Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, wiec mogę wydać więcej. Nie chce tylko kupić sprzętu za kupę kasy żeby potem stwierdzić że się marnuje bo PC i mp3/flac to nie jest rewelacyjne źródło dźwięku.

Czy ten: Audiolab M-DAC potrafi także nagrywać dźwięk do kompa (działa jak regularna karta dźwiękowa z bonusem jakim jest przedwzmacniacz słuchawkowy)?

Znalazłem też na tym forum opis konstrukcji: Audiotrak DR.DAC2 DX.

Możesz coś powiedzieć na temat porównania Audiotraka do Audiolab M-DAC ?

I ostatnie pytanie - w przyszłości chciałbym do DACa podłączyć jakieś kolumny aktywne - rozumiem, że on nie jest dedykowany tylko do słuchawek (zarówno jeden jak i drugi)?

Dzięki za opinie.

Nie wiem jak gra Audiotrak, wiem jak graja normalne odtwarzacze cd oraz pare DAC-ow, wiec porownania Ci tego konkretnego, niestety, nie zrobie. Muzyke mozesz zgrywac sobie tradycyjnie, korzystajac z cd-romu w swoim kompie i foobara, to wszystko, ja przynajmniej do tego sie ograniczam i do tego odnosze swoje wrazenia.

M-DAC mozesz potem podlaczyc bezposrednio pod jakas koncowke mocy (nie trzeba osobnego pre bo juz jest w DACu) albo wlasnie aktywne kolumny maksymalnie skracajac tor, opcji jest sporo.

ps. I tak, jeden i drugi nie jest dedykowany tylko do sluchawek ale rowniez duzego zestawu stereo. Anedio D2 wydaje sie najbezpieczniejszym rozwiazaniem, chociaz drozszym, cokolwiek wybierzesz powinno byc b.dobrze.

pastwa: Rozgladalem sie troche za sluchawkami. Mam wrazenie, ze Audiolab M-DAC to porzadny sprzet, a sluchawki ktore zaproponowales *niekoniecznie (niekoniecznie az tak porzadne jak M-DAC). Czy w tym zestawie sluchawki nie beda waskim gardlem?

Waskim gardlem bylyby nauszniki za 200PLN w tym miejscu, te polecone pokaza bardzo duzo muzyki, jesli jednak chcesz jeszcze ciut wiecej, dorzucam do listy zamkniete AKG K550, slucham sobie na nich od kilku minut plytki z podkladem muzycznym z filmu The Crow i przyznam ze graja bardzo obiecujaco z takim materialem(choc kompletnie surowe, bo przyszly mi ledwie godzine temu). Zasadniczo zalecam kupic sobie wpierw ktorys z wymienionych DACow/Wzmacniaczy sluchawkowych, a nastepnie udac sie znimi na odsluchy sluchawek, sam zdecydujesz co Ci najbardziej podchodzi, czy wiecej basu, lekko podbitego, czy raczej nieco mniej niskich ale lepsza przestrzen i detal. O tym latwo pisac, ale nic z tego sie nie poczuje bez praktycznego odsluchu, czasem mozna w takim tescie zignorowac wlasne, poczatkowe oczekiwania (jesli te sa czysto teoretyczne, generowane na wyobraznie).

Na początek proponowałbym Ci zakup combo dac/amp:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

i do tego słuchawki:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

jak dobrze zalicytujesz to zmieścisz się w 2-2.5 tys

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mimat

Miałem dzisiaj okazję posłuchać moich hd 650 u kolegi na starym wzmacniaczu sony . Dźwięk w porównując do audinsta jest dużo lepszy . Grają znacznie głośniej i miałem przyjemność ze słuchania ich. Najpierw podłączyliśmy je do samego źródła i grało to na poziomie audinsta . Ze wzmacniaczem całkiem inaczej, chociaż nie było to jeszcze to . Czy z typowym wzmacniaczem słuchawkowym matrix m-stage zagrają jeszcze lepiej ??

Miałem dzisiaj okazję posłuchać moich hd 650 u kolegi na starym wzmacniaczu sony . Dźwięk w porównując do audinsta jest dużo lepszy . Grają znacznie głośniej i miałem przyjemność ze słuchania ich. Najpierw podłączyliśmy je do samego źródła i grało to na poziomie audinsta . Ze wzmacniaczem całkiem inaczej, chociaż nie było to jeszcze to . Czy z typowym wzmacniaczem słuchawkowym matrix m-stage zagrają jeszcze lepiej ??

Matrix nie jest topowym wzmacniaczem, a tylko dość dobrym. Względem integry Sony zagra dźwiękiem bardziej analogowym, co słuchawkom HD 650 nie jest jakoś szczególnie potrzebne, ale na pewno im nie zaszkodzi. Nie jestem zbyt dobrze zorientowany w rynku wzmacniaczy słuchawkowych średniego przedziału cenowego doby obecnej, ale zawsze chętnie polecam Cayina HA-1A. Trudno go zdaje się teraz zdobyć, ale za swe pieniądze oferuje o wiele więcej niż Matrix. Podobnie więcej oferuje Black Pearl i zapewne także zubożona wersja SPL Phonitora, czyli SPL Auditor.

Edytowane przez Piotr Ryka

Czy poziom głośności ze wzmacniacza słuchawkowego(matrix) , powinien być zbliżony do tego z wzmacniacza sony ?? Audinst gra bardzo cicho .

Zależy od wzmacniacza. Wymienione przeze mnie mogą grać bardzo głośno, a Cayin może nawet napędzać głośniki.

• 3 tygodnie później...

Słucham właśnie hd650 z matrixem i gra to nieporównywalnie lepiej niż z samego audinsta . Podoba mi się ten dzwięk . Czy wymiana źródła na jakiś używany cd do kilku set zł dała by mi jeszcze lepsze odczucia ?

Edytowane przez pawlikowicz

Hej!

Potrzebuje fachowej pomocy przy wyborze nowych sluchawek. Aktualnie posiadam Creative WP-300, ale koniecznie chialbym je zmienic, gdyz kompletnie nie nadaja sie do 'mojej' muzyki (dostalem je od narzeczonej, nie chcialem jej robic przykrosci, ale juz nie moge ich zniesc).

Jak w temacie- slucham dosyc bardzo ciezkiej muzyki: deathcore, metalcore, hardcore, aktualne sluchawki nie nadazaja za taka muzyka, charcza, gubia bas etc. Chcialbym, zeby 'nowe' sluchawki mialy dobre wyciszenie, zebym slyszal tylko muzyke bez odglosow otoczenia, zeby nie charczaly, zeby bas nadazal, ogolnie szukam sluchawek stworzonych do metalu!

Generalnie slucham muzyki w mp3 320 kbps, czasami flac, na IPODzie Classic (glownie), na lapku, na plytach cd (mam amplituner harman kardon 3490 + cd HK hd980).

Szukalem po sklepach (mieszkam w Szwecji), ale nic do tej pory nie znalazlem.

Nie jestem audiofilem, ale kocham, gdy slucham muzyki, zeby brzmiala czysto, idealnie, wiec na sluchawki chcialbym przeznaczyc do 2000 zlotych - mozna znalezc sluchawki z moimi wymaganiami do tej ceny?

Z gory ogromne dzieki za pomoc!!!!!!

Pozdrawiam.

ps sorry za brak polskich znakow, ale mieszkam w Szwecji i mam szwedzka klawiature.

Stay brutal!

Słucham właśnie hd650 z matrixem i gra to nieporównywalnie lepiej niż z samego audinsta . Podoba mi się ten dzwięk . Czy wymiana źródła na jakiś używany cd do kilku set zł dała by mi jeszcze lepsze odczucia ?

Niekoniecznie, ale Sony 222ES może by coś poprawił.

Hej!

Potrzebuje fachowej pomocy przy wyborze nowych sluchawek. Aktualnie posiadam Creative WP-300, ale koniecznie chialbym je zmienic, gdyz kompletnie nie nadaja sie do 'mojej' muzyki (dostalem je od narzeczonej, nie chcialem jej robic przykrosci, ale juz nie moge ich zniesc).

Jak w temacie- slucham dosyc bardzo ciezkiej muzyki: deathcore, metalcore, hardcore, aktualne sluchawki nie nadazaja za taka muzyka, charcza, gubia bas etc. Chcialbym, zeby 'nowe' sluchawki mialy dobre wyciszenie, zebym slyszal tylko muzyke bez odglosow otoczenia, zeby nie charczaly, zeby bas nadazal, ogolnie szukam sluchawek stworzonych do metalu!

Generalnie slucham muzyki w mp3 320 kbps, czasami flac, na IPODzie Classic (glownie), na lapku, na plytach cd (mam amplituner harman kardon 3490 + cd HK hd980).

Szukalem po sklepach (mieszkam w Szwecji), ale nic do tej pory nie znalazlem.

Nie jestem audiofilem, ale kocham, gdy slucham muzyki, zeby brzmiala czysto, idealnie, wiec na sluchawki chcialbym przeznaczyc do 2000 zlotych - mozna znalezc sluchawki z moimi wymaganiami do tej ceny?

Z gory ogromne dzieki za pomoc!!!!!!

Pozdrawiam.

ps sorry za brak polskich znakow, ale mieszkam w Szwecji i mam szwedzka klawiature.

Stay brutal!

Zacznij od AKG K550. Jak nie podejdą, będziemy ciągnąć dalej.

Słucham drugi dzień słuchawek hd 650 z matrixem m-stage i nie wiem co o nich myśleć. Przy niektórych utworach podobają mi się np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bas i wszystko super. Jednak przy wiekszości gra tylko poprawnie.Matrix ustawiłem na 18 db , gdy wezmę zbyt głośno wydają dziwny dzwięk jakby charczenie. Może to nie jest mój typ grania. Zastanawiam się nad zmianą . Zależy mi na dużej przestrzeni ,szczegółowości niskim strukturalnym basie .Słucham głownie muzyki elektronciznej. Może dobre dla mnie były by beyerdynamic ?

Jakie modele słuchawek możecie mi polecić ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawlikowicz

AKG K550 nie są moim zdaniem wystarczająco szybkie do metalu.

To raczej iPod nie jest wystarczajaco szybki, K550 za***rdalaja jak concord w moim zestawie.

Zamierzam zamienić moje słuchawki hd 650 na jakiś inny model jednak nie mam pojęcia jaki. Moje źródło tymczasowe to DAC audinst hud 1 a wzmacniacz matrix m-stage. Przez pierwszy okres słuchałem je z samego audinsta który jest też wzmacniaczem słuchawkowym i grało to bardzo słabo . Po dokupieniu matrixa m-stage hd 650 grały znacznie lepiej . Jednak to nie jest to czego szukam . Po kilku dniach słuchania hd 650 . Wróciłem do moich monitorów studyjnych krk rokit 6 które hi endem nie są . A przyjemność ze słuchania muzyki dawały mi dużo większą niż słuchawki hd 650 . Zależy mi na przestrzeni ,szczegółowości i potężnym basie który zejdzie bardzo nisko . Muszą też zagrać z matrixem . Proszę o jakieś propozycje .

Zamierzam zamienić moje słuchawki hd 650 na jakiś inny model jednak nie mam pojęcia jaki. Moje źródło tymczasowe to DAC audinst hud 1 a wzmacniacz matrix m-stage. Przez pierwszy okres słuchałem je z samego audinsta który jest też wzmacniaczem słuchawkowym i grało to bardzo słabo . Po dokupieniu matrixa m-stage hd 650 grały znacznie lepiej . Jednak to nie jest to czego szukam . Po kilku dniach słuchania hd 650 . Wróciłem do moich monitorów studyjnych krk rokit 6 które hi endem nie są . A przyjemność ze słuchania muzyki dawały mi dużo większą niż słuchawki hd 650 . Zależy mi na przestrzeni ,szczegółowości i potężnym basie który zejdzie bardzo nisko . Muszą też zagrać z matrixem . Proszę o jakieś propozycje .

No właśnie KRK hi endem nie sa ale się podobają tak ze potrzebujesz raczej czegoś z krwi i kości;trochę sprzeczne wymagania studyjność i "audiofilskość"

KRK nie mają tyle basu za tym po co ci jakiś dopalacz basu?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Co myślicie o Denon AH-D2000?? Podobno mają potężny bas.

Bass tak ale szczegółowość na niższym poziomie niż HD650. Według twoich potrzeb to tylko AH-D7000

Posłucham jeszcze przez jakiś czas hd650, niektórych utworów słucha się przyjemnie .Zobaczymy.AH-D7000 na takie mnie nie stać.

Może i mniej ale jest lepiej kontrolowany czyli ilość w jakość!

Był u mnie kolega posłuchał hd 650 i wiedział dokładnie czego mi brakuje . Przede wszystkim przestrzeni . No i bas musi być potężniejszy . Strasznie wysoko grają , trochę kuje w uszy. Musi to grać lepiej niż monitory krk które posiadam a mam przyjemność ze słuchania ich . Szczególnie po odstawieniu hd 650 . Koją moje uszy. Dla mnie najważniejsze jest to aby poczuć muzykę .A nie słuchawki.

Przestrzeń typu efekt "stadium" mają HD800 a i bas nisko schodzi za to tzw szybkie solidne łupnięcie ale bez całej stadionowej reszty mają BD990 model2005. Może poszukaj tych ostatnich?

Muzyka jakiej słucham.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawlikowicz
  • Pokaż nowe odpowiedzi