Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe. Przesiadka ze starego na nowe

Piteero

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam sie jeszcze nad jakoscia dzwieku miedzy Tagami 406,506,606. Nie mam mozliwosci odsluchu wszystkich trzech zestawow a z tego co wiem to niewielkie sa moedzy tymi zestawami roznice. No chyba, ze sie myle to mnie poprawcie :-)

Piteero wg mnie najlepiej co możesz zrobić to wybrać się do odpowiedniego sklepiku i przekonać się na własne uszy. Ja przekonałem się na własne uszy i lepiej wybrać to co nam odpwiada i nie należy się sugerować, droższe kino to zawsze lepsze. Mogłem kupić np. model ze średniej półki ale po co mi piec który nie brzmi lepiej za to bierze z sieci tyle, że można nagłośnić małą halę. Co do suba, gdy masz dobre kolumny frontowe to sub jest zbędny i tyle, lepiej wydać kaskę na w miarę dobre kabelki. I to tyle, każdy ma prawo mieć swoje zdanie, niedawno zminiałem kino i to przetrenowałem praktycznie ;))

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Co do suba, gdy masz dobre kolumny frontowe to sub jest zbędny i tyle, lepiej wydać kaskę na w miarę dobre kabelki.

Chciałbym dowiedzieć się jakie to przykładowe kabelki zastąpią suba?

Też jestem zdaia że nie do każdego kina domowego sub jest konieczny. Przy odpowiednich frontach, odpowiednio zasilonych suba możemy sobie darować. Ale wtedy trzeba by na pewno kilkadziesiąt tysięcy na ten duet wydać.

W przeciwnym wypadku sub jest konieczny.

Ja z kolei do kina zaproponowałbym Ci denona najlepiej z serii 19xx.

Sub stx 250 o którym pisał Ci Adek do kina sprawdzi się znakomicie jest to jednak KAWAŁ pudła biorąc pod uwagę Twoje 18m2. Może lepiej wziąć pod uwagę STX S 200? Bas wydobywający się z niego jest dość potężny.

Jeśli chodzi o kolumny to może najpierw zakup fronty i stopniowo dokup im centralny a potem tyły.

Weź pod uwagę rodzime stx bądź tonsile bo naprawde fajnie brzmią...

Tyle, ze mi zalezy na gotowym zestawie 5.0. Na start wzialbym Tagi 606 + jakis logiczny ampli w stylu Onkyo 515 + jakis tani, prosty, ale czutajacy wszystko BR. Z tymi komponentami zmiescilbym sie w 3k i byloby na start ok.

Marku ten Danon fajny ale troche za drogi jak na moj budzet

Marku ten Danon fajny ale troche za drogi jak na moj budzet

Dekodery dźwięku, lepsze brzmienie w stereo...

Z tym, że ja absolutnie nie neguję Onkyo. W kinie jest ok (jakość - cena) ale jeśli będziesz czasami muzyki słuchać... według mnie yamaha zabrzmi lepiej, powtarzam - według mnie.

Ewentualnie ten denon 1713 który sam znalazłeś...

Do koncertów naprawdę pomyśl o subie bo bardzo często brakuje basu przy słabiej zrealizowanych. Myślę tutaj szczególnie o tych rockowych.

A koncerty z Bluray czy z porządnie nagranych DVD brzmią naprawdę fajnie.

A który to twierdzi , że w KD nie trzeba suba , nawet gdybym miał do wydania 50 tys zł to i tak kolumny nie przeniosą tak niskich częstotliwości jak sub , mowa o tych najniższych z pasma niskotonowego , nigdy w życiu żadna kolumna nie dorówna subowi , jak kolumna za 20 tys to sub też z tego przedziału cenowego i takiego wała jak kolumny z głośnikami nawet 25-cio cm dorównają jakości basu z suba , żadna kolumna nie dorówna aktywnemu głośnikowi ( tu , subowi ) , i ten kto gada takie głupoty chyba wogóle nie wie co mówi (adams19), a poza tym kolumny mają inne zadanie w KD jak sub, mają inny charakter basu wynikający z ich budowy no i z zadania , jak myślisz po jakiego h*ja zrobili w konfiguracji głośników 5.1 ( czy 7.1 bądź 7.2 ) tą jedynkę (lub dwójkę) po kropce , ODPOWIEDZ MI adams19 co ona oznacza jeśli mi przetłumaczysz to może zmienie swoje zdanie . A na razie pier**lisz głupoty i ludziom w głowach mieszasz , w życiu pewnie nie słyszałeś kd w normalnej konfiguracji 5.1 i wciskasz kity .

Pietero w taki oto sposób można dojśc do ładnych kilku tysiecy za sprzęt

marekw 76 a Onkyo 515 nie ma takich samych przetworników co Yamaha , 24/196 na wszystkie kanały , no bez jaj , a poza tym to jest bliźniaczy model 473 wiec niższej półki niż 515-tka Onkyo, poza tym każdy klocek gra inaczej .

Jak na dvd to musowo z dźwiękiem DTS wtedy jest świetnie .

Do słuchania muzyki w stereo to rozumiem , dobre kolumny ( w sensie z dobrym basem ) wystarczą

Wystarczy uważnie przeczytać to co napisałem aby się zorientować, że nie neguję Onkyo 515 a tylko wyrażam własne zdanie na ten temat.

Najlepiej jeśli Piteero posłucha i sam zdecyduje czy warto kilka stów dołożyć do Onkyo.

Może nadwyżkę przeznaczyć na inny cel?

Założyciel tematu musi się sam zastanowić.

MUSOWO :)

Panowie gdybym mial mozliwosc porownania tych ampli, ktore biore pod uwage z Tagami 606 z subem i bez to byloby mega. Tylko gdzie i czy tak chetnie udostepniana jest mozliwosc pokombinowania z roznymi sprzetami.

A który to twierdzi , że w KD nie trzeba suba , nawet gdybym miał do wydania 50 tys zł to i tak kolumny nie przeniosą tak niskich częstotliwości jak sub , mowa o tych najniższych z pasma niskotonowego , nigdy w życiu żadna kolumna nie dorówna subowi , jak kolumna za 20 tys to sub też z tego przedziału cenowego i takiego wała jak kolumny z głośnikami nawet 25-cio cm dorównają jakości basu z suba , żadna kolumna nie dorówna aktywnemu głośnikowi ( tu , subowi ) , i ten kto gada takie głupoty chyba wogóle nie wie co mówi (adams19), a poza tym kolumny mają inne zadanie w KD jak sub, mają inny charakter basu wynikający z ich budowy no i z zadania , jak myślisz po jakiego h*ja zrobili w konfiguracji głośników 5.1 ( czy 7.1 bądź 7.2 ) tą jedynkę (lub dwójkę) po kropce , ODPOWIEDZ MI adams19 co ona oznacza jeśli mi przetłumaczysz to może zmienie swoje zdanie . A na razie pier**lisz głupoty i ludziom w głowach mieszasz , w życiu pewnie nie słyszałeś kd w normalnej konfiguracji 5.1 i wciskasz kity .

Pietero w taki oto sposób można dojśc do ładnych kilku tysiecy za sprzęt

marekw 76 a Onkyo 515 nie ma takich samych przetworników co Yamaha , 24/196 na wszystkie kanały , no bez jaj , a poza tym to jest bliźniaczy model 473 wiec niższej półki niż 515-tka Onkyo, poza tym każdy klocek gra inaczej .

Jak na dvd to musowo z dźwiękiem DTS wtedy jest świetnie .

Do słuchania muzyki w stereo to rozumiem , dobre kolumny ( w sensie z dobrym basem ) wystarczą

Oj widać, że mało jeszcze w życiu słyszałeś. Choć w urządzeniach o które pyta autor faktycznie nie ma to zastosowania.

stempel i właśnie o to chodzi , że założyciel tematu wybiera z takiego przedziału a ktoś będzie głupoty pociskał , że nie trzeba w takich zestawach suba ( ja jestem zdania , że i w o wiele droższych też musi byc porządna podstawa basowa ) , może i mało wiem , może i mało słyszałem , to w takim razie podaj jeden przykład kolumn , które można przyrównac brzmieniowo do suba z tej samej półki cenowej,dziękuję. Pozdrowionka.

Piteero , nikt nie będzie taki szmat drogi jechał posłuchac kolumn za 2,5-3 tys? wiesz co, "tu" w Audiostereo i nie tylko czytałem w niejednym poście , że ludzie jednak jechali po 200-300 km , widac dużo to dla nich znaczyło ponieważ była mozliwośc odsłuchu kilku zestawów z tego co pisali więc mimo wszystko kusząca propozycja a to nie kupuje się na rok czy dwa.

marekw 76 a to

Dekodery dźwięku, lepsze brzmienie w stereo...

ja z kolei nie napisałem , że negujesz Onkyo ale teraz Ci to pokazuje coś w podobnym sensie przez Ciebie wypowiedziane

a tu jest małe wyjaśnienie odn Yamahy, która wg cb jest lepszym rozwiazaniem

a poza tym to jest bliźniaczy model 473 wiec niższej półki niż 515-tka Onkyo

ale spoko i myśle , że czeka Piteero odsłuch i na własne uszy przekonanie się jak te propozycje grają. Zabierz ze sobą dużo swojej muzy (najlepiej różnorodnej) i kilka filmów z dobrym dźwiękiem .

Przejechałbym się nawet i 500km ale jakbym szukał zestawu za ok 10k :) A znalazłem salon w swoich okolicach. Chyba sali odsłuchowej nie mają z tego co patrzę na stronę, ale skoro to salon to jednak powinna takowa być.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to ich strona, mają w ofercie parę ciekawych zestawów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a znacie Panowie takie kolumny z tych linkow:

www.kino.domowe.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=7718&category_id=50&option=com_virtuemart&Itemid=1

www.kino.domowe.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=7746&category_id=50&option=com_virtuemart&Itemid=1

www.kino.domowe.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=7745&category_id=50&option=com_virtuemart&Itemid=1

www.kino.domowe.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=7709&category_id=49&option=com_virtuemart&Itemid=1

?

tak porownujac do Tagow 606.

Ano. Wynalazlem tez takiego ampli Harmana avr 70, warto tez brac go pod uwage?

oki, nie bylo tematu. Juz sprawdzilem - za slaby ten HK.

ale znalazlem coa ciekawego co koniecznie musze posluchac: SONY STR-DH730. Specyfikacja do ceny wychodzi zacnie.

Piteero, przeczytałem tu już że na kino nie warto wydawać kasy albo że sub zbędny. To napiszę tak , na stereo nie warto wydawać kasy a na kino zawsze. Projektor to zbytek dla snobów i nic nie daje, na plazmę nie warto bo wycofują z produkcji, lcd sobie podaruj bo sztuczne. W ogóle to poczekaj i nie kupuj. Ampli w żadnym wypadku, podłącz wzmaka i graj na dwie kolumny. A najlepiej odpuść kino.

Jak chcesz mogę rozwinąć żeby było bardziej przekonująco.

Podsumuję ten pieprznik doradczy najprościej jak można . Odsłuchaj zanim cokolwiek kupisz na takich durnych poradach /poza HQ który jasno napisał że taka opcja bez suba może zaboleć kasowo/ . W przeciwnym wypadku możesz wymienić ze trzy całe zestawy jak ja swoje początkowe.

Uwierz mi że odsłuch potrafi w kilka sekund zmienić diametralnie nasze wyobrażenia z forum.

• 2 tygodnie później...

Kolego Piteero , jeśli chodzi o tego suba z STX S 250 to nie wypaliło , kolega nie ma czasu , małe dziecko , brak instrukcji po polsku do ampli który zakupił i nie ma go skonfigurowanego więc jak na razie nie wyszło , przepraszam ,

.

Uwierz mi że odsłuch potrafi w kilka sekund zmienić diametralnie nasze wyobrażenia z forum

i ma racje ale myślę , że głównie chodzic będzie tu o jakośc brzmienia kolumn bo jakie brzmienie ma dany ampli nie wyczaisz z uwagi na to , że każda kolumna gra inaczej i to właśnie o ten dźwiek chodzi , dźwięk kolumn

.

Odsłuchaj zanim cokolwiek kupisz na takich durnych poradach

dzięki Risto :( , a czy ja mu każe kupic to co ewentualnie podsuwam do sprawdzenia , też mu radzę to samo -- odsłuch tylko wychodzę z tego założenia , że rodzaj brzmienia zależec bedzie od tego jak zagrają kolumny nie od tego co je napędzi przynajmniej nie w tym przedziale cenowym .

Piteero w tym MM uważaj na odsłuch bo w takiej wielkiej chali gdy wybierałem suba to zgubił się nawet sub JBL ES250 ( 400Wat w RMS-ie ) , dźwięk "się rozlazł" i już ale niestety zapodano tylko muzę gdyż nie mieli materiału video , musisz miec ze sobą swój materiał i zgłosic przy wejściu , że takie a takie płytki wnosisz bo mogą się czepic , jeśli tam będziesz odsłuchiwał kolumn Taga 606 ( dziwne bo nie widziałem ich wogóle w MM ) to duże prawdopodobieństwo , że i Tobie nie przypadnie do gustu ich dźwięk ( jak Panu G ) , Twój pokój jest napewno ze 20-30 razy mniejszy od powierzchni hali MM więc tu potrzebna jest poprawka .

sorki ma byc " hali" a nie

Piteero w tym MM uważaj na odsłuch bo w takiej wielkiej chali

Od poczatku kiedy stwierdzilem ze czas sie przesiasc ze starego systemu kina na nowe wiele sie zmienilo (w zakresie cenowym rowniez :) ) na poczatku bylem sklonny nawet ku zestawom z kolumnami prism onyx do 1,5k calosc. Po tygodniach przegladania forum bylem sklonny na zestaw przeznaczyc juz do 3,5k. Do dzis. Dzis przekonalem sie ze budzet przeznaczony na zestaw nie zalezy od rekomendacji ze cos gra lepiej niz co inngo. Bo zawsze znajdzie sie jakis lepszy sprzet i tak z budzetu 1,5k dojdziemy do....10k? Dzis bedac w Media Expert ogladajac plazmy przypadkowo trafilem na zestaw ampli yamahy 322 + jamo s 426 i co? no i zagralo mi na duzej hali ladnie. Fakt, ze sluchalem tylko radia bo nie mialem zadnych probek ale udowodnilem sam sobie, ze musze po prostu odsluchac rozne zestawy. A skoro ten tanszy zestaw ladnie mi zagral na samym radiu, to w kinie powinno byc lepiej :-) Fakt faktem: odsłuch, odsłuch i po stokroć jeszcze odsłuch zanim się cokolwiek kupi :-)

na poczatku bylem sklonny nawet ku zestawom z kolumnami prism onyx do 1,5k calosc. Po tygodniach przegladania forum bylem sklonny na zestaw przeznaczyc juz do 3,5k.

Najczęściej tak to się kończy ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.