Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer bzyczy - za mała moc?

LW

Rekomendowane odpowiedzi

Spliner=> Hmm... No właśnie, nie mam pojęcia jak te zjawiska brzmią... Niezależnie od ustawienia suba w pomieszczeniu w miarę jak narasta głośność jakiegoś efektu, najpierw pojawia się dudnienie (rezonans) który przechodzi w coś w rodzaju bzyczenia. Gdy sygnał opada, wszystko wraca do normy. Zjawisko nie występuje poniżej pewnego poziomu nastawienia głośności kanału, ale wówczas suba praktycznie już nie słychać.

Sprawdzałem wszystkie wkręty, stawiałem w różnych miejscach, nic nie pomogło. Może pokój (ok. 15m2) za mały, czy co? Nie mam pojęcia.

Pozdrawiam oburącz.

Nie wiem czy to występuję u Ciebie ale miałem podobny problem. KODA SW1000 głośno i szcególnie niskie tony, było słychać byczenie i wysokie świsty (!). P tygodniu frustracji i rwania włosów z brody... ...dokręciłem nakrętki od gniazd głośnikowych (wejście wysoko proądowe) i problem się skończył.

Przy okazjii w czasie tej walki z subem przekonałem się (płyta testowa HiFi) jak subwofer potrafi pompować, aż mnie fascynuje co potrafią te lepsze suby :-)

pozdr/bartek

wolf=>

Dokładnie to się dzieje u mnie, tyle że nic nie jest poluzowane (włącznie ze wszystkimi wkrętami), a sub podłączony jest z odpowiednim wyjściem amplitunera chinchami.

Pamiętam że kiedy był podpięty pod stereo (wpięty w tor głośników) działo się przy bardzo głośnym odsłuchu to samo. Dlatego się zastanawiam, czy po prostu chłopak nie jest za słaby?

Pozdrawiam oburącz.

• 10 miesięcy później...

Witam ponownie!

Uprzejmie donosze że przeprowadziłem się z bloku (pokój 12m2) do domu (dość otwarty parter).

Mój stary subwoofer opisany na poczatku przestał mieć jakiekolwiek dolegliwości.

Jeszcze w bloku przestawiałem i obracałem go wielokrotnie po całym pokoiku. Już odkładałem pieniądze na coś mocniejszego.

Na szczęście nie ma potzeby.

Pozdrawiam oburącz,

LW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.