Skocz do zawartości
IGNORED

KEF z serii Q czy AVANCE ????

danielww

Rekomendowane odpowiedzi

Morele zmieniłem na Dynaudio Esotec. Niemal masakra, tak już zostanie na długo, a potem może wstęga... Mieszkam w Sosnowcu, zapraszam na odsłuch każdego kto też coś da posłuchać, najchętniej wzmaka... Ciekawi mnie też Gainclone.

Dziękuje wam za liczne wypowiedzi ale prosiłbym o wiecej na temat kef'ów i avance plusi i minusy itp, ps jak kef'y moga byc 4 ohm skoro na tabliczce jest 8 ohm , taki producent nie pozwoliby sobie na takie nieprwidlowe dane techniczne.

Nawet B&W bezczelnie kłamie że ma kolumny 8 ohm, kiedy prawie wszystkie są 4ohm. To pewnie żeby do kina też sprzedawać. Bo wiele amplitunerów ma ograniczenie, 8 albo 6 ohm, a jak się oszuka na impedancji to łatwo też oszukać na efektywności podając napięciową (2 x większą, tj. o 3 dB) zamiast prawdziwej,mocowej.

-> foni, kiedy ty się kurde z takimi propozycjami wychylasz :) , trzeba było jakiś tydzień temu, takiego ładnego Marantza CD17 ktoś dość tanio sprzedawał ( już myślałem Q1 opchnąć i potem Q15 od jednego z forumowiczów kupić - za 400zeta wystawił - pare złotych jeszcze zdobyć i Marantz... )

-> danielww, w KEF Q1 i innych, siedzi głośnik B160 SP1485 4om, co do opisów Q1 w audio, to się nie postarali, zdjęcie z jakiejś stronki wkleili etc., o innych gazetach już ciężko wspominać ( piszą bzdury że płytka pod zaciskami metalowa jest... ). Ogólnie Q1 bardzo udanymi kolumnami są, do szczęścia tekstylnego wysokotonowca im tylko brakuje...

danielww, obejrzyj zdjęcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>McGyver

Z tym że spadek efektywności mocowej względem napięciowej o 3 dB przy 4 ohmowych głośnikach jest częściowo rekompensowany większą mocą maksymalną oddawaną przez wzmacniacz przy 4 ohmowym obciążeniu. W sumie strata wynosi zwykle 0,5-1,5 dB.

Producenci wzmacniaczy podaja parametry tak np 2x 120W przy obciazeniu 4 ohm, 2x 90W przy obc 8 ohm, tak jest rzeczywiscie ?? czy tak ze wzmacniacz przy 8 ohm ma moc 2x60W ?? wk oncu 8 to 2 razy wiecej niz 4.

Co nie zmienia faktu, że nieprawdę piszą. Moc wzmacniacza przy 4 a przy 8 ohm. to inna historia. Każdy wzmak reaguje inaczej. Dlatego kombinacje z pomiarem efektywności i tak są nieuczciwe. a jak sie komuś zjara amplik, bo był projektowany pod 8ohm, to producenta kolumn do sądu.

Ja się nie będę rozpisywał nt. wad i zalet kolumn i co napędzi co, bo się nie znam. Ale powiem tak, że KEF Q5 musi stać przynajmniej 0,5 -1 m od ściany. Q4 moze stac blisko. Wzdaje mi sie, ze choby ze wzgledu na wielkosc pomieszczenia, Q4 to wszystko co mozna wstawic.

A swoja droga to ciekawe, dlaczego wszyscy producenci klamia podajac parametrz sprzetu.

tak, to wkurzające.

np sławetne infinity sm 102 wg danych producenta ma 8 ohm i 100 db skut. !!

w rzeczywistości ma 4 ohm - zmierzyłem, i jekieś 90 db (nie jestem fachowcem ale podłączyłem równocześnie po jednej q-15 i sm do wzmaka i q 15 wcale nie dawała pola.)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.