Skocz do zawartości
IGNORED

Bliskie spotkanie z nowym formatem

Zbig

Rekomendowane odpowiedzi

Zbig : Mój opis brzmnienia SACD nie odnosił się do wychwytywania na tych samych płytach bezpośrenich różnic w brzmieniu pomiędzy tym formatem a CD.Mam to już za sobą.:) Pisałem ogólnie o pewnym rysie /sygnaturze nagrań SACD , którye na płytach CD są nieobecne. I powtórzę : wg. mnie to brzmienie jest lepsze, ma lepszą dynamikę, oddaje więcej szczegółów w mikrodetalach jest bardziej analogowe i przyjemniejsze dla ucha.Ale żeby to wszystko zauważyć na pewno trzeba słuchać i porównywać zancznie dłużej niż jedną godzinę i to jeszcze na dwoch różnych odtwarzaczach! ,

Płytę SRV podałem jako przykład nagania z lat 80-tych ,które w wersji SACD zaskakuje dynamiką , której na innych płytach w wersji CD z tamtego okresu nie słyszałem (dodam od razu ,że jest to płyta jednowarstwowa, więc nie można dokonać bezpośredniego porówania ). Przy okazji: właśnie takie nagranie w wersji SACD pokazuje,że ten poziom studyjny z tamtych lat przez CD nie był w pełni wykorzystany (czyli masz rację), a SACD jest bliżej , znacznie bliżej.

PS.

Twoje ostatnie zdanie : „Póki co wzmocniłem swoje podejrzenia, że w interesujących mnie klasach cenowych lepiej pozostać przy cd..” jest w dalszym ciągu próbą generalizacji. Przeczytaj jeszcze raz co napisał Paresc...zgadzam się z nim w 100%

Ps2

Jestem jak najbardziej za takim porówaniem. Tym bardziej ,że też mieszkam na Pradze J. Po powrocie z urlopu oddaję do modyfikacji mojego soniaka. Po tych zabiegach, w trybie SACD ma grać lepiej od niejednego gramofonu. Proponuję termin na przełomie sierpnia i września. Przygotuj płyty!

Jeśli mozna to też chętnie posłucham b. dobrego Sony, tym bardziej na SACD.

Mam 9 Brucknera CD/PCM i SACD/DSD, to samo nagranie. Zobaczymy jaki Sony ma rozmach na 100-u instrumentach.

pzdr.

Parsec: modyfikacja to kit dobrze znanej w kregach "upgraderowych" i nie tylko f-my VSE, specjalizujacej sie w przerobkach odtwarzaczy Sony z pierwszej serii SACD (SCD-1, 777, 555, 940). Tu jest link: www.vacuumstate.com.

Zaleta tej serii ES odtwarzaczy (oprocz pancernej konstrukcji kazdego modelu, no moze poza 940 ale to juz "tylko" QS) jest to ,ze mozna je stosunkowo latwo modyfikowac osiagajac duze efekty.Stad tez duzo osob kupuje je w second handzie tylko po to aby poddac je modyfikacji. Rozwiazanie VSE nie ingeruje wogole w firmowa elektronike! Vse dodaje wasne moduly (stopien koncowy, zasilacze,ultrastabilny zegar) pobiera sygnal za glownymi chipami dekodujacymi sygnal DSD omijajac caly firmowy stopien koncowy, ktory w tych odtwarzaczach jest podobno skopany zupelnie. Na tylnej sciance po modyfikacji pojawiaja sie dwa dodatkowe wyjscia , mozna wiec dokonywacc prownan z sygnalem firmowym (stare wyjscia sa nadal aktywne) A jak to gra? Tego niestety moje uszy nie slyszaly. Postanowilem zaryzykowc zwlaszcza ,ze poniesione naklady nie sa oszalamiajace a 555 kupilem z drugiej reki.

Dodam jeszcze,ze modyfikowana kitem VSE (level2) 940-tka gra lepiej od firmowej 777. Moj mod bedzie level4 :) a transport w soniaku 555 to OM4 czyli taki sam jak w Lindermanie d680 kosztujacym ok. 9000USD. Jestem wiec pelen pozytywnych wibracji. No ale pozyjemy zobaczymy.

ps

pieniazki juz wplacilem, teraz czekam na kit. Firma Neel bedzie wszystko instalowac.

ps2

przepraszam za brak polskich liter ale pisze na innym komputerze

Chętnie bym porównał SACD czy DVDaudio z mojego Denona w takim "starciu" ;) z dobrymi CDplayerami ale nie jestem z Wa-wy ani nawet z okolic :(

Czekam również z niecierpliwością na wyniki takiej konfrontacji. Nie zapomnijcie opisać wrażeń na forum.

Adam

Sory że napiszę coś bez dokadnego przeczytania wszystkich wpisów, ale senny jestem i za chwilę niczego nie napiszę.

Pojawiają się ostatnio (taka moda) pyty z umieszczonymi na okadkach zdjęciami analogowych taśm matek, z których to bezpośrednio robi sie obecnie remastery. I co ważne remasterów nie robi się często z myslą o konkretnym formacie (Dark Side można posuchać na CD, SACVD, DTS itp), tylko robi się po prostu taką cyfrową tasmę matkę, również w celach zarchwizowania materiau muzycznego. Dopiero potem mozna to wydać na dowolnym nośniku. Oczywistym jest że najlepszą jakośc i to bezdyskusyjnie osiągnie się na DVDAudio 192/24. O wiele sabiej będzie już z przereklamowanym nieco, i jak ktoś susznie zauważy z zamysu wielokanaowym SACD, gdzie rozdzielczośc na basie jest niższa od Cd itp- bylo to wszystko już wielokrotnie opisywane.

Prawda jest więc taka że jest grono osób które chronią swoje zbiory pyt CD i dbają o ceny odtwarzaczy CD na rynku wtórnym. Spory wkad maJĄ też dystrybutorzy i producenci i tu mae wyjasnienie. Aby wydawać pyty gęste, wszystkie studia musiayby najpierw zakupić sprzęt studyjny do ich nagrywania. Pamiętamy wszyscy relację w Audio z takiego zapisu. Oddzielnie trzeba by byo zakupić sprzęt do nagrywania DVDAudio. Stąd tyle na rynku wznowień, remasterów, a nowe pyty tylko na CD. To się oczywiście zmienia, gdyż artyści audiofile też są na tym świecie i też chcieliby nagrywać pyty. Kiedys nagrywali na HDCD, potem XRCD (tu to raczej remastery), a obecnie rozglądają się za gestymi pytami. Pink Floyd od początku nagrywa tylko w wersji wielokanaowej ączmie z występami na żywo, tylko nie byo jak tego zarejestrować, pomijając oczywiście ich próby z Qsound.

Wniosek- nowe formaty grają zdecydowanie lepiej, tylko ostroznie z pytami.

Pozdrawiam

Wojtek-> Bedziesz mial wspaniala maszyne! Gratuluje! Tego Lindemanna sluchalem i musze przyznac, ze to najlepiej brzmiacy CD/SACD jaki slyszalem.

Czy slyszales moze Gotan Project na SACD?

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.