Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jaki wzmacniacz się nadaje do STX F-180

interesuje mnie jakaś Yamaha znalazłem jeden fajny nawet wzmacniacz może ktoś się o nim wypowie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parametry:

Dane techniczne:

System - 3-drożny bass-reflex

Moc (Power Handling AES) - 180 W

Nominalna impedancja - 8 Ohm

Efektywność - 94 dB (2,83 V / m)

Głośnik HF - STX GDWK-10-200-8-PJ

Głośnik MF - STX GDM-17-200-8-SC

Głośnik LF - STX GDN-32-200-8-SC

Pasmo przenoszenia - 25 Hz - 23 kHz (-3 dB)

Wymiary (WxSxG) - 700 x 400 x 282 mm

Waga - 40 kg / 2 szt

Ukryta Zawartość

Miałem Paradigm Monitor 3v.4. Grały razem z Rotelem RA-930AXmkII potem z Rotelem RA-972 a na końcu z dzielonym RC/RB-06. Najlepiej zgrały się z zestawem dzielonym, i o dziwo najgorzej ( zbyt ostro) z wychwalanym RA-972. Z Rotelem czasami dawało mocno ostrą górą, zależało jednak wszystko od jakości nagrania płyty i o dziwo gorzej wypadało w repertuarze rockowym. Po zmianie Paradigma na Dynaudio Audience 50 kłopoty minęły.

Tak więc z rotelem może być rożnie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam. Prosiłbym o pomoc w zakupie wzmacniacza, Głosniki Tonsil Fenix 2

Fundusz tak do 800 +/-

Mam mętlik w głowie przymierzam się do zakupu już 2 miesiąc. Naczytałem się trochę.

co mnie interesuje Technics, pioneer chodź czytałem ze to nie jest najlepszy wybór za ta cene więc chciałem kupić yamahe AX 890 tylko coś naczytałem się ma bardzo mało mocy noto chciałem AX 870 potem znowu chciałem doplacic do AX 1050 .. metlik poprosu dlatego prosiłbym o pomoc co będzie najlepsze

zajrzyj na pw

Moje klocki to Marantz PM4001 i CD5001 , chiałbym cos o klasę wyżej

Jak u Kolegi z ustawieniem kolumn i miejscem odsłuchu. To dużo daje.

w zupełności wystarczy jak na początek, kolumny mają wysoką skuteczność więc w zasadzie będą grać poprawnie z każdym wzmacniaczem.

Docelowo Cd też do zmiany może budżetu styknie to za jednym zamachem :) , jeżeli chodzi o ustawienie kolumn to ustawione jakieś 3-4 m od siebie , mieszkanie na poddaszu , pokój około 25m połączony z kuchnią . Cóż zwiększam budżet do ok 3000 razem z CD . Preferowane nowe sprzęty .

Ukryta Zawartość

coś takiego plus przedwzmacniacz by Ci się przydało do tych krówek :)

Ta Yamaha jest 2x60W, bieda, tyle chcą moje monitory.

powiedz lepiej, czy masz już te stxy? To jest jednak poważniejsze forum, a te stxy to zwykłe kolumny do robienia łomotu. Chcesz coś tanio i z basem, poszukaj jakichś tanich monitorów, do nich subwoofer aktywny (może być STX) i jakiś prosty ampli, który odda sygnał na suba.

Jeśli jednak upierasz się na te wielkie stxy, no to tak jak wyżej - jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B i kupić wzmacniacz - krówkę.

Ukryta Zawartość

STX i tak jest najlepszy w tej cenie!

bady amatorze zamilcz bo ze śmiechu piwo zatkało mi wlot! Jak możesz pisać niedoinformowany abderyto że wzmacniacz ala 60 watów jest za słaby do głośnika 200 w.

Chłopie raz na zawsze wiedz, że moc głośnika to moc przy której głośnik mówi do widzenia i nie ma to żadnego związku z koherentnością mocową baranie.

No i żebyś teraz dostał szału dopisze iż STX za 300 zł za kolumnę oferuję tyle co inne za 1000 zł. I jescze na dodatek STX jest produktem polskim a wszystko co widzisz w markecie to made in china bez wyjątku. Widzisz już mośku różnicę?

discomaniac71 podaj chociaż jeden przykład za kolumnę fabryczną lepszą od STX za 300 zł/szt! Rozumiem, ze pracujesz w Alejach Jeruzalskich i "Koda" jest Ci bliska ale opanuj się, aż tak ludzie nie są naiwni żeby słchać wspomnianych abderytów.

Witam serdecznie.

Ostatnimi czasy doszedłem do wniosku, że trzeba zainwestować troszkę $$ w sprzęt stereo, gdyż obecna mini wieża już mi od dawna nie starcza ;). I tu pytanie. Szukam amplitunera gdyż oprócz muzyki z komputera, słucham często radio, także amplituner ma to czego mi potrzeba. Wiem, że lepszy byłby zestaw wzmacniacz + tuner, ale ze względu na koszty wybieram opcje amplitunera. I teraz mam do was prośbę o poradę w sprawie zakupu amplitunera. Przeszukując na allegro znalazłem kilku "kandydatów" Yamaha.

YAMAHA RX-350

YAMAHA RX-330

YAMAHA RX-300

Zastanawiam się czy za tą cenę (~300zł) mógłbym dostać coś lepszego. Oczywiście nie musi to być aby Yamaha, ale jakoś ta firma dobrze mi się kojarzy, a ponadto dużo dobrych opinii słyszałem.

Kolejnym pytaniem byłoby czy podane przeze mnie modele dużo się od siebie różnią. RX-300 i RX-330 pobierają 260W, a RX-350 ~120W. Czy w związku z tym przekłada się to na lepszą jakość dźwięku?

Który z tych trzech przeze mnie podanych modeli jest najlepszy.

Jeśli chodzi o kolumny to od kuzyna załatwiam altony 80.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc :)

STX i tak jest najlepszy w tej cenie!

bady amatorze zamilcz bo ze śmiechu piwo zatkało mi wlot! Jak możesz pisać niedoinformowany abderyto że wzmacniacz ala 60 watów jest za słaby do głośnika 200 w.

Chłopie raz na zawsze wiedz, że moc głośnika to moc przy której głośnik mówi do widzenia i nie ma to żadnego związku z koherentnością mocową baranie.

No i żebyś teraz dostał szału dopisze iż STX za 300 zł za kolumnę oferuję tyle co inne za 1000 zł. I jescze na dodatek STX jest produktem polskim a wszystko co widzisz w markecie to made in china bez wyjątku. Widzisz już mośku różnicę?

discomaniac71 podaj chociaż jeden przykład za kolumnę fabryczną lepszą od STX za 300 zł/szt! Rozumiem, ze pracujesz w Alejach Jeruzalskich i "Koda" jest Ci bliska ale opanuj się, aż tak ludzie nie są naiwni żeby słchać wspomnianych abderytów.

W cenie 700 zł za parę nowych kolumn, lepsze od wcześniej wspomnianych stx, są np koda K-5500T.

Przykładowa aukcja allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Witam.

Pomóżcie mi chłopaki (i dziewczyny jeśli takowe są na tym forum).

Przez ostatnie kilka dni męczę się z Yamahą AX 592 wraz z CDX 496 i niestety ale troszkę za jasno mi to gra, może jak jeszcze coś poustawiam to się polepszy. Ale pomyślałem o innym rozwiązaniu.

Mam okazję kupić zadbany egzemplarz Marantz PM 72. Niestety bardzo mało informacji można znaleźć na jego temat w przeciwieństwie do PM 75 o którym mówią bardzo dobrze. Czy mocno się różni od tego modelu? Mogę go kupić za 600 PLN. Czy warto?

Pozdrawiam.

@Mikerbest A z jakimi kolumnami i w jak wielkim pokoju ( czy jest odpowiednio naturalnie wytłumiony?)

@Mikerbest A z jakimi kolumnami i w jak wielkim pokoju ( czy jest odpowiednio naturalnie wytłumiony?)

Kolumny Tango 150 na podstawkach, pokój ok 12 m2, są półki na ścianie, komoda, biurko i spore łóżko.

Miałeś kontakt z tym PM72? Zależy mi na porównaniu jaka to klasa sprzętu, z czym można go porównać.

Edytowane przez Mikerbest

bmiara teraz wypunktuję Twoją zależność komercyjną związaną z firmą Koda - zobacz:

Ta chińska Koda oferuje:

Konstrukcja 2-drożna, przedni bassreflex

Głośnik wysokotonowy 28 mm

Głośnik średnio-niskotonowy 203mm

Średnia impedancja 8 ohm

Pasmo przenoszenia 48 Hz - 20 kHz

Efektywność 88 dB

Moc szczytowa 120 W

Moc RMS 60 W

PRZEDNI BASREFLEX - brawo przedni!!! (co za debil mógł tak napisać, tylko świadczy o całej płaszczyźnie z pod znaku Koda) ... jenzyk polsky znacie mośky?

Głośnik wysokotonowy 28 mm - taaa no super parametr, brawo (no to znacy ze pewnie lepsy od tych 25mm :)))))))) co za dno i brak atutów.

Głośnik średnio-niskotonowy 203mm - tylko idiota może zaproponować 8" do 2-way z takimi parametrami ale co tam Koda jedzie po całości.

Średnia impedancja 8 ohm - no super to może oznaczać, że moduł impedancji może zawierać się w przedziale od 0 do 100 ohm :))) brawo, brawo, tylko nie zapomnijcie dodać aby klient przypadkiem nie dtwarzał sygnałów monochromatycznych kilkusekundowe np. stringi bo poleci mu wzmacniacz!!!!

Pasmo przenoszenia 48 Hz - 20 kHz - a mógłby baca wiedzieć dla jakiego spadku efektywności? Czy lepiej siem nie chwalyć??? Bardzo się zdziwią ludzie jak będzie dla -10 db ???

Efektywność 88 dB - z metra czy półmetra? Bo jak z półmetra to ich realna efektywność podana według AES to 85 db. I jeszcze mocowa czy napieciowa? bo jka napięciowa to pewnie okaże się że Koda ma zaledwie 83 dB efektywności z szumnych 88 :)))))))

Moc szczytowa 120 W - MOc scytowa? moze jakieś warunky pomiaru tej mocy scytowej? Bo jak ich nie ma to mogli nawet napisać 2000W dla 1ms :))))))))

Moc RMS 60 W - moc RMS podaje Koda! hmmm RMS jest metodą pomiaru a nie normą :)))))))

Cóż za debil robi takie pranie mózgów? Chińksa Koda powinna zacząć raczej od zainteresowania się jakimś polakiem, któryby ogaranił ten zakres wiedzy i przeciwdziałał pośmiewisku.

Chciałeś? Masz

A teraz handlowiczu pokaż zwrotnicę tej konstrukcyji Koda, śmiało, jak nie macie nic do ukrycia to będzie congratulation ale jak będzie tak jak zawsze to będzie lipa i tradycyjny śmiech.

DO BOJU !!!! Niech ludziska dowiedzą się prawdy :)))))))

ale kosztem tej awanturyi ludziska dowiedzom się prawdy o chińskiej Kodzie lansowanej przez najemnika :-)

Czekam na zdjęcia wnętrza tej Koda! ale jak znam życie to skulą łeb i temat zamrze.

Kolumny Tango 150 na podstawkach

Włączając w tor PM 72 przy tych kolumnach wydaje mi się, że nie zauważysz zbytniej zmiany, czyli oczekiwanej poprawy. Kolumny te narzucają charakter dźwięku , który jak widzę nie akceptujesz. To one ograniczają system. Marantz jest jaśniejszy od Yamahy, a ta z innymi kolumnami tak naprawdę wcale nie jest jasna. Dlatego proponowałbym zrobić odwrotnie. Pomyśleć nad wymianą kolumn. I na razie dalej cieszyć się Yamahą

Zdecydowałem się na zakup kolumn Tannoy M2.

I do tego mam kilka opcji wzmaciaczy:

-Sony TA-F700ES

-Sony niższy model np. TA-F505ES czy TA-F570ES

-Rotel RB-960BX+Yamaha C40

Czemu akurat to? Ktoś mnie nakierował, a w sumie czemu nie? Jest tego tak wiele , coś wybrać trzeba. Ważna jest też cena, te opcje kosztują 400-700zł.

Nie mam specjalnych warunków do odsłuchów, sprzęt stoi w gabinecie, możliwość ustawiania dosyć ograniczona. Nie zapowiadam się też na audiofila-purystę, lubię czarne krążki, czuję do nich sentyment. Słyszę różnice pomiędzy nimi a mp3 czy CD odtwarzanymi na kinie domowym. W tej chwili użytkuję stary sprzęt Technicsa+Tonsile. Chciałbym wejść wyżej z jakością dźwięku, ale bez szaleństw. Z góry dziękuję za wypowiedzi.

Kup Sony. Lub Rotela. Pomiędzy tymi sprzętami a Tannoyami jest przepaść - to nie ta klasa. Możesz więc albo oszczędzić na wzmacniaczu i kupić tańszy, albo wybrać sobie lepsze kolumny.

Rozumiem, że przepaść na korzyść Tannoy M2?

I żaden z tych wzmacniaczy nie wykorzysta ich potencjału? Czyli lepiej kupić tanie Sony za 400zł?

A jaki wzmacniacz jest tej klasy co M2? Jakiś przykład abym mógł się zorientować w cenach.

Gość rydz

(Konto usunięte)

<< Thorogood TA-F700ES jest wzmacniaczem który zasługuje na lepsze kolumny jak Tannoy,ale wątpliwym jest byś kupił go za 700pln. Czy szukasz wzmacniacza z wbudowanym Pre-Amp do podłączenia gramofonu?

Edytowane przez rydz
  • Pokaż nowe odpowiedzi