Skocz do zawartości
IGNORED

Polski gramofon Daniel G-1100 fs Fonica

Rekomendowane odpowiedzi

Bardziej istotne jest smarowanie dolnego gniazda osi silnika ,dobrze jest tam zaaplikować gęściejszy olej lub smar, Bo jak ucieknie to sucha ośka wyciera gniazdo.I się zaciera, robiąc powyższe problemy

Nie bardzo wiem jak się dostać do dolnego gniazda. Na razie umiem zdjąć talerzyk stroboskopowy.

Trzeba rozebrać silniczek , lub zrobić mikrootwór w deklu dolnym np wiertłem 1-1,2mm.

Aplikowanie oleju tylko górną obudową ,w duzych ilosciach może spowodować "zaizolowanie komutatora" i zaolejenie szczotek.

Edytowane przez ricon

Przecież rozebranie silnika jest prawie niemożliwe. Przynajmniej moje są zakapslowane na amen.

Chłopak właśnie przeszedł próbę ognia i należy mu się duże brawo za wytrwałość. Niech się teraz pocieszy muzyką. A Ty mu zaraz następne zadanie dajesz ;-).

Trzy "zagnioty" do podważenia i kapsel z magnesem schodzi. Potem tylko 2 szpilki dla utrzymania szczotek przy wkładaniu wirnika. .Raz zrobione na lata służy.

No OK. Na przyszłość będę wiedział. Na wszelki wypadek mam zapasowy silnik w szufladzie.

A tak przy okazji próbowałeś kiedyś zamienic silniki napędu talerza z napędem ramienia? Są chuba identyczne.

No OK. Na przyszłość będę wiedział. Na wszelki wypadek mam zapasowy silnik w szufladzie.

A tak przy okazji próbowałeś kiedyś zamienic silniki napędu talerza z napędem ramienia? Są chuba identyczne.

A jak go wymontować i jak te szpilki? Szczotki są na górze czy na dole silnika?

Na dole w plastiku są osadzone ,jako blaszki stykajace się z komutatorem. Szpilkami (przetyczkami)odchylasz przed dekiel dolny aby nie pogiąć przy wsuwaniu wirnika.

Można bawić się w takie reanimacje silnika, ale szkoda czasu. Lepiej kupić nowy silnik na allegro. Większym problemem jest zasilacz, który stracił wydolność po trzydziestu latach. Zasilacz to płuca gramofonu a silnik jego serce. Zasilacz stracił swoje parametry to obroty zaczynają pływać bo silnik pobiera za dużo prądu więcej niż zasilacz jest wstanie dostarczyć.

Transformator to transformator, a ja mam na myśli część elektroniczną zasilacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Właśnie skończyłem wymianę okablowania w ramieniu Daniela. Zastosowałem kable SME silver. Zaczęło się słuchanie płyt. Pierwsze spostrzeżenie, słucham przeważnie gdy gałka wzmocnienia jest na godz.10 teraz jest znacznie głośniej.Dźwięk, wysokie bardzo czyste i precyzyjne idzie bardzo wysoko, średnica wyraźna pojawiło się trochę nowych dźwięków, bas pewny szybki w dobrej proporcji do reszty pasma. Test na wkładce AT 120E

Przy okazji dodałem jeszcze jeden mikroprzełącznik stopu sterujący windą, oraz zdemontowałem resztę mechaniki napędu ramienia. Po tym zabiegu można teraz bezpiecznie używać sensora stop bez obawy że ramie opadnie w niechcianym miejscu. Zmieniłem też blokadę ramienia rodem z Technicsa.

I tak sobie myślę, Daniel to stworzony gramofon do wszelkich przeróbek.

Ukryta Zawartość

post-5705-0-77410600-1394783860_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 4321
  • 3 tygodnie później...

próbowałeś z innymi wkładkami AT?

mam w Danielu podstawową AT91 chcę wymienić na wyższy model np na AT95

ciekawe czy będzie odczuwalna różnica

120 trochę droga..

Kable SME silver - gdzie kupujesz? też przymierzam się do wymiany

Będzie. Ja też zaczynałem od AT91 a później AT 95E i było zdecydowanie lepiej a skończyłem na AT 440MLa. (Za czasów jak jeszcze posiadałem Daniela przez kilka lat).

Edytowane przez GregWatson

Na Danielu wieszałem wiele różnych wkładek , ale ze stajni AT wkładka AT120 to najlepszy stosunek jakości do ceny. Osobiście uważam że szkoda wydawać kasę na AT 91 czy AT95 bo to słabe wkładki, słyszałem jak grają i o dobrej scenie stereo trzeba zapomnieć, co prawda wypadają lepiej niż MF ale to ten sam poziom. Okablowanie do ramienia zamawiałem tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wkładka AT120 to najlepszy stosunek jakości do ceny

no włłaśnie tylko niestety podejrzewam że bez grzebnięcia w ścieżce sygnału Daniela

oraz z podstawowym pre montowanym np w seryjnych wzmacniaczach denona czy sony sredniej półki z końca lat 80, 120stka może nie pokazać co potrafi...

pisałeś np o wymianie elektrolitów w zasilaczu+ te kabelki, co tam jeszcze warto udoskonalić (z rzeczy istotnych, nie kosmetycznych)?

Edytowane przez krowaklara

>>> Krowaklara

Z Danielem jest tak: są tacy co ograniczają się do zachowania go stanie oryginalnym bez wprowadzania zmian. Ja tam wolę zmiany, znudził mi się w takiej formie jak opuścił fabrykę i tak zmieniłem: kondensatory i diody w zasilaczu, żarówki podświetlenia sensorów na diody świecące, gniazdo mocowania headshella, okablowanie ramienia z pominięciem systemu tłumienia wkładki i rozdzielenie mas, wymiana kabla sygnałowego zakończonego wtykami cinch ,headshell, zmieniłem zatrzask ramienia z racji tego że pozbyłem się automatyki i tu jest duży słyszalny plus bo 85 gram dodatkowej masy podwieszone do niego swoje robiło, matę na talerz, stopki w dolnej obudowie. Prawdopodobnie dorobione zostaną gniazda cinch a transformator opuści obudowę.

Zmiany które wprowadziłem przyczyniły się że Danial z wkładką AT 120 generuje naprawdę dźwięk na dobrym poziomie i jest to nie tylko moja opinia.

Polecam na początek wymianę pasków i smarowanie łożyska głównego oraz przemycie potencjometrów środkiem czyszczącym. Jeśli trzyma obroty to zostaw tak jak jest. Okablowanie trzeba będzie jednak zmienić przynajmniej wtyk DIN / cinch i te masy bo będzie brum, zapomniałem że osobny kabelek masy to konieczność. Polecam zakup nowego koszyka tu jest jedyny tani, który jest naprawdę dobrze wykonany i ma solidne kabelki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tańsze kabelki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 4321

no zaraziliście mnie tymi eksperymentami, zacznę od kabli potem kondensatory, koszyk...

wyczytałem że niektórzy zmieniają też tranzystory na niskoszumne ale to chyba przesada

dzięki za wskazówki !

Tego uchwytu akurat nie polecam.Wisiał podobnie jak oryginalny,kiepsko załapywał na pierścieniu nakrętki ramienia i w ogóle ciężko było na nim wyregulować wkładkę.Wyrzuciłem.Lepiej dodać trochę grosza i kupić coś lepszego.

zamówiłem tego ortofona ale mam mały kłopot z wyjęciem gniazda,

zgodnie z tym co pisze kolega 4321 cytuję:

"Sama wymiana polega na wykręceniu małej śrubki trzymającej gniazdo w rurce ramienia a która znajduje się w dolnej części za nakrętką gniazda. Samo gniazdo czasami jest dodatkowo przyklejone klejem i aby je usunąć trzeba użyć sporej siły. Najlepszym sposobem jest delikatne kręcenie gniazdem wraz zamontowanym headshellem prawo /lewo jednocześnie trzymając resztę ramienia."

tymczasem nie widzę śrubki od spodu, u mnie wygląda to tak jak na fotce

samo gniazdo nie budzi zaufania ale muszę sie do niego dobrać, tym bardziej że jeden pin z 4 jest lekko zgięty. Jakieś pomysły?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AT 95 nie polecam. U mnie grała słabo - w zasadzie tak samo jak mf100.

Jak ma byc tanio i dobrze to mogę polecić Ortofon 510 MKII. Potem do tej samej wkładki możesz montować lepsze igły z tej serii.

Warto też zainwestować w Headshell z możliwością regulacji azymutu np. Nagaoka Top Q, albo Sumiko HS 12.

Nagaoka Top Q, albo Sumiko HS 12.

te koszyki są fajne bo mają styki z miedzi ofc złoconej. koszyk Daniela i gniazdo mają mosiężne styki więc jak iść to po całości i wymienić też gniazdo np na sme które też ma styki miedziane złocone, i wszystko połączyć na konektorki zaciskowe bez zbędnych lutów, tylko to kolejne 3 stówy :-)

wogóle to jaki jest cykl życia średnej klasy igły o nacisku np 1,4-1,7 grama?

na ile godzin grania sa liczone?

Zapomniałem, że wraz z wymianą okablowania wymieniłem gniazdo.

Po wymianie gniazda jest zachowany kąt headshell,a ponadto pasują one idealnie.

Twój Daniel ma jak widać gniazdo klejone i tu masa może mieć utrudniony dostęp do koszyka Fonica poszła na łatwizne. Żywotność igły to raczej trudno określić ja osobiście tylko raz zmieniałem igłę w Ortofonie teraz częściej zmieniam wkładki. Ktoś kto często zmienia igły może się wypowie.

Edytowane przez 4321
Gość rydz

(Konto usunięte)

Przeglądaj alle i kup do Daniela wkładkę Shure-M-91-ED ,igły zamienne do niej / eliptyk kupisz u Wamata.

Szkoda pieniędzy na tanie AT .

Wiecie co.... kilka postów wyżej jest nadmienione o brumie. Parę dni temu testowałem kilka różnych nieco starszych modeli beogramów na 3 różnych amplitunerach. Wszystkie lekko brumiły. W końcu sąsiad przytargał swój gramofon ( też B&O ) do mnie i jak makiem zasiał ... cisza jest cisza a muzyka jest muzyką.

Może przesadnie wini się Daniela o brumy. Częściej wzmacniają ten efekt same nie najwyższej jakości wzmacniacze lub pętle mas, plątaniny kabli no i sprzęt naszpikowany stertą " ulepszaczy ".........

Okazało się że wszystkie testowane gramofony u mnie nie brumją ( łącznie z zachowanym w oryginale danielem ) Okazuje się że im prostszy sprzęt i mniej elektroniki tym lepiej, naturalnej. Oczywiście gwiazdą jest mój łłłuuunikat z serii 5100 ;-) Na samych plusowych wybrzmiewa równie soczyście i przestrzennie - TOTAL -nie brak jakikolwiek brumów. Ten sam gramofon u sąsiada lekko buczy. ...

Celowo nie wymieniam modeli, jeśli coś ma wej. gram to powinno działać poprawnie i tyle. Płacę - przynoszę do domu - i używam. Mój sąsiad jednak musiał sporo się namęczyć by bez tej upierdliwości spokojnie sobie posłuchać winyli. Zresztą na nowiutkim sprzęcie. Moje pytanie ( retoryczne ... ) poco faszeruje się amplitunery procesorami i czym tam jeszcze bądź - skoro sporo z tych produktów z trudem radzi sobie z tak prymitywnym urządzeniem jakim jest gramofon. Mój gramofon G-1100 fs w oryginale i od 30 lat nic w torze audio nie było robione ;) Nic !

Przyklejam nieco stary filmik z sygnału w przeciw fazie. Czyli kolumny podpięte tylko i wyłącznie do dwóch plusów. Zachęcam do eksperymentów, ciekawi mnie jak to jest u niektórych z Was, czy wasz sprzęt potrafi zagrać w idealnie niezniekształconej przeciw-fazie eksponując dźwięki drugiego planu ? Oczywiście na co dzień słucham z całego kompletu kolumn a filmik eksperymentalny.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

że wraz z wymianą okablowania wymieniłem gniazdo.

demontowałeś całe ramię z windą przed wymianą gniazda? jak to zrobić najlepiej żeby nie uszkodzić zawieszenia ramienia?

zrobiłem rozeznanie - powinno pasować każde gniazdo w standardzie sme np. z jakiegoś japońca

wkładkę Shure-M-91-ED

shure to ciekawa opcja ale szukałbynm raczej modeli współcześnie produkowanych, Jeżeli igłę można wymieniać np co 300 godzin (u mnie rok słuchania)

to warto zainwestować w dobrą wkładkę

• Redaktorzy

W Danielu miałem wkładki: MF100, AT 95E i obecnie AT 110E. W przyszłości będzie chyba AT 120E.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość rydz

(Konto usunięte)

shure to ciekawa opcja ale szukałbynm raczej modeli współcześnie produkowanych, Jeżeli igłę można wymieniać np co 300 godzin (u mnie rok słuchania)

to warto zainwestować w dobrą wkładkę

Ale w większości wkładek igły wytrzymują tyle samo , czy to zamiennik eliptyczny do Shure , czy też do AT / Ortofona itd .

Zależy oczywiście od samego ustawienia , kalibracji / nacisku / czystości płyt , zamiennik do Shure wytrzymał u mnie około 400 godż , słyszalne najbardziej objawy pogorszenia dżwięku to spadek detalu , suchość w górze pasma.

Porównywałem 7-8 wkładek do sześciu stówek i szczurek się jakoś wybronił :)

jeśli coś ma wej. gram to powinno działać poprawnie i tyle

I dokadnie tak jest. Będzie grało tylko poprawnie. Tylko, że jak ma zagrać na prawdę dobrze to potrzebujesz dobry przedwzmacniacz i wtedy może sie okazać, że usłyszysz np. brumienie transformatora bo przedwzmacniacz przeniesie dokładnie wszystko co potrafi wyczytać wkładka.

co to za kondensatory w ścieżce sygn na wyjściu? nie widzę ich w serwisówce

zostawić./ zamienić na hajendowe ;-) czy wywalić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podłączyć bez nich.

Miały za zadanie wyciszenie sygnału dla komfortu użytkowania gramofonu.Obecnie wydaja się niepotrzebne.

• Pokaż nowe odpowiedzi