Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchawki Creative Aurvana Live! Myślałem, że przy ich odsłuchu osiągnę tą aurvanę, przynajmniej taką małą, za 185 zł. Niestety nic takiego nie nastąpiło. Słuchawki grają ogromną ilością naleśnikowatego basu, bez kontroli i spójności. Towarzyszy temu ostre, jednostajne, rezonansowe syczenie wysokich, bez żadnej rozdzielczości i detaliczności. Średnie tony brzmią odlegle i nieśmiało. Jakby tego było mało, wydaje się, że słuchawki są monofoniczne. Stereo jest prymitywne. Lewa, prawa i środek. Bas jest wszędzie, zalewa cały dźwięk. Pomyślałem, ze to kolejne słuchawki nie nadające się do słuchania muzyki. Wobec tego pozostaje mi dać je do zabawy psu, albo spróbować je naprawić. Wybrałem naprawianie. Najpierw wyjąłem przetworniki, stanowiące całość (przyklejone) z płaską stroną muszli. Okazało się, że nie wpłynęło to bardzo na brzmienie. Bo tak naprawdę, słuchawki zamknięte są nie zewnętrzną, obłą stroną muszli, ale same przetworniki są zaklejone białą, cienką flizeliną, przypominającą papier. Przetwornik promieniuje do środka muszli przez dwa małe otworki w tej flizelinie, a następnie, przez kolejne otworki, wypromieniowuję dźwięk na zewnątrz przez szczelinę między płaską stroną wewnętrzną, a resztą muszli. Jest to najpewniej układ rezonansowy. Najpierw usunąłem flizelinę z przetwornika. Nastąpiła dramatyczna zmiana w brzmieniu słuchawek. Bas osiągnął ekstremalne, niekontrolowane podmuchy, ale za to pojawiły się średnie częstotliwości, a wysokie rozeszły się przyjemnie na większą ilość detali. Wszystko to z otwartymi muszlami. Starałem się jakoś utemperować bas. Przytykałem przetwornik w różnych miejscach i okazało się, że zatykanie środkowego otworu powoduje wyciszenie basu. Ale nie tylko. Przestrzeń tego otworu tworzy mini układ rezonansowy między membraną a tyłem magnesu . Zatkana powoduje powstanie rezonansu wokół 5 kHz, a otwarta działa jak bass-reflex i przy zamknięciu muszli powoduje zapaść wokół 4 kHz. Spróbowałem powiększyć tą przestrzeń doklejając kawałek rurki (stary długopis) i zmieniałem jej długość obserwując ch-kę częstotl. Ostatecznie optymalna okazało się długość rurki 6 mm, dodatkowo zatkana zwitkiem waty. Wnętrze muszli wypełniłem ściśle watoliną. Dodatkowo stwierdziłem, że przetworniki znajdują się zbyt daleko od ucha i zbyt wysoko względem otworu słuchowego. Częściowo rozwiązałem ten problem przyklejając miękiszony 1 cm powyżej do przyłbowej części muszli. Mam nadzieję, że się z czasem wypracują i spłaszczą, co przybliży przetworniki do ucha. Efekt takiej modyfikacji jest rewelacyjny. Bas przestał dominować, stał się bardziej zwarty, można swobodnie śledzić grę np. gitary basowej w wyższych rejestrach. Średnie tony są nareszcie słyszalne. Brakuje im jeszcze trochę niższej części, ale jest to akceptowalne. Wysokie nabrały delikatności i szczegółowości. Stereofonia osiągnęła akceptowalny poziom. Teraz da się słuchać na tych słuchawkach muzyki. Uprzedzam, że opisana modyfikacja jest ekstremalna. Otrzymujemy po niej słuchawki o zupełnie innym brzmieniu. Ale o lepszym brzmieniu. Polecam. W nawiązaniu. Widziałem opisy modyfikacji polegające na przyklejaniu czegoś wytłumiającego do wnętrza półokrągłej pokrywy muszli. To nic nie daje! Można śmiało zdjąć tą pokrywkę i brzmienie nie ulegnie wielkiej zmianie (z basmasażu A na basmasaż B). Aby przestrzeń za przetwornikiem zaczęła pracować, trzeba odkleić mu otwory. Teraz można eksperymentować z wytłumieniem. Dwa. Wymiana kabelka. Po co? Oryginalny jest bardzo dobrej jakości. No chyba, że ktoś chce mieć dłuższy. Ale na dźwięk to nie wpłynie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31970-0-17996000-1339426167_thumb.png

post-31970-0-30373400-1339426179_thumb.jpg

post-31970-0-67206800-1339426179_thumb.jpg

post-31970-0-23362400-1339426180_thumb.jpg

post-31970-0-91699800-1339426180_thumb.jpg

post-31970-0-59461600-1339426181_thumb.jpg

post-31970-0-22325500-1339426182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam..

Przymierzam się do kupna słuchawek Monster solo HD. Będą dla mnie najlepszą propozycją, bo są dość mobilne i ładnie brzmią. Problem z tym, że na allegro jest pełno podróbek a nie potrafie trafić na najtańszą aukcje z oryginalnym egzemplarzem, w związku z tym czy ktoś mógłby mi pomóc i podesłać linki z orginałami? z góry dziękuje.

Edytowane przez licznik2

Witam wszystkich.

Zwracam się do osób doświadczonych i posiadających dużą wiedzę o Słuchawkach Nausznych.

Od razu mówię że nie jestem żadnym Audiofilem ale lubię mocny a zarazem miękki Bass i na tym mi najbardziej zależy.

Zamierzam się do kupna słuchawek w przedziale cenowym do 200 zł. Owe słuchawki będą używane w domu lub do wyjścia na miasto i będą używane z telefonem bądź z komputerem. Zależy mi ale to bardzo i mają być one Nauszne w systemie Zamkniętym z dobrą izolacją otoczenia oraz dobrze dociskające uszy. I najlepiej aby były duże ale bez przesady xd oczywiście przetworniki akustyczne 40mm mniejsze nie wchodzą w grę. Zależy mi na wyborze słuchawek markowych takich jak AKG, Audio - Technica, Sennheiser, gdyż nie mam ochoty się bawić w jakieś chińskie dziadostwa. Sony kompletnie odpadają. Sennheiser może być lecz jak dla mnie niektóre modele są zbyt krzykliwe a miałem okazję słuchać HD 201, HD 202, i nie przekonały mnie zbytnio.Także słuchałem AKG 404 i dźwięk był naprawdę dobry lecz zbyt głośna góra Nie chcę też żadnych firm takich jak Creative czy Logitech

No dobra trochę się rozgadałem a cenny czas ucieka

Słuchawek będę używał do muzyki typu : Electro, Dubstep bądź Metal czy Rock i niezykle zależy mi na mocnym Basie (niskich tonach) średnie niezbyt przesadzone i dość klarowną górą. Wiem że do 200 zł nie dostanę za bardzo słuchawek z naprawdę mocnym Basem.

Teraz napiszę wam jakie słuchawki rozważałem do zakupu a są to :

- Reloop RHP-5

- Sennheiser HD 228

- Audio-Technica SJ33

- Beyerdynamic DTX 710

- Sony MDR-PQ1

- AKG K514 MK II

- AKG K518 DJ

Proszę o doradzenie jakie byście mi polecili. Jeśli któryś z modeli jakie wymieniłem wyżej spełniałyby moje oczekiwania to byłoby świetnie

Dołóż troszeczkę i będziesz mieć Audio Technica ATH-SJ55

Wydaje mi się że to rozsądna propozycja więc tak zrobię a widzę że słuchawki te odpowiadają mi gdyż są zamknięte i są portable na czym mi bardzo w słuchawkach zależy

Siema myślę nad słuchawkami dokanałowymi za ok.200 zł zależy mi żeby słuchawki były wygodne miały dobry kabel no i ładnie grały ;D słucham ogólnie trance i elektroniki muzyki klubowej czasami jakieś hardstyle zależy mi żeby słuchawki miały:

-przestrzeń

-doskonały środek ;]

-miękki, ciepły bas

-czysty dźwięk

Muza będzie grała z telefonu nokia x3 ale może będę zmieniał na jakiś dobry odtwarzacz

Myślałem nad słuchawkami

NuForce NE-700X

Creative Aurvana In-Ear 2

Zainteresowały mnie te słuchawki bo maja wiele pozytywnych opinii

może znacie jakieś lepsze modele spełniające moje wymogi myślałem jeszcze nad denon

aha zapomniałem słuchawki będą najczęściej używane w drodze do szkoły autobusem wiec dobrze by było żeby dobrze tłumiły dźwięk z otoczenia

Potrzebuję szybko słuchawek zamkniętych za około 150 zł, do użytkowania w domu. Muzyki słucham z CD na PianoCrafcie 840. Nie mam możliwości pójścia do salonu na odsłuchy, będę zamawiał przez internet, dlatego kwota jaką chce na nie przeznaczyć jest niewielka, z uwagi na zakup w ciemno i ryzyko niezadowolenia. Słucham muzyki rockowej, oraz popu. Lubię wyraziste brzmienie, zwłaszcza jeżeli chodzi o gitary, bez kłucia w uszy wysokimi tonami i bez wycofanej średnicy. Wiem że za taką cenę nie ma co oczekiwać cudów, ale obecnie zostałem bez słuchawek, a jestem świeżo po przeprowadzce i warunki nie zawsze pozwalają na normalne głośnikowe słuchanie. Ponadto zepsuły mi się Creative HQ 1400, może i dobrze bo były koszmarne, np. zniekształcały wokale.

Potrzebuję szybko słuchawek zamkniętych za około 150 zł, do użytkowania w domu.

Trochę droższe (około 200PLN) ale naprawdę świetne zamknięte słuchawki to Panasonic RP-HTF600. Mają długi przewód, duże nauszniki i świetne brzmienie dzięki 50mm driverom. Dużo na ich temat znajdziesz w necie.

cześć

jestem tu nowy, mam poważny problem ze słuchawkami dokanałowymi.

Straciłem moje od lat ulubione AKG 324p - wiem, że są lepsze słuchawki, ale cena była niezła, jakość wykonania bardzo dobra, izolacja akustyczna świetna.

Brzmienie jak dla mnie - ok. Do wyjścia na dwór i słuchania z "byle czego" AKG 324 były wystarczająco przejrzyste, bass nie był sztucznie podbity, selektywność dobra.

Straciłem je niestety (moja głupota - nie mogę przeboleć) i mam duży problem z odkupieniem ich (już nigdzie nie ma).

Na allegro bywają, ale to nędzne podróby - jakość wykonania, odlewy, kabel - żenada.

Pytanie do wiedzących: jakie inne słuchawki dokanałowe mogą zastąpić AKG 324p?

Zależy mi na:

- przyzwoitym, neutralnym brzmieniu z nieprzesadzonym, kontrolowanym basem,

- wysokim tłumieniu otoczenia

- miękkim kablu, bez regulatora głośności,

- porządnym wykonaniu

Testowałem już AKG 340, ale to daleki krewny tego, co chciałbym mieć.

Na oko - najbardziej zbliżone do tego, czego szukam są Sennheiser CX 300-400-500 w różnych odmianach.

Budowa bardzo podobna, ale zupełnie nie wiem, czego się po nich spodziewać, a przesłuchać gdzieś trudno.

Nie upieram się przy tych senkach, bo gdy wybierałem duże słuchawki brzmienie Sennheiserów mi nie odpowiadało i wziąłem AKG K401.

Jestem jednak w dużym kłopocie i w życiu bym nie pomyślał, że tak mi będzie brakowało dokanałówek.

Czy ktoś może mi polecić jakieś słuchawki w budżecie 200-250+

będę zobowiązany

pan balon

Naczytałem się dużo dobrego o Koss UR40, że są uniwersalne. Szkoda tylko że otwarte.

I na takie właśnie się zdecydowałem, dziś odebrałem w Top Hi-Fi. Na razie grają bez wyrazu, zupełnie tak jak słuchawki Thomson za 35 zeta, których mój ojciec używa czasem z telewizorem. Mam nadzieję że coś się zmieni po wygrzaniu.

panie balon,

polecam sennheiser cx 400 ii precision (mają co prawda potencjometr na kablu) - tylko muszą pograć z 50-60 godzin, żeby pokazać na co je stać - koszt zakupu ok 200 zł

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

wynalazłem nową opcję - AKG IP2

teoretycznie są to dokanałowe słuchawki profesjonalne, ale wygląd (prócz koloru) i wszystkie parametry elektryczno-akustyczne mają dokładnie takie jak AKG 324p.

Czy ktoś się spotkał na żywo z IP2?

Sehnheisser ma w swojej ofercie podobne profesjonalne słuchawki IE4, może z nimi ktoś miał styczność?

pb

Co tak wszyscy uparli się do Senek i Kosa ,a jest naprawdę wiele firm które robia to zdecydowanie lepiej np.Audio-Technica

ATH-WS 55i lub wiele wiele innych modeli.

Pozdrawiam

Jakie polecacie słuchawki ok 200-500zł?

Słucham muzyki z laptopa (pewnie słabsza karta dźwiękowa), trochę z komórki (SGS2).

Mniej więcej tyle samo czasu słuchania na komputerze muzyki, co gier i seriali.

Słucham bluesa, rocka głównie.

W słuchawkach lubię też basy :)

Rozpiętość ceny oznacza mniej więcej tyle, że wolę wydać więcej i mieć dobre słuchawki na długo, niż kupić coś tańszego.

Z drugiej strony może się zdarzyć, że na moim sprzęcie nie będę widział różnicy między niektórymi droższymi, a niektórymi tańszymi.

Czy spotkał się ktoś z Was z marką słuchawek Monster Beats by Dr. Dre? Chodzi mi o modele nauszne. Gra to sensownie, czy jest to tylko obrandowany sezonowy produkt?

Dzięki i pozdrawiam!

Wielkie zaskoczenie! Jako, że moje Porta Pro dokonały żywota, a żona ostatecznie odmówiła mi pożyczania swoich słuchawek, to byłem zmuszony coś kupić, ot tak na przetrwanie, do czasu odkupienia sobie Porta Pro.

I zupełnie przypadkiem nadziałem się na Panasoniki RP-HX45E2-W z ich "olimpijskiej" kolekcji. Za te słuchawki w UK Panas woła 40 funtów a u mnie we wsi były po 29 euro. Pierwszy raz widzę by w Irlandii było coś tak tańsze, niż w UK.

Kupiłem, bo wyglądały mi na wygodne, bez żadnych szczególnych oczekiwań względem dźwięku.

Po odpaleniu - oczywiście kupa :), dźwięk stłumiony i stłamszony, jak przez kłębek waty. Ale po jakimś tygodniu grania zrobiło się bardzo przyzwoicie! Fajne, wygodne i ładne słuchaweczki z żywym, detalicznym i kolorowym dźwiękiem oraz dobrym basem.

Jestem do tego stopnia zadowolony, że na odkupienie Porta Pro nie mam już ochoty. Polecam, bo kosztują grosze a grają nadspodziewanie dobrze. Do telefonów, playerów, laptopów - naprawdę warto.

Olympic_RP-HX45E2-W_Image_2_WebA1001001A11G21B24033H51069.jpg

26557588_300x300_1.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeśli mają być nowe to polecam Sennheiser HD 570.

W "Melomanie" są w promocji za 455 PLN (chociaż kiedyś były w promocji za 340)

Jeśli mają być nowe to polecam Sennheiser HD 570.

W "Melomanie" są w promocji za 455 PLN (chociaż kiedyś były w promocji za 340)

Wydaje mi się , że HD 570 to słuchawki otwarte

dajcie sobie spokoj z kossami UR-40, cx 300 i 400, dokanałowymi AKG też. Szkoda pieniędzy. W tym budżecie najtańsze hifimany re0 i re-zero rozjadą wszystkie wymienione. Beats by dr Dre - omijać z daleka ;)

Tak Sennheisery sa godne polecenia i maja dobrą jakość dźwieku, ale jak chcesz się ustrzec przed podróbami to na allegro ich nie kupuj, tylko od dystybutora, najlpiej wejdz na polską stronę sennheisera i tam wszystkiego sie dowiesz gdzie kupisz oryginał. Ze słuchawek dousznych polecam Sennheiser CX 300 II Precision, ja z takich korzystałem i byłem zadowolony, teraz przerzuciłem sie na zamknięte.

pamietaj, ze w przypadku tanich sennheiserow 80% ceny to "marka" a reszta ktora zostala, odzwierciedla jakosc dzwieku :) Jezeli istotna dla Ciebie jest ta druga czesc, czyli jakosc, zmien firme.

dajcie sobie spokoj z kossami UR-40, cx 300 i 400, dokanałowymi AKG też. Szkoda pieniędzy. W tym budżecie najtańsze hifimany re0 i re-zero rozjadą wszystkie wymienione. Beats by dr Dre - omijać z daleka ;)

Tylko, że Hifiman re-zero to dokanałówki, co na przykład w moim przypadku już na starcie je eliminuje. Uzywam tylko nausznych i wokółusznych.

<><

Za 519 pln można w chwile znaleźć na Allegro. Beyerdynamic DT 860 na gwarancji.

Szczegóły w temacie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam,

też poszukuję słuchawek na prezent, a że kompletnie się na tym nie znam proszę o pomoc. nie wiem czy powinny być otwarte czy zamknięte? miałyby być do słuchania muzyki z kompa (dobra karta dzwiekowa) i do gier, ewentualnie czasem z jakiejs mp3 i chciałabym aby były nauszne przewodowe dość duże (nie takie małe jak np sennheiser px 100II). Budżet 150-180zł. Patrzyłam na jakieś Creativy, AKG i Sennheisnery. Moglibyście coś fajnego w tej kwocie polecic?

Z góry dziękuję

Jaki dźwięk preferujesz i jakiej muzyki słuchasz ?

Trance, House coś w ten deseń - chłopak słucha (bo to na prezent miałoby być) no i jakies gry na kompie typu strzelanki

Bierz różowe! Będziesz trendy! ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi