Skocz do zawartości
IGNORED

Spin It Again

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Z rekomendacji kolegi, którego poznałem tu na forum (Ryszard54) i któremu niniejszym dziękuję, zainteresowałem się ciekawą aplikacją.

Program nazywa się Spin It Again i służy do zgrywania winylowych płyt do postaci cyfrowej (także kaset magnetofonowych). Uzywanie programu jest proste nawet dla komputerowych laików, dzięki tzw. wizardom, a jak ktoś czytać nie lubi to wszystkie objaśnienia są wypowiadane głosem miłej i spokojnej pani. Niestety po angielsku, więc podstawy znajomości tego języka są wskazane. Ale to chyba nie jest problem?

spin-wizard.jpg

W programie możemy ustawić parametry zgrywania zgodnie z możliwościami naszego konwertera A/D

spin-settings.jpg

Dzięki programowi możemy sporo zaoszczędzić naszego czasu, bo każdą płytę (no może prawie każdą) znajdziemy w bazie i dzięki temu nie trzeba będzie wpisywać ręcznie tytułów. Nie trzeba też dzielić ręcznie na części, bo program robi to doskonale i myli się raczej rzadko.

spin-baza.jpg

Na koniec możemy bezpośrednio z programu nagrać płytę CD albo zapisać muzykę w plikach. Program pozwala nam zapisać muzykę jako mp3, wma, ogg lub nieskompresowany wav. Niestety dużym minusem jest możliwość zapisu do formatu flac, gdy kolekcjonujemy muzykę w tym formacie, będziemy jeszcze musieli zająć się konwersją z wav.

Ściągnięta wersja próbna pozwala dokonać trzech dowolnych pełnych nagrań, co z powodzeniem pozwoliło mi podjąć decyzję o zakupie. Aplikacja przeznaczona jest do nagrywania z płyt lub kaset magnetofonowych, ale pozwala też na wprowadzenie nieobrobionego pliku dźwiękowego wykonanego w innym programie. Zatem wyjątkowi puryści, będą mogli nagrać płytę w Audacity, a resztę zabiegów powierzyć Spin It Again.

Oto adres do downloadu i opisu programu w języku angielskim - kliknij tu.

Więcej na temat programu napisałem tutaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/102958-spin-it-again/

Zatem wyjątkowi puryści, będą mogli nagrać płytę w Audacity, a resztę zabiegów powierzyć Spin It Again.

No to o mnie ;) , tylko ja używam VinylStudio do czyszczenia i oznaczania utworów.

Pozdr.

JacekPlacek

https://www.audiostereo.pl/topic/102958-spin-it-again/#findComment-2810645
  • 6 miesięcy później...

klan chyba w ostatnich latach zyskał na popularności (pewnie też za sprawą koncertów)

reszta zabiegów? czyli wpisać tagi i rozdzielić na utwory? czy utworzy plik cue?

wg mnie aplikacja fajna, ale zbędna ponieważ audacity i foobar(z tagowaniem wg bazy discogs) wystarczy do cyfryzacji winyla

https://www.audiostereo.pl/topic/102958-spin-it-again/#findComment-2979393

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.