Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To ja może na razie na temat elektrostatów - najlepiej wypadły IMHO 4040, a nie Omegi. W tych ostatnich dudnił bas. Modele 2020 i 3030 są podobne do siebie, mniej przejrzyste od 4040. Co do wzmacniaczy - tylko jeden zagrał z klasą - 727 coś tam coś tam, czarna obudowa, tranzystorowy - referencyjny. Grał czysto, bardzo uporządkowanie, lekko, zwiewnie, z nieograniczoną przestrzenią. Jego referencyjny odpowiednik lampowy 007t (?) grał zupełnie inaczej - duszno, dźwięk zbity i niezbyt poukładany. W sumie dziwne, że dwa wzmacniacze w cenie około 17kzł każdy potrafią zagrać nie dość, że ogólnie inaczej, to jeszcze nie na tym samym poziomie. Na moje pytanie, czy ten lampiak może nie jest rozgrzany usłyszałem odpowiedź, że na już kilka godzin pograł i to nie to, a że po prostu tak gra i moja percepcja jest ukierunkowana na taki dźwięk, jak z tego czarnego tranzystorowca. No nic nie poradzę, że tak właśnie jest. :|

odluchiwalismy sluchawek na Slawku Senicza ktory okazal sie bardzo dobrym wzmacniaczem o duzej potedze brzmienia i pokonal przeciez niezle Lake people i wzmaczek michelangelo.

Dla mnie Stax 404 gral juz naprawde fajnie i faktycznie pokonal Omegi.

Z dynamikow najlepiej sie zaprezentowaly RS2 i HD600, nieco w tyle sr325i i HD580 ale to takie wrazenia z takiego zamieszania. Sam odsluchalem z 10 par w ciagu godziny. Jeszce ortodynamiki Yamahy , Sansui. Pioneer Sa-1000, sr60, AKG K141, Sony 7509, jakies ATH i moze cos jeszcze.

RS2 zagraly bezposrednio i ta ich gora ktora moze byc uciazliwa w 325i, w RS2 jest taka ok jak dla mnie. 600 jak dla mnie sa sluchawkami bardziej poukladanymi i gladkimi od HD580 , ktore graja jakby bardziej nerwowo.

Ze Slawkiem swietnie zagraly tanie Pioneery , z szeroka scena, przejrzyscie, dosyc dynamicznie.

Co do bayerdynamikow to - po prostu koszmar. pamietam brzmienie starych 990Pro i 880'03 i to co pokazaly nowe sluchawki bylo jak podpiecie pchelek za 20zl do karty muzycznej mego komputera - nie zartuje!!!

Moze to przez glosnosc, moze przez kiepsciuchne zrodlo, w kazdym razie mimo uprzejmej obslucgi- to byla jakas kpina!

Wzmacniacz do Bayerów był Bayera, jakiś półprzewodnik. SE.

Chyba jeszcze jutro ponownie wpadnę do STAXa...

No i Ultrasone jeszcze nie zaliczyłem.

U Senicza żadnych słuchawek i słuchawkowców nie widziałem, ale zdaje się że one sa gdzieś ukryte i tylko dla tych, co się wcześniej zapisali. A mnie się nie chciało na nic zapisywać - swoją porcję zapisów i kolejek już w życiu miałem.

Gdy Senicz zacznie produkować to swoje cudo na masową skalę to posłucham, być może.

inżynier, 11 Lis 2007, 00:22

U Włodka był półotwarty pokaz od godziny 9 do prawie 13tej szkoda że nie byłeś .Może jutro do staxów weż swoje żródło .Na naszym pokazie słuchawkowym mogło być też lepsze żródło choćby takie jak Theta którą do mnie w Kakowie przytarabanił Josef-Waldek naprawdę fajnie ci to gra gratuluję smaku.

Co do Senicza to naprawdę ciężko za takie pieniażki coś tak dobrze grającego zrobić Dla mnie jednak nasuwa się wniosek że Włodek powinien podnieść standart wykończenia elektroniki do 2Kzł i już naprawdę Lake People mogły by się wtedy mieć na baczności .Szkoda że nie słuchałeś oprócz LP wzmaka Michelangelo-ten dosyć głośny forumowicz:) ja też tak mam z głosem, w swoim wzmacniaczu-aktualnie już chyba 5+ wersja pokazuje jak szybko się ten produkt rozwija sadzę że na wiosnę przyszłego roku sadzac po tempie poprawy jakości będzie to już sprzęt konkurujący sobie spokojnie z innymi wzmakami do 2kzł oby zapału przy pracy nie brakło! Zobatrzymy w jakim kierunku Michał pójdzie; czy będą to tzw wzmacniacze dedykowane do odpowiednich słuchawek (tak by było najlepiej ale finanse konstruktora się nie poprawią wtedy szybko a badania są kosztowne) czy tzw wzmacniacz uniwersalny no i tu zawsze ktoś się będzie mógł doczepić Jak wiemy nie ma rzeczy uniwersalnych tylko takie udają

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

słuchałem lampowego staxa omega i moim zdanie zagrał bardzo kiepsko-bylem rozczarowany-ale winę za to można obarczyć słabe źródło.bayerdynamiki to samo sygnał podawał jakiś dvd strasznie jazgocący.jednie dobrze zagrały edition 9 pomimo napędzania ich fatmanem.moim zdaniem edition 9 są świetne i gdybym miał jeszcze raz kompletować system słuchawkowy zaczął bym od nich.

ptx, 11 Lis 2007, 09:21

>słuchałem lampowego staxa omega i moim zdanie zagrał bardzo kiepsko-bylem rozczarowany-ale winę za

>to można obarczyć słabe źródło.

Trzeba było poprosić któregoś z obsługujących stoisko Panów, to by poprzełączał to i owo celem porównania. Wzmacniacz 727 rozjechał wszystkie inne, które tam mieli, nawet na tym źródle, którego używali. Dla mnie tłumaczenie złego grania lampowca źródłem "bo lampa to, Panie, wiadomo" nie ma sensu. Odtwarzacz DVD im był potrzebny do zwizualizowania nagrań koncertowych. Fakt, że ta płyta z występem Diany Krall była plagą w Sobieskim wczoraj, ale jakoś to zdzierżyłem. Przynajmniej miarodajne porównanie to daje. :D Dla mnie 4040 + SRM-727 zagrały zjawiskowo, i nie wątpię, że z hi-endowego źródła byłoby jeszcze lepiej.

Co do Ultrasone, najpierw najbardziej podobały mi się 750-tki, potem moje preferencje poszły bardziej w stronę 2500, ze względu na sposób prezentacji planów i lokowania źródeł. 750-tki grały cieplej, ale te dźwięki takie trochę rozmamlane były czasami. E9 to istny kosmos, względem poprzedników - S-logic co najmniej do kwadratu. Bas im wyszedł rzeczywiście ciekawy, czegoś takiego jeszcze nie słyszałem. Czysta energia porcjowana z dokładnością do miligrama. Na pewno nie będę tesknił do dźwięku E9, a argument, że się po 3 dniach przyzwyczaję do mnie nie przemawia. Musiałbym ich posłuchać w dopasowanym zestawie, może bym je wtedy bardziej docenił. Do Proline 2500 nie musiałem się w ogóle przyzwyczajać. Wszystko mi pasowała, a zwłaszcza ta prezentacja, którą zarówno polscy jak i zagraniczni recenzenci i forumowicze opisują jako zgodną z zapisaną na płycie. Oprócz Fatmana słuchaliśmy jeszcze z obu Lake People i wzmacniacza wielokanałowego, który był dostępny na stoisku.

Skoro już Grobel Audio - przedstawiciel Staxa w Polsce – postanowił zaprezentować je w zestawieniu z DVD, by mogły im towarzyszyć pokazy Video, albo DVD audio, to powinien był zadbać o odpowiednie źródło dla tego rodzaju prezentacji, a tych przecież nie brakuje; jakiegoś Denona AX-1 czy Micromega Reference DVD. Nie przystoi przecież zestawiać najznamienitsze słuchawki z DVD-owską tandetą. Raz w roku jest taka wystawa, mają zatem dość czasu. Kompletny brak profesjonalizmu w połączeniu z przeświadczeniem, że kto ma kupić i tak kupi.

Lebena CS-600 będę miał dopiero za jakiś czas, ale życzliwy Nautilus zgodził się wypożyczyć także CS-300, który gości teraz na AS. Przekonam się zatem w domowych warunkach jak się też on rzeczywiście sprawuje. Przy okazji napiszę także coś o T-H po ostatnich przeróbkach. A zdumiewające jest w jakim stopniu wyjściowe kondensatory Jantzena i może w pewnym stopniu także dwa monofoniczne DACT-y zmieniły jego charakter. Szkoda tylko, że nie będę miał AKG 701 do porównania. Ale skoro ptx i tak przechodzi do klubu E9, to może się jakoś obejdzie. :)

Czar AKG szybko mija ja też uległem jemu na parę miesięcy, według mnie to idealne słuchawki dla ludzi w podeszłym wieku.No i niech wywalą ten plusz bo połyka każdy zapach potu i póżniej jest trudny do usunięcia. Head fan je ma może by się pokusił na odsłuchy ?

AKG 701 dla starych ludzi? Ciekawa argumentacja. Ja wcześniej usłyszałem, iż ich nie doceniam właśnie dlatego, że jestem za stary i w związku z tym nie słyszę dobrze wysokiego skraju pasma, skutkiem tego odnosząc wrażenie, że jest ono przycięte.

Te słuchawki grają łagodnie i to w ich recenzji napisałem. By je zmusić do zabłyśnięcia potrzeba dużo mocy we wzmacniaczu i tegoż wzmacniacza bardzo dosadnego, wyraźnie zarysowanego dźwięku. Leben CS-300 właśnie tak gra i dlatego AKG dobrze zapewne z nim wypadają, o czym przekonują nas ptx i Pacuła.

Piotrze nie pieprz Ty jesteś jeszcze młody żonkoś wczoraj brałeś ślub a że dzieci tak szybko rosną to nie nasza wina.

AKG K701 wczoraj na odsłuchach według mnie straciły wczoraj na korzyść ATH W2000 (chyba nie pomyliłem te otwarte) chociaż ATH już teraz bym już nie kupił przy swoich obecnych słuchawkach-pozostałym polecam naprawdę fajne słuchawy otwarte .

Sam sposób w przekazie muzyki w AKG (słuchawki o budowie otwartej-część dżwięku ucieka sobie na zewnątrz) namawiają do dużych poziomów mocy ale im to nie służy może faktycznie Leben to strzał w 10 ale czy E9 z nim dobrze zagra, po prostu trzeba posłuchać ciężko tak już drogie sprzęty kupować w ciemno.

Ale skoro ptx

>i tak przechodzi do klubu E9, to może się jakoś obejdzie. :)

niestety nie przechodzę do klubu e9 (choć są świetne).nie grają podobno dobrze z lebenem i musiał bym na nowo kompletować do nich wzm.

wcale nie odczuwam jakiś wielkiej potrzeby zmiany i twierdze ze akg sa także bardzo dobre grają wyrównanym pasmem czyli można powiedzieć audiofilsko. potrzebują odpowiedniego dopasowania reszty to ze Raffael pisze jakieś bzdury na ich temat bo nie zegary z jego lake people to inna bajka...

ptx, 11 Lis 2007, 15:25

Może to bzdury a może ATH lepiej zagrają z Lebenem niż AKG K701

Tak w ogóle to się tak nie podniecaj Ty nie robisz AKG a ja nie robię ATH więc co Cię tak boli sprzedaż Ci spadnie czy co ?

Dobra Wygrałeś AKG K701 nie mają godziwego żródła,kabli i wzmacniacza żeby je docenić tak to fakt, nie wiedziałem o tym a teraz już wiem nie miałem racji i nie tylko do końca

Rafaell, 11 Lis 2007, 16:52

>Dobra Wygrałeś AKG K701 nie mają godziwego żródła,kabli i wzmacniacza żeby je docenić tak to fakt,

>nie wiedziałem o tym a teraz już wiem nie miałem racji i nie tylko do końca

mam to gdzieś czy wygrałem czy przegrałem ,niema co dalej drążyć nudnych sporów na temat akg.

piszesz takie opinie a za chwile sam sobie zaprzeczasz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem czy zauważyłeś ale teraz mam inne słuchawki i ze starych ostały się Shure E4c które używam do przenośnego CD playerka i tylko w odniesieniu do tamtych słuchawek wtedy była recenzja

Zrozumiałeś już ?

Rafaell

>niestety nie przechodzę do klubu e9

Ja tylko żartowałem. Ale może kiedyś przejdziesz.

Spróbuję zdobyć na odsłuch Lebena Grado GS-1000. Nie jestem jednak pewien, czy ich dosadność dobrze nałoży się na dosadność tego wzmacniacza, niemniej różnie to bywa toteż nie ma co z góry czegokolwiek zakładać. Wszelako należy wziąć pod uwagę, że E9 należą do słuchawek łatwo sterowalnych i gładko łykających niedostatki nagrań. Należałoby się zatem spodziewać, że z Lebenem stworzą udane połączenie. Napisałem wprawdzie, że mi się ono nie za bardzo spodobało, ale skoro nie słyszałem Lebena z innymi słuchawkami, nie będę tego definitywnie przesądzał. Całkiem możliwe, że obcując na co dzień ze swoim wzmacniaczem postawiłem mu za duże wymagania. Być może też nie dość dokładnie go obadałem, miałem zły dzień etc., etc. Nie było w każdym razie bezpośredniego porównania, a bez niego wszystko jest płynne.

ptx, 11 Lis 2007, 17:11

>nie interesuje mnie to jakie w tej chwili posiadasz słuchawki.

jeszcze nie zrozumiałeś ? trudno szkoda klawiatury

Rafaell, 11 Lis 2007, 17:14

>ptx, 11 Lis 2007, 17:11

>

>>nie interesuje mnie to jakie w tej chwili posiadasz słuchawki.

>jeszcze nie zrozumiałeś ? trudno szkoda klawiatury

daruj sobie.

myślę ze opinie na twój temat gagacka są w pełni uzasadnione.

ptx, 11 Lis 2007, 17:17

Nie interesują mnie opinie zakompeksionego gacka ma zresztą włączonego ignora i go nie czytam namiętnie tak jak Ty

Myślę więc jestem

>ptx, 11 Lis 2007, 17:17

>Nie interesują mnie opinie zakompeksionego gacka ma zresztą włączonego ignora i go nie czytam

>namiętnie tak jak Ty

>Myślę więc jestem

:)

>Rafaell

>Myślę więc jestem

To że jesteś wszyscy dobrze wiemy (niestety), szkoda że po drodze zapomniałeś o myśleniu, debilu.

uuuuuuuuu - toz to teraz dopiero doczytalem ze to omegi mk2 byly - no to niedziwne ze niegraly ( sam nieslyszalem ) - ale dwie osoby na headfi juz maja i jedne byly niby uszkodzone a drugie graja swietnie ..... tyle za na blue hawaii :) a to juz inna bajka - podobno te mk2 trudniej napedzic niz wesje pierwsza

pozwole sobie wstawic maly review z AS na temat sluchawek:

"Sony rafaella w polaczeniu z lake people to studyjne brzmienie, pokazuja material na zimno i na talerzu

grado rs2, to naprawde fajne sluchawki, lekko przydymiona gora bardzo dobrze wplywa na dlugie odsluchy,

grado 325i michala to sprzet rownie wysokich lotow acz kolwiek zupelnie nie moja szkola dzwieku-za duzo gory

hd595 ze slawkiem pokazywaly naprwade na co je stac

hd600-disko to dla ciebie wazne, ze slawkiem stworzyly niesamowity tandem, naprawde doceniam i cofam czesc rzeczy ktore o nich pisalem bo z napedem jakim byl slawek i maranciunio nabraly zycia i kopa jak cholera

ath 2000 szeroka przestrzen ale widac bylo ze chyba jeszcze sie nie wygrzaly- wsyokie ciut za mocno dominowaly, ale czuc bylo ze dol moze byc tlusty i przestrzenny, dla mnie ciekawsze niz rs2, i podejrzewam ze przebija je kiedy sie dotra

pioneery se-a1000 ze Slawkiem uwazam ze lepiej chulaly niz hd595, acz Skibus powiem ci ze moje sa lepiej dotarte i mniej atakuja gora niz moj model z paromiesiecznym stazem

philipsy hp1000 dla mnie za duzo gory, ale co dziwne sluchalem kiedys ich i brzmialy dal mnie bardziej aksamitnie, wydaje mi sie ze wystepowal w nich ten sam problem co kolega ostanio na forum pisal, trzeba mozcno docisnac by zatrzaski zlapaly.

co do swoich ortho nic nie bede pisal bo juz pisalem, ale powiem ze aby je docenic trzeba na chwile odzwyczajic sie od jasnej prezentacji dynamikow.

Podppisuje sie ze 404 z 727 zagraly lepiej niz omegi mk2, i nie jest to nowum bo znajomi z head-fi pisali ze maja problem z mk2 na tyle duzy ze kiedy porownuja je do mk1 to stwierdzaja ze je oddaja, jeden z nich nawet do tego stopnia nie mogl w to uwierzyc ze mk2 graja gorzej od poprzednikow ,ze az pofatygowal sie do dystrybutora by je wymienic twierdzac ze sa uszkodzone. uwazam ze najlepszym zestawieniem jest 404, ale, no wlasnie jak zabrzmialyby systemy 202 czy 303 z 727 nie moglem sie przekonac bo nie pozwalano na przepinanie

wiem tylko ze prawdopodobnie nastepnym zestawem bedzie 404, swietna przestrzen i naprawde sliczny dzwiek, zupelnie cos innnego niz to co sluchalem wczesniej, milo sie przekonac ze moze to zagrac naprawde zgrabnie

ultrason 9 - sa troszke na pierwszym odsluchu jak sprzet bose...naprwde sa niezle ale jak dla mnie nie warte przeplacania ponad 750-tki, maja swietna ergonomie, skorzane pady i duzo mniejsza komore rezonansowa na ucho niz 750, to tlumaczy czemu maja subiektywnie mocniejszy bas, sa naprawde bardzo dobre, ale dla mnie za bardzo podrasowuja dzwiek, wole 750 za 4x mniejsza cene, wg mnie jasne lampy do nich to porazka, one musza brzmiec na mega ciezkim gestym wzmacniaczu, wtedy dopiero dzieki mocnej i czystej gorze zagraja z pelnym cialem inaczej jasne zrodlo i jasny wzmak zkaszania ich potencjal

2500 to jak dla mnie za ciemne brzmienie, zuepleni cos innego niz 750, ale moze i jedne i drugie lacznie z u9 byly nie wygrzane, zaluje ze nie przetestowalem ich na slawku bo tu wiele by sie okazalo

"

..... tyle za na blue hawaii :) a to juz inna bajka - podobno te mk2 trudniej napedzic niz

>wesje pierwsza

moze faktycznie w tym jest problem, moze wieksze napiecie jest potrzebne, hmmm nie znam sie na elektrostatach.

>"Sony rafaella w polaczeniu z lake people to studyjne brzmienie, pokazuja material na zimno i na

>talerzu

Bo już zemnie taki zimny drań i tak najbardziej lubie; to samo na wyjsciu co na wejściu :D

Pozdrawiam

Rafaell

Opinia, że E9 potrzebują ciemnego i gęstego sygnału jest według mnie nietrafiona. Jak każde słuchawki potrzebują dobrego, wówczas barwa nie ma większego znaczenia. A ich potencjał, wierzcie mi, jest ogromny. Raczej ciemnego, zwłaszcza zaś gładkiego i gęstego, to już prędzej potrzebują GS-1000.

Jak dla mnie słuchane E9 (dobrze wygrzane -taka miałem informacje od prezentera)z napedu udostępnionego przez wystawcę najlepiej grały na Lake People G93 i trochę mnie to zdziwiło bo n.p. moje Sony MDR-7509HD grały z tego samego napedu lepiej na Lake People G99/2 a wydawało mi sie że to bardzo podobne w sposobie grania słuchawki

Piotr Ryka

Wysłałem coś na maila dotarło ?

Pozdrawiam

Rafaell

• Pokaż nowe odpowiedzi