Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Jazzsky napisał:

Witam, 

Zastanawiam się nad wymiana mojego PM8006 na Model 30 lub PM12SE. Który Waszym zdaniem lepiej zgra się z moimi Fyne 502sp?

Ja też się kiedyś przesiadałem z PM8006, ale zamiast PM12SE wybrałem MP14s1SE. Najbardziej dźwiękowo zbliżony do najlepszej integry w historii marki czyli PM11s3. Dodam, że nie była to kwestia ceny.

Edytowane przez dlmtb
18 godzin temu, dlmtb napisał:

Ja też się kiedyś przesiadałem z PM8006, ale zamiast PM12SE wybrałem MP14s1SE. Najbardziej dźwiękowo zbliżony do najlepszej integry w historii marki czyli PM11s3. Dodam, że nie była to kwestia ceny.

Używki Pm14s1se chodzą teraz ok 6.5 tys a używki Model 30 które są duzo młodsze ok 9 tys. I pytanie czy warto dopłacić i iść w klasę D czy być wiernym tradycji i wybrać ten starszy. Albo od razu w kierunku Yamaha 😉

3 godziny temu, Jazzsky napisał:

Używki Pm14s1se chodzą teraz ok 6.5 tys a używki Model 30 które są duzo młodsze ok 9 tys. I pytanie czy warto dopłacić i iść w klasę D czy być wiernym tradycji i wybrać ten starszy. Albo od razu w kierunku Yamaha 😉

Nie słyszałem PM 30 a przy cenie 6.5 tyś za PM14s1SE to nawet bym trzydziestki nie brał pod uwagę. Cena 9 tyś za klasę D to średni interes. Co do Yamahy to ja właśnie jakieś trzy lata temu przesiadłem się z PM14S1SE na AS3000 i jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez dlmtb
  • 3 tygodnie później...

Cześć, czy ktoś z Was ma jakieś bliższe porównanie między jakością sygnału oraz charakterystyką tonalną CD6007, a wyższymi modelami? Czy przykładowo CD60 stanowi już jakiś bardziej zauważalny progres?

Żadnej różnicy , CD 60 to przepakowane CD 6007

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

1 godzinę temu, marek-1969 napisał:

Żadnej różnicy , CD 60 to przepakowane CD 6007

Jesteś pewien? Jak to możliwe, na jakiej podstawie tak to oceniasz? Niczego nie kwestionuję. Po prostu pytam.

Zdjęcia bebechów.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Nadal czekam na wersję T czyli czysty transport. Będzie taniej a przyda się smdo drugiego zestawu .

W dniu 22.12.2024 o 17:04, dlmtb napisał:

Nie słyszałem PM 30 a przy cenie 6.5 tyś za PM14s1SE to nawet bym trzydziestki nie brał pod uwagę. Cena 9 tyś za klasę D to średni interes

Nie słyszałeś, ale wiesz ze "średni interes". 

?👈

Stałem się szczęśliwym posiadaczem Marantza MODEL 60n i chcę podzielić się z Wami informacją o różnicach do PM7000N:

Marantz Model 60n ma ulepszony wzmacniacz sprzężenia zwrotnego prądowego z pojedynczym obwodem push-pull, który obiecuje lepsze przetwarzanie sygnału i klarowność dźwięku w porównaniu do PM7000N. 
Istnieją też różnice w przetwornikach C/A. Model 60n używa przetwornika ES9018, podczas gdy PM7000N ma AKM4490 i ES9010. ES9018 w modelu 60n to nowocześniejsza wersja z ulepszoną rozdzielczością dźwięku.
Zintegrowany HEOS również przeszedł subtelne zmiany. Model 60n korzysta z AIOS6.5, podczas gdy PM7000N działa na AIOS4.0. Nowsza wersja w Modelu 60n oferuje dodatkowe funkcje, takie jak Roon Ready, Bluetooth TX i obsługę formatów audio o wysokiej rozdzielczości, takich jak DSD11.2 i DXD. Te ulepszenia sprawiają, że Model 60n jest bardziej wszechstronnym wyborem dla nowoczesnych źródeł muzyki. Bluetooth TX umożliwia zarówno wysyłanie, jak i odbieranie dźwięku, umożliwiając przesyłanie strumieniowe muzyki z telefonu do Marantza lub używanie go jako źródła dla słuchawek Bluetooth. Fani kina domowego docenią fakt, że Model 60n zawiera teraz HDMI ARC, funkcję, której brakuje PM7000N.

• 2 tygodnie później...

Witam! 

Mam SA1. 

Mało informacji tu na jego temat a to naprawdę fajne urządzenie i w porównaniu do teraźniejszych wypustów nadal świetnie się broni. U mnie czeka go porównanie z Esoteric K03x. Jak dotąd w konfrontacji z Esoteric K05 podobał mi się bardziej. Z Denonem DCD S1. w moim odczuciu też jest bardziej uniwersalny. 

Warto zestawić 7000N oraz 60N

full.webp

Marantz-Model-60n-Innenleben-Gesamt.jpeg

• 3 tygodnie później...

Cześć,

Raz jeszcze chciałbym podytać, czy ktoś z Was wykorzystuje CD60 i jest w stanie porównać go z modelem podstawowym, który posiadam, a więc CD6007. Czy ten z założenia wyższy model w linii, istotnie zapewnia jakikolwiek wyraźniej słyszalny progres brzmieniowy? Rozważam poważnie wymianę i chciałbym poznać opinie użytkowików tego odtwarzacza. Dzięki.

Edytowane przez Mark75X

Jeśli masz już CD6007, to zmiana nie ma raczej sensu 🙂 Przeskok między nimi nie jest gigantyczny, ale CD60 ma lepszą szczegółowość, zwłaszcza w górnych rejestrach. Scena też jest szersza i bardziej poukładana. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.