Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podłogowe w 11mkw

t.w bolesław

Rekomendowane odpowiedzi

przy ustawieniu wzdłuż, nie będziesz siedział z głową przy ścianie. ja, z tyłu za kanapą, mam metr luzu.

miałem monitory na tej krótszej siedziałem pod samą ścianą że tak powiem (oczywiście przeciwległą) i tak- bas mocno odczuwalny ale nie naturalny i przy tym słaba przestrzeń wiadomo wąsko rozstawione, po czym dałem ( te monitory) na tą dłuższą były szeroko rostawione i tak stereo przesterzeń lepsza ale bas nie do zaakceptowania gdyż to właśnie małe monitory, dlatego koniecznie podłogowe z jednym głośnikiem oczekuje że będą miały mocniejsze niskie a przy tym nie stracę całej zacnej reszty

2,8m to z szeroki rozstaw ....max 2,5m a w ogole to ustaw tak...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to duzo pracy ale efekty sa niesamowite..

no, ok 2.5 w porywach... to chyba najlepsze wyjście w takim prostokącie

Ukryta Zawartość

Abys zrozumial te zaleznosci proponuje Ci wziasc jedna kolumne i zamknac sie z nia w lazience pusc muzyke i sluchaj buczenia i dudnienia, rozumiesz juz teraz ze niskie czestotliwosci na malej przestrzeni nie maja sie gdzie rozejsc? wielokrotne odbicia czestotliwosci wystepuja wszedzie ale w wiekszym pomieszczeniu, pierwsza fala dociera do sluchacza i po odbiciu od sciany zostaje wytlumiona o polowe na jej dlugosci.

Facet który kazal przeliczac dlugosc fali mial racje, ale to jest AudioStere tutaj sie tylko pier**li bez zadnego pokrycia, wy slyszycie kable i inne pierdoly, nie macie i nie ptraficie potwierdzic tego naukowo.

Dobra kolego nie ma co ciągnąć tej dyskusji, o ile z poprzednią częścią mogę się zgodzić, tak tutaj źle ubierasz to w słowa lub zwyczajnie nie wiesz o czym mówisz. Możemy mieć inne poglądy na w/w temat (nie widzę problemu, masz prawo) ale argumentacja twojego stanowiska jest oderwana od tego co ma miejsce w rzeczywistości. Opis zjawiska na które chcesz się powołać jest bardzo pokrętny.

Żeby uciąć tę dyskusję pozwolę sobie nie uzasadniać dlaczego nie masz racji. Jeśli będziesz chciał polecam najpierw zobaczyć potem poczytać na temat propagacji fali dźwiękowej. Jeśli sam to zrobisz może łatwiej będzie Ci przyjąć że twoja dotychczasowa wiedza nie pokrywała się z rzeczywistością.

Finalnie pozwolę sobie jeszcze stwierdzić, że twoja aprobata jaką wyraziłeś w ostatnim zdaniu wobec przeliczania długości fali utwierdza mnie w przekonaniu, że mamy zupełnie inną perspektywę na temat pewnych zjawisk.

Nie żyw do mnie urazy za formę ale znając życie, nawet dość długa argumentacja nie spowodowała by byś zmienił zdanie. Więc też tego nie robię.

Pozdrawiam Arczi

przy ustawieniu wzdłuż, nie będziesz siedział z głową przy ścianie. ja, z tyłu za kanapą, mam metr luzu.

Metr luzu to i tak za mało (masz podbicie)

duzy pokoj mamy wiecej swobody

Rozwijając temat:

Im mniejszy śmietnik dociera do słuchacza odbity od ścian (im mniejsza energia fal odbitych) tym lepiej - czyli im większy % stanowi fala bezpośrednia z kolumn tym lepiej.

- takie moje zdanie. ... no przynajmniej jeśli ktoś szuka minimum podbarwień / max precyzji.

Kiedyś miałem kolumny B&W 684 w 14m2 i jakbym nie ustawił było źle momentami bas buczał niemiłosiernie zaburzając równowagę tonalną strasznie mnie to wkurzało do tego przy głośnym graniu był bałagan na scenie(te odbicia...).Teraz mam podstawkowego Ushera nie dość, że gra lepiej od tego B&W to jeszcze mam bas którego mi nie brakuje i co najważniejsze ma odpowiednią kontrolę.Po to wymyślono monitory, żeby można je było stosować w małych pomieszczeniach.

Rozwijając temat:

Im mniejszy śmietnik dociera do słuchacza odbity od ścian (im mniejsza energia fal odbitych) tym lepiej - czyli im większy % stanowi fala bezpośrednia z kolumn tym lepiej.

- takie moje zdanie. ... no przynajmniej jeśli ktoś szuka minimum podbarwień / max precyzji.

Chociaz jeden zrozumiał co mam do powiedzenia :)

exactly like that

Kiedyś miałem kolumny B&W 684 w 14m2 i jakbym nie ustawił było źle momentami bas buczał niemiłosiernie zaburzając równowagę tonalną strasznie mnie to wkurzało do tego przy głośnym graniu był bałagan na scenie(te odbicia...).Teraz mam podstawkowego Ushera nie dość, że gra lepiej od tego B&W to jeszcze mam bas którego mi nie brakuje i co najważniejsze ma odpowiednią kontrolę.Po to wymyślono monitory, żeby można je było stosować w małych pomieszczeniach.

Ale niektorzy tutaj an forum tego nie zrozumieja :)

>t.w bolesław

Nie wiem jakie miałeś monitory, nie znam też charakterystyki tych Topazów, ale jeśli chciałbyś zrównoważone monitory z solidnym basem schodzącym efektywnie do 40dB (test Audio i podejrzewam że lepszy wynik aniżeli 13cm głośnika w Topazach) w okolicach 2kzł to gorąco polecam Castle Knight 2, w dodatku klasa wykonania przebija większość kolumn w tej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość partick

(Konto usunięte)

Pij mniej, kup jakie meble. System takiej klasy to Elberoth mial 25 lat temu, ja tez.

widzisz, i tu się różnimy.

ponieważ - w przeciwieństwie do Ciebie - ja nie mieszkam w schowku na szczotki.

a co do Twojego porównywania się z Elberothem, to tu już Ci GP nie pomoże - czas na wizytę u specjalisty. no tak, tylko że za leki trzeba w Anglii płacić - i wszystko jasne.

cóż, mogę Ci tylko współczuć i postaram się nie reagować na Twoje wpisy.

wyjdź czasem na dwór, na słońce, do ludzi - to pomaga.

>t.w bolesław

Nie wiem jakie miałeś monitory, nie znam też charakterystyki tych Topazów, ale jeśli chciałbyś zrównoważone monitory z solidnym basem schodzącym efektywnie do 40dB (test Audio i podejrzewam że lepszy wynik aniżeli 13cm głośnika w Topazach) w okolicach 2kzł to gorąco polecam Castle Knight 2, w dodatku klasa wykonania przebija większość kolumn w tej cenie.

Ukryta Zawartość

bardzo dziękuję ale br musi być z przodu, ja jestem uczulony na tylny - ktoś kiedyś powiedział że kolumny z przednim BR maja inną charakterystyke w okolicach 200hz czy coś w tym stylu i mnie to sie podoba takie brzmienie dlatego biore pod uwage tylko kolumny z przednim ( tak żeby jak będzie taka potrzeba wsadzić je do regału lub pod ściane w przypadku podłogówek

pojawiła się opcaja z kolumnami yamaha ns200 bardzo elegancki design no i yamaha z yamahą sie nie pogryzie (mają doskonałe opinie)

Ukryta Zawartość

bardzo dziękuję ale br musi być z przodu

I błąd, bo wszystko zależy od strojenia kolumny. Możesz mieć przedni bas-refleks i słyszalne furkotanie powietrza gdy będzie nadmiernie żyłowany, co w wypadku małego głośnika jest nawet dość prawdopodobne.

Akurat w tych Castle'ach bardzo mało powietrza wychodzi przez bas-refleks i przysunięcie ich do tylnej ściany na 20 czy nawet 15 cm nie zrobiłoby żadnej szkody w basie, trzeba jednak pamiętać że są to kolumny dość głębokie i rzeczywiście do regału mogłyby się nie zmieścić.

dogodnych warunków, odpowiednich odleglosci od scian itp, nie wspominajac juz o dlugosci fal o niskich czestotliwosciach. np dla poprawnego odbioru czestotliwosci 35Hz potrzebujemy ok 6.5 metra (czyli sredniej wielkosci pokoj 6x4) Przy zaniechaniu tego kryterium wstawiając duże kolumn do małych pomieszczen otrzymujemy dzwiek wielokrotnie odbity i podbity od scian, jednym slowem buczenie i dudnienie.

Bzdura niestety. Fala się przemieszcza, jej długość nie ma nic do wielkości pomieszczenia. jeśli nie wierzysz wstaw kontrabas do pokoju 2x3 i sprawdź, czy aby na pewno nie słychać niskich dźwięków. Przy pewnej adaptacji pomiesczenia dudnienie i odbicia fal da się wyeliminować.

Akustyka jest ta sama dla wielkich i małych kolumn. Wedle Ciebie to najlepiej kupić coś na 13 cm wooferze i oszukiwać siebie że jest bas.

To jest szkoła i kontynuacja myśli pewnego slynnego na tym forum 'akustyka-amatora co to ma pomiary w dupie'.

Abys zrozumial te zaleznosci proponuje Ci wziasc jedna kolumne i zamknac sie z nia w lazience pusc muzyke i sluchaj buczenia i dudnienia, rozumiesz juz teraz ze niskie czestotliwosci na malej przestrzeni nie maja sie gdzie rozejsc? wielokrotne odbicia czestotliwosci wystepuja wszedzie ale w wiekszym pomieszczeniu, pierwsza fala dociera do sluchacza i po odbiciu od sciany zostaje wytlumiona o polowe na jej dlugosci.

Kończ Waść, bo naprawdę nie wiesz co piszesz.

Chociaz jeden zrozumiał co mam do powiedzenia :)

Ale ty sam nie rozumiesz różnicy pomiędzy tym co pisałeś wcześniej, a wymogiem adaptacji akustycznej. Innymi słowy, przy pustych ścianach dźwięki będą hulać po pokoju czy to małym, czy dużym. Tyle, że to ma niewiele wspólnego/nie jest zależne od wielkości pomieszczenia, bo odbicia powstają od każdej płaskiej powierzchni.

Ułatwię Ci trochę zrozumienie: przy odpowiedniej adaptacji w niewielkich pokojach potrafią zagrać pełnym dźwiękiem/pasmem duże podłogówki, przy których ten topaz o którym się tu pisze to małe pifo.

Powrót po dłuższej przerwie...

To jest szkoła i kontynuacja myśli pewnego slynnego na tym forum 'akustyka-amatora co to ma pomiary w dupie'.

Dlatego dałem sobie spokój z dyskusją.

Poklepali się chłopcy po plecach, a sensownej rady jak nie było tak nie ma.

Nic tylko do innego pomieszczenia się przenieść. Ale musi mieć minimum 11 metrów długości bo inaczej nie będzie 30 Hz....

Ehh....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.