Skocz do zawartości
IGNORED

jaki subwoofer lepszy do muzyki i filmow

ABC-OLIWKA

Rekomendowane odpowiedzi

Oj sorki TRIBUL faktycznie musiało mnie zmulic , bo sam nie wiem skąd wziałem te T-5 , miało byc T-7 jeszcze raz przepraszam

Ja pierdziele ale kobyła mi wyszła ,

bo to jest nasza narodowa cecha ze jesli nas na cos nie stac nas, to lubimy mowic ze cos nie jest warte do czego trzeba dolozyc iles tam kasy

zgodzę się z Tobą choc nie do końca , są inne możliwości (raty), a. np. po co tracic kasę ( bo dla mnie to tracenie kasy ) na drugiego takiego samego suba jak to co niektórzy piszą, skoro można myknąc sobie jednego a dobrego )

pewnie , że nie stac mnie na np.coś za 5 tys np na tego Ultra Cube 6000 , żeby wziąc go za goówkę , na tego Definitive Technology ProSub 1000 też nie byłoby mnie stac gdyby nie raty ,

gdy miałem tylko Creative-a Gogaworks S 750 chciałem kupic coś z dużym zapasem mocy , wtedy zdecydowałem się na Paradigma DSP3200 , na którego też nie było mnie stac (miałem tylko częśc kasy , reszta miała byc na raty)(wtedy nie było u nas na rynku DT) ale wypadło mi coś ważniejszego i cieszę się bo gdy niedawno go usłyszałem to nie do końca był już taki fajny jak myślałem (chciałem go wziąc w ciemno) ,

na Audio Show w Warszawie jednego roku w którymś z hoteli w jednym pokoju odsłuchowym stał sprzęt z subem Paradigma Servo 15 , który to powodował spadanie obrazów w pokoju odsłuchowym obok , tego bym ludziom polecił z czystym sumieniem (sam zresztą chciałem go wziąc na raty ale kobieta pewnie przy pierwszym seansie wyrzuciła by mnie z nim na dwór :), była to pewnie kwestia podjarania się jego możliwościami lecz później doszłem do wniosku , tak na trzeźwo , że ja bym go nie słuchał czy czuł tylko sąsiedzi , nie wykorzystałbym jego możliwosci , poleciłbym go dla ludzi lubiących spadający tynk ze scian lub obrazy :)z dużym salonem , ale poleciłbym go a nie , że nie warto i podobne zdanie miałem o tym DSP3200(wtedy bez odsłuchu) i w gruncie rzeczy gra on swego rodzaju wyjątkowo dobrze dolnym skrajem pasma ale tak jak niektórzy piszą , brak mu dobrej kontroli tego bardzo nisko schodzącego basu , co potwierdzam , już gdzieś pisałem wcześniej gdzieś tam, fakt , w dłuższych scenach o bardzo niskim tąpnięciu jest rewelacyjny ale niestety nie na dłuższą metę ,

mi tak prawdę mówiac DT polecił właśnie sprzedawca gdy dzwoniłem do jednego ze sklepów internetowych z zapytaniem o inne suby ( wtedy DT wchodził na nasz rynek), przeanalizowałem rynek zagraniczny i padło na model wyższy (proponowano mi ProSub800 a wziąłem 1000) i nie żałuję , potencjometr jest w granicach 10.00 i wystarcza aż nadto ,

wiem , że można by wnioskowac z tego co napisałem , że nie odsłuchiwałem tego T-7 no bo w sumie to nie był odsłuch tylko kilkunastominutowe posłuchanie jak gra byc może było to za mało ,

kolega kupił suba STX S 250 za ciut więcej niż 500zł i zadał mi pytanie : czy ten , który kosztuje 10 razy więcej będzie dziesięc razy lepiej grał od mojego , czy ja to usłyszę , czy to się przełoży na jakośc dźwięku , (daje to do myślenia)

oczywiście wszystko zależy od naszych preferencji , albo od jeszcze innej sprawy ,

hm , szpanu? strzelam , bez obrazy , tylko , że dla kogoś kto np. nigdy w życiu nie słyszał o firmie Velodyne cz Rel nic one w sumie mu nie powiedzą nawet gdyby kosztowały po 20 tys. , dla takich ludzi będzie to zwykły subwofer do kina domowego a znawców tematu jest w sumie niewielu patrząc na ogół narodu , żeby orientowali sie w markach sprzętu ,

któregoś dnia zaszedłem do salonu za głośnikami do auta , sklep był dośc długi i w drugim końcu jego był koncik kina domowego , w którym było kilka osób , w pewnym momencie poczułem niezłe drgania podłogi ( byłem z 10m od tego koncika ) po załatwieniu sprawy podszedłem tam z ciekawości i okazało się co .... , że to malutki subik z Jamo tak dawał czadu , że aż podłoga drgała , nie zapomnę tego przeżycia i zdziwienia ( fragment z Titanic-a gdy statek miał walnąc w górę lodową i była akcja w kotłowni z tymi wielkimi tłokami , masakra ) , proszę , taki mały , kosztował ok tysiąca zł a jak potrafił walnąc , wiem , wiem ,wiem , zaraz padnie stwierdzenie znowu kilka minut , ja odsłuchiwałem kilka godzin , można i tak ,

nie , nie biorę niczyje wypowiedzi "stąd" za atak na mnie czy coś w tym rodzaju po prostu chciałbym pewne sprawy wyprostowac , jak ja je widzę , a każdy zrobi jak uważa i

powtórze raz jeszcze , gdyby ktoś chciał kupic suba w cenie podobnej do mojego suba szczerze bym mu polecił DTProSub1000 i powiedziałbym , że nie warto dopłacac ten tysiąc żyłując się z budżetem ,

wcale nie mówiłem , że nie warto dodawac kasy do kupna droższego z uwagi na to , że mnie nie stac , tylko dlatego , że nie wierze , że zagra o tyle lepiej niż mój , mimo , że słyszałem go zaledwie kilkanaście minut ,

a i tak wychodzę z tego założenia , że teraz nie ma tego czegos , że nie stac kogoś na coś , są raty , wpłata cześci kasy na poczet rat , są możliwości , tylko trzeba miec pracę , i można miec wszystko , no powiedzmy ,

wiem , nie każdy przyzna sie do tego , że go na coś tam nie stac i powie tak jak napisałeś lolek126 ale tacy już są Polacy i koniec pieśni .

nic dziwnego, że niektórzy wprowadzają płatne odsłuchy

no właśnie

W muzyce nie potrzeba wiele mocy z suba, tam się tylko trochę uzupełnia dźwięk. Kino to całkiem inna sprawa, aby odtworzyć wiele efektów potrzebne jest wytworzenie odpowiednich ciśnień, ruszenie podłogą. Wątpię aby T7 wystarczył do 25m2, oczywiście ważne są oczekiwania

zgadzam się z tym , bardzo ważne są oczekiwania więc jednym podejdzie STX S250 , innym mały Jamo a jeszcze innym Rel 528 będzie mało nie mówiąc o Velodyne serii DD i może , właśnie takie gadanie , że nie warto dokładac kasy bo ludzi nie stac na coś tam jest nie na miejscu ,

.

ale ja tez jestem zdania ze ak sie nie sluchalo, albo sie sluchalo powiedzmy 15 min to nie powinno sie pisac ze cos gra lepiej lub cos gra slabiej , bo to nie jest ucziwe wobec ludzi , ktorzy zastanawiaja sie nad jakims subem

myślę , że to jest jak najbardziej w porządku bo po kiego przepłacac skoro ludziska dostaną to co powinno byc w kinie za mniejszą cenę i wcale nie będą żałowac , a wielu ludzi patrzy na wydawaną kasę i patrzy żeby kupic jak najtaniej ,

pozdrowionka

Ja pozwalam sobie wypożyczać sprzęt do domu, płacę równowartość, biorę pod pachę, jadę do domu i testuje, nie lubię być pryszczem na tyłku innych ludzi.

Kolego jak ja bym chcial wszystko brac do domu co odsluchiwalem to wiesz ja bym nic nie robil tylko jezdzil od banku do sklepu i z powrotem... teraz pytanie co ty brales na odsluch , bo np ja sluchalem kilku amplitunerow w granicach kazdy okolo 10 tys i wyzej. i placic rownowartosc za kazdy amplituner to bylaby kasa niezla a co jak jeszcze do tego wchodza kolumny, kable itp... Kolejna sprawa czesto placilem za odsluchy i nie zaluje tego i rozumiem sprzedawcow.... nastepna sprawa tak jak kolega napisal zeby sprzedac powiedzmy suba za 8 tys w Polsce to niestety kolego trzeba sie napracowac zeby ktos chcial go kupic i zadnej laski tu nikt nikomu nie robi... i to nie tylko o suba chodzi wez dzisiaj sprzedaj amplituner komus za 10 tys ilu jest takich chetnych??? kabel glosnikowy chocby za te 2 tys. jak ludzie czesto amplituner maja za taka kwote jak co niektorzy kabel kupuja, a za wszystkie kable u co niektorych to ludzie calego kina domowego nie maja za tyle albo wrecz kwota jest bardzo zblizona i chcialbys zeby ktos to od razu kupil albo wszystko bral do domu i wypozyczal... Wlasciciele sklepow takich rowniez musza sie postrac bo jakbym ci napisal ile maja co niektorzy z takiego jednego klocka to bys sobie usiadl z wrazenia.. chca sprzedac wiec trzeba byc milym, kompetentnym i konkurencyjnym bo jesli nie, to tak jak kilku moich kumpli kupuja u Niemcow i myslisz ze cos wiecej wychodzi bardzo porownywalnie a czasem to samo....

Lolek , to jakich firm jeszcze odsłuchiwałeś ? Tyle godzin na każdy sub , sklepu nie zamknęli ?

Kolego ja wszystkiego to co odsłuchiwałem to przez ponad rok :-) i bywalo ze do sklepu wlasnie przyjezdzal gosc z jedzeniem bo np bylem w salonie ponad 5 godzin.... :-) ale tak jak napisalem za czesc placilem i nikt sie nie krzywil kazdy byl mily i slowa zlego nie powiedzial...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Omen, skrobnij coś jak się spisuje ten sub.

Coś skrobnąłem ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

brak mu dobrej kontroli tego bardzo nisko schodzącego basu , co potwierdzam , już gdzieś pisałem wcześniej gdzieś tam, fakt , w dłuższych scenach o bardzo niskim tąpnięciu jest rewelacyjny ale niestety nie na dłuższą metę ,

E tam, do samych filmów taki sub najlepszy, daje najwięcej zabawy :)

Chyba że masz na myśli muzykę/kino to pełna zgoda, idealna kontrola wymagana, nawet kosztem słabszych efektów w kinie.

Dobra, T7 oddany T9 już stoi. Filmu jeszcze nie włączałem tak że się nie wypowiem, ale na tąpnięcia bym nie liczył:)Tu nie ma takiego basu jak w JBL ES250P który do kina był rewelacja w swoim przedziale cenowym (zastanawiam się czy go sobie też nie zostawić). Natomiast jeśli chodzi o muzykę...to zapas mocy jest ogromny, zejście takie że basu nie słychać a wszystko łazi w pokoju ( będę musiał z tym powalczyć), aż przytkało mi jedno ucho po 15 minutach głośnego grania :) Jest równie szybki co T7, tak samo precyzyjny, trochę większy, gra zauważalnie głośniej. Jak oglądnę film to napiszę coś więcej. Na razie nie mam ochoty, jest ciepło i wolę plaże :))Musze przyznać ze fajnie zgrywa się z kolumnami, odcięcie mam ustawione na minimum czyli 30Hz, ale jak wiadomo, odcięcie nie działa jak by nożem uciął tylko gra dalej ze spadkiem (sprawdziłem nawet mikrofonem i programem).

PS. jeśli ktoś szuka dobrego sklepu z dobra obsługą i cenami to polecam Fusic we Wrocławiu. Sklep nie jest jakiś ogromny, ale sale odsłuchową mają fajną, sprzętu dużo (nawet TAD za około 130 tysięcy heheh), fajna obsługa i idzie się z nimi dogadać co do cen itp.

Dokladnie jak kolega pisze bardzo fajni sprzedawcy w tym sklepie pracuja:-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 1 miesiąc później...

dodam swoje 5gr

mialem BK XXLS400 DF gral bardzo dobrze ale wymienilem go na REL R528 SE no i wow ! REL zrobil miazge z tego BK. REL do muzy jest wypas jakosc tego basu jest fenomenalna do filmu ciut ciut mam niedosyt wiec albo dozbieram i dokupie jeszcze jeden R528 SE albo sprzedam i wymienie na dwa BK Monolith Plus DF z reflexem :) jeszcze sie zastanawiam.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

W jak dużym pomieszczeniu grasz ?

Możesz napisać jaki masz pozostały sprzęt ?

Możesz też ciut więcej napisać konkretów, trochę rozwinąć słowo "miazga" ?

dodam swoje 5gr

mialem BK XXLS400 DF gral bardzo dobrze ale wymienilem go na REL R528 SE no i wow ! REL zrobil miazge z tego BK. REL do muzy jest wypas jakosc tego basu jest fenomenalna do filmu ciut ciut mam niedosyt wiec albo dozbieram i dokupie jeszcze jeden R528 SE albo sprzedam i wymienie na dwa BK Monolith Plus DF z reflexem :) jeszcze sie zastanawiam.

To lipa do kwadratu. Już myślałem że odkryłeś coś super za podobne pieniądze do tego BK, a nie za 3-4x takie. Jeszcze jak gra nie lepiej w filmach, to wychodzi na to, że kupiłeś sobie suba do muzyki za grubą kasę.

Wiesz jak mu to pasuje ... choc troszke to faktycznie dziwne...

• 2 tygodnie później...

20m2 yamaha 3010 REL, R528SE to calkiem inna jakosc basu jest mocniejszy i szybszy w porownaniu do xxls400, rela czuc i nie da sie go tak latwo zlokalizowac jak bk, ktorego moge nazwac dobrze pukajaca budzetowka a moge tak powiedziec bo mialem je obok siebie i testowalem. Fakt, ze rel za duzo sie ceni, bo mozna miec za ta cene np SVS PB13 Ultra lub 3 bk xxls400 i jescze cos zostanie. bmw i merc tez jest drozszy od opla :) Napewno w cenie xxls400 ( z obudowa zamknieta oczywiscie) nic lepszego nie slyszalem. Idealnym rozwiazaniem bylo by miec sub z obudowa zamknieta do muzy a z otwarta do filmow no, ale czasami nie mozna miec wszystkiego i trzeba isc na kompromis :)

nie mielem okazji slyszec zwyklej wersji R528, ale podobno tez wypas, odcinam nisko ledwo co dzwigam crossover frequency, oczywiscie wszystko zalezy od akustyki w danym pokoju suba powinno sie dac tam gdzie najlepiej brzmi a nie tam gdzie nam najlepiej pasuje o czym co niektorzy zapominaja a potem sa rozczarowani :) a co do monolitha + to dalem se spokoj i mam juz oko na nastepnego SE

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.