Skocz do zawartości
IGNORED

M2TECH Young VS Audiolab 8200CD/CDQ/MDAC VS Calyx 24/192 DAC

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

I to mnie właśnie mocno dziwi .

Younga miąłem z Palmerem. Palmer był ten sam co w teście AV - ten sam nr seryjny . Young chyba też . Próbowałem go na różne sposoby i niczym nie zachwycił .

Tzn był całościowo lepszy niż Krell KAV 280CD po RCA .

Wychodzi na to że musiałem trafić na jakiś dobrze złożony model SM6 bo takie rzeczy mają miejsce w elektronice od dawna ...

SM6 porównywałem bezpośrednio z Youngiem . Young był bardziej płaski . SM6 nieco podbity bas i góra . Young był chwalony za rozdzielczość . U mnie to właśnie SM6 wyciskał więcej detali z tła . Ale przypomnę że to wszytko było po coaxie z dobrym CD w roli napędu .

Być może z napędem w roli PC jest inaczej . Wtedy miałem dziwne odruchy na samą myśl o PC Audio . Dzisiaj myślę inaczej ...

Aha ! Younga podpinałem do PCta ale to stary z 2007r był komp , Win XP i Foobar bez Asio itd .

Wtedy dawałem pliki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I mnie nie zachwycił .

Myślę, że kluczem do rozwiązania zagadki jest źródło sygnału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Testowałem M2tech Young łącząc laptopa do wejścia USB i rewelacji nie było. Moim zdaniem Squeezebox Touch z zasilaczem liniowym i TT03 połączony do Younga po spdif gra lepiej niż laptop po USB. Sytuacja się zmieniła gdy podłączyłem zewnętrzny konwerter usb/spdif (M2tech EVO+Clock) . Teraz lepiej gra konfiguracja laptop + EVO/Clock+Young niż Squeezebox+Young . Moim zdaniem najlepszy dźwięk z Younga można uzyskać stosując dobry zewnętrzny konwerter usb/spdif (EVO, Stello U3 itp). Komputer podający sygnał do konwertera też oczywiście ma spore znaczenie. Obecnie zamiast laptopa używam źródła opartego na platformie Intela (NUC) w obudowie Akasa Newton (pasywne chłodzenie procesora).

• 5 tygodni później...

Dziś miałem okazję porównać mojego M2TECH Young + Palmer z wypasionym (lepsze kondy i lampy) Lampizator Level 4 Gen. 4.

Cóż ...

Lampizator zagrał lepiej. Bez dwóch zdań. Dźwięk z Younga był chudszy. Rozdzielczość, dynamika, przejrzystość na podobnym poziomie. Przewaga dotyczyła wypełnienia. Szczególnie wyraźnie można to było odczuć przy odtwarzaniu chórów. Z Youngiem były przygaszone i mniej rozdzielcze. Lampizator świetnie różnicował poszczególne głosy.

Sprzęt towarzyszący to Lavardin IT oraz Magnepany MG 1.7.

Poszedłem za tropem Piopio,..... i miałem Lampizatora na testach, no,no, wszystko się zgadza co napisał Piopio, dostojny, ułożony dźwięk.

vq19.jpg

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Radykalnie inne (choć właściwe, tyle że bardziej pracochłonne) podejście opłaciło się konstruktorowi. Mnie na tle wielu sprzętów Level 4 przekonał do siebie i został na stałe.

• 4 tygodnie później...

Witam po przerwie !

W ramach modernizacji toru video zakupiłem Oppo BDP-105D. Może trochę przesadziłem bo wystarczyłby 103D ale połakomiłem się na siedzący w środku DAC. Strasznie chciałem go wypróbować.

Oppo 105D to niesamowita maszynka. Pod każdym względem.

Oczywiście od razu porównałem jego brzmienie z M2TECH Young + Palmer.

I powiem wam Panowie, że szczeka mi opadła. Oppo naprawdę gra !

Brzmienie Oppo w porównaniu z Youngiem+ Palmer jest mniej dociążone i bas nie schodzi tak nisko. Niższa średnica jest trochę odchudzona.

W zależności od repertutaru słychać to mniej lub bardziej. Jeśli chodzi o wokale to Oppo prezentuje bardzo wysoki poziom. Dynamika porównywalna z Youngiem.

Oppo gra porównywalnie do Younga bez Palmera. Szok ! Na pewno gra lepiej niż CA SM6.

Śmiem twierdzić, że Oppo gra lepiej niż większosć CD/DAC w cenie do 5k. zł. Koniec świata ! Żeby BR bił CD ...

Podsumowywując:

M2TECH Young+Palmer gra bezsprzecznie lepiej niż Oppo BDP-105D. Jednak różnica w brzmieniu nie jest warta 3,5k zł różnicy w cenie (Cena Oppo w GB wynosi 1099Ł). Oppo to player BD, odtwarzacz strumieniowy, DAC DSD, wzmacniacz słuchawkowy i przedwzmacniacz ... Young + Palmer to tylko DAC, który brzmi lepiej ...

Wnioski wyciągnijcie sami ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Śmiem twierdzić, że Oppo gra lepiej niż większosć CD/DAC w cenie do 5k. zł. Koniec świata ! Żeby BR bił CD ...

Nowa generacja CD playerow raczej nie bedzie pobita (przypuszczam, ze odnosisz sie do starszych urzadzen), taki Naim Cd5i mk2, tez wygrywa brzmieniowo z poprzednim (wiecej niz 2 letnie) pokoleniem grajkow CD jak i wieloma obecnymi konwerterami (pedzonymi z byle czego) w kwocie do 5k PLN.

• 4 tygodnie później...

Polecam posłuchać na Oppo 105 muzyki HD: 24bit i DSD.

Poezja !

Różnica pomiędzy 16bit i HD jest ogromna. Jeśli 16bit brzmi poprawnie to HD rewelacyjnie !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bardzo niezręcznie sformułowane pytanie ;-)

Większość plików DSD jest nielegalna. Tylko jakoś producenci sprzętu nie zwracają na to uwagi ;-)

Gość Synthax

(Konto usunięte)

To jakiś paradoks :)

Ja widziałem sklepy z DSD ale bardzo bardzo mały repertuar. Ja słucham tylko oryginalnych nagrań i tym mniej rozumiem jak można kupować system za 100KPLN i słuchać piratów. Nie traktuj proszę tego personalnie bo to powszechny problem, spytałem w nadziei na adres jakiegoś lepszego sklepu on-line..

Ja słucham tylko oryginalnych nagrań i tym mniej rozumiem jak można kupować system za 100KPLN i słuchać piratów

Tu sa nawet wlasciciele sprzetow po kilkaset tysiecy co oszczedzaja na oprogramowaniu, byle im zostaly 2 tysiaki w kieszeni, taka mentalnosc ;'))

Może warto sprawdzić Metrum Acoustics Octave MkII? Nos DAC.

Cena koło 850 EUR z wejściem USB. Poprzednik czyli MkI miał dobre recencje... i następca zdaje się również.

Co do Mytek'a DSD-192 to miałem go przez kilka dni w domu. Bardzo fajny sprzęt. Gdyby miał odrobinę lepszy wzmacniacz słuchawkowy to by został u mnie w domu.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Metrum ma wiele dobrych opinii wśród ludzi których zdanie sobie cenię. A Mytek urzeka ilością funkcji, ale u mnie też zabawił jedynie kilka dni.

• 1 miesiąc później...

W końcu skończyłem poszukiwania idealnego DAC-a na Auralic VEGA.

Tutaj już nie ma żadnych kompromisów. VEGA gra naprawdę świetnie.

Gra słyszalnie lepiej od wszystkich DAC-ów, które testowałem.

Oppo (czy M2TECH) gra dobrze ale w porównaniu z VEGA brakuje mu realizmu. A właśnie poczucie realizmu sprawia, że słuchanie muzyki to poezja ...

Gość Roxi

(Konto usunięte)

W końcu skończyłem poszukiwania idealnego DAC-a na Auralic VEGA.

Tutaj już nie ma żadnych kompromisów. VEGA gra naprawdę świetnie.

Gra słyszalnie lepiej od wszystkich DAC-ów, które testowałem.

Oppo (czy M2TECH) gra dobrze ale w porównaniu z VEGA brakuje mu realizmu. A właśnie poczucie realizmu sprawia, że słuchanie muzyki to poezja ...

Gratulacje:) masz, co chciałeś :) ale tak przy okazji zapytam, to jest "made in co"? Bo nie wiem czy China, Korea, USA, Japan, to już china robi coś dla hiend, czy dalej obiekty pośmiewisko? :)

Generalnie większość urządzeń jest made in china. A nadeszły czasy, że china robi już własny prawdziwy high-end.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.