Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, wpadnij wypozyczyć to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mogliśmy odrazu z tymi kolumnami posłuchać :)

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

up!

Osobiście stawiałbym na Rotela. Można złapać ciekawe okazje 820stki, 930stki na allegro od czasu do czasu. Jednakże, ile osób tyle opinii. Może warto dołożyć i złapać Audiolaba 8000A?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Osobiście stawiałbym na Rotela. Można złapać ciekawe okazje 820stki, 930stki na allegro od czasu do czasu. Jednakże, ile osób tyle opinii. Może warto dołożyć i złapać Audiolaba 8000A?

No właśnie rotele najbardziej mi pasują wizualnie (NAD'y są strasznie brzydkie, luxmany jeszcze ujdą) tylko który rotel najlepszy?? czy może coś innego?? Onkyo?? CA?? (Audiolab już poza moim zakresem)

No właśnie rotele najbardziej mi pasują wizualnie (NAD'y są strasznie brzydkie, luxmany jeszcze ujdą) tylko który rotel najlepszy?? czy może coś innego?? Onkyo?? CA?? (Audiolab już poza moim zakresem)

Z przedziału cenowego, w który celujesz, te wspomniane przeze mnie. Jak wspomniałem jest to moja subiektywna ocena.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

820-tki, 930tki Rotela to bardzo dobry wybór, wiem to z osobistego doświadczenia, polecam

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

820-tki, 930tki Rotela to bardzo dobry wybór, wiem to z osobistego doświadczenia, polecam

a ktoś podjąłby się zróżnicowania dźwiękowego między tymi modelami??

Hej, wpadnij wypozyczyć to

Ukryta Zawartość

Mogliśmy odrazu z tymi kolumnami posłuchać :)

Fajnie to gra (chociaż liczę, że jeszcze uratuję dziadka "Pioneera") kolumny grają bardziej szczegółowo, nieco żywszym dźwiękiem.

Za te pieniądze jeśli chodzi o nowy sprzęt to jest naprawdę dobrze.

Zobaczymy co będzie z moim "klockiem"... bo chętnie wypróbowałbym kilka różnych wzmacniaczy.

Ukryta Zawartość

a ktoś podjąłby się zróżnicowania dźwiękowego między tymi modelami??

820 - więcej niższego basu, dźwięk bardziej ocieplony, niemęczący

930 - szybki , kontrolowany bas, ale nie schodzący specjalnie nisko, jaśniejsza górna część pasma

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam. Miałem budżet 800zł na wszystko ale, że kupiłem tanio głośniki koda k5500t to trochę mi plany pokrzyżowało. Mam na wzmacniacz 300 zł do tannoyów m1 chciałem kupić yamahe ax500 ale czy z wyżej wymienionymi kodami będzie on też dobrze grać ? słucham głównie dynamicznej muzyki typu dance, klubowej(Robert m, kyle evans, dj from mars) i odmian metalu(Three time grace, dusturbed) i głośniki będą raczej do cichszego grania max do 30%. Pozdrawiam.

Jaki byście polecili wzmacniacz do Dali 1001 ? Dali stoją na standach, będą wspomagane Velodajnem CHT 10Q. Wzmak powinen trochę rozjaśnić brzmienie lekko mułowatych 1001ek, zależy mi na szerokiej scenie, separacji i powietrzu - nie może być mowy o żadnej ostrej górze z sybilantami, bo sybilantów mam dość na swoich DALI 6006 (ale nie do końca wiem, czy to zasługa źródła/wmocnienia czy kolumn). Budżet to około 500zł, wzmaka kupuję na pół roku (na czas pobytu na stancji), dlatego dobrze też gdyby nie stracił zbyt wiele na wartości. Jakieś propozycje ? Źródłem niestety póki co będzie laptop pod aux...

Witam wszystkich serdecznie.

Niedawno dopiero zrozumiałem jaka jest różnica między słuchaniem muzyki z prawdziwego sprzętu, a głośników komputerowych 5.1 z subwooferem, dlatego też potrzebuję Waszej pomocy.

Chciałbym móc słuchać dźwięku w pięknej jakości w swoim pokoju, który ma ok. 20 m2.

Muzyka jakiej słucham to przede wszystkim polski, ale także czasem zagraniczny hip hop, znacznie rzadziej coś relaksacyjnego i spokojnego.

Dlatego też chciałbym, żeby słuchając np. takiego utworu jak

, po zamknięciu oczów dało przenieść się w klimat muzyki.

Za niedługo prawdopodobnie uda mi się zdobyć 2 kolumny [proszę abyście doradzili mi które są lepsze]: 2x Quadral QLX 205 Caerul lub 2x Tonsil Bolero 200 (tak, ten sprzęt ma już parę lat...)

Jako, że będzie to pewnego rodzaju "prezent" dla mnie, nie mam na tą część sprzętu tak na prawdę większego wpływu i pola manewru.

Konstrukcja jaką zakładam to 2 kolumny - WZMACNIACZ - laptop (tutaj nie wiem czy podłączać wzmacniacz bezpośrednio do wejścia na słuchawki w laptopie, czy do zewnętrznej karty dźwiękowej, które obsługuje dźwięk przestrzenny - np. 5.1 [ma więcej wejść] ).

Teraz moment, w którym docieramy do pytania, na które kompletnie nie znam odpowiedzi...

Jaki wybrać wzmacniacz, aby działał w tym systemie, dobrze się komponował i żeby znakomicie wszystko grało?

Bardzo bym się cieszył gdyby zostały spełnione takie aspekty jak: + ładny wzmacniacz + najlepiej znanej i sprawdzonej firmy + dobrze byłoby gdyby był w przystępnej cenie, najchętniej do ok. 500zł, ale maksymalnie pod 800-900 - najlepiej używany (jeśli jest jakiś nowy, który kosztuje np. 1500, ale jest opcja dostać go po 700-800 w używce to bardzo proszę takie przypadki uwzględniać)

Ja natknąłem się tylko na Harman Kardon 980, który bardzo ładnie wygląda, jednak używanych brak wyboru, zaś nowy kosztuje ok. 1500zł.

Drodzy audiofile... co wybrać?

Linki z aukcji internetowych mile widziane.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Do 500zł pod te kolumny szukaj Pioneera a-777 lub Sony ta-f670es bardzo mocne wzmacniacze które bez problemu wysterują te kolumny, jeśli chodzi o brzmienie, sony jest bardzo naturalny, niczego mu nie brakuje i zgrywa się świetnie z większością kolumn, Piooner ma za to bardziej uwydatnione niskie tony.

Bolero 200 to fabryka basu więc do nich polecam Sony, do quadrali Pionera.

ale mam jeszcze pytanie czy te rotelki będą lepsze od Maranza pm-50???. bo kupuje ten sprzęt jako następstwo po maranzie wysłużonym i oczekuję że będzie jeszcze lepiej

i czy są jakieś opinie o Cambridge audio albo Musical fidelity??(oczywiście dalej trzymamy się funduszu do 500 zł)

Edytowane przez maxiak

ale mam jeszcze pytanie czy te rotelki będą lepsze od Maranza pm-50???. bo kupuje ten sprzęt jako następstwo po maranzie wysłużonym i oczekuję że będzie jeszcze lepiej

i czy są jakieś opinie o Cambridge audio albo Musical fidelity??(oczywiście dalej trzymamy się funduszu do 500 zł)

Marantz PM-50, to dobry, tani wzmacniacz budżetowy, gra zaskakująco dobrze, ciepło, z ładną barwą, jeśli już go na coś innego zamieniać to raczej na Rotela 930-tkę, nie będzie lepiej, ale będzie inaczej...

Poszukuję używanego wzmacniacza do 1000 zł do kolumn Tannoy M4. Docelowo będą stały w pokoju 20m2. Interesuje mnie przede wszystkim ciepłe, szczegółowe brzmienie podczas odsłuchu przy względnie niskiej głośności, pewnie mocy 25W na kolumnę raczej nie będę próbował. Kolumn będę używał do oglądania filmów oraz słuchania muzyki np. Queen, Myslovitz oraz szeroko pojęty pop i rock. Sam wzmacniacz, jak dla mnie, ma być możliwie najprostszy, nie bawi mnie regulacja jakimikolwiek pokrętłami, prócz potencjometru głośności :D. Z dostępnych na forach podobnych tematów wybrałem następujące wzmacniacze:

• Audiolab 8000A,
  • NAD C350,
  • Rotel RA-971,
  • rotel ra-972.

Proszę o opinie, propozycje lub uwagi.

Marantz PM-50, to dobry, tani wzmacniacz budżetowy, gra zaskakująco dobrze, ciepło, z ładną barwą, jeśli już go na coś innego zamieniać to raczej na Rotela 930-tkę, nie będzie lepiej, ale będzie inaczej...

a czy jest coś w tym segmencie rynku co by zagrało lepiej od tego maranza?

Poszukuję używanego wzmacniacza do 1000 zł do kolumn Tannoy M4. Docelowo będą stały w pokoju 20m2. Interesuje mnie przede wszystkim ciepłe, szczegółowe brzmienie podczas odsłuchu przy względnie niskiej głośności, pewnie mocy 25W na kolumnę raczej nie będę próbował. Kolumn będę używał do oglądania filmów oraz słuchania muzyki np. Queen, Myslovitz oraz szeroko pojęty pop i rock. Sam wzmacniacz, jak dla mnie, ma być możliwie najprostszy, nie bawi mnie regulacja jakimikolwiek pokrętłami, prócz potencjometru głośności :D. Z dostępnych na forach podobnych tematów wybrałem następujące wzmacniacze:

• Audiolab 8000A,
  • NAD C350,
  • Rotel RA-971,
  • rotel ra-972.

Proszę o opinie, propozycje lub uwagi.

jakby ci się chciało szukać i udało znaleźć wzmacniacz Manty np. V5 to polecam. sam go używam teraz i jest super fajny, wszystko na poziomie. To jest LAMPA! i używam go w dokładnie tych samych celach co ty.

MARANTZ PM75 lub nieco gorszy PM80, PM80 MKII.

?👈

Dzięki za ciekawe propozycję. Maranz'ów nie brałem przedtem pod uwagę, a modele PM75 i PM50 wypadają bardzo korzystnie w tej klasie cenowej. Jednak najbardziej zaintrygowała mnie Manta V5, po przeczytaniu kilku tematów na tym forum. Czy istnieje możliwość odsłuchu tego sprzętu w Warszawie?? Czy inne wzmacniacze lampowe w tym przedziale cenowym tak brzmią??

a czy jest coś w tym segmencie rynku co by zagrało lepiej od tego maranza?

Może dziadek NAD 3020

Dzięki za ciekawe propozycję. Maranz'ów nie brałem przedtem pod uwagę, a modele PM75 i PM50 wypadają bardzo korzystnie w tej klasie cenowej. Jednak najbardziej zaintrygowała mnie Manta V5, po przeczytaniu kilku tematów na tym forum. Czy istnieje możliwość odsłuchu tego sprzętu w Warszawie?? Czy inne wzmacniacze lampowe w tym przedziale cenowym tak brzmią??

chyba bym jednak postawił na te Marantze:)

Nie PM50 tylko PM80. PM50 to sa warte 300zl. A za ta manta to se daj na luz.

?👈

Witam,

Planuję zmienić Yamahę A-500 na inny wzmacniacz. Powód może błahy, ale dla mnie i dla żony (zwłaszcza) bardzo upier...wy - brak pilota. Nie mam do niej w sumie większych zastrzeżeń jeśli chodzi dźwięk (do wzmacniacza nie do żony ), ale pewnie dlatego, że nie mam osłuchania w innym sprzęcie. Aktualnie napędza Mildtony 80 na ok. 35 metrach ( w planach zamiana na coś lepszego i raczej nie Made in PRL, ale to najszybciej za kilka miesięcy).

Od nowego oczekuję:

- nie gorszy niż aktualny

- PILOT

- impedancja od 4Ω (trochę sprzętu taką ma i chciałbym być na to przygotowany)

- direct (nie używam regulacji barwy, więc chciałbym mieć możliwość skrócenia toru)

Myślę nad Yamahą AX-570, jednak im głębiej w las tym ciemniej ( że wcale nie taka fajna, że starsze były lepsze itp.)

Może ktoś z was ma porównanie między A-500 i AX-570? W sumie są dość popularne.

Zastanawiam się jeszcze nad NAD-em C340 lub którymś Marantzem? Mój budżet (500-600zł) nie pozwoli na nic mocniejszego, NAD nagłośni 35m²?

Z góry dziękuję za sugestie.

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i proszę o doradzenie w kwestii kupna wzmacniacza. Szukam używki do 800 zł, moje kolumny to Jamo 477a (4ohm) a CD to Pioneer PD-S904. Sprzęt to wiekowy, ale jestem z niego bardzo zadowolony. Jeśli to istotne to słucham głównie szeroko pojmowanego rocka, najczęściej są to dość ciężkie brzmienia ale też blues itp. Szukam właśnie czegoś na aukcjach w regionie Śląska i Małopolski tak więc za wszelkie podpowiedzi z góry bardzo dziękuję.

Witam,

Planuję zmienić Yamahę A-500 na inny wzmacniacz. Powód może błahy, ale dla mnie i dla żony (zwłaszcza) bardzo upier...wy - brak pilota. Nie mam do niej w sumie większych zastrzeżeń jeśli chodzi dźwięk (do wzmacniacza nie do żony ), ale pewnie dlatego, że nie mam osłuchania w innym sprzęcie. Aktualnie napędza Mildtony 80 na ok. 35 metrach ( w planach zamiana na coś lepszego i raczej nie Made in PRL, ale to najszybciej za kilka miesięcy).

Od nowego oczekuję:

- nie gorszy niż aktualny

- PILOT

- impedancja od 4Ω (trochę sprzętu taką ma i chciałbym być na to przygotowany)

- direct (nie używam regulacji barwy, więc chciałbym mieć możliwość skrócenia toru)

Myślę nad Yamahą AX-570, jednak im głębiej w las tym ciemniej ( że wcale nie taka fajna, że starsze były lepsze itp.)

Może ktoś z was ma porównanie między A-500 i AX-570? W sumie są dość popularne.

Zastanawiam się jeszcze nad NAD-em C340 lub którymś Marantzem? Mój budżet (500-600zł) nie pozwoli na nic mocniejszego, NAD nagłośni 35m²?

Z góry dziękuję za sugestie.

Mam ax-500 , słuchałem paru nowszych i fakt- to już nie jest to

Szukam wzmacniacza do 450zł. Zależy mi żeby miał dobry bas (słucham rapu). Bas nie może być "kartonowy". Możecie mnie powiesić ;) ale używam loudnessu. Chciałbym żeby wzmacniacz też go miał. Zastanawiałem się nad yamahą ax-... Czy to dobry wybór? Wzmacniacz musi być także dosyć mocny (moje kolumny mają dość niską efektywność). Musiałby mieć od ok. 60watt na kanał (nie obrażę się jak będzie miał więcej):). Do tej pory byłem zadowolony z grundiga v1000 (chciałbym coś podobnego w brzmieniu). Tak na marginesie polecam ten wzmacniacz. Można go kupić po śmiesznych cenach (ja swój kupiłem za 60zł.). Niestety wyzionął ducha:(.

Witam nabyłem o to te głośniczki(dm604s3). Poszukuje wzmacniacza słucham metal rock, czasem jakąś małą imprezę obsłużą (techno...)

Witam na allegro natrafiłem na yamahe ax 890/700/730 w tych samych cenach i nad c350 i 320

i Właśnie czytałem dużo i raz piszą że yamaha ma dobry szybki mocny bas a raz że nadaje się tylko do klasyki... O nadach czytałem dokładnie to samo tylko że cieplej grają.

czytałem że yamaha ax700 jest lepsza od 730... i inne takie historie które nie wiem że są prawdziwe. Wiem też że głośniki muszą mieć spory zapas mocy a yamaha pisze na swoich sprzętach ala marketowcy zawyżone wszystko.

Moc wyjścio okolo 50-60wat na głosnik w rzeczywistości a natomiast nad posiada duży zapas mocy. To prawda ? I czy w ogóle dobre wzmacniacze biorę pod uwagę do takiej muzyki ?

Zapomnij o Yamahach. Seria AX-700 / 900 będzie brzmiała z B&W zbyt agresywnie. Natomiast główny problem jest w tym że Twoje kolumny schodzą do 3 Ohmów a wzmacniacze Yamahy do 6 - 8 Ohmów. Więc na imprezki - odpada. Musisz poszukać czegoś ciepło grającego co schodzi do 4 Ohmów. Np. :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam poszukuję wzmacniacza w cenie <800zł który ma w przyszłości grać z Monitor audio m2 obecnie wharfedale 10.1.Słucham każdego rodzaju muzyki od elektro po klasykę. Wpadł mi w oko HK-970 co wy na to ?

Witam poszukuję wzmacniacza w cenie <800zł który ma w przyszłości grać z Monitor audio m2 obecnie wharfedale 10.1.Słucham każdego rodzaju muzyki od elektro po klasykę. Wpadł mi w oko HK-970 co wy na to ?

Powtorze sie po raz kolejny. Marantz PM7000.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi