Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Intuos a na czym sluchasz tego malego czarnego pudeleczka ( musze nadmienic ze tez je mam juz od jakiegos czasu i bardzo mi sie podoba:)?

Bardzo ciekawe to przeciwstawienie studyjne/profesjonalne a audiofilskie. Na zdrowy rozum (wiem, brak go jak chodzi o pieniądze) to te studyjne powinny być znacznie lepsze od konsumenckich: dla konsumenta można zmienić charakterystykę brzmienia, w zależności np. od jakości sprzętu, zwykle mierzoną w pieniądzach, ale muzyka chyba powinna powstawać z myślą także o odtwarzaniu bardzo wysokiej jakości, czyli być robiona bez kompromisów? A tu proszę, studyjne zwykle znacznie tańsze!

Właścicielom słuchawek Sennheiser, korzystającym z gniazd jack 1/8" polecam zamiast "cygara" od kompletu używać np. tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gniazdkom będzie lżej (player, laptop, itp.), a i słuchawki zagrają lepiej, naprawdę.

Ja mam takie coś - gniazdo i wtyczka Neutrik, kabel Belden:

post-14848-100000565 1181163886_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na czym tego slucham:)

narazie na es229,haramanie 710, i powiem szczerze ze zharaman ten wzmak, a raczej wiekosciowo wzmaczek:)wyciska 7 poty, narazie czekam na jednego cd-ka jak dojdzie na nim bede sprawdzal referencje, ale narazie musi do mnie dojsc, a co to napisze po tescie:)

swietnie napedza srednio potrebujace sluchawki, niesrtety ale yamahy-czyli moje ukochane, ma troche problemow, ale to byl wzmak do pionkow i z nimi hodzi rewelacyjnie,poprostu rewelacyjnie, tak samo z dt150, no ale dokladnie co i jak sie spisuje za jakisz czas,

pozdrawiam wszystkich

no tak ale DT150 maja zdaje sie 250 Ohm czyli wymagajace sa (chyba ze mowimy o czym innym)...

Choc zgadzam sie z Toba na HD595 -sprawuja sie znakomicie. Na HD580 niezle ale chyba brakuje mocy badz tez masy jak stwierdziles.

Czy ja dobrze pamiętam, że Yamahy mają po 10W mocy maks. na kanał? W sumie przydałby się do nich konkretny piecyk. Kiedy zacząłem kombinować ten wzmacniacz, szczytem wyobrażeń były dla mnie HD 595 z 500mW mocy maksymalnej na kanał. Lektura parametrów AKG K701 wygląda mi obiecująco, bo 105dB/mW to niezła skuteczność, a 62 omy powinny pozwolić na wykręcenie z nich moim wzmacniaczem ponad 120dB SPLu. Sony MDR-7509HD też powinny podejść... ;)

michelangelo

Sony bez problemu mają tylko mierzone 25Ohmów ale jednak ja bym się upierał przy ShureE4c mierzone tylko ! 23Ohmy na bateriach dłużej pociągną (znacznie mniejsza masa drgająca do napędzenia) no i w sumie o to chodzi z ideą kieszonkowego wzmacniacza przenośnego żeby słuchać na nim w "terenie" ot co.Teraz masz jeszcze pole do popisu u mnie w CD Discmenie Sonyego jest wyjście optyczne co ty na to ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, 7 Cze 2007, 11:56

>u mnie w CD Discmenie Sonyego jest wyjście optyczne co ty na to

>?

Ja rozumiem, do czego zmierzasz ;) To jest kawałek projektu, trzeba by płytkę sensowną zaprojektować, a nie wiem ilu by było potem odbiorców na takie coś? Pomysł, nie powiem, dobry, ale teraz panuje inny trend. Ludzie kupują dyskowe lub flashowe odtwarzacze mp3 potrafiące odtwarzać formaty bezstratne, a tu mój wzmacniacz daje rady. O ile nie bardzo się nadaję do ortodynamików, bo jak widziałem ich konstrukcję, to tam potrzeba nieco napięcia i prądu do rozbujania tego, to na IEMach się dobrze sprawdza, bo w zakresie użytecznych głośności dla IEMów on nie szumi. Jak podgłośnię playera, to stosunek sygnał/szum z niego jest większy, i o ile normalnie słyszałbym szum np. na CX300, to przez wzmaka tego szumu nie ma. No i dochodzą inne plusy z powodu lepszego wysterowania.

to fakt ze ortho maja duze zapotrzebowanie na napiecie i generalnie szukam czegos co nie bedzie za drogie albo zlecic komus zaprojektowanie takieg potwora, yamahy maj moc wejsciowa na pozimoe 3-5w z 10w mocy chwilowej, wiem tylko ze naprwde potrzebuja duzo napiecia, a raczej natezenia, polecili byscie mi cos do samodzielnego zlozenia albo kupna za w miare rozsadne pieniadze?

co twojego wzmaka michal to fakt ze sluchawki z impedancja do 60-70 omow smigaja na nim bardzo ladnie, pioneery na tym malym pudeleczku to zupelnie inne sluchawki, a maj one 64 omy

Rafaell

Nie bardzo chce mi się słuchać tych Sony. Twin-Head pojechał do naprawy i tuningu więc i tak nie mam swego "domowego" dźwięku, tylko zastępstwo w postaci Vincenta. A jak Ty je oceniasz?

Biją AKG K701 przestrzenią, rozległym nisko schodzacym basem, chyba się trochę w nich zadurzyłem wczoraj poszedłem po 3 spać aż zal było wyłączać to narazie wstępnie jeszcze je do środy grzeję

Pozdrawiam

Rafaell

no ciekawe

a pozostając w temacie Sony i nawiązując do tego co wyżej pisał kolega inner - MDR-CD900ST to jednak wbrew pozorom co innego niż MDR 7506, pomiar pokazuje znacząco inne pasmo

Re: Piotr Ryka, 11 Cze 2007, 12:36

>Twin-Head pojechał do naprawy i tuningu

hej Piotrze - a może zamiast łatać chińczyka (już drugi raz? do trzech razy sztuka?) lepiej przesiąść się na coś lepszego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mysle ze piotra twin-head pobilby tego EAR - niema zbyt pochwalnych recenzji jak na 4kE wzm. - czyt. nierozplywaja sie nad nim zabardzo

a co do wzm. to ostatnio przegrzebalem chyba wszystko o wszystkim w poszukiwaniu nowego silnika do w5000 i mysle ze woo audio ma oferte niedoprzebicia ( za pare miesiecy pojawi sie dwa nowe modele - zbalansowany OTL oraz zbalansowany wzm. lampowy z wyjsciem na transformatorach )

pozdrawiam

Graaf, Piter

Audiofilskie przykazanie powiada, że najlepszy wzmacniacz jest na lampach 45, potem na 2A3 ustawionych jak 45, potem na 2A3 zgodnie z ich specyfikacją, a potem na 300B. Kiedyś spróbuję przestawić T-H na 45, a na razie potencjometr krokowy i przełącznik wejść od Tacta oraz teflonowe podstawki pod 2A3. Kupiłem też parkę lamp CCa.

>Piotr Ryka

fajny i dugi temat, mam sluchawki, ale jakos ich nie uzywam, a watek czytam sporadycznie...

Nie wiem czy bylo w watku wspominane o uzywanych zrodlach, mianowicie chodzi mi o to czy sluchaliscie przez sluchawki i dedykowane im wzmacniacze material ze zrodla analogowego po preampie gramofonowym, moze bezposrednio?, czy bylo cos tutaj o tym pisane?, jak nie to moze sprobowac? jak to wypada?

Ze względu na wiek sam wychowałem się na analogu, ale analogowego źródła nie słyszałem od lat. Graaf chyba ma takie i zapewne coś może powiedzieć. Mam zaproszenie od Nautilusa do posłuchania topowego gramofonu i porównania go z topowym CD, ale to dopiero po powrocie T-H. Także Rochu ma chyba dobry gramofon.

Tymczasem Ultrasony E9 już się całkiem wygrzały i - opad szczęki, to jest najzwięźlejsze ujęcie stanu faktycznego. Nawet z Vincentem. Bardzo byłbym ciekaw ich porównania z wygrzanymi Grado GS-1000.

Piotrze, przez krótką chwilę słuchalem swych płyt analogowych (z 2 lata temu). Zapewniam Cię, że jest to przeżycie w swoim rodzaju. Najpierw pewne rozczarowanie: a gdzie wysokie?? a później upojenie dźwiękiem....

Kamil

Na Vincencie KHV - 1pre, tym pionowym, podobnym do Cayina. Jest on znacznie lepszy od tego starszego z dwoma potencjometrami, chociaż szkoła dźwięku jest ta sama.

Tad46

Oddałem moją kolekcję kilkuset płyt analogowych bardzo dawno temu. Może jeszcze kiedyś kupię gramofon, ale nie bardzo mi się chce w to bawić. Czarne płyty kosztują teraz straszne pieniądze, jakby były co najmniej ze srebra a nie plastiku; zupełny absurd.

Re: piter z, 11 Cze 2007, 19:03

>mysle ze piotra twin-head pobilby tego EAR - niema zbyt pochwalnych recenzji jak na 4kE wzm. -

>czyt. nierozplywaja sie nad nim zabardzo

"recenzje"? ;-)

no to dawaj te recenzje, zobaczymy czego EAR-owi brakuje (w kontekście MSRP) :-)

no nie można wykluczyć, że wielokrotnie tunigowany i naprawiany ;-) TH "pobiłby" EAR-a...

>a co do wzm. to ostatnio przegrzebalem chyba wszystko o wszystkim w poszukiwaniu nowego silnika do

>w5000 i mysle ze woo audio ma oferte niedoprzebicia

dlaczego "nie do przebicia"? jakieś unikalne rozwiązania, nadzwyczajnie okazyjne ceny?

a na marginesie - co to za "woo audio"? daj chociaż jakieś "recenzje", bo na stronie "woo" to jakoś tylko same cytaty z head-fi itp. źródeł

a co do EAR-a to o Tim de P. tu można poczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skromnie, tylko "30 lat doświadczenia"

a "woo"? wiesz coś bliżej na temat ich "40 letniego doświadczenia"? kim właściwie jest ich anonimowy "chief engineer"?

chętnie bym się zapoznał z tą firmą, bo produkty na zdjęciach wyglądają ładnie :-)

pzdr.

graaf

ps.

niewątpliwie na duży plus "woo" trzeba liczyć, że nie produkują w Chinach (przynajmniej można mieć nadzieję, że "manufactured in New York" znaczy "manufactured" a nie "assembled")

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: Piotr Ryka, 11 Cze 2007, 19:21

>Audiofilskie przykazanie powiada, że najlepszy wzmacniacz jest na lampach 45, potem na 2A3

>ustawionych jak 45, potem na 2A3 zgodnie z ich specyfikacją, a potem na 300B

no popatrz Piotrze - a ja słyszałem, że najlepsze to są PX25 ;-)

zdecydowanie najlepsze

a serio - nie żadne "audiofilskie przykazania" tylko zwykła moda nakręcana przez biznes :-))

zwróciłem Twoją uwagę na Tim de P., bo to prawdziwy hi-end idealny dla ekstremalnego snoba, żaden "okazyjny chińczyk" typu ASL

nawet konkurencja z HeadRoom to uznaje, poza Staxem i "ciekawostkowym" Grado RA-1 oferują tylko dwa modele EAR-a, choć tak niepodobne do ich własnej oferty i zarazem bezpośrednio konkurujące z ich top-of-the-line

minusem EAR-a może być to, że nie dostarcza takich emocji jak TH, nie bardzo nadaje się do grzebania bo tuningować w nim nie ma czego i nie będzie się psuł ;-)

ot - "plug and play", zero romantyki, profesjonalne afiliacje konstruktora oczywiste ;-))

pzdr.

graaf

=>Piotr Ryka, 11 Cze 2007, 17:26

>Coś bije AKG 701? Niemożliwe, nie wierzę,,,

Ty też zdradziłeś Grado dla Ultrasone dla czego ja nie mogę zamiast AKG K701 wybrać sobie nowych produkowanych od niedawna Sony MDR-7509HD te słuchawki nie zmuszają do pilnego śledzenia muzyki,są mniej absorbujące, dają tą przyjemność że zupełnie się wyłączasz pełny głęboki metafizyczny trans jak dla mnie to rewelacja

=>intuos, 11 Cze 2007, 18:02

>>Biją AKG K701 przestrzenią

>a to ciekawe, ze zamkniete bija przetrzenia

Ano tak Sony MDR-7509HD są nowym produktem produkowanym dopiero od wakacji zeszłego roku mają tą samą membranę co ich szczytowy już nie produkowany model za 4000$ I ciągle powtarzam; większość sklepów ma jeszcze na magazynach stare modele o tym samym oznaczeniu nowych jeszcze nie zamawiają i w zwiazku z tym można się naciać.

Stare słuchawki mają podawane pasmo do 40'000Hz a nowe od 5Hz do 80'000Hz

• Pokaż nowe odpowiedzi