Skocz do zawartości
IGNORED

Kit przedwzmacniazc J-071 nie działa

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiłem to badziewie do jeszcze bardziej badziewnego gramofonu unitra G8010 aby wydobyć z tej kupy jakiś dzwięk,niestety po złożeniu tego parszywago przedwzmacniacza i podłączeniu go do zasilacza laboratoryjnego i podaniu 15v na + w przedwzmacniaczu rozrywa kondensator główny 220uf/50v jak szmacnianą lalkę,a niby wzmacniacz wymaga 24v po co robią takie kity jak nikt nie ma do tego zasilacza,a nawet jak już ma to kit wybucha?

hmmm, może warto by było sprawdzić czy kondensator jest poprawnie wlutowany (polaryzacja) a może był już uszkodzony, Z...Jebel daje do swoich zestawów z***ane elementy

mam zapasy kondensatorów,wstawiałem nawet wiekszy 470uf/50v polaryzacja,jak najbardziej ok,wzmacniacz nie wydaje z siebie żadnego dzwięku,nawet cichego buczenia,zmontowałem go poprawnie,wszystko zgodnie z oznaczeniami polaryzacjii oraz szczególną uwagę zwróciłem na montaż tranzystorów

Chciałeś napisać jedynie, że kit jest do niczego, czy szukasz miejsca, gdzie robisz błąd?

Jakos innym ten kit działał bez wybuchów.

Nawet na tym forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisałem, w jakich przypadkach wybuchają kondensatory. Zacznij sprawdzać od tego, co sam robisz, potem oceniaj czy coś jest do niczego czy nie..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapewne jakiś czeski błąd.

Sprawdź napięcie czy wchodzi i jakie jest na pcb. Podobnie z sygnałem we i wy.

Można się tam doczepić jedynie do wartości konda C3 chyba - 1n - powinien być w okolicach 2,2nF.

I zmienić rezystor z 3,9k na 2k. Wtedy przypomina bardziej EQ phono ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.