Skocz do zawartości
IGNORED

Naturalny następca Roksana Caspiana M2.

profundis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam naturalnego następcy Roksana Caspiana M2, o nieco większej mocy,podobnej sygnaturze brzmienia, z wykopem, nieco bardziej rozświetloną górą i delikatnie lepszą głębią,może nawet nieco bardziej w kierunku neutralności, ale tej po ciepłej stronie. Mam już na oku kilka wzmacniaczy jak Leema Tucana ,Nad M3, jakiś Accuphase 3xx, wszystko jednak mniej,lub bardziej odbiega sygnaturą brzmienia, a najbliższy z opisów byłby być może pierwszy wymieniony, ale wciąż się waham. Może ktoś słyszał Leema Tucana? Mimo to proszę o wypowiedzi i propozycje.Kwota do 13k pln za nowy, lub second hand.

Może Wy macie jakiś pomysł?

Jeśli miałbym wziąć pod uwagę to prędzej Xindak A600E, końcówki puki co nie szukam, oraz Calyxa CTi Trochę przeszkadza mi waga tego monstrum, może to jakieś uprzedzenie ;) Jeśli miałeś porównanie z Caspianem, to możesz napisać kilka słów oczywiście:) Czekam tez na kogoś, kto odniósłby się do Leema Tucana, zależy mi na opiniach, no i na dalsze propozycje:)

profundis,

Pogadaj z forumowiczem stecko - miał Caspiana M1 NG, ma w chwili obecnej Leeme i Roksana Platinum - napisał kila słów w klubie Roksana.

U mnie Caspiana M1 NG zastąpił Sugden.

----------------------------------------------------

końcówki puki co nie szukam

Błąd mając takie pieniądze.

Dokupisz do tego pre pasywne Khozmo za 800zł i masz komplet który będzie ciężko przebić .

Zapomnisz o problemie wysterowania czegokolwiek i gra tak jak tego oczekujesz.

80W w klasie A z potężnym zasilaniem .

Możesz wskoczyć na poziom niedostępny dla większości wzmacniaczy zintegrowanych.

Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na fotce masz CTI stojący na moim A600P :)

Warto też poczytać w klubie CALYX o CTI

Masz Harpie Amstaff Mini a ja mam Amstaffy i z A600P jest bajka .

Warto w Amstaffach przerobić zwrotkę do tweetera . Pomyśl o tym bo to całkiem zmienia ich klasę brzmienia ;)

Ukryta Zawartość

squad05 moglbys skrobnac pare slow na temat roznic miedzy roksanem i sugdenem prosze?

To normalne ze kazdy po jakims czasie szuka czegos innego ale w niektorych przypadkach ciezko znalesc cos sensownego w podobnych talarach.

Ale jak widac mozna.

Pozdr.

Sugden gra bardzo pzejzyscie ,slucho bez żadnego ocieplenia dźwięku to całkiem inny szkoła dźwięku niż caspian. Co do calyxa cti to jest to całkiem inny granie niż caspian .calyx jest bardzo dokładny ,naturalny , szczegółowy ale nie dobarwia niczego ,czasem bym powiedział ze aż zadokladny nie ma tej lekkiej otoczki ciepła jak caspian .porownywalem dwa więc mam porównanie .caspian lekko mnie zauroczyl głębia i lekko ciepłym granie ale calyx bardzej jest prawdziwy .podsumowujac caspian lekko dobarwia a calyxy cti jest bliżej prawdy

:)

Szwagier83, a o ktorym Sugdenie piszesz ?? Bo akurat o "sucho" to ostatnie slowo jakim bym go okreslil.

Nie slyszalem a21se, ktory jest podobno bardziej kliniczny ale ani a21a ani IA-4 imho suche nie sa. W zyciu grajac ponad 3 lata na Caspianie nie przesiadlbym sie na suchy wzmacniacz.

----------------------------------------------------

Szwagier83, a o ktorym Sugdenie piszesz ?? Bo akurat o "sucho" to ostatnie slowo jakim bym go okreslil.

Nie slyszalem a21se, ktory jest podobno bardziej kliniczny ale ani a21a ani IA-4 imho suche nie sa. W zyciu grajac ponad 3 lata na Caspianie nie przesiadlbym sie na suchy wzmacniacz.

Słuchałem a21 i dla mnie grał lekko ostrzej niż caspian i bardzej jaśniej więc mi się skojazylo z suchoscia może kolumny były złe dobrane .

Witaj,

pozostają wyłącznie odsłuchy, natomiast z mojej strony zaproponowałbym hybrydę lampową Rogue Audio Pharaoh lub zostając przy urządzeniach Roksan, system dzielony Caspian. Nie znam Twojej całej konfiguracji, ale dobrze może zgrać się także wzmacniacz ATC.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania. W rzypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wolałbym jednak tranzystor niż hybrydę. Dzięki za wpisy. Mam trudny orzech do zgryzienia. Temat Leema Tucana obgaduję ze Stecko, ale przydałyby się jeszcze jakieś opinie:) Co do następcy, troszkę ciepełka musi być, lekkie daciążenie na dole i przede wszystkim brak ostrości.

Błąd mając takie pieniądze.

Dokupisz do tego pre pasywne Khozmo za 800zł i masz komplet który będzie ciężko przebić .

Zapomnisz o problemie wysterowania czegokolwiek i gra tak jak tego oczekujesz.

80W w klasie A z potężnym zasilaniem .

Możesz wskoczyć na poziom niedostępny dla większości wzmacniaczy zintegrowanych.

Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Na fotce masz CTI stojący na moim A600P :)

Warto też poczytać w klubie CALYX o CTI

Masz Harpie Amstaff Mini a ja mam Amstaffy i z A600P jest bajka .

Warto w Amstaffach przerobić zwrotkę do tweetera . Pomyśl o tym bo to całkiem zmienia ich klasę brzmienia ;)

Ty czasem nie sprzedales tego xindaka na rzecz calyxa?

Ukryta Zawartość

Ty czasem nie sprzedales tego xindaka na rzecz calyxa?

Nie mam zamiaru .

-chodzi o ilość i masę

A600P ma więcej basu , jest on bardziej zamaszysty i dociążony.

Skala i rozmach jest niesamowity. Trafo 1300W , 350 000uF filtracji i stado potężnych Sankenów na kanał robi swoje.

Gra tak jak mocna klasa A .

A600P ma też górę lepszą od CTI.

Do Amstaffów jak znalazł .

I pamiętaj o tej górze w Amstaffach :)

Kurier chyba tego sam nie wniósł;)

63kg - trzeba wnosic w dwie osoby.

Jest pakowany w drewnianą skzynię i chyba razem to z 75kg waży .

Mój kupiłem od Kolegi Iceman007 - podałem Ci link i fotkę na której jest właśnie CTI a pod nim mój A600P

Nie mam zamiaru .

Skala i rozmach jest niesamowity. Trafo 1300W , 350 000uF filtracji i stado potężnych Sankenów na kanał robi swoje.

Mój kupiłem od Kolegi Iceman007 - podałem Ci link i fotkę na której jest właśnie CTI a pod nim mój A600P

To kto prowadzi lubuskie odsluchy blog ? Tam pisze ze pozbył się xindaka na rzecz calyxy

<szwagier83>

A jak z basem w obydwu wzmakach?

Nigdy nie słuchałem xindaka i boje się usłyszeć ,bo myśle ze trafił by w moje gusta a już mnie trafi to chodzę i myśle aż do kupię tyle ze cena jest wysoka -prwnie warty tej ceny ale dla mnie narazie nie moje progi

Ciekawy wątek.Jakie pre i koncowka mocy..zagra podobnie do CASPIANA , jakieś przyklady?Czy Caspian ma koncowke mocy, zagra w polaczeniu z integra?

Niewątpliwie Roksan Platinium pre i końcówka, sam M2 ma też końcówkę mocy. Poza tym czekamy na wypowiedzi:)

Nie mam zamiaru .

A jak z rachunkami za prąd? Znacząco się zwiększyły?

Pewnie trzeba zwiększyć moc bezpiecznika na co najmniej 20a?Jak to się mocno faktycznie grzeje, że dotknąć nie idzie,można się poparzyć? ;)

Ciężkie działa się proponuje,a nie tak obdartym z mamony,może posłuchaj Amplifikatora Gold.

Dobre propozycje myślę, pisałem w temacie, że chcę wzmak do 13K Pln, a o waty i zużycie prądu pytam z czystej ciekawości:)

Panowie, dzięki za wypowiedzi i propozycje. Wyboru już dokonałem, ale o tym później, jak już do mnie dotrze ów wzmacniacz. Być może na początku przyszłego tygodnia.

Panowie, dzięki za wypowiedzi i propozycje. Wyboru już dokonałem, ale o tym później, jak już do mnie dotrze ów wzmacniacz. Być może na początku przyszłego tygodnia.

Mam nadzieję, że to będzie Leema Tucana mk2 ;-)

Słuchałem tego wzmacniacza z Magnepanami 1.7 i musze przyznać, że to najlepszy wzmak jaki słuchałem z Magnepanami. Zestawienie wprost bajeczne !

Z innymi kolumnami pewnie zagra podobnie zjawiskowo bo jak napędzi Magnepany to inne tym bardziej.

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

BAT vk 300x choć to hybryda, jedna z ciekawszych wzmacniaczy zintegrowanych. do 25000zł, za 10000zł jest do kupienia. za 7000-8000zł Musical Fidelity Nu nvista m3. Mowa o używkach oczywiście.

Blog lubuskie odsłuchy = Iceman007

A jak z rachunkami za prąd? Znacząco się zwiększyły?

Pewnie trzeba zwiększyć moc bezpiecznika na co najmniej 20a?Jak to się mocno faktycznie grzeje, że dotknąć nie idzie,można się poparzyć? ;)

Nie interesują mnie rachunki .

Na biegu jałowym bierze 350W .

Fakt - musiałam zamiast B10 dać B16 a i tak czasem wywali.

Po kilku godzinach ma gdzieś z 50 stopni a w pokoju robi się cieplutko :)

Moim zdanie w tych 12 000zł nie ma konkurencji wśród wzmacniaczy nowych , nie ma też aż tylu dobrych używanych a te co są uważane za dobre przeszły już w większości przez masę rąk i w środku nie zawsze jest to co być powinno.

Wyboru jak widzę już dokonałeś.

Wejście w taką końcówkę to wejście na całkiem inny poziom .

Po pierwsze to cholernie mocna klasa A .

Topowe Accu , Krelle , Passy to też mocna klasa A .

Niby tylko 80W ale chatą telepie .

Wymieniony tu Leem Tucana mk2 jest podobnych wymiarów jak samo trafo w tym Xindaku .

Potężne tafo 1300W zaekranowane i porządnie zalane.

ZERO przydźwięku czym nie może pochwalić się znaczna część wzmacniaczy z obecnej produkcji.

Wykonana jest tak ze głowa boli. Zarówno z zewnątrz jak i elektronika w środku i tu można Xindaka porównać do jakiegokolwiek innego wzmacniacza bez względu na cenę .

Nie udało mi się go doprowadzić do zadyszki a z Harpiami Amstaff ( 4 woofery 22cm + 2x15cm + tweetery ) wgniata klatę i na ciele robi się ciepło i to nie od radiatorów.

Rozmach , skala a zarazem lekkość i zwinność.

Nic go nie jest w stanie spowolnić czy wytrącić z równowagi .

To tak jak z samochodami.

Nie ma zbyt mocnych samochodów. A ci którzy jeździli naprawdę mocnymi samochodami wiedzą że nie trzeba szybko ( analogia do głośności ) jechać żeby czuć moc.

I tak jest też tutaj .

Więc i otwierają się wrota do przeróżnych konstrukcji bez względu jaką mają sprawność czy jakie minimum impedancji.

Gra równo jak stół . Nic nie podbija , nie osłabia .

Brzmienie minimalnie idzie w stronę ciepła bez utraty rozdzielczości w całym paśmie .

Trzeba większej zachęty ?

Na zachodzie kosztuje 16 000zł.

Calyx CTI a A600P są naprawdę różne brzmieniowo i oba mi się podobały ale coś trzeba było wybrać. Na szczęście po modyfikacji CTI ma wyraźnie lepszą górę już podobną jakością do A600P i w tym momencie nie żałuje zmiany ani trochę. Realizm instrumentów dla mnie jest lepszy. Rozdzielczość na wyraźnie wyższym poziomie. Bas mniejszy i nie tak "zamaszysty" jak z A600P ale ja nie jestem miłośnikiem potężnego basu i bardziej cenię jego jakość. Wokale z CTI nie są tak romantyczne jak z Xindaka ale jednak zachowują i tak bardzo wiele uroku i nie jest źle. A600P czy A600E zagra dobrze z większą ilością źródeł bo trochę doda masy, ciepełka, rozmachu a CTI prawie nic nie dodaje od siebie. Zmiana więc była świadoma. Kolega muda44 był zachwycony A600P jego rozmachem w skali makro i wyrafinowaniem i się mu nie dziwię. A600P ma rozdzielczość również na bardzo wysokim poziomie to jest poziom lepszy niż Bryston 4B SST2 nie wspominając o Naim NAP200 czy Usher R-1.5 więc niedostatku raczej nikt nie poczuje. Swoją drogą A600P dalej jest w Polsce tylko 1szt. i dziwię się, że tak mało osób potrafiło docenić ten produkt :D Kupowałem tą końcówkę w ciemno, czekałem na nią 4 miesiące. Patrząc na wykonanie i to co jest w środku pomijając już brzmienie to przerasta ona pod tymi względami każdy wzmacniacz do 20 000zł z dużym zapasem i nikt nie potrafił do tej pory tego zauważyć a wystarczy spojrzeć do środka konkurencji w tej cenie i się zastanowić za co płacimy tam a za co tutaj i czy te 350 000uF mają znaczenie czy nie ? Czy trafo ważące więcej niż większość wzmacniaczy za 10-15 tysięcy ma znaczenie czy nie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.