Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereofoniczny ! :)

kamil00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początku chciałbym się przywitać jako że jestem nowy na forum :)

Dojrzałem do decyzji żeby zmienić głośniki komputerowe które mi towarzyszyły do tej pory na coś co zagra nieco lepiej i tutaj pojawia się wiele niejasności ponieważ jestem laikiem w tym temacie.

Zdążyłem się rozejrzeć trochę po forum prześledziłem wcześniej założone tematy ale nie wyczerpują one w 100% tego co chciałbym wiedzieć wiec pozwoliłem sobie założyć nowy temat i bardzo proszę o jakieś porady.

Mój pokój ma wielkość około 17/20 metrów kwadratowych.

Czego słucham:

(Arms and sleepers) ambient/trip-hop

Saycet

Burial (trip hop)

The Hammock

Blue Foundation

+ czasem jakaś muzyka klasyczna, generalnie odprężające klimaty.

Budżet:

Nie mam jasno określonego budżetu z tego względu że nie wiem ile trzeba wydać żeby mieć przyzwoity sprzęt. Początkowo zakładałem 2000zł ale wyszło na to że za taka kasę to trochę ciężko coś wybrać i w tym momencie sobie tak myślę że 5000zł to jest kwota jaka na dziś chciałbym przeznaczyć +/- jak by było coś wartego dołożenia grosza.

Początkowo wybrałem sobie kolumny podstawkowe B&W 685 ale jako że nie mam możliwości ich odsłuchać zastanawiam się nad takim zestawem:

Yamaha R-S500

Yamaha CD-N500

Polk Audio RTi A3

Oczywiście jeżeli da się wydać mniej nie tracąc przy tym wigoru zestawu to byłoby to dobre rozwiązanie aczkolwiek nie jest to żaden mus. Pragnę dodać również że posiadam tablet i dzięki funkcjonalności CD'ka mógłby się przydać.

Jako że jestem laikiem być może to co zaproponowałem nie ma sensu, dlatego zwracam się do was z prośbą o poradę która mogłaby być pomocna w wyborze pierwszego dla mnie sprzętu grającego :)

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/102266-pierwszy-zestaw-stereofoniczny/

Wszystko fajnie, tylko dlaczego ampli skoro chcesz budowac system stereo ? Wzmacniacz stereo w tej roli (tryb stereo) sprawdzi sie zdecydowanie lepiej.

Jesli uzywki wchodza w gre to

troche inaczej rozlozylbym budzet, polowe albo wiecej na kolumny, reszte podzielic na elektronike i cd.

Grajac z plikow, tablet dalej mozesz wykorzystac..

Dlatego napisałem że jestem laikiem i trochę w ciemno celuje z tym sprzętem, gdybym wiedział co robię to bym tutaj nie zakładał tematu xD. Wolałbym raczej nowy sprzęt

mozesz podac jakies konkretne propozycje?

majac na mysli wzmacniacz zamiast amplitunera mowimy w tym konkretnym przypadku o Yamaha A-S 500 zamiast R-D500 tak?

w tej klasie czy to wzmacniacz czy amplituner nie będzie tego słychać, nie ma co mydlić oczu i uszu, słuchałem i ampli i wzmaka z tej serii yamahy i na magnatach i cantonach nie było żadnej różnicy, prognozuję ze na Polkach również.

więc Kamil jak słuchasz radio to kup ampli jak nie to wzmak.

Czy masz możliwość posłuchania czegokolwiek? Jakiś sklep hifi z salką?

Tak po świętach w jednym z sklepów postaram się o odsluch jakiegos sprzętu. Ten z mojego pierwszego postu zestaw jest do odsłuchania razem z głośnikami.

w tej klasie czy to wzmacniacz czy amplituner nie będzie tego słychać, nie ma co mydlić oczu i uszu, słuchałem i ampli i wzmaka z tej serii yamahy i na magnatach i cantonach nie było żadnej różnicy, prognozuję ze na Polkach również.

więc Kamil jak słuchasz radio to kup ampli jak nie to wzmak.

A czy możesz powiedzieć coś na temat tego konkretnego zestawu czy ma to sens?,

lub jakąś twoja konkretna propozycja?

radia nie slucham

radia nie slucham

radia nie slucham

Tak po świętach w jednym z sklepów postaram się o odsluch jakiegos sprzętu. Ten z mojego pierwszego postu zestaw jest do odsłuchania razem z głośnikami.

Ten CD Yamaha jest bardzo dobry w swojej cenie. Masz CD oraz odczyta danych cyfrowych, wszytko czego Ci trzeba w dobrej cenie. Zamiast amplitunera rozważ wzmacniacz. Posłuchaj jednego i drugiego. Pytanie czy będziesz chciał jeszcze jakieś inne źródła podłączyć.

Co do głośników to musisz szukać w swoim budżecie. Idź do sklepu powiedz do jakiej kwoty kupujesz i każ sobie zestawić kilka par, odsłuch, odsłuch i wiesz co będzie Ci pasować. Możesz spróbować też posłuchać dla porównania głośniki z wyższej półki. Jak nie poczujesz różnicy to bież to co Ci się podoba.

Jeśli usłyszysz różnice... to już kwesta kasy.

moze rzeczywiscie jakieś lepsze kolumny wpadną mi w oko.

Lepiej dla Ciebie jeśli wpadną w ucho ;)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Yamaha R-S500

Yamaha CD-N500

Zestaw jest OK. Zwłaszcza jak słuchasz dużo radia. Jak możesz dorzucić do R-S700 to będzie extra. Choć wiele osób ma model 500 i jest w pełni zadowolona. CDN ma dobre recenzje. Sam się nad nim zastanawiałem ale póki co wybrałem CD-S700. Co do głośników to musisz posłuchać w salonach. To najważniejszy element zestawu. Osobiście do podobnego zestawu wybrałem RLSy. Jeżeli zależy Ci na typowym odsłuchu, czystej górze i bardzo przyjemnej średnicy przy niezbyt dużej ilości bardzo fajnego basu to Calisto IV. Jeżeli chcesz więcej tzw "mięska" ale troszkę kosztem wysokich, to DEIMOS II. Choć zapewne znajdą się głośniki w niższej cenie ale równie zadowalające. Co do BW, to słuchałem modelu 684 więc większych... nie radzą sobie ze starszymi realizacjami, czasami zbyt metaliczna góra. Ogólnie rzecz biorąc nie jestem fanem aluminiowych kopułek ;-) Posłuchaj Indiana Tesi 260. Ja ich nie słyszałem ale zachwalają.

Pozdr, Krzysiek

Kolumny Aktywne APS IO do tego DAC.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wyświetl postUżytkownik hadwaoo dnia 01.04.2013 - 00:36 napisał

Zwłaszcza jak słuchasz dużo radia

skoro doradzasz przeczytaj najpierw czego oczekuje autor :

A co masz do amplitunera? Jest tańszy od wzmaka, bo się lepiej sprzedają ;-) Sam zamieniałem kiedyś głośniki komputerowe na Pianocraft. Włączenie RS700 na miejsce E600MKII pokazało kolosalną różnicę w jakości dźwięku. Wszystko jest lepsze pod każdym względem (na tych samcy głośnikach od piano). Słucha się tego o wiele przyjemniej, choć nie mam pojęcia jak grają nowe Pianocrafty ale jak lepiej od starych, to też mogą być dobrą propozycją dla kolegi. Co do samego RS-700 to fajna rzeczą z domowego punktu widzenia jest pilot. Można go programować na całej linii i używać jednego do wszystkiego. Podłączasz np. wyjście audio TV do LINE3 i przypisujesz L3 kod sterowania telewizora. I masz wszystko włącznie z posługiwaniem się menu. Jest to bardzo wygodne. Włączasz TV i AMP. Głos regulujesz już na amplitunerze. Sam wzmacniacz nie daje takiej możliwości, a różnica w dźwięku przez wielu będzie niezauważona. Kolejnym dodatkiem jest ustawienie początkowego poziomu głośności, aby nie ryknęło jak sobie włączyć coś w nocy. To nie ma oczywiście wpływu na dźwięk ale jest bardzo wygodne i redukuje ilość gratów.

No a skoro radia nie słucha to już jego decyzja ;-)

Początkowo wybrałem sobie kolumny podstawkowe B&W 685 ale jako że nie mam możliwości ich odsłuchać zastanawiam się nad takim zestawem:

Yamaha R-S500

Yamaha CD-N500

Kolego, na zupełnie poważnie wybierz się do jakiegoś salonu audio. Prawie w każdym mają Yamahę. Wybierze sobie kolumny i posłuchaj. Jak nie będzie na miejscu N500 to jako wzorzec może być CDS700. Koniecznie zabierz płyty z muzyką, której słuchasz i tej której słuchasz czasami. Sprawdź jak to będzie grało na RS500 i np. AS500. Jak nie usłyszysz różnicy, to sam podejmiesz decyzję.

Jak sprawdzać zestaw? Na co zwracać uwagę?

To może wydawać się trudne ale ma zagrać tak jak Tobie pasuje bez regulacji czegokolwiek (treble, bass, loud). Wszystkie pokrętełka na 12tą lub tryb PureDirect. Jeżeli czegoś Ci będzie brakowało (góry, średnicy, basu lub nie będzie coś pracowało tak jak tego oczekujesz) to poproś o inne głośniki. I tak do skutku. Kiedy zestaw zacznie już Cie zadowalać, poproś o zmianę wzmacniacza na amplituner lub odwrotnie. Zestaw ma sprawiać Tobie przyjemność a nie forumowiczom ;-) Poza tym kupując wszystko w jednym miejscu, możesz liczyć na spory rabat. Powodzenia!

Pozdr, Krzysiek

A co masz do amplitunera? Jest tańszy od wzmaka, bo się lepiej sprzedają ;-) Sam zamieniałem kiedyś głośniki komputerowe na Pianocraft. Włączenie RS700 na miejsce E600MKII pokazało kolosalną różnicę w jakości dźwięku. Wszystko jest lepsze pod każdym względem (na tych samcy głośnikach od piano). Słucha się tego o wiele przyjemniej, choć nie mam pojęcia jak grają nowe Pianocrafty ale jak lepiej od starych, to też mogą być dobrą propozycją dla kolegi. Co do samego RS-700 to fajna rzeczą z domowego punktu widzenia jest pilot. Można go programować na całej linii i używać jednego do wszystkiego. Podłączasz np. wyjście audio TV do LINE3 i przypisujesz L3 kod sterowania telewizora. I masz wszystko włącznie z posługiwaniem się menu. Jest to bardzo wygodne. Włączasz TV i AMP. Głos regulujesz już na amplitunerze. Sam wzmacniacz nie daje takiej możliwości, a różnica w dźwięku przez wielu będzie niezauważona. Kolejnym dodatkiem jest ustawienie początkowego poziomu głośności, aby nie ryknęło jak sobie włączyć coś w nocy. To nie ma oczywiście wpływu na dźwięk ale jest bardzo wygodne i redukuje ilość gratów.

No a skoro radia nie słucha to już jego decyzja ;-)

Kolego, na zupełnie poważnie wybierz się do jakiegoś salonu audio. Prawie w każdym mają Yamahę. Wybierze sobie kolumny i posłuchaj. Jak nie będzie na miejscu N500 to jako wzorzec może być CDS700. Koniecznie zabierz płyty z muzyką, której słuchasz i tej której słuchasz czasami. Sprawdź jak to będzie grało na RS500 i np. AS500. Jak nie usłyszysz różnicy, to sam podejmiesz decyzję.

Jak sprawdzać zestaw? Na co zwracać uwagę?

To może wydawać się trudne ale ma zagrać tak jak Tobie pasuje bez regulacji czegokolwiek (treble, bass, loud). Wszystkie pokrętełka na 12tą lub tryb PureDirect. Jeżeli czegoś Ci będzie brakowało (góry, średnicy, basu lub nie będzie coś pracowało tak jak tego oczekujesz) to poproś o inne głośniki. I tak do skutku. Kiedy zestaw zacznie już Cie zadowalać, poproś o zmianę wzmacniacza na amplituner lub odwrotnie. Zestaw ma sprawiać Tobie przyjemność a nie forumowiczom ;-) Poza tym kupując wszystko w jednym miejscu, możesz liczyć na spory rabat. Powodzenia!

Wielkie dzieki, na taka odpowiedz oczekiwałem :)

jutro ide na odsłuch zobaczymy jak to bedzie wygladac

Byłem na odsłuchu, sprzedawca bardzo przyjazny.

Słuchałem kilku zestawów do 16tys i tylko ten za 16 brzmiał całkiem fajnie, to teraz mam problem. Chyba postawilem sobie za wysoko poprzeczke

w tej klasie czy to wzmacniacz czy amplituner nie będzie tego słychać,

He he, a to dlatego, że te kolumny grają tak sobie.

A co masz do amplitunera? Jest tańszy od wzmaka, bo się lepiej sprzedają ;-)

I po tym cennym stwierdzeniu zdecydowanie zaprzestałbym dawać tu porady zatrudniając się jednocześnie w jakimś supermarkecie, obowiązkowo z koszykami :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Byłem na odsłuchu, sprzedawca bardzo przyjazny.

Słuchałem kilku zestawów do 16tys i tylko ten za 16 brzmiał całkiem fajnie, to teraz mam problem. Chyba postawilem sobie za wysoko poprzeczke

Co to był za zestaw, ten za 16 tysięcy PLN?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.