Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre tranzystorki do końcówek mocy.

Cawe

Rekomendowane odpowiedzi

Taką myśl miałem , tylko nie wiem czy jest sens robić kanał basowy, a nie po prostu wyjścia na subwoofer aktywny.

Przód :

L = LM4780

P = LM4780

Tył :

L + P = LM4780

Central :

LM3886

Można i tak, podobno 4780 to dwie struktury 3886 w jednej obudowie, mniejsze moce wynikają z powodu gorszego chłodzenia. Budowanie drogich końcówek z superniskimi zniekształceniami przy założeniach że dźwięk w formacie 5.1 skompresowany jest w MP3 nie ma większego sensu.

Tak powiem. Mój 5.1 będzie inny niż komercyjne pod względem przetwarzania dźwięku. Chodzi tu głównie o to że o prócz lamp jako buforki( 3 - 6 lampek :) ) będzie możliwość ominięcia przetwarzania cyfrowego i wrzucenia od razu z wejść analogowych na bufor i następnie przedwzmacniacz i końcówki omijając DSP z możliwością powielenia dźwięku stereo na wszystkie kanały, taka sama sprawa będzie możliwa z wejściem gramofonowym z korekcją RIAA bo zamiana sygnału analogowego na cyfrowy dla DSP i ponowna jego konwersja to według mnie jeśli chodzi o płyty winylowe i kaseciaki to profanacja. (oczywiście będzie taka możliwość ). Opcje analogowe i zmiany procesorowe będą oparte na nisko napięciowych (chodzi o zasilanie cewek) przekaźników. Przedwzmacniacze będą oparte na dwóch OPA2107( po dwa na każde dwa kanały) i w zależności jak rozwiąże DAC dodatkowo z jeden na kanał . Chce zrobić coś z czym się jeszcze nie spotkałem . Wiem że pracy i zagadnień do rozgryzienia jest sporo ale spróbujemy , a lampki (bardziej bajer) świecące na wzmacniaczu 5.1 z efektami surround to będzie coś . Na początku będą to ecc88 (będzie dodatkowe trafo) a później może nawet ecc83 :)

Nie żebym Cię próbował zniechęcać - wręcz przeciwnie - życzę Ci powodzenia bo projekt jest ambitny i ciekawy. Ale jeśli to ma być takie jak piszesz to dodaj do tych 400 zł jedno zero.

Powodzenia w budowie. Jak skończysz napisz ile całą taka zabawa wyniosła i przedstaw zdjęcia. Pod tą konfigurację jaką zamierzasz zrobić to same transformatory przekroczą znacznie budżet ( jeśli oczywiście mają to być porządne trafa a nie z demontażu ).

Zobaczymy jak to będzie. Wszystko będzie publikowane po kolei i bez pewnych pytań do was o część cyfrową na pewno się nie obejdzie. Kosztów sam jestem ciekawy. Zobaczymy .

Takie ambitne przedsięwzięcie wymaga kilku prozaicznych przemyśleń które owocują pewnymi kompromisami technicznymi. Pięć końcówek mocy z radiatorem lub radiatorami, zasilacz z trafem 750-1000VA do tego bateria kondensatorów filtrujących, rozbudowany tor wejściowy i 3-6 lamp które będziesz chciał zapewne wyeksponować gdzieś z przodu. Wszystko to trzeba upchać w obudowie o akceptowalnych przez rodzinę wymiarach i zrobić to tak żeby nie złapać po drodze brrrrumu. Zastosowanie scalaków upraszcza konstrukcje, odpada budowa układów zabezpieczających.

• 4 tygodnie później...

Zaczynam się zabierać za temat. Buduję po kolei prototypy urządzeń i testuję różne rozwiązania. Teraz buduję mikser na ne5532 i będę dobierał poziomy wejść(dokładnie) dla różnych urządzeń i przetestuję selektor wejść na 4066. Faktycznie scalaki wiele uproszczą i na selektory wejść też chciał bym je zastosować bo ceny micro przełączników sygnałowych lekko mnie oszałamiają 8zł za szt!! . Myślałem by selektor zrobić na scalakach od analoga. Zainteresowały mnie ADG1413 , ADG1412 , ADG1411 tym bardziej że mogę je mieć za farmo . Czy selektor wejść cyfrowych także mogę zbudować w oparciu o te scalaki ? Ach jednak widzę że z cyfrówką więcej zabawy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak troche od "dupy strony" rozpoczynanie tego projektu, ale jezeli chodzi o ciekawe tranzystory to bardzo prosze:

Ukryta Zawartość

Cob mniejsze o ok 25% w porownaniu do starych wersji

Bardzo ciekawa para laterali w jednej obudowie !! :

Ukryta Zawartość

Laterale bedace ciagle w produkcji od renesasa :

Ukryta Zawartość

+2sk1068

W dobrym ukladzie graja wrecz swietnie, dodatkowo maja zintegrowane zenerki na bramce.

Z toshibami 2sj201/1530 bym nie kombinowal bo juz dawno nie sa produkowane i ilosc podrabianych tr na rynku jest porazajaca.

Ukryta Zawartość

Na wejscie (jak sie nadadza) 2sk170

W stopien napieciowy 2sa1350/3423 (sa dostepne ori bez problemu)

2SA1538/2SC3953 te byly by idealne ale juz ich nie produkuja.

Tyle pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Alfety sa dostepne

Ukryta Zawartość

Wzmacniacze juz na nich graja, tranzystory sa swietne

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

OK, ale ta firma nie jest chyba w Polsce ?

Nie jest tak źle.

Ukryta Zawartość

Przysyłają dwa dni po zamówieniu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.