Skocz do zawartości
IGNORED

Nostromo 4 czy Wolf ?

damian_zdw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Posiadany sprzęt to najzwyczajniejsza integra w laptopie, wzmacniacz Yamaha RX- V740RDS oraz przyzwoite kolumny Elac. Głównie chodzi tylko i wyłącznie o muzykę w formacie FLAC a w większości przypadków winyl ripy. Od ponad tygodnia codziennie wertowałem niezliczoną ilość for internetowych w poszukiwaniu informacji na temat doboru DAC’a. Zaczynałem od zewnętrznego SB Xfi, poprzez audinst hud-mx1 (na którego prawie się zdecydowałem) aż do rDAC’a. Wybór padł jednak na Nostromo. Niestety o tym sprzęcie opinii oraz testów jest jak na lekarstwo ale na wielu forach jest bardzo chwalony. Ciężko jest znaleźć jakiekolwiek porównanie Nostromo 4 do Wolfa. Wolf cenowo różni się o 200 pln jednak w moim przypadku dołożyć do tego musiałbym konwenter USB – SPDIF czyli dodatkowo około 300 pln. Czy różnica pomiędzy Nostromo 4 a Wolf jest warta 500 pln ?

A może polecicie jednak coś innego w przedziale cenowym do max 1000 pln.

Dziękuje za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/102559-nostromo-4-czy-wolf/

W międzyczasie nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Mam co prawda laptopa ale mam też dostęp do komputera stacjonarnego z dość przyzwoitą płytą główną. A może dałoby radę włożyć do tego kompa kartę typu creative audigy 2 zs gold lub coś innego godnego polecenia i osiągnąć podobne efekty do DAC'a za cenę do 1000 pln.

W międzyczasie nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Mam co prawda laptopa ale mam też dostęp do komputera stacjonarnego z dość przyzwoitą płytą główną. A może dałoby radę włożyć do tego kompa kartę typu creative audigy 2 zs gold lub coś innego godnego polecenia i osiągnąć podobne efekty do DAC'a za cenę do 1000 pln.

Zamiast DACa w cenie do tysiaka a nawet powyżej możesz spokojnie wsadziś do kompa xonada d2 albo st.

Osobiście porównywałem xonara z matrix'em mini-i i żadnej różnicy nie widziałem.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Jeśli kolega byłby zaiteresowany to mógłbym przerobić tego SB tak ,że sprawiałby CUDA z dzwiękiem ! ;) to znakomita karta do przeróbek :)

Chyba jednak wybór padł na Asus Xonar ST. Szkoda że nie wypowiedział się nikt na temat Nostromo 4 bo nie ukrywam, że DAC byłby jednak znacznie wygodniejszą formą z wielu powodów.

Zamiast DACa w cenie do tysiaka a nawet powyżej możesz spokojnie wsadziś do kompa xonada d2 albo st.

Osobiście porównywałem xonara z matrix'em mini-i i żadnej różnicy nie widziałem.

No D2 trochę odstaje od ST/X jak mu oampy się wymieni.

Po podłączeniu komputera stacjonarnego którego nie używałem troche czasu stwierdziłem, że karta dźwiękowa do PC odpada z powodu zbyt głośnej pracy komputera i zbyt dużych wkładów finansowych jakie musiałbym włożyć aby wyciszyć kompa. Zamówiłem Nostromo Wolf. Jutro przychodzi. Dam znać jak to gra.

Jeśli kolega byłby zaiteresowany to mógłbym przerobić tego SB tak ,że sprawiałby CUDA z dzwiękiem ! ;) to znakomita karta do przeróbek :)

Czy mógłbys coś więcej na ten temat napisać, jak i z jakich materiałów korzystasz w celu modyfikacji karty?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam,

Padły słowa, że o DAC-ach Nostromo w sieci jest niewiele, więc dodam swoje trzy grosze na ich temat.

Kupiłem ostatnio DAC-a Nostromo 4H (DAC + wzmacniacz słuchawkowym) ze sklepu internetowego producenta (projektnostromo.pl). Na co dzień korzystam z Linuksa, więc obawiałem się trochę, że mimo informacji na stronie będą jakieś problemy z jego obsługą. Okazało się, że nie trzeba nic robić oprócz przełączenia wyjścia na DAC-a. Słucham różnej muzyki - jazz, klasyka, rock, metal - i nie zauważyłem żeby się gorzej sprawował, w którymś z gatunków. Różnica między moim poprzednim sprzętem, tj. karta z laptopa jest ogromna i moje ogólnie wrażenia są takie, że ten DAC razem z lepszymi słuchawkami pozwala cieszyć się muzyką i nie męczyć słabej jakości dźwiękiem, w którym wielu rzeczy po prostu nie słychać.

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru

Mógłbyś wkleić coś o tym dac w wątku "Prawdziwe parametry konwerterów"?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.