Skocz do zawartości
IGNORED

Kto tuningował Marantza PM 68, 78, 7000,

McGyver

Rekomendowane odpowiedzi

poniewaz jest juz potwierdzone ze moge ze spokojna glowa grac na tym zestawie marantz oczywiscie zostaje.. zamierzam oddac wzmacniacz i cd do serwisu celem wymiany kabli sieciowych wewnatrz urzadzen i zamontowania gniazd, by umozliwic podlaczenie dobrymi sieciowkami, jak uwazacie, czy taka mala modyfikacja ma sens? a moze jest tutaj ktos kto potrafi i chcialby sie zajac szersza modyfikacja marantza pm 7000 i marantza cd 6000 ???

jestem nowy i mam wrazenie ze na tym forum by uzyskac jakas odp. trzeba chyba wypowiedziec magiczne zaklecie. podpialem sie tutaj bo bylem przekonany ze trafilem do najlepszych fachowcow, doswiadczonych znawcow tematu

• 1 miesiąc później...
  • 7 miesięcy później...

Panowie, w trakcie użytkowania pm7200 pojawił się pewien problem i chciałbym zasięgnąć waszej porady.

Wzmacniacz po podkręceniu głośności w okolice godz.9-10 wyłącza się na kilka sekund po czym samoistnie załącza. Mówiąc o wyłączeniu mam na myśli tyknięcie przekaźnika w środku i brak sygnału na terminalach głośnikowych.

Po odpięciu przewodów od terminali głośnikowych charakterystyczne tyknięcie występuje w okolicy godziny 12. Nie ma znaczenia w jakiej klasie pracuje wzmacniacz, pod które z wejść podepnę źródło sygnału ani położenie przycisku Direct. Przekręcenie balansu na któryś z kanałów przesuwa zadziałanie zabezpieczenia o jakieś 2-3 godz, a zmiana kolumn z Metasów700 na mniejsze podłogowe właściwie nic nie wnosi.

Po wyłączeniu terminali głośnikowych (wyciśnięcie przyciski System 1/System 2) efekt j.w. z jedną różnicą - tyka tylko jeden przekaźnik, prawdopodobnie mały czerwony umiejscowiony na płytce końcówki w okolicy wyjść na terminale gł.

Jest tylko jeden przypadek, gdy zadziałanie zabezpieczeń/-nia nie występuje - gdy odepniemy wszelkie źródła sygnału.

Temperatura raczej bez znaczenia, zimny wyłącza się równie szybko jak rozgrzany.

Obejrzałem płytki końcówki, reg. barwy tonu, reg.głośności, nie widać nigdzie zimnych lutów.

Co może powodować takie zachowanie wzmacniacza?

jeżeli jest to wina składowej stałej, to przed zadziałaniem zabezpieczenia ( cyknięciem przekaźnika ) powinna rosnąć składowa stała na wyjściu, co łatwo zmierzyć

Wpiąłem miernik i faktycznie, wyłączenie następuje gdy na wyjściu pojawi się nagle 20-30mV napięcia stałego.

Gdzie tkwi źródło składowej stałej, skoro dwa inne wzmacniacze i amplituner działały na tym systemie bez zająknięcia?

30mV nie wystarczy do zadziałania zabezpieczenia od składowej stałej chyba że jest szybki wzrost ale miernik nie zdąży pokazać i naprawdę jest znacznie więcej. Zastanawiam się nad tym dziwnym przypadkiem i mam jeszcze pytanko czy po tym wyłączeniu i po kilku sekundach samoistnym załączeniu wzmacniacz gra nadal prawidłowo i czy można dać głośniej i czy następnie przy jakimś wyższym ustawieniu potencjometru głośności znowu sytuacja się nie powtórzy ? Czy moment zadziałania zależy od szybkości robienia głośniej ? czyli podkręcamy prawie do zadziałania , czekamy i podjeżdżamy bardzo powolutku do góry a potem dla porównania to samo tylko szybko , czy to ma wpływ ? Trzeba zrobić trochę różnych prób żeby zlokalizować usterkę

Podczas słuchania muzyki z płyt i podgłaszaniu z pilota (stała prędkość), wzmacniacz wyłączy się na kilka sekund, po czym znów załączy i można przez jakiś czas znów słuchać.

Dziś zrobiłem inny eksperyment, podałem na wejście sygnał kalibracyjny z tunera (dźwięk o jednej ustalonej częstotliwości). Dokręciłem ręcznie gałką w okolice godz. 11, nastąpiło wyłączenie. Po paru sekundach włączył się, więc kręciłem b.wolno dalej. Przy położeniu bliskim godz.12 nastąpiło wyłączenie ale już bez ponownego załączenia.

Wycofanie w okolice 11 spowodowało załączenie, powolne kręcenie w stronę 12 znów zadziałanie zabezpieczenia, bez ponownego załączenia.

Następnie wycofanie znów w okolice 11, słychać cyknięcie przekaźnika (zabezpieczenie puszcza), przekręcam gwałtownie w prawo i następuje niemalże natychmiastowe zadziałanie zabezpieczenia, również w okolicy godz. 12

Cały eksperyment przebiegał z odłączonymi głośnikami.

Obciążenie końcówek głośnikami nie zmienia momentu zadziałania zabezpieczenia, bez względu na szybkość kręcenia gałką. Aczkolwiek podczas słuchania płyt wyłączenie następowało nawet o 2 godz. wcześniej.

• 2 tygodnie później...

Dobre wieści - wzmacniacz już działa.

Gość który go naprawiał wymienił dwa elektrolity na płytce końcówki + cztery na płytce SP Protect Board.

Teraz można zabierać się za modyfikacje : )

• 3 miesiące później...

WItam

Wykonałem tuning wzmacniacza w następujący sposób:

Płytka PRE

C2669, C2670 Silmic II 2,2uF/50V

C2661, C2662 Silmic II 22uF/25V

C2665, C2666 Silmic II (2 równolegle) 100uF/16V

OP275

Płytka zasilacza końcówki

DO22OAC BYW29-200 25ns

Płytka końcówki

C2251, C2252 Silmic II 47uF/25V

C2267, C2268 Silmic II 220uF/25V

C2263, C2264 Panasonic FC 100uF/63V

C2255, C2256 Silmic II 220uF/25V

Płytka regulacji barwy

6201-6204 - BYV26C

C2203 Panasonic FC 470uF/35V

C2204 Panasonic FC 2200uF/35V

C2205 Panasonic FC 220uF/25V

C2206 Panasonic FC 220uF/25V

C2209 Panasonic FC 470uF/35V

Wzmacniacz pograł 2 dni po koło 2 godzinki, natomiast 3 dnia w momencie uruchomienia słychać było włączenie pierwszego przekaźnika w płytce zasilacza, ale nie słychać tego drugiego pstryknięcia przekaźników jak wcześniej po zadziałaniu układu opóźnionego załączania. W efekcie cisza na wyjściu zarówno głośnikowym jak i słuchawkowym. Sprawdziłem już rezystory ulokowane bezpośrednio przy wtyczce doprowadzającej zasilanie z głównego zasilacza do końcówki mocy 3295-3298. Ale miernik pokazuje 10 ohm także wygląda, że jest prawidłowo. Ma ktoś pomysły od czego zacząć? Dodam, że mocny z elektroniki nie jestem i mogę się posłużyć jedynie multimetrem, bo nie mam ani oscyloskopu i generatora.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam czytających.

Czy moze mi ktoś wytłumaczyć jaki wplyw na brzmienie w tym wzmacniaczu po modyfikacjach ma obciążenie końcówki mocy.

Mam dziwne objawy.

Na monitorach syczenie malo mnie nie wykonczy .

Dociaze zestaw subem pasywnym cerwin vega (staram się go nie używać ze względu na sąsiadów) kilka godzin i po wyłączeniu go dźwięk monitorów jest wygladzony.

W sobotę kupiłem paradigmy 7se mk3 i przez dwa dni to samo syczenie.

Dzisiaj dźwięk zaczął sie wygladzac i ten wkurzajacy efekt zaczyna ginąć.

W końcówce wymienione:

Filtrowanie hdam bc components

Wejsciowe kondy mundorf m-cap 10 uf.

Za modulami Silmicki II (2 x 100 uf na kanał )

Elementy kupine w hificollective.

Dodatkowo na głównych kondach zasilających dodane vimy 1uf i mostek na diodach bw29-200.

Prądy spoczynkowe i offset dc wyregulowane według instrukcji.

I nie mam pojęcia co to za grzybnia z patatajnia.

• 5 miesięcy później...

Mam podobny problem. Nie załącza mi się 2-gi przekaźnik. Wymieniałem diody w zasilaniu na BYW 29/200. Wlutowałem później oryginalny mostek i jest to samo. Wie ktoś gdzie leży problem lub może naprawić wzmacniacz?/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.