Skocz do zawartości
IGNORED

Czy istnieje coś takiego jak monitorki z mocnym basem?

Bumbrum

Rekomendowane odpowiedzi

RLS CALLISTO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i po temacie......

Za połowę ceny można znaleźć Dynaudio Audience 50. Według mnie jeszcze lepsze od RLS.

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

40 Hz -6dB ? Cienizna . Genelec 8260A ... 26 Hz -3 dB

"NIe oceniaj książki po okladce"

Ten genelac to nawet lepszy od JBL 4642A tylko ile w tym prawdy !?

skk

Monitory z dobrym basem ? Wiele.

Moje AEON na przestrzeni 3 lat graly wszystkimi "kolorami" dzwieku.

Graly na wiele sposobow, a ja, jak my wszyscy, walczylem z dzwiekiem mego systemu.

Na przestrzeni tych trzech lat nauczylem sie o relacjach elementow systemu audio tyle,

zeby dzis nie myslec kategoriami, ktory lepszy, ale jak zaadoptowac to czy tamto.

Dzisiaj moglbym swobodnie stroic system pod inne monitory niz posiadane,

i jestem przekonany ze osiagnalbym spojny, wciagajacy dzwiek.

Moja wskazowka brzmi:

bas moze byc mocny, ale bardzo "widoczny" w obrazie stereo,

albo odpowiedni i "niewidoczny" w obrazie stereo.

Jesli jest "niewidoczny", wtedy ma sie wrazenie "obecnosci" instrumentow i muzykow.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

"NIe oceniaj książki po okladce"

Ten genelac to nawet lepszy od JBL 4642A tylko ile w tym prawdy !?

Wg. pomiarów z magazynu "Resolution", na tych niskiej rozdzielczości skanach, widać że -3 dB jest gdzieś przy 28 Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg. pomiarów z magazynu "Resolution", na tych niskiej rozdzielczości skanach, widać że -3 dB jest gdzieś przy 28 Hz.

Ukryta Zawartość

Ta pisać to i ja mogę, tyle to z bardzo głęboką EQ. nie do osiągnięcia w normalnych warunkach. Bajki. Porównaj ten monitor z "basem" JBL wielkim jak kanapa ma gorsze parametry na tabliczce, jak myślisz który bedzie mial niższe zejscie ?

Poszukaj lepiej tak jak pisalem coś na 18w8545 juz nie jeden się ździwił co ten "maluch" potrafi tylko trza mocnego wzmacniacza lub wzmacniacza wydajnego prądowo.

Ukryta Zawartość

skk

Ta pisać to i ja mogę, tyle to z bardzo głęboką EQ. nie do osiągnięcia w normalnych warunkach. Bajki. Porównaj ten monitor z "basem" JBL wielkim jak kanapa ma gorsze parametry na tabliczce, jak myślisz który bedzie mial niższe zejscie ?

Myślę że niższe zejście będzie miał ten, który w dobrze zrobionych pomiarach będzie miał niżej spadek SPL o np. 3dB wzgl. reszty pasma :] A jak to jest osiągnięte, to mnie nie interesuje - liczy się tylko efekt (łącznie z szybkością tego basu, zniekształceniami itd.)

Ja z dwuch 30 centymetrowych basów u siebie nie słyszałem takiej częstotliwości jedynie membramy miały niebezpiecznie duże wychylenia ale niewiele było słychać (za mały pokój) dopiero od 30Hz bylo ok. Bardzo niskie czestotliwości przy dużych poziomach mogą też uszkodzić wzmacniacz. Właśnie przedwczoraj zjarały się u nas dwie końcówki mocy o ponad 1000w każda "bas" dostrojony byl 25Hz 0dB a miało być -3dB no i po końcówkach, zabezpieczenia nie zareagowały.

skk

Słuchałem różnzych kolumn, posiadam parę cd z zwartością zejść infrasonicznych do 5hz, przy całym paśmie niskich tonów, 70% odsłuchiwanych paczek po prostu się gotowała. często membrany niebezpiecznie się wychlały wpadając w amplitiudę drgań.Pojęcie dobrego basu jest bardzo względne.

Słuchałem różnzych kolumn, posiadam parę cd z zwartością zejść infrasonicznych do 5hz, przy całym paśmie niskich tonów, 70% odsłuchiwanych paczek po prostu się gotowała. często membrany niebezpiecznie się wychlały wpadając w amplitiudę drgań.Pojęcie dobrego basu jest bardzo względne.

W kolumnach pasywnych są takie anomalie (brak filtrów infra-sonicznych). W aktywnych takie częstotliwości są odfiltrowane.

ps. pojęcie dobrego basu dla mnie jest bezwzględne - ma być po prostu mało zniekształcony

W kolumnach pasywnych są takie anomalie (brak filtrów infra-sonicznych). W aktywnych takie częstotliwości są odfiltrowane.

ps. pojęcie dobrego basu dla mnie jest bezwzględne - ma być po prostu mało zniekształcony

Oczywiście jeżeli ktoś ma doczynienia od dłuższego czasu, z tym zagadnieniem i czy są to wartości techniczne ,czy mnogość odsłuchiwanego sprzętu, a myślę że w twoim przypadku jest to i jedno i drugie.Lecz ja, miałem na myśli osoby mnie zagłębione w temat. I o ile wysokie i średnie tony są często na wysokim poziomie,to właśnie niski częstotliwości sprawiają najwięcej poroblemu, no cóż ale to tylko moje zdanie.Dochodzi do tego jeszcze jedna sprawa, o ile wzmacniacz +kolumny to para nieodzowna, to pomiszczenie w jakim grają,jest niczym łóżko na którym ta para śpi.Jak się wyśpi? To zależy właśnie niego.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wszystkie z tych monitorów bedą miały bas jak się podłączy suba :)

Coś Ty;-) Adamy mają bas wzorcowy ;-) Na papierze ;-) Ale są tacy co im to wystarcza ;-) Tak jak papierowy SNR przetwornika ;-)

Coś Ty;-) Adamy mają bas wzorcowy ;-) Na papierze ;-) Ale są tacy co im to wystarcza ;-) Tak jak papierowy SNR przetwornika ;-)

Powinieneś przestać pić.

;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Powinieneś przestać pić.

;-)

Ponieważ ja nie piję z założenia myślę że Ty powinieneś przejrzeć na oczy. Specyfikacja to nie wszystko. Pseudo studyjny dźwięk (jeśli w ogóle jest coś takiego jak dźwięk studyjny bo zdaje się że to określenie po prostu świetnie się sprzedaje) nie ma zbyt wiele wspólnego z dokładnością. Dokładny i prawdziwy (może nawet zbyt prawdziwy) jest w niektórych połączeniach Krell czy Mark Levinson. Ale nie aktywne monitory za niewielkie pieniądze. Niestety dobrej klasy dokładny dźwięk kosztuje i nie da się iść na skróty wybierając coś co producent określa jako "studyjne".

Specyfikacja to nie wszystko.

Nie przeczę ... specyfikacja nawet potrafi wprowadzić w błąd ( paradoksalnie dobrym tego przykładem jest właśnie ADAM Audio).

Pseudo studyjny dźwięk (jeśli w ogóle jest coś takiego jak dźwięk studyjny bo zdaje się że to określenie po prostu świetnie się sprzedaje) nie ma zbyt wiele wspólnego z dokładnością.

W sumie nie ma czegoś takiego jak dźwięk studyjny ... natomiast z dokładnością to zwykle przeciętny monitor studyjny ma więcej wspólnego niż typowa kolumna hi-fi .

Dokładny i prawdziwy (może nawet zbyt prawdziwy) jest w niektórych połączeniach Krell czy Mark Levinson.

Zbyt prawdziwy być nie może (no chyba że ktoś ma kiepsko zrealizowane albumy i nie chce słyszeć tych wpadek realizatorskich). Inna sprawa że najsłabszym ogniwem są zwykle kolumny głośnikowe (co po super "prawdziwym" wzmacniaczu, skoro kolumna wielokrotnie bardziej zniekształca ... choćby balans tonalny - choć to nie oznacza że nie warto kupować dobrych wzmacniaczy {kolumny, szczególnie pasywne to trudne obciążenie})

Ale nie aktywne monitory za niewielkie pieniądze. Niestety dobrej klasy dokładny dźwięk kosztuje i nie da się iść na skróty wybierając coś co producent określa jako "studyjne".

Nie twierdzę że aktywne monitory za niewielkie pieniądze są dokładne super precyzyjne itp. itd. Też jestem zdania, że za dokładny/lepszy sprzęt trzeba zapłacić więcej.

Inna sprawa czy kosztujące ponad 30 tys. zł /para Genelec 8260A (to są monitory podstawkowe) to są "niewielkie pieniądze"?

• 2 tygodnie później...

Kolego disco cyferki są najważniejszym parametrem w każdej dziedzinie i to one o wszystkim decydują a nie ślepe oko i głuche ucho.

Jeżeli w innych dziedzinach, postęp miał by się opierać w takim samym stopniu jak w audio bylibyśmy w szarej .......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.