Skocz do zawartości
IGNORED

Kto tuningował Marantza PM 68, 78, 7000,

McGyver

Rekomendowane odpowiedzi

No to zaskoczyłeś mnie, poprawa u mnie była jednoznaczna i bardzo duża, na pewno nie wrócę do aktywnego preampu, może jak kiedyś mi wpadnie 627 to z ciekawości zapuszczę dla próby ale…

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zlikwidowałem bypass na preampie i odetchnąłem z ulgą, dźwięk przestał być stłamszony, średnica nabrała barwy, zniknęła niemiła nosowość wokali pojawiła się przestrzeń, mimo że gra to na NJM2114, bo AD275 zużyłem do CD. Jednoznacznie nie polecam tej modyfikacji, choć jeżeli ktoś ma jeszcze oryginalne elektrolity na płytce to może być pewna poprawa, zwłaszcza Elna Cerafine zasługuje na wymianę, jej miejsce jest w koszu na śmieci, na razie na jej miejscu jest zwykły Philips. Jutro wmontuję Nichicony Muse do toru a Nippony LXY do zasilania, wszystko zbocznikuję MKP.

Wymieniłem w preampie elektrolity na śliczne trawiastozielone Nichicon Muse, zbocznikowałem polipropylenami, małą Elnę Cerafine wymieniłem na zabytkowy trzydziestoletni polipropylen Mifleksa wielkości pudełka zapałek. Zniknęło całkowicie lekkie osuszenie wyższych średnich i wysokich tonów, nabrały gładkości i dźwięczności, poprawie uległ też bas, precyzja, przestrzeń, mikrodynamika, ale najciekawsza jest cisza w tle. Stała się wręcz "czarna". Kupię jeszcze jakieś dobre polipropyleny, bo warto.

hmm.... McGyver, masz może na zbyciu 2 nichicony? Mam niemodyfikowany preamp, moze dlatego lepszy jest jego brak? Musze jeszcze sprawdzic na lepszych kondach, bo nie da mi spokoju to co napisałeś wczesniej :-(

Oj, nie mam, zużyłem, były zresztą z wylutu z nieżywego amplika. Zapoluj na Allegro na Nippon Chemicon LXY (ciemnobłękitne), możesz też spróbować Philipsa albo BC components na 105st, albo Elny Starget, Panasonika FC,FA,HFZ,HFQ, że o black gate nie wspomnę. Tylko nie wstawiaj tam Elny Silmic ani Cerafine, bo będzie gorzej.

Z bypass rezygnuje .

musze jeszcze pokombinować z kondensatorami w preampie i stopniu wejściowym na koncówce mocy.

tzn sprawdzić , które mi najlepiej zagrają

troche mnie dziwi że simlic i cerafine nie wypadaja tak dobrze wiec musze sprawdzić

MCGywer poddał ciekawy pomysł z Jantzenem w preampie 2,2uF jest też w stopniu wejściowym na płytce koncówki zaraz na wejściu chyba cerafine , może na jej miejsce też by dał jantzena

co myslicie ?

W preampie to trza 22uF a nie 2,2u, takiego jantzena chyba nie widziałem, pewnie i są ale ile by to kosztowało?

Szkoda że nie zrobiłeś bypasu, ciekawe jakie miałbyś spostrzeżenia :) Chyba kupie te nichicony z allegro i sprawdzę jak mi preamp wtedy zagra, bo na dzień dzisiejszy w tym stanie go nie uruchomię.

Trochę strzelam, ale nie za bardzo:) Ten mały między wejściami opampa, to po to coby się nie wzbudzało dla wyższych cz. Na wyjściu można śmiało dać 4,7 - 6,8uF polipropylena np. Jantzen. zamiast tych 22uF. Pasmo od 2Hz nie będzie nam potrzebne. Tak mi się wydaje, że to najprostsze zmiany. Ja zwykle jeszcze na nóżki opamka daję po 10uF Panasonic FC lub Nichicon Vx (na + i - zasilania) i zostawiam.

Dzieki rekin, jeśli 4,7 - 6,8 starczy zamiast tego 22uF to spox, nie polecam bocznikować tego 2,2uF jakieś dziwne oscylacje sie pojawiały takie okropne "wyostrzenie" dżwięku, co za tym idzie szybszego konda tam pewnie tez nie warto dawać.

Zanim sobie nie kupie nowych kondziolkow to sie motam z tym preampem po omacku ale jak dotąd jest okropnie.... Wiedzialem ze lepiej go nie podłączać.

Jak bocznikujesz MKT to faktycznie, sucho się robi. Ja zbocznikowałem polipropylenem Jantzena i bez żadnych problemów brzmieniowych wyszło. Myślę że warto tam dać szybszego konda, ale raczej nie tantala, bo niby dobrze, ale jakoś tak... jakby zabierał coś z barwy.

Oglądnąłem schemat, i to co proponuje Rekin się nie uda. Ten 22uF siedzi w sprzężeniu, więc zmiana jego wartości zmieni również charakterystykę. Raczej dałbym tam taką samą wartość, tylko lepszej jakości.

Jest jeszcze 2,2uF na wejściu drugiego feta, przecięty na pół górną krawędzią rysunku powyżej. On również tkwi w sprzężeniu, a tutaj już można dać polipropylena, nie będzie taki ogromny, ja znalazłem takiego jak pół pudełka zapałek.

Panowie.wyrzuciłem opa 2134 z wzmaka a wstawiłem tle2142 .nie miałem już czasu posłuchać ale jak to zrobie to napisze spostrzeżenia.napewno wiecej w górze pasma i mniejszy bas, ale minimalnie.

oglądnąłem tez preamp.

jak pisał Mc Gywer zamiast cerafine 2,2uF i 22uF wstawie jantzena.

na wejściu końcówki mocy jest silmic 47uF zastanawiam sie czy zostawić czy zastąpić47uf jantzenem

mała poprawka :

simlica 47uF nie zastapie jantzenem bo kosztuje dużo,na 2,2 i 22uF pójdzie już dużo kasy a co dopiero na 47uF trzeba zastąpić innym elektrolitem

>McGyver

Ta pionowa urywająca się krecha to jest sprzężenie? Na rysunku tego niestety nie widzę no i zakładam, że tego czegoś na czerwono nie będzie, czyli prościej - jak jest tylko w szeregu na wy, to 22uF to przesada, a w sprzężeniu to zależy od układu, którego rysunku w całości nie posiadam. Sorry jak kogoś wprowadziłem w błąd.

Już się domyśliłem o co biega. Z tym bocznikowaniem to lekka przesada moim zdaniem. Bocznikować można elektrolity w zasilaniu z powodzeniem, ale już w pętli sprzężenia hmmm...pachnie herezją:) Nawet na wyjściu tego nie robię, bo sami sobie psujemy fazę sygnału. Prędzej pod nieobecność polipropylena (rozmiary) dałbym dobrego elektrolita zamiast MKT. Ja używałem Nichicon non-polar - z wylutu z CD i gra dużo lepiej niz MKT i bardzo podobnie do Jantzena. Można również spróbować dać Panasonika FC, a jak ktoś ma wątpliwości co do jego bipolarności, to dwa 47uF minusami do siebie w szereg. Mało eleganckie, ale kiedyś tak się robiło.

rekin takie pytanie, po czym na „ucho” poznać że się faza powaliła? Jak wcześniej pisałem usunąłem MKT z Elny 2.2uF bo mi coś ostro i mało przyjemnie zaczęło się robić….

Odłożyłem sprawę kondów w preampie na później, kupiłem w TME furę rzeczy do CD-ka, no ale przy tym też diody do preampa BYV26C i BYW29E-150 do głównego zasilania, zobacze ile to jeszcze da. Potem myslalem nad Nippon-ami LXY do pre, ale to zaczekać musi niestety. Czy ze stabilizatorami w pre robiłeś coś może?

>opteron

Jak zbocznikujesz kondensator odcinający składową stałą na wy lub we, to stworzysz 'dodatkową drogę' lub inaczej zmniejszysz impedancję połączonych równolegle kondensatorków powyżej pewnej częstotliwości (określonej przez mniejszą pojemność). To już pierwsze wrażenie odsłuchowe się kłania - może być nadmiar wysokich i to nie najlepszej jakości, bo pewnie do bocznikowania pójdą jakieś MKT. Z kolei jeśli chodzi o fazę, to wystarczy spojrzeć na charakterystykę fazową filtra górnoprzepustowego, żeby sobie odpowiedzieć o co chodzi. Jeden kondensator już dość psuje, więc po co dawać kolejny?

Rekin, 2,2uF to na tyle mała wartość żeby pozwolić sobie na niezłego polipropylena bez bocznikowania, nie będzie taki ogromny, a tam jest wystarczająco miejsca żeby go dać pionowo.

udao mi sie zdobyć używane piekne zielone muse 2,2 uF 47uF i 100Uf non polar ale tylko po 2szt wiec do własnych potrzeb.

za wyjściu opa jest ta cerafine 22uF .zastanawiam mnie dlaczego nie ma tam non polar elektrolita lub polipropylena. oszczędności ? czy zamierzone działanie mające na celu najlepsze właściwości brzmieniowe(rodzaj kondesnatora).

>Mc Gyver

Zgadzam się z Tobą. Odpowiadałem właśnie w tym duchu, że nie ma to sensu na uwagę opterona o zbocznikowaniu 2,2uF kondensatorkiem MKT. Jak już wcześniej pisałem osobiście bocznikuję tylko elektrolity w zasilaniu, w torze sygnału nie robię tego nigdy. Nie widzę po prostu sensu takiej operacji - lepiej dać jeden ale lepszy element niż bocznikować inwalidę protezą - to nadal będzie inwalida mimo najlepszej protezy:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.