Skocz do zawartości
IGNORED

Laser w odtwarzaczy CD Yamaha serii X10 i X20

Varrol

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie chodzi o modele CDX-410, CDX-420, CDX-510, CDX-520, CDX-810, CDX-820, CDX-910, CDX-920

Znalazłem spis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A sprawa jest taka - kupiłem zacny odtwarzacz Yamaha CDX-810 - niestety laser mimo wielu prób czyszczenia i regulacji nie widzi nawet płyty więc raczej jest padnięty (jeszcze powalczę, ale szanse nikłe).

Pomyślałem, że zamiast kupować nowy laser znajdę jakiś używany sprawny CD który ma taki sam laser na pokładzie - i tu się zaczęło - wg tego spisu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zamiast TAOHS-JP3 w niektórych modelach jest TAOHS-KP1 - jednak znalazłem info, że można je w miarę wymiennie stosować:

Ukryta Zawartość

Czy jest jakiś pewny i kompletny spis laserów Yamahy? Czy może te modele co wymieniłem mają lasery które można stosować zamiennie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie jest dostępny (zarówno nowy jak i używany):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym usłyszeć jak gra - zbudowany jest z naprawdę dobrych części - zresztą nie lubię jak coś mam zepsute :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam - dawno nie zaglądałem na forum - właśnie chciałem podsumować moją walkę z laserami mającymi zastąpić TAOHS-KP2. Próby robione były z TAOHS-KP1 i RCTRH8112 - obie próby nieudane. Pomimo identycznego wyglądy i budowy skutek był taki sam - cedeki nie wstawały - mieliły płyty ale TOCa odczytać nie chciały. Być może rozrzut parametrów jest tak duży pomiędzy tymi typami, że sa one po prostu niewymienne między sobą. Poza tym instrukcje serwisowe opisują dość szczegółowo regulacje, które są po prostu dość skomplikowane i wymagają dodatkowych płyt testowych. Niemniej bezpośrednia wymiana zawodzi. Po tych eksperymentach odradzam wszystkim inwestowanie w obecnych czasach w tę serię cedeków Yamahy. Dodatkowo po wstawieniu (w moim i nie tylko cedeku) starego lasera z powrotem za każdym razem cedeki już nie wstawały - trochę mnie pieniędzy kosztowało zdobycie tej wiedzy ale mam nadzieję, że moje doświadczenia uchronią innych przed kupowaniem tej linii cedeków - a szkoda bo mechanizmy zacne i serwa świetne no i design też - no ale cóż, jak widać ich czas już minął..............

TAOHS-KP2 był w CDX-930, CDX-1030, CDX-1050 i CDX-1060 - i on praktycznie się nie pojawia w sprzedaży. W serii X10 i X20 jest TAOHS-JP3 lub TAOHS-KP1 które można normalnie kupić - jednak cena trochę odstrasza (100$ za nowy). Właśnie dlatego ktoś próbował zastąpić KP2 przez KP1 (ten drugi jest dostępny).

Kwestia jest taka - które modele na 100% mają TAOHS-JP3 (bo tu widzę spore rozbieżności - nawet znalazłem wpisy, że CDX-810 ma TAOHS-KP1 a moja ma TAOHS-JP3)?

Druga sprawa to czy JP3 i KP1 można stosować zamiennie?

Szkoda wydawać tyle pieniędzy na laser do taniego CD-ka. Przecież to żadne cudo.

W cenie tego lasera kupisz porządny używany odtwarzacz CD - który będzie lepiej grał i będzie miał tani i powszechnie dostępny laser - np. KSS.

Nie widzę ekonomicznego - ani dźwiękowego - uzasadnienia dla takiego wydatku.

Zamówiełem TAOHS-KP1 - za 25zł jakoś odżałuję - i będę kombinował z adaptacją tego do CDX-810. Nowego lasera za 100$ się nie opłaca - to co ja chciałem zrobić to tak jak napisałem powyżej - kupić sprawny np. CDX-510 za niewielkie pieniądze i przełożyć laser - stąd też moje pytanie o modele, bo okazało się że znaleziona przeze mnie lista nie jest do końca wiarygodna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.