce audio na allegro doszło do takich absurdów, że praktycznie nie ma ofert osób prywatnych, wszystko oferują handlarze z podpicowanymi zdjęciami, rozpływający się nad zaletami sprzedawanych urządzeń...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

• Pokaż nowe odpowiedzi