Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

=>inżynier, 21 Mar 2007, 09:58

no to faktycznie taniej o 323 zł niż ja znalazłem jak ktoś jest na kupnie niech nie śpi ,na amazonie niemieckim też shure E4c są po 199 EU czyli taniej prawie 200 zł niż ja zamówiłem w kraju i dziś lub jutro odbieram, także też polecam słuchawkowcy nie spać

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Orzeł wyladował a raczej dwa orły białe z popielatym AKGK701 i białe z popielatym Shure E4c obie piękniusie już je kocham. Będe okrutny i cedził powoli recenzje tym bardziej ze nie mam trochę czasu słuchać-zaległa praca tak w ogóle osiołkowi w żłobie dano czy to nie grozi jakimś rozstrojem ?.

AKG pierwszy szok na muzyce poważnej J.S.Bach Piano Concertos (complete)vol.2 BWF 1055-1058 Hae-won Chang Camerata Cassovia Robert Stankovsky (Naxos) właczyłem mono dziwna sprawa jeśli dżwięk jest słyszalny normalnie pośrodku głowy,ten jest jak brzytwa przyłożona do skóry ostrzem słychać ją w tylko jednym mikronowym nacięciu skóry coś niesamowitego .

Shure prawdą jest i tylko prawdą co Korwin mówił tylko niskoomowe słuchawki wycisną cały nagrany dżwięk ze wzmacniacza,na tym cyfrowym DDD nagraniu słyszę szumy kwantyzacji kurde i nie tylko pan reżyser okazuje się mieć ciężką rekę przy stole mikserskim słychać każde jego przesunięcie suwakiem czy to wogóle możliwe ?

AKG Metalica S&M 2 utwór The Call of The Ktulu tyle szczegółow i jaka gigantyczna przeszczeń.

na dodatek dzieciory zmieniły struny w gitarach w akustyku Martin akustik SP Phospor Bronze brzmią pięknie ucho się resetuje .W Klasycznej Luthier Concert Dark Silver Set 35 dalsze resetowanie i regulacja ucha czyż nie może być piękniej

to tyle na razie idę pić kawę trochę posłucham-ktoś musi mnie pużniej wykopać do pracy

Pozdrawiam

Rafaell

"Orzeł wyladował"

u mnie ląduje jutro, mają dojść AKG 701 :))

tak od razu zapytam ile trzeba czasu żeby "doszły"?? podobno aż 400-500 godzin

to prawda? troszkę mnie to załamuje :0

=>jodel, 21 Mar 2007, 21:19

Musisz uważać z nimi to jak pierwszy raz z kobietą nie spiesz się już jest super a jak bedziesz robił wszystko spokojnie to przyjemność bedzie długotrwała i miłość obustronna.

Sprawdziłem test czestotliwości zarówno na AKG jak i Shure 20000Hz słyszeć to pikuś myślę że słyszę spokojnie do 26000Hz tylko na czym to sprawdzić ?będę musiał zmienić coś niecoś w "O mnie" . AKG w ulotce maja napisane że są parowane indywidualnie, moje mają numer poniżej 9000 , cieszy mnie to, bo wiem ze takie rzeczy jak formy wtryskowe,ciągadła,oprzyrzadowanie ,e.c.t. nie są jeszcze wyrobione i wyrób jest naprawdę dokładnie zrobiony.Poniewaz mam dużą głowę o mały włos pałąk miał by za mały obwód ,należy się spodziewać że w związku z tym wszystkim będą idealnie pasować , mimo to mnie nie ugniataja małżowiny ucha i świetnie leżą-lepiej niż moje stare AKGK301Monitor

kabelek oczywiście jak we wszystkich AKG z lewej strony-słuchawki ,jest grubszy niż w moich starszych ale bardzo mięciutki i nie mikrofonuje ocierając się o ubranie .

W Shure ponieważ mam wąski kanał ucha od razu włożyłem najcieńsze wkładki muszę się jeszcze zdecydować czy lepiej dać te twarde silikonowe czy te miększe gumowe ,a może te "gąbkowe zobatrzę jaka jest różnica w dżwięku.Ogólnie dżwiek z Shure jest jakby bardziej wewnatrz głowy z przesunięciem do przodu,tak jakby był bardziej zbliżony do głośnikowego ale AKG wyciągają ten dżwięk na zewnątrz głowy(niektórzy nie lubia mieć go "w głowie") dżwiek jest na zewnątrz ale za to bardziej wzdłóż kabłąka, Jacek Zagaja ze swoim binaturalem napewno by miał lepiej z Shure ,tylko jeszcze kwestia nagrań na płytach.

Na razie słucham znów na AKG mojego ukochanego Luz y Norte Andrew Lawrence King The Harp Consort (DHM) jest super

pozdrawiam

Rafaell

=>Grzesz, 22 Mar 2007, 00:20

no no dwa razy więcej niż najlepsze głośniki aż do 399'999Hz gratulacje a z czego tak słuchasz jeśli można wiedzieć ?

Jasne, że można: nazywa to się transceiver na pasmo 70 cm marki Yaesu FT-8500 (staroć). No i nie Hz, a MHz! Milion razy więcej proszę Pana, ale my gacki to się skubać po uszach nie będziemy, za cenne one, te uszy :)

=>Grzesz, 22 Mar 2007, 01:17

Yaetsu to dobra i droga firma dla radiowców

A wracając do tematu przez ostatnie pare lat słyszałem tylko do 16kHz i ostatnio mi się jakoś poprawiło,nie wiem od czego.zwróciłem niechcąco uwagę jak w niektórych nagraniach od wysokich tonów" krew mi się rzucała na uszy"nie mogłem ich słuchać , tyle tam słyszałem wysokich tonów,wsadziłem płytkę testową CD do odtwarzacza i okazało się że 20 kHz słyszę minimalnie gorzej ni moja 13 letnia pociecha.

Lynch się skończył to idę lulu.

Z tymi MHz wyżej to na serio.

Tylko pozazdrościć takiego słuchu, podejrzewam, że w średnim wieku. Ja wolę swojego nie sprawdzać... Mając 18 lat bez trudu słyszałem 22kHz, potem nadmierne upodobanie Led Zeppelin itp. zrobiło swoje. Zresztą medycznie przeprowadzony test na słuchawkach jest z niskim poziomem, także u siebie w domu wychodzi to optymistyczniej.

SĄ!!! uff fajnie!

pudło WOW! no tak ale to referencja ;))

wiem jak grają wygrzane (chyba, bo wydawało mi się że słucham wygrzane), przecie dlatego je kupiłem

ale to nic

już wpiąłem w wzmaka postawiłem w podstawce, dziś późnym wieczorem wylądują na mojej głowie :))

narka jodel

Zwróć uwagę jak grają cicho a jak normalnie, najlepiej porównaj z głośnikami wieczorem podzielimy się uwagami,teraz praca

pozdrawiam

Rafaell

Dla Inżyniera

Stefan AudioArt Equinox K701 Audiophile Headphone cable

--------------------------------------------------------------------------------

Pending special parts from the AKG factory, the SAA Equinox K701 audiophile headphone cable will be ready for production soon and you can reserve a spot on our production schedule by ordering at:

Single ended:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Balanced:

Ukryta Zawartość

Parts are expected any day now and once they are in we can start production.

We love the new AKG K701's, but the stock cable a very poor choice for such a well designed headphone. Upgrading the stock cable to the Equinox is a major improvement and will offer more of a performance increase than the highest quality headphone amplifier.

The AKG stock wiring design sends the right channel through the two plastic coated solid steel headband wires and then uses high gauge chassis wires to complete the path to the + and - driver posts. This degrades the right (and left) channel signal path and forces the right channel signal to travel about 22" further. As for the AKG stock cable itself, the high gauge wire and the thick rubber/plastic dielectric decreases the bass response, flattens the sound-stage and veils the audio spectrum.

Our solution is to wire a new version of the Equinox audiophile headphone cable (which is a specific formula designed to fit the K701's drivers and structural architecture) directly to the left and right AKG headphone drivers, thus eliminating the headband pass through. This allows the right and left channel signal paths to travel equal distance and removes a significant portion of the pollution. Specifically, the headband pass through contributes to a reduction in sound-stage and loss of definition and detail.

The benefits of the Equinox K701 cable are a more open sound-stage, increased and added weight and definition to the bass response and a warmer fuller mid-range. The new formula also removes the veil from the entire audio spectrum which is specifically noticeable in low frequency attack and the mid and upper treble range.

The Equinox K701 connectors (1/4' and 3.5-mm for single ended and XLR for balanced) will undergo our new proprietary electro-chemical super conductive plating process. This process provides increased transparency throughout the entire audio spectrum which is most noticeable in the upper mid and high frequencies. In other words, it allows the user to experience the music close to how the AKG K1000's presents it - open and natural.

The Equinox K701 will be "end user" installable. It will be sold as a Kit which will make the installation easy. It will come with one channel ready to be soldered to one of the K701 drivers. The end user will just have to prepare the other channel by duplicating the "ready to install channel. The kit will include special part form AKG so the after the install is complete the K701's will look as though they came direct from the factory and will have all original AKG parts (except for the Equinox cable).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odsłuchując słuchawki AKG K701 i Shure E4c nasuwa się taki wniosek że cały wykres AKG powinien być względem Shure obniżony o 5dB w dół i to będzie bardziej prawdziwsze porównanie obu,szczególnie że Shure schodzi bez problemu do najnizszego basu jest on jakby bardziej głęboki a częstotliwości od 2kHz są w Shure bardziej wyeksponowane co szczególnie słychać na muzyce dawnej. Ale to dopiero 2 dzień pobieżnych porównań

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Dziękuję, Piotrze. Przeczytałem. Kto wie, może się zdecyduję. Ale poszukam najpierw kogoś, kto przywiezie mi ten kabel w walizce, co pozwoli zaoszczędzić ze 30%.

Ja jestem zdecydowany wyposażyć nadchodzące miejmy nadzieję GS-1000 w symetryczny kabel Stefan Audio z 4-pinowym wtykiem typu AKG K-1000. A co sobie będę żałował.

Po przespanej nocy dzisiaj wstałem rano o4-tej uszka wypoczęte cisza w domu,prąd czyściutki także mogłem trochę potestować dalej.Najpierw zrobiłem organoleptyczny pomiar porównawczy pasma,obu słuchawek-najpierw na białym szumie ustawiłem jednakową głośność obu słuchawek,trochę banalnie ShureE4c prawy kanał do ucha,AKG K701 na lewo ucho regulatorem zShure ustawiłem że głos słyszałem dokładnie na środku głowy,myślę że błąd nie był duży.Charakterystyka może się uśmiejecie ale jest w kreskach na wzmaku (2x45W) wzmacniacz ma 40 kresek.

częstotliwość Hz 20 30 40 50 60 100 125 250 400 800 1000 1250 3500 3150 4000 Khz 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Shure E4c 12 11 7,5 7,5 6 2,5 2,2 3,1 1,8 1,6 1,1 1,7 1,8 2 2,3 2,2 2,12,72,2 2,4 2,8 5,5 6,8 10,2 10 14 17 16 11.513,514,5

AKG K701 12 9 7 6 5 2,4 2,2 2,3 1,7 1,3 1,6 1,9 1,8 1,8 1,9 2,2 2 2,3 2,2 2,4 2,8 2,8 4,5 8 10,5 9,5 14 14 10 12,5 12 Wskazanie sygn - - - - - - - - - + + + + + + + + - - - - - - - - - - -

magnetofonu 2,8 1,2 1 1 1 0,8 0,3 0,2 0,2 0,1 0 0 0,1 0,8 0,9 1 1,1 1 0,9 03 0 0,8 1,2 2,8 4,2 6,4 9,5 12 15 16 17 12

Dla porównaniana na dole pokazałem odchłki sygnału pokazywane przez magnetofon na pozycji nagrywanie ,także od 10Khz sygnał sobie leci w dół także uszy raczej jeszcze nie skłapciałe trylko sygnał z leciwego wzmacniacza sobie z deczka opada

W ShureE4c najlepiej słychać na przeżroczystych grzybkach,póżniej pianki,póżniej popielate gumkowe grzybki,pózniej stopniowane.Te ostatnie powinny w ogóle nie być dołączane do opakowania rurka jest za daleko od ucha i dżwięk ulega "znacznemu pogorszeniu szczególnie basy"

Ciche słuchanie jest znaczniej przyjemniejsze z ShureE4c niż z AKG K701 ,te drugie część informacji po drodze tracą ,czyżby tu też już zaczynała mieć wpływ masa membrany ?

Przy "normalnym" słuchaniu AKG K701 mają co już wcześniej zauważyłem bardziej na zewnątrz głowy umieszczone żródła dżwięku minimalnie ,instrumenty i głosy sprawiają wrażenie że są w pewnej odległości , powiedzmy sobie siedzimy w 12 rzedzie w filcharmoni ale jest to dość naturalne i przyjemne na dodatek mają bardziej precyzyjną lokalizację kierunkową ale to naprawdę niuanse.W ShureE4c mam wrażenie że mogę wokalistce dać buziaka gdyż tak jest intymnie blisko mnie ,Ta bliskość sprawia że instrumenty smyczkowe i perkusyjne brzmią troszkę ostrzej na granicy podbarwienia . ale to naprawdę minimalna różnica między oboma parami .

Przy wariackim słuchaniu (bardzo głośnym i z podbitymi wysokimi i niskimi tonami) obie pary świetnie sobie radzą,super czysto,jedynie przy kretyńskim słuchaniu zaczyna słychać zniekształcenia na niskim basie w AKG ale to słuchanie tylko dla idiotów to niech oni się martrwią

Podsumowując masa przyjemności i w końcu bardziej uniwersalne zastosowanie obu ,w ShureE4c świetnie się zasypia i odcina od otaczajacego świata a w Akg możemy utrzymywać kontakt z domownikami i też mięć superdżwięk .Mnie osobiście żadne ani douszne ani nauszne mocowanie nie przeszkadza co tu dużo ukrywać chyba nie żałuję że nie kupiłem ShureE500PTH naprawdę róznice były by znów tylko minimalne a tak mam za tą kwotę superkomfort i uniwersalność przy bardzo wysokiej jakości dżwięku

polecam wszystkim bardzo neutralne słuchawki pierwyj sort

Rafaell

ptx, ja kupiłem tu:

Mati-Sound

[email protected]

Kasprowicza 38/247

0-604-425-104

Było taniej niż gdzie indziej. Nowe, faktura, gwarancja...

Odnosnie słuchawek z kablem symetrycznym , to zamieszczam zdjęcia moich AKG po ,,operacji''. Od tygodnia grają w systemie zbalansowanym z CEC + Audio Dynamic . Powstanie systemu sygnalizowałem w temacie ,,Wzmacniacze słuchawkowe ...'' , ale jest jeszcze za wcześnie na opis wrażen z odsłuchów z uwagi na brak dobrego kabla XLR i ogólne oswojenie się z systemem .

Ukryta Zawartość

post-15140-100005701 1174733390_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

holy, 24 Mar 2007, 11:49

Nie marudż mnie po dwóch dniach się chciało to ty też dasz radę spróbój to zrobić tak jak ja ,ustaw poziom głosności i spróbuj tą elektronikę trochę poprzepinać ,test czestotliwościowy też spróbuj zrobić (to ze wskażnikami w magnetofonie to też nie takie głupie jak się nie ma sprzętu pomiarowego,ja ustawiłem z płyty sygnał -10dB na zero wysterowania a póżniej sprawdziłem na poszczególnych częstotliwościach i to mi wyszło tylko czemu sie poprzesuwało ! i teraz trzeba sobie liczyć kolejne odczyty to tylko do Lukara)

czekamy na wrażenia

pozdrawiam

Rafaell

>>Piotr Ryka,Rafaell

Napiszę dzis wieczorem parę słow , bardziej w formie luznych spostrzeżeń niż wniosków.Te będą się jeszcze na pewno krystalizować.

>>Rafaell

Nie posiadam aparatury pomiarowej ani magnetofonu a ostatnie dane techniczne jakie przeczytałem z uwagą to katalog Sony z 1990 roku,poważnie.Nie potrafię chyba wyciągać odpowiednich wniosków z tabel i wykresów.Po prostu słucham.

Orpheus Sennheisera (!).

Bylem wczoraj na targach wiosennych w Aalborg i na stanowisku mojego ulubionego sklepu fi-fi byly... sluchawki Orpheus, dwie pary przylaczone oczywiscie do firmowego wzmacnniacza. Podobna sa tylko dwa takie zestawy 'wystawowe' - jeden w Europie i drugi w USA.

Jak to gra? Noo, szczerze mowiac zaskoczylo mnie. Z pozoru wie sie wiele o sluchawkach ale Orpheus jest przeniesieniem w inne regiony. Dzwiek znacznie bardziej kolumnowy niz sluchawkowy w tradycyjnym tego slowa znacznieu - jest scena, oompowaty bas, detale, kolory instrumentow itd. No niezle. Jednynie co mi podpadlo to nieco syczaca gora pasma. Inna sprawa, ze mogla to byc wina nagrania - akurat lecial starawy Lue Reed. Mimo to klasowy dzwiek, ktory chce sie miec w domu. Nie moglem sie oderwac. Dynamika na szostke z plusem. Naprawde wybitna. No ale ta cena! 80 tys. koron czyli 40 tys. zl :-(

pzdrw

soso

=>soso, 25 Mar 2007, 15:46

Nie mogłeś się spytać dla czego sprzedają ? czy aby to nie była mina, teraz mają wejść nowe Staxy następca SR007 i pewnie sporo taniej niż za tamte używki

pozdrawiam

Rafaell

Dzięki Soso za opis. To spotkanie z żywą legendą. I pomyśleć, że przez lata stał w Krakowie do posłuchania, a ja nie wiedziałem. Trudny w oryginalnej wersji do wysterowania, podobno gra dużo lepiej z innymi wzmacniaczami: SinglePowerem, Aristeusem, Blue Hawaii, Rudi Storem. Niemniej pewien amerykański posiadacz, skądinąd pisujący moim zdaniem bardzo sensownie o sprawach, które mogę zweryfikować, twierdzi, iż słuchanie Sony MDR R-10 sprawia mu większą przyjemność, a same te słuchawki wydają mu się bardziej wyrafinowanie technologicznie. Mała to jednak pociecha zważywszy, że ostatnio były one do kupienia za 6 tysięcy funtów.

Dla nas, zwykłych ludzi, pozostają Grado GS-1000, które zyskały już przydomek „małych R-10”.

Wrze też burza wokół Ultrasone Edition9, lansowanych jako lepsze od Staxa Omegi, a może nawet najlepszych w ogóle. Ciężko będzie to jednak sprawdzić.

Ukryta Zawartość

post-8530-100005601 1174831807_thumb.jpg

post-8530-100005602 1174831807_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrze jesli się intensywnie używa słuchawek to ile one mogą popracować moje AKG wytrzymały 7 lat i też az tak mocno ich nie katowałem,powiedzmy że Orpheus u dbajacego właściciela bedzie grał wzorcowo 10 lat,co póżniej ?. Kupując taką używkę jesteśmy narazeni na to że materiał memrany ulegnie zmęczeniu , Ja wiem że to się nie zawsze sprawdza moje 27 letnie starowinki ZG40c5 z membraną bierną w zeszłym roku trafiły d o istniejącego jeszcze Tonsila (jeden głośnik upadł i gdzieś się odlutował kabelek w zwrotnicy ) prosiłem żeby zdjeli charakterystykę w komorze bezechowej-robiący pomiary był mocno zdziwiony że żadna z pary w ogóle nie miała żadnego pogorszenia charakterystyki,stwierdził że to jedna z lepszych charakterystyk z ich wszystkich głośników (myślę że niechciał mi zrobić grzeczności, mam wykresy u siebie) .Skopali jedynie włożenie gąbek ale ucho wychwyciło,poprawiłem i bas zaczął schodzić niżej.Następna seria głośników nie wytrzymywała nawet dwóch lat,tyle mieli reklamacji.

Nie dziw się przeto że u mnie taka doza ostrożności 40000 zł nawet jak ktoś ma nie jest do wyrzucenia w błoto.To pierwsze zdjęcie fajnie naturalnie wyszło

Pozdrawiam

Rafaell

Mówiłem że będą dalsze uwagi i są ;w AKG K701 trochę za sztywny jest jednak pasek skórzany na głowę,w starych 300 Monitor było mniej finezyjnie ale cieńka skóra idealnie układała się na głowie,j edynie osoby z brakiem owłosienia mogły narzekać na gorszą wentylację. Tutaj niby są małe poduszki które ułatwiają wentylację ale przez to że skóra szyta do nich jest grubsza nie opasują dokładnie głowy tylko wspierają się na jednej środkowej poduszecce, być może z czasem skóra się rozpracuje ale na razie niestety po 4 godzinkach zaczyna niemiło punktowo uciskać czubek głowy.

Instrumenty dęte blaszane, na razie zwróciłem uwagę na trąbkę ,701 obnażają kiepsko dobrane mikrofony i błędy realizatorów dżwięku , jak jest dobrze nagrane to słychać faktycznie jakby ta trąbka była na żywo mimo że jest instrumentem z tylnich rzędów orkiestry i gra w tle ,jeśli jest skopane to robi się instrument posmarowany masłem mdły bez wyrazu nieciekawy i pierwszy plan mu tu wcale nie pomoże.

Ktoś tu na forum się na mnie obraził, myślałem że przynajmniej muzyka łączy ludzi ale jak widzę to nieprawda mógłbym się zniżyć do tego samego poziomu ale życie jest za krótkie, forumowicze odchodzą na wielki koncert a mnie się nie chce zajmować pierdołami i muchami w nosie , także tę osobę również Pozdrawiam

Rafaell

Rafaell, 25 Mar 2007, 15:52

>=>soso, 25 Mar 2007, 15:46

>Nie mogłeś się spytać dla czego sprzedają ? czy aby to nie była mina, teraz mają wejść nowe Staxy

>następca SR007 i pewnie sporo taniej niż za tamte używki

>pozdrawiam

>Rafaell

To lekkie nieporozumienie - sluchawki byly na owej wystawie jako prezentacja a jezeli zamowisz to dostaniesz oczywiscie nowe wlasnie za owe 40 tys. zl.

Wygladaly dokladnie tak jak na pierwszym zdjeciu ale oczywiscie inny wzmacnicz - oryginalny sennheiser o polkolistym design z masa swiecacego sie niklu.

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi