Skocz do zawartości
IGNORED

KD na bazie odtw. wieloformatowego OPPO i stereofonicznych końcówek mocy ?

tomek36

Rekomendowane odpowiedzi

Do polecających do Oppo 105 kompletu 5 kolumn aktywnych: jak widzicie ich połączenie z Oppo, żeby można było wykorzystać zarówno sekcję stereo jak i 5.1 ?

Przełacznik 2 RCA to RCA. Na allegro jest za 99 zł ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

no w sumie można i tak, natomiast trochę to zalatuje tzw. "patentem" no i średnio chyba wygodne, żeby przed odsłuchem odwiedzać kolumny i coś tam przełączać...

To ładne urządzonko ! Jeden pstryk i masz kino albo stereo. Nie wiem tylko jak z jakością ... Pewnie ma wpływ porównywalny do kabli ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W/w scalakami nie gardzą takie marki jak Arcam czy Linn... ;)

Widać u nich też rządzą księgowi a wobec chińskiej konkurencji chyba tak trzeba. Ten TDA to jest naprawdę dobry scalak (obejrzałem PDF), ale ja zawsze będę wolał układy dyskretne i możliwie proste. Cóż stara szkoła być może błędna.

Do polecających do Oppo 105 kompletu 5 kolumn aktywnych: jak widzicie ich połączenie z Oppo, żeby można było wykorzystać zarówno sekcję stereo jak i 5.1 ?

Chyba się nie da (nie wiem bo korzystam tylko ze stereo w 95). Można albo korzystać z wyjść RCA dla wszystkich używanych kanałów albo zastosować takie nietypowe podłączenie typu kolumny główne do np XLR, ale tam jest kompletny sygnał stereo, a głośniki efektowe do wyjść RCA. Przełączyć głównych przednich kolumn z RCA (te od wielokanału) na wyjście stereo XLR chyba się nie da. Z tym że ja ze względy na korzystanie tylko ze stereo mogę czegoś nie wiedzieć.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Byłem dziś w salonie audio, facet szczerze mówiąc najpierw przeprowadził wnikliwy wywiad. Zaproponował pozostawienie B&W (choć kolumny też sprzedawali) i zakup Cambridge Audio amplituner 651 R (cena ok.7.500) i odtwarzacz 752 BD (cena ok.5400). Za całość po tzw rabacie- 10.900.

Co myślicie o takiej propozycji ?

Poprzednika tego ampli można było kupić za mniej niż 4 tys, odtwarzacz to tylko lekko podrasowane oppo 103 za mniej niż 3 tys więc cenowo wygląda to bez rewelacji. A jeśli miałbyś używać wyjścia HDMI to w ogóle kupno tak drogiego odtwarzacza jest bez sensu.

Jeżeli teraz mam standardowy zestaw DVD+AMPLI i jest to wszystko pospinane cinch'ami to mam rozumieć, że;

DVD czyta płytę cyfrowo i za pośrednictwem przetwornika C/A puszcza sygnał analogowy na wyjścia cinch. Czy AMPLI przekłada analog już "bezpośrednio" na końcówki mocy czy z automatu "robi" najpierw A/C a później jeszcze C/A ?

Mam założenie, jak któryś tutaj z kolegów, że im mniej elementów i połączeń tym lepiej i dlatego pytam;

Jak spiąć elementy by zminimalizować przetwarzanie sygnału ???

(bo po każdym, tak na logikę, jest jakaś strata jakości dźwięku).

Rozumiem, że jakbym nie podłączył sprzętu to i tak trzeba liczyć stratę przetworzenia C/A

- w przypadku podłączenia HDMI - C/A odbywa się w amplitunerze

- w przypadku podłączenia CINCH - C/A odbywa się w odtwarzaczu (+ dodatkowo w ampli ?)

(Wyjątkiem jest zatem odtwarzacz z wyjściami analog + aktywne kolumny)

I proszę, odpowiedźcie ;

Czy przedwzmacniacz =procesor ?

I czym się różni zwykły wzmacniacz od wzmacniacza zintegrowanego ? Tym, że ten drugi ma wbudowany właśnie przedwzmacniacz ??.

Panowie robię modernizację drugiego systemu KD i mam na zbyciu 5 kanałowy (czysty) wzmacniacz zintegrowany znamienitej audiofilskiej manufaktury (rzadkość na rynku wtórnym) jeśli ktoś z forum będzie zainteresowany oddam w dobre ręce za ułamek kwoty wyjściowej.

Miłego Weekendu wszystkim :-)

• 4 tygodnie później...

Chciałbym reaktywować wątek.

W kwestii rozwiązania " procesor + końcówka mocy " ;

EMOTIVA wydaje się dobrą propozycją,

ale nie chcę sprzętu zza wielkiej wody z powodów problemów, które przewiduję z serwisem.

Czy jest jakaś alternatywa "krajowa" ?

Jeszcze jedno- wzmak EMOTIVA - 5 wejść XLR (na kpl. 5.0),

procesor EMOTIVA - 1 wyjście XLR (0.1 - tylko na subwoofer), oczywiście na cinch'e jest komplet,

więc ten procesor byłby w pewnym sensie jednak wąskim gardłem dla wzmacniacza, tak ??

tomek36 kombinujesz jak koń pod górę w końcu przekombinujesz i wyjdzie z tego jedno wielkie gó..no nie obrażając Ciebie i innych

Co z serwisowaniem ?? Przede wszystkim gwarancyjnym ?

tomek36 ja próbowałem ściągnąc Velodyna EQ-MQX 12 bo zajebiście się opłacało nie wiem jak jest teraz dzwoniłem do przedstawiciela w kraju i nic z tego , żadnej gwarancji w Polsce , niestety dałem sobie dlatego spokój z tym a cena wychodziła prawie tysiąc taniej po wszystkich opłatach sprowadzając zza oceanu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.